Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Dlaczego zostałem Użytkownikiem Premium? W podziękowaniu za Wasze zasługi we wskazywaniu mi właściwej drogi na piwnym szlaku - zacząłem interesować się tym, co piję, śledzić rynek i przede wszystkim - warzyć piwo. Wywróciło to sporą część mojego świata do góry nogami. Za to i za pomoc, w trwaniu b.bizu w takiej formie jak obecnie, zdecydowałem się wesprzeć portal. Polecam i Wam dołożyć cegiełkę do naszej wspólnej światyni piwnej ;)
TTOP
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 20-06-2001, 12:35
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy Na stole: Orval

Kolejne belgijskie piwko

Fajna, pękata buteleczka 0,33

7%, zawartości ekstraktu na etykiecie brak.

Barwa: ciemny bursztyn, lekko opalizujące, na dnie drożdże.

Piana: biała, szybko pojawiają się spore dziury

Gaz: słaby, taki lubię

Zapach: w pierwszej chwili kwaśnych owoców. W drugiej chwili: kwaśne wino.

Smak: owocowy, gorzki, ciężki

Zaciążyło mi w głowie, tego się dużo nie da wypić, ale od czasu do czasu taki smaczek z pewnością umila zwykłe, codzienne spozycie pilsa...
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 20-06-2001, 13:22
grzech grzech is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Podlasie
Posty: 4 591
Standardowy

Oj, Marusia ! Chyba faktycznie jak napisałaś, piwa belgijskie są za treściwe dla Ciebie.

Orval nie dość że belgijskie, dodatkowo piwo Trapistów. Moim zdaniem jedno z najświetniejszych, jakie piłem. Nie odczułem samaku Orval jako ciężkiego. Ale z drugiej strony ćwiczyłem wcześniej takie wynalazki jak Chimay Bleu, czy Rochefort 10. To dopiero ciężka artyleria.
Smak istotnie uwieńczony potężną goryczką. Uzyskują ją poprzez dodatkowe chmielenie (dry hoping, o ile się nie mylę).
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 20-06-2001, 13:27
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

Dla mnie również są za ciężkie, piłem to kiedyś. I dlatego wiem, czemu pije się je z kieliszków - jakby ktoś walnął takie piwo z litrowego kufla, to by umarł w butach. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy dałbym radę wypic naraz litr takiego piwa.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 20-06-2001, 13:41
grzech grzech is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Podlasie
Posty: 4 591
Standardowy

Bo też i nie widzę sensu picia litra takiego piwa. Lepiej wypić trzy różne, oczywiście w rozsądnych odstępach.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 20-06-2001, 13:50
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy

No i co "oj", przecie nie napisałam, że niedobre?

Smakowało mi - reszta tak jak napisałam. Dlatego te parę belgijskich piwek podzieliłam sobie na dość długi okres, żeby docenić smak. Z tych, co wypiłam dostaje u mnie II miejsce po Triple Moine.

Dzięki za uzupełnienie danych - zapomniałam o nich napisać
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 20-06-2001, 14:06
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

Trzy różne w odstępach kilkumiesięcznych. Nie, to nie jest mój typ. Nie będę udawał, że mi smakują, bo mi nie smakują. Dobry pilzner lub pszeniczne, najlepiej z lżejszych - to lubię.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 20-06-2001, 14:09
grzech grzech is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Podlasie
Posty: 4 591
Standardowy

Mea culpa !

Nie będzie już "ojów". A wspomniane piwa są tak jak napisałaś do próbowania, smakowania, delektowania się nimi. Mniam !
__________________
XXX
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 20-06-2001, 14:16
grzech grzech is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Podlasie
Posty: 4 591
Standardowy

Krzysiu, dobrego pilsa zawsze docenię, pszeniczne także chętnie wypiję, ale jestem przy tym wielkim fanem piw belgijskich i holenderskich - wyraźne smaki, wspaniałe, zróżnicowane wrażenia, rozmaite przyprawy, typy, smaczki... To lubię i koniec.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 20-06-2001, 14:30
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy

No to ja własnie sobie smakuję

A na codzień piję słabsze i delikatniejsze. mam gust bardzo zbliżony do Krzysiowego, ale do eksperymentów skłonność też mam
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 20-06-2001, 14:49
grzech grzech is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Podlasie
Posty: 4 591
Standardowy

No to smacznego. I powodzenia na niwie eksperymentatorskiej.
__________________
XXX
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 21-06-2001, 07:10
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

A ja jestem fanem picia piwa w wielkich ilościach, najlepiej powyżej 10 litrów na jedno posiedzenie, dlatego wszystkie piwa pow. 5% alk. nie wzbudzają mojego entuzjazmu. Takie, które ciężko przełknąć z powodu "smaczków", również. Eksperymanty traktuje jako zło konieczne, muszę wiedzieć, czego nie pić.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 21-06-2001, 09:10
grzech grzech is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Podlasie
Posty: 4 591
Standardowy

W różnorodności siła. Gdyby wszyscy uczestnicy forum mieli takie samo podejście do piwa, było by nudno.

A teraz trochę szczegółów na temat Orval. Opactwo założono w 1132 r., uległo kasacji w 1793 r. po Rewolucji Francuskiej. Ponownie powstało w 1926 r. Od 1931 r. rozpoczęto produkcję piwa. Widoczny na etykiecie symbol: ryba trzymająca obrączkę wziął się z historii o księżnej Matyldzie Toskańskiej. Miała ją ona zgubić w trakcie modlitwy do Matki Boskiej. Obrączkę, która wpadła do jeziora zwróciła jej ryba. Z wdzięczności, księżna podarowała ziemię Bogu.

Samo piwo swój smak zawdzięcza gł. : zastosowaniu trzech rodzajów słodu, potrójnej fermentacji przy użyciu 5 szczepów drożdży( burzliwa, następnie kilka tygodni w czasie leżakowania i na koniec 2 mies. w trakcie dojrzewania w butelkach), wspomnianemu wcześniej wtórnemu chmieleniu tzw. suchemu.
Ekstrakt to ok. 13,5-14 %.

Amen
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 21-06-2001, 17:30
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

Myślę, że nie byłoby. Jak świat światem, ogromna większość piwoszy jest wierna jednemu, lub najwyżej kilku gatunkom piwa. Jakoś nie mogę dopatrzyć się w tym nic złego.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 23-06-2001, 09:19
grzech grzech is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Podlasie
Posty: 4 591
Standardowy

Dobra, dobra. I co dyskutowalibyśmy, czy żywieckie jest lepsze od żywieckiego ?

Zresztą ja sam w celach towarzyskich pijam gł. Łomżę, Żywieckie, Lecha, względnie Tyskie. Nie pomijam przy tym żadnej okazji do spróbowania czegoś nowego.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 23-06-2001, 11:42
Fotka Użytkownika: adam16
adam16 adam16 is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Chorzów
Posty: 9 861
Standardowy

I ja dokładnie tak samo czynię, czasami nawet ryzykuję różne wynalazki, co do których inni wysyłają ostrzeżenia. I czasami warto. Gdybym słuchał tych ostrzeżeń nigdy bym nie wypróbował piw pszenicznych. Mam taki jeden sklepik w Chorzowie gdzie panie ekspedientki z daleka już mi meldują czy jest coś nowego/egzotycznego, czy nie - znają mnie tam dobrze.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 23-06-2001, 11:50
Fotka Użytkownika: adam16
adam16 adam16 is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Chorzów
Posty: 9 861
Standardowy

I nie ma nic złego w tym że jedni piją tylko jedno swoje ukochane piwo, a inni ciągle szukają i eksperymentują ze wszystkimi cieczami, które - czasami w bardzo odległy sposób - kojarzą się z piwem.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 09-04-2003, 09:49
Viktor Viktor is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2002
Miejscowość: Radom
Posty: 595
Standardowy Orval Trappist Ale

Odświeżam temat po zakupie w "Świecie Piw" na Polnej w Warszawie piwa trapistów ORVAL z browaru Abbaye de Orval ( południowa Belgia). Jest to jeden z 5 browarów , który na mocy decyzji Trybunału z Gandawy ( 1962 r) ma prawo wyrobu piwa trapistów.W butelce odbywa się wtórna fermentacja i dlatego na dnie pozostaje osad.
Piwo ma przyjemny zapach drożdży, znaczną goryczkę, piękny kolor bursztynowo - pomarańczowy przytłumiony, lekko kwaśne - w sam raz.
W Świecie Piw mozna nabyć też czarkę do tego piwa ( cena chyba 18 zł ). W Galerii zamieściłem reklamówkę tego piwa.
Adres browaru : www.orval.be
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 09-04-2003, 09:51
Viktor Viktor is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2002
Miejscowość: Radom
Posty: 595
Standardowy Orval

Butelka beczułkowata z krawatką :
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg orval-etykieta.jpg (11,3 KB, liczba wyświetleń: 1154 )
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 09-04-2003, 11:25
Viktor Viktor is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2002
Miejscowość: Radom
Posty: 595
Standardowy Orval

W Świecie Piw można też dostać wafelek z browaru Orval :
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg orval-podstawka.jpg (13,8 KB, liczba wyświetleń: 1138 )
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 09-04-2003, 20:11
Fotka Użytkownika: kloss
kloss kloss is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 2 422
Standardowy

Co ciekawe to samo piwo serwowane przez mnichów w klasztorze do kolacji jest bez porównania lepsze-zdecydowanie bardziej żywe i świeże a także pozbawione osadu/być może dłużej leżakowane/.Do piwa zakonnicy podają chleb i ser własnej produkcji.Posiłek prosty ale przepyszny.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 22-02-2004, 23:16
Fotka Użytkownika: lzkamil
lzkamil lzkamil is offline
kierowca bombowca
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Łódź
Posty: 3 609
Standardowy

Dostalem Orvala w prezencie od juz wspominanego znajomego knajpiarza z Belgii. Flaszka 0.33 l, moje mialo 6.2% alk.
Jasnobursztynowe, z drozdzami, mocno nagazowane, potezna sztywna i niesamowicie trwala piana.
W aromacie wszystkie owoce swiata, tyle ich ze nie umiem zadnego nazwac po imieniu.
W smaku podobnie mocny atak owocow, troche drozdzy, calkiem spora goryczka dodaje drapieznosci, ktora jednak lagodnieje w slodowym i lekko korzennym posmaku.
Mimo lzejszego jak na 'trapiste' woltazu piwo z wielkim charakterem i indywidualnoscia. Jedno z najlepszych jakie w zyciu pilem, na 5+. Mniam!

Dobry kiper pewnie by wyczul oddzielnie tych kilka owocowych smaczkow i jeszcze powiedzial ktory pochodzi od jakiego estru
__________________
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !


Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 16-01-2005, 13:25
Fotka Użytkownika: slavoy
slavoy slavoy is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: Piotrowice (DSR)
Posty: 4 964
Standardowy

Niestety. Zdaje się, że trafiliśmy z Marusią na zdecydowanie zepsutą sztukę
Smak mydlinowato-rybny. Zapach podobnie. Cosik się musiało skisić.Tyle kasy w błoto
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg orval.jpg (62,2 KB, liczba wyświetleń: 1096 )
__________________
Dick Laurent is dead.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 28-02-2005, 21:57
Fotka Użytkownika: Kolesław
Kolesław Kolesław is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2004
Miejscowość: Białystok
Posty: 1 078
Standardowy

Grzechu!!! Klonuj się. Takich jak Ty trzeba wiecej. Z dyskusji z Krzysiem wiem czemu w większości polskich sklepów mamy Tyskie, Żywiec, Warkę, Lecha... Heinekena i Carlsberga i dlaczego znikaja kolejne browary. A przy okazji - Orval jest jeden i jedyny. Piłem wiele piw wzorowanych na Orvalu (oczywiście belgijskich - polskie są produkowane wg wzorca z wielkiego komputera w Sevre pod Paradyżem). W większości znakomitych, tyle, że trzeba mieć świadomość. W szczegółach zgadzam się z Izkamilem.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 01-03-2005, 01:03
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

no cóż, w Polsce takich gatunków piwa po prostu sie nie warzy. jak już porównujesz polskie pilsy z komputera do piw Trappistów - to może dobrze uczynić podobne porównanie też w temacie choćby belgijskiej Stelli Artois - która stając w szrankach z Orvalem wypada także dość blado, nie tylko w barwie.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 17-05-2005, 21:26
Fotka Użytkownika: Borysko
Borysko Borysko is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2004
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 143
Standardowy

Nazwa Orval pochodzi od Valee d'Or, czyli doliny złota. Legenda głosi, że pewna szlachcianka zgubiła złoty pierścień w jeziorze, które znajdowało się w tej dolinie. Kiedy przysięgła, że założy tu klasztor, jeśli odzyska pierścień, z wód wynurzył się pstrąg z owym pierścieniem w pysku. Pani dotrzymała słowa i dzięki temu możemy sie dzisiaj cieszyć niezwykłem trunkiem z tamtejszego browaru
A tak na serio, to historia tego klasztoru sięgo roku 1070, a znając warzelnicze zapędy cystersów, to pewnie od razu zaczęto tam produkcję piwa.
Musze przyznać, że to najniezwyklejsze z piw, jakie dotąd piłem.
Piękna biała piana, dobre nasycenie CO2 oraz jasno bursztynowy kolor to nic niezwykłego. Ale dalej zrobiło sie na prawdę ciekawie. Zapach mocno zaskakuje i mnie osobiście kojarzy się z zepsutym piwem. Jak później doczytałem, to nie byłem zbytnio w błędzie. Otóż po skończonej głównej fermentacji, piwo jest poddawane wtórnej fermentacji, a użyte do tego organizmy to półdzikie szczepy drożdży brettanomyces, które nadają tego charakterystycznego aromatu. Oprócz drożdży do zbiorników leżakowych dodawany jest też chmiel (co jest wyjątkowa praktyką, jeśli chodzi o piwa klasztorne). Smak piwa jest bardzo przyjemny: wyraźnie słodowy (ale nie słodki - to lubię) z wyrazistą goryczką i smaczkiem chmielowym. Wbrew opiniom poprzedników oceniających to piwo uważam, że jest ono zaskakująco lekkie, absolutnie nie ciężkie. Zostawia nieeesamowicie długi posmak: początkowo słodu, potem chmielu i ściągającej goryczki.
Moje uczucia są mocno mieszane. Wygląd i smak tego piwa jest wspaniały, dużo bym dał, by móc popić nim ser produkowany również w Orval. Jednak zapach to prawdziwy hardcore – efekt działania brettanomyces nie każdemu będzie pasował. Ale każdy powinien spróbować, by wyrobić sobie własna opinię o tym niezwykłym piwie.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Koningshoeven, La Trappe Tripel Gambrinus Holandia 30 15-09-2018 14:00
Koningshoeven, La Trappe Witte Trappist sklep-piwowar Holandia 24 22-01-2013 21:45



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 21:21.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.