Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 28-09-2008, 22:30
mapajak mapajak is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Dębica
Posty: 1 187
Standardowy Zebranie drożdży po dolnej fermentacji do późniejszego wykorzystania

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
Też mam pytanko, a właściwie prośbę. Chodzi o to czy mógłbyś dokładnie opisać swoje postępowanie z drożdżami? Niby wszyscy robią tak samo, a jednak każdy ma inne priorytety, a Ty jedziesz cały sezon na na jednej saszetce...
Wrocławianom to może wisi, ale zarówno w Dębicy jak i w Biłgoraju piwowarów nie siali i trzeba sobie radzić samemu...
1. Po zlaniu piwa po fermentacji burzliwej osad wraz z resztką piwa dokładnie mieszam, aż zrobi się z wszystkiego jednolita piana.
2. Całość przelewam do zdezynfekowanego słoika 0,9 l, zakrywam folia i do lodówki.
3. Na następny dzień mam w słoiku trzy warstwy. Górna to drożdże - lekkie komórki drożdżowy zostały uniesione wraz z pianą, środkowa to resztka piwa i dolna to ciężkie zanieczyszczenia.
4. Przygotowuję słoik 0,3 l z schłodzoną w lodówce, przegotowaną wcześniej wodą i do tego słoika zbieram zdezynfekowaną łyżeczką drożdże z górnej warstwy.
5. Tak przygotowane czyste drożdże przechowują w lodówce tak planując warzenie, aby jak najszybciej zostały zużyte. Im szybciej tym lepiej.
6. Drożdże tak zebrane są na tyle silne i jest ich na tyle dużo, że po wylaniu wody pod którą są przechowywane, można nimi bezpośrednio zaszczepić nową warkę.
__________________
"Św. Hildegarda" - Browar Domowy
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 28-09-2008, 22:44
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Dzięki! To dwie sprawy mi się nasuneły...
Cytat:
zbieram zdezynfekowaną łyżeczką drożdże z górnej warstwy.
Tylko wrzątek do dezynfekcji czy bawisz sie chemią?
Zbierasz zawsze tylko jedną gęstwę na warkę? W razie gdyby tfu-tfu... trzymasz w rezerwie suche?
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 28-09-2008, 22:51
mapajak mapajak is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Dębica
Posty: 1 187
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
Dzięki! To dwie sprawy mi się nasuneły...

Tylko wrzątek do dezynfekcji czy bawisz sie chemią?
Zbierasz zawsze tylko jedną gęstwę na warkę? W razie gdyby tfu-tfu... trzymasz w rezerwie suche?
Łyżeczkę dezynfekuję nad palnikiem gazowym.
Zbieram jedną gęstwę, nie trzymam drożdży suchych. Gdy te odzyskane są świeże, jest pewne, że ruszą.
__________________
"Św. Hildegarda" - Browar Domowy
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 28-09-2008, 22:57
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

jako że Mapajak świetnie, wręcz obrazowo opisał swój sposób, sądzę że dobrze jest aby wydzielić dla potomnych niniejszy wątek z Mapajakowych "Dębickich Lagerów"
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 28-09-2008, 23:04
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Ja się tylko dopytam czy zbierasz gęstwę z samej góry po burzliwej?

Ja zbieram je do słoika. Podczas trwania cichej, po osadzeniu się tego i owego, zlewam płyn i przepłukuje je wodą.

Do tego samego słoika zbieram też drożdże po cichej.
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 28-09-2008, 23:19
mapajak mapajak is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Dębica
Posty: 1 187
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Ja się tylko dopytam czy zbierasz gęstwę z samej góry po burzliwej?

Ja zbieram je do słoika. Podczas trwania cichej, po osadzeniu się tego i owego, zlewam płyn i przepłukuje je wodą.

Do tego samego słoika zbieram też drożdże po cichej.
Opisany przeze mnie sposób dotyczy dolnej fermentacji, drożdże zbieram z dna po fermentacji burzliwej.
Prawdziwe drożdże górnej fermentacji zbieram z powierzchni brzeczki.
Drożdży po fermentacji cichej nie zbieram nigdy. Jest ich zbyt mało, są słabe i zawierają zbyt dużo zanieczyszczeń.
__________________
"Św. Hildegarda" - Browar Domowy
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 29-09-2008, 14:52
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
Zbieram jedną gęstwę, (...) Gdy te odzyskane są świeże, jest pewne, że ruszą.
A jak długo są świeże. 2 tygodnie w lodówce wytrzymują, czy raczej robisz warki co tydzień?
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 29-09-2008, 15:27
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
A jak długo są świeże. 2 tygodnie w lodówce wytrzymują, czy raczej robisz warki co tydzień?
Wytrzymają i nawet trzy tygodnie.

Ja przepłukuje je wodą zimną.
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)

jacer edytował/a post 29-09-2008 o godz. 15:28.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 29-09-2008, 21:18
mapajak mapajak is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Dębica
Posty: 1 187
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
A jak długo są świeże. 2 tygodnie w lodówce wytrzymują, czy raczej robisz warki co tydzień?
Staram się trzymać nie dłużej niż kilka dni, choć zapewne wytrzymają dłużej.
__________________
"Św. Hildegarda" - Browar Domowy
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 29-09-2008, 21:54
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

No właśnie przeczuwałem, że Mapajak nie trzyma 3 tygodne w lodówce... Ja wiem, że wytrzymają (sam trzymałem gęstwę ponad miesiąc), ale wydaje mi się że ich forma spada...
Inaczej spytam - czy zdażyło Ci się przedłużyć burzliwą fermentację do np 10 dni, bo chciałeś mieć świeższe drożdże? (np. warzyłeś po dwuch tygodniach)?
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 29-09-2008, 22:17
mapajak mapajak is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Dębica
Posty: 1 187
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
No właśnie przeczuwałem, że Mapajak nie trzyma 3 tygodne w lodówce... Ja wiem, że wytrzymają (sam trzymałem gęstwę ponad miesiąc), ale wydaje mi się że ich forma spada...
Inaczej spytam - czy zdażyło Ci się przedłużyć burzliwą fermentację do np 10 dni, bo chciałeś mieć świeższe drożdże? (np. warzyłeś po dwuch tygodniach)?
Fermentacja w niskiej temperaturze (8-12 st. C) trwa minimum 10 dni. Czasem jest to 14, a w przypadku mocniejszych piw nawet 20 dni. W sezonie warzę średnio co 2 tygodnie.
__________________
"Św. Hildegarda" - Browar Domowy
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 30-09-2008, 21:11
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Dzięki Mapajak za cierpliwość i dokładne opisy. Mam zamiar korzystać z Twojego doświadczenia w tym sezonie. Pewnie zresztą nie tylko ja... Mam nadzieję, że kilka pilsików i jakiegoś koźlaczka na koniec uda mi się ucznić na jednej saszetce...
Masz u mnie piwo!

PS Nie palę od 94 godzin!
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 22-12-2008, 16:11
larry larry is offline
Member
 
Rejestracja: 01-2008
Miejscowość: Rybnik / Wrocław
Posty: 68
Standardowy

Próbuje już jak drugi raz zrobić jak opisujesz, zebrałem gęstwę po koźlaku, wymieszałem odstawiłem do lodówki i powstały mi 2 warstwy górna składająca się z młodego piwa i wody która drożdże przepłukałem, dolna to gęstwa drożdżowa. Czy to oznacza ze drożdże są już martwe? Na początku podzieliłem tą gęstwę na 2 słoiki i do jednego dodałem pól łyżeczki cukru , po kilkunasty minutach pojawiła się piana. Wiec drożdże nie były jednak martwe. Czy mogę porostu przelać cała gęstwę do nowej warki?? Czy możliwe że jest ona już popsuta albo zakażona, jak to sprawdzić? Czy mogę wykorzystać drożdże po Koźlaku ( takim niebyt mocnym 15 Blg) do Pilsa??
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 22-12-2008, 16:26
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy

Drożdże są dobre, no, chyba, że walą kiszonką. Zazwyczaj w lodówce drożdże opadają na dno, więc się nie przejmuj. Gęstwę możesz wlać po zlaniu warstwy górnej, czyli wody z piwem. Jak będzie za gęsta, to rozcieńcz świeżą, ostudzoną brzeczką. Do pilsa to nawet nie musisz ich specjalnie rozbudzać przed zadaniem, ruszą.

Nie przeszkadza, że po koźlaku - niby co by miało przeszkadzać?
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Potrzebne drożdże dolnej fermentacji. sheriffxx Targowisko piwowarskie 3 08-01-2008 18:02
Które koncentraty / brewkity Coopersa są górnej a które dolnej fermentacji? bryszard-rz Kołyska piwowarska 2 17-04-2007 11:52
Wesoły, Browar Oels, piwo jasne dolnej fermentacji, warka#32 Marusia Piwa z browarów domowych 0 23-03-2005 18:47
Płynne drożdże dolnej fermentacji biermann Targowisko piwowarskie 4 27-02-2005 11:11



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 18:02.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.