Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i budowanie RIMS'a

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szefi
    Senior
    • 12-2005
    • 194

    Projekt i budowanie RIMS'a

    Wahałem się długo, czy rozpocząć ten wątek gdyż żaden ze mnie fachowiec ani znawca tematu. Ale że zamiar mam mocny i rozpoczynam budowę RIMS'a i chciałbym poddać publicznej dyskusji moje plany oraz rozwiązania. Jeśli nawet nie wzbudze zainteresowania niech to będzie "dziennik budowy". Tyle wstępu.

    Plan w załączonym rysunku, wersja 0.5. Początkowe założenia:
    • Budować tak aby po każdym kroku budowy można ważyć
    • Podstawą są trzy kegi 50 L. (E-2,E-3,E-6)
    • Instalacja z rurek miedzianych (bo mogę je sam polutować)
    • końcowki do montowania rurek miedzianych mosiądz (niestety)
    • Z-* zawory ze stali kwasoodpornej
    • I-1 - termometry bimetaliczne
    • Palniki - taborety gazowe
    • E-3 - nie wiem jak to nazwać - ramię do rozprowadzania podgrzanej brzeczki i wysładzania
    • E-4 - wymiennik ciepła - spirala miedziana do nagrzewania brzeczki
    • E-5 - pompa hmmm na początek testowo chyba pralkowa potem może magnetyczna z USA
    • E-7 - mieszadło - brak rozwiązania
    • E-8 - chłodnica do brzeczki - miedziano-wężowa - przeciwbieżna, lub wymiennik ciepła
    • E-9 - filtr chmielowy - brak rozwiązania
    • E-10 - filtr do wody
    • dalekie plany do dołożenie trochę mierników i kontroli elektronicznej ale tu bez pomocy "obcych" się nie obędzie


    Wzoruje się na licznych przykładach międzynarodowych znanych z tąd oraz na naszym krajowych znanym mi przykładzanie z forum BA o ile dobrze pamiętam kolegi Wesołego, mam nadzieję że nie ma mi za złe, że ściągam.
    Już kilka prac wykonałem i postaram się opisywać.
    Wszelkie komentarze pomysły i sugestie mile widziane.
    Attached Files
  • szefi
    Senior
    • 12-2005
    • 194

    #2
    Projekt v. 0.6

    Różnice w stosunku do wersji 0.5:
    • dodanie powrotu wody z chłodnicy przeciwbieżnej do ujęcia dowdy przed filtrem
    • ciepłą wodę będzie można wykorzystać do drugiej warki lub do mycia systemu po pierwszej
    Attached Files

    Comment

    • huanghua
      Senior
      • 10-2005
      • 1910

      #3
      Zastosowałeś tu jak widze układ chłodzenia brzeczki typu "rura w rurze" w przeciwprądzie. Nie byłby lepszy płytowy wymiennik ciepła o mniejszych gabarytach i lepszych właściwościach wymiany ciepła?
      Ten wydaje mi się być ciekawym.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • szefi
        Senior
        • 12-2005
        • 194

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
        Zastosowałeś tu jak widze układ chłodzenia brzeczki typu "rura w rurze" w przeciwprądzie. Nie byłby lepszy płytowy wymiennik ciepła o mniejszych gabarytach i lepszych właściwościach wymiany ciepła?
        Ten wydaje mi się być ciekawym.
        poza KEGami nic jeszcze nie jest przesądzone, więc pomyślę i nad tą propozycją, nie mniej mam jak chyba wszyscy na względzie finanse wiem że gdzieś już była dyskusja na ten temat....
        dzięki za odzew

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          #5
          Kilka procesowych uwag tak na szybko:
          • wężownicę E4 umieść przy dnie zbiornika E2, pozwoli to na zmniejszenie ilości wody potrzebnej jako medium przy ogrzewaniu zacieru
          • rura P3 powinna być rozgałęziona: jedna nitka tak jak jest na zraszacz do wysładzania E3, druga blisko dna po to by nie rozpylać gorącego zacieru z wężownicy ponad lustrem cieczy (zacier nie powinien być napowietrzany)
          • filtry wody, szczególnie te wykorzystujące węgiel aktywny, nie lubią gorącej wody więc jeżeli chcesz wykorzystać wodę ciepłą z chłodzenia brzeczki do kolejnej warki to musisz do chłodzenia użyć wodę przefiltrowaną i po ogrzaniu bezpośrednio skierować do pierwszego zbiornika E4
          Last edited by jkocurek; 29-08-2007, 09:13.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • szefi
            Senior
            • 12-2005
            • 194

            #6
            Dzięki za uwagi, właśnie zaczynam je uwzględniać w kolejnej wersji projektu i niebawem opublikuje.

            Dodatkowo po dokładniejszym przestudiowaniu rozwiązań zza oceanu, zastanawiam się nad dodaniem elektrycznej grzałki do wody załączanej na etapie zacierania połączonej ze sterowaniem i pompą. Uwzględnie to w projekcie ale potraktuje jako opcje gdyż żaden ze mnie elektronik. Jak uda mi się znaleźć pomocnika to kto wie może i to da się zrobić

            Comment

            • arcy
              Senior
              • 07-2002
              • 7538

              #7
              Co to jest RIMS?

              Comment

              • szefi
                Senior
                • 12-2005
                • 194

                #8
                hmm, serio pytasz ? czy się nabijasz mając ponad 5000 postów ciekawe, ciekawe
                odeślę cię TU fakt że w obcym języku ale zawsze dokładniej

                skrót to Recirculating Infusion Mash System
                czyli system do zacierania metodą infuzyjną wykorzystujący recylkulacje brzeczki,
                ufff mam nadzieje że nie pokręciłem

                Comment

                • arcy
                  Senior
                  • 07-2002
                  • 7538

                  #9
                  Nie jestem piwowarem domowym. Ba, większość piw domowych średnio mi smakuje

                  Nie znałem tego skrótu. Teraz już wiem. I wiem, że nie będę go ani projektował, ani budował

                  Comment

                  • szefi
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 194

                    #10
                    Projekt v.0.7

                    Uwzględniłem uwagi jkocurka.
                    Zmiany naniosłem kolorem czerwonym ( o ile widać )aby było widać co się zmienia pomiędzy kolejnymi wersjami projektu.

                    Przepraszam za jakoś rysunku ale jakoś nie mogę się wpasować w te 500x600 co Art ustawił muszę coś na to poradzić bo za chwilę jeśli nie już rysunek będzie nieczytelny.
                    Attached Files

                    Comment

                    • huanghua
                      Senior
                      • 10-2005
                      • 1910

                      #11
                      Myślaślałeś o dwóch kegach?
                      W (1) nazwijmy: kadzi zacierno-warzelnej - zacierasz, pompujesz do (2) w której wysładzasz. Brzeczkę niechmieloną zawracasz do (1), gdzie warzysz i chmielisz.
                      Taka instalacja zajmuje mniej miejsca. Masz również o jeden palnik mniej.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • szefi
                        Senior
                        • 12-2005
                        • 194

                        #12
                        taka instalacja to chyba jest w Bierhalle w Wawie; nie mniej mam kilka pytań:
                        • jak podgrzewać brzeczkę podczas zacierania ? i regulować przerwy ?
                        • skąd brać podgrzaną wodę do wysładzania ? (podgrzewacz przepływowy ?)
                        • jaka pompa by musiała być aby przepompować słód z brzeczką czy sam ten element nie zabiłby pomysłu ?

                        Comment

                        • huanghua
                          Senior
                          • 10-2005
                          • 1910

                          #13
                          • jak podgrzewać brzeczkę podczas zacierania ? i regulować przerwy ?
                          Jeśli decydujesz się na rozwiązanie z palnikiem, to chyba w ten właśnie sposób. Widziałem sprawnie działającą instalację z takim rozwiązaniem (patrz: tegoroczny Żywiec)
                          • skąd brać podgrzaną wodę do wysładzania ? (podgrzewacz przepływowy ?)
                          Przepompowujesz zacier do (2) i od razu uzupełniasz (1) wodą do wysładzania. Podgrzewasz. W tym czasie w (2) układa Ci się wartstwa filtracyjna młota, itd.
                          Owszem, wodę należałoby dość prędko podgrzać.
                          • jaka pompa by musiała być aby przepompować słód z brzeczką czy sam ten element nie zabiłby pomysłu ?
                          To jest pewien kłopot. Tu chyba trzeba popytać osoby, które coś takiego już mają Prawdopodobnie pompa do pralki nie dałaby rady.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • szefi
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 194

                            #14
                            • nadal nie rozumiem jak podgrzewać i regulować przerwy - ręcznie palnikiem podgrzewając brzeczkę ? to miałeś na myśli ?
                            • rozwiazanie na dwóch kotłach zakłada zakończenie całego procesu warzenia/chmielenia przed kolejnym procesem, na trzech kotłach procesy mogą się zazębiać, więc przyjmę dwukotłową wersją jako inny wariat całej instalacji.

                            Comment

                            • szefi
                              Senior
                              • 12-2005
                              • 194

                              #15
                              Projekt 0.7.1

                              Dla tych co by chcieli lepszej jakości rysunek link poniżej.

                              Click image for larger version

Name:	RIMS-v0.7.1 (500 x 600).jpg
Views:	1
Size:	21,8 KB
ID:	2024025
                              Last edited by szefi; 30-08-2007, 10:52. Powód: nadanie tytułu

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎