Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Zdecydowałem się wesprzeć browar.biz jako kilkuletni już czytelnik. Zdaję sobie sprawę ze wkładu i znaczenia browar.bizu dla piwnej (r)ewolucji, która mam nadzieję już niedługo wybuchnie w naszym kraju na dobre. Warto wspierać Dobrą Walkę!
mr666
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 08-08-2007, 10:29
arcy arcy is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2002
Posty: 7 537
Standardowy Kaczka w śliwkach z knedliczkiem

Danie dla dwóch osób.

- 3 kacze piersi
- 2 garście śliwek (ja robiłem z węgierkami)
- czeski knedel
- opcjonalnie gotowy sos śliwkowy lub inny dosładzacz


Piersi nakłuwamy nożem dość gęsto, nacieramy solą (nie za dużo, to danie na słodko) i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju (wcale nie tak dużo, jak kaczka przechodziła to jej tylko nogi zakrywało ) i kładziemy na to mięso.

W tym czasie śliwki myjemy, drylujemy i kroimy (np. na 8 części).

Gdy mięso się już podpiecze (i przy okazji ładnie napęcznieje), zlewamy sporą część oleju i dorzucamy śliwki. Na niedużym ogniu podsmażamy tak długo, aż ze śliwek zrobi nam się sos (półpłynne powidła ). W tym momencie wkraczamy na ścieżkę badań organoleptycznych - badamy poziom słodkości (zależy od odmiany śliwek i stopnia ich dojrzałości) - jeśli jest zbyt kwaśno, dodajemy coś słodkiego: sos śliwkowy (np. TaoTao), miód lub rozpuszczony w gorącej wodzie brązowy cukier.

W międzyczasie w garnku do gotowania na parze doprowadzamy wodę do wrzenia i kładziemy pokrojony czeski knedel (można tę specyficzną odmianę buły kupić w sklepach). Dobrze ugotowany (zaparzony?) knedel ładnie nam później pije nasze płynne śliwki.

Nałożyć na talerz i jeść - opcjonalnie popijać śliwowicą. Nada się też ciemne, niezbyt goryczkowe piwo.

arcy edytował/a post 08-08-2007 o godz. 10:34.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 08-08-2007, 12:35
alnus alnus is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2007
Miejscowość: Rudawki
Posty: 459
Standardowy

do kompletu przepis na knedel bułczany

kroimy na drobną kostkę ( mniej niż 1cm) czerstwą lub nawet suchą bułkę ( ew. 2 kajzerki) i złocimy na patelni na maśle. esteci mogą wcześniej zetrzeć z bułki skórkę - ja tego nigdy nie robię.
do miski wsypujemy 0,4 kg mąki, odrobinę soli i szczyptę proszku do pieczenia, mieszamy na sucho , potem dodajemy jajko i dolewamy około 1 szklanki wody gazowanej.
po zamieszaniu do ciasta należy dodać zrumienioną wcześniej bułkę i znowu zamieszać. to jest odpowiedni moment, aby za pomocą mąki lub wody skorygować gęstość ciasta. ma być dość gęste. zostawiamy w przykrytej ścierką misce na 20-30minut, potem formujemy z ciasta wałek i gotujemy go około pół godziny w wodzie, w połowie czasu należy przewrócić knedel na drugą stronę. żeby łatwiej włożyć wałek do gotującej wody rozkładam knedla na kawałku papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i wkładam go trzymając za brzegi folii, którą potem wyciągam. po wyjęciu z wody kroić na ukośne plastry i podawać z kaczuszką wg przepisu powyżej ( lub np. jakimś fajnym "gulaszem")
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 08-08-2007, 13:11
arcy arcy is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2002
Posty: 7 537
Standardowy

Kiedyś robił to Makłowicz i, o ile dobrze pamiętam, gotował knedla w ścierce.


W wersji tradycyjnie poznańskiej kaczkę powinno się jeść z pyzami. Ale nie takimi, jak w innych częściach kraju.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 08-08-2007, 14:06
alnus alnus is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2007
Miejscowość: Rudawki
Posty: 459
Standardowy

Na południe od naszego kraju znają setki rodzajów knedli. Makłowiczowe gotowanie w ścierce pamiętam, ale nie jestem pewien czy czy to był ten przepis. Zanim poradziłem sobie z folią aluminiową rozważałem gotowanie w ścierce, ale kiedy pomyślałem jak ona będzie wyglądać po gotowaniu od razu zrezygnowałem z takiego pomysłu.
A jak mają wyglądać te poznańskie pyzy?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 08-08-2007, 14:10
arcy arcy is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2002
Posty: 7 537
Standardowy

Ciasto drożdżowe, do gotowania na parze.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 08-08-2007, 17:32
alnus alnus is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2007
Miejscowość: Rudawki
Posty: 459
Standardowy

Czyli tak zwane kluski na parze lub pampuchy, w sumie kupne knedle są często bardzo podobne w smaku.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:02.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.