Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

À la Leffe - propozycje receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yossarian
    Member
    • 07-2003
    • 51

    À la Leffe - propozycje receptury

    Ostatnio posmakowało mi belgijskie Leffe chciałbym zmajstrować sobie właśnie coś w tym klimacie i smaku. Znalazłem receptury na belgijskie klasztorne.
    Czy to będzie coś zbliżonego może ktoś już próbował robić cos podobnego i ma jakieś uwagi, pomysły czy nawet gotowe pewne receptury.
    Ja mam doświadczenie tylko w lagerach raz zrobiłem pszeniczne i mi nie wyszło
    Dziękuje z góry za ewentualne odpowiedzi
    Howgh !!!!!!!!!!!
  • hasintus
    Senior
    • 07-2006
    • 850

    #2
    pierwsza próba
    druga próba
    trzecia próba

    Druga wersja była najlepsza. Robiąc czwartą, oparł bym się na drugiej zmniajszając udział monachijskiego, zwiększając carahella i dałbym jednak drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes. Wszystkie 3 wersje były w smaku bardziej treściwe, dlatego warto by zmniejszyć udział słodu i dać troszkę cukru.

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      #3
      Jeżeli to ten sam kolega co napisał na forum browamatora to chodziło mu o Bruin.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #4
        Nie dookreśliłeś, czy Leffe blonde, czy Leffe brune.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Yossarian
          Member
          • 07-2003
          • 51

          #5
          Zgadza się już śpieszę. Chodziło mi brune, widocznie trema na początku minie zjadła i zapomniałem o tym wspomnieć

          Jednak dziękuję z umieszczone receptury bo jasne też jest ok
          Howgh !!!!!!!!!!!

          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            #6
            No tak pomyślałam, że skoro Wrocek, to pewnie w Academusie piłeś
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Yossarian
              Member
              • 07-2003
              • 51

              #7
              hie hie hie co za domyślność. Ostatnio to mój drugi dom. Gdyby nie koty to bym do pierwszego nie wracał.
              Można mnie spotkać przy stoliku między barem a schodami zazwyczaj jest tam nas dwóch.
              Chudy i gruby ja jestem ten pierwszy.
              Zdrowie
              Howgh !!!!!!!!!!!

              Comment

              • tfur
                Senior
                • 05-2006
                • 1301

                #8
                ponieważ nikt się nie zgłosił, niech będzie, wyjdę na francuskiego terrorystę językowego, ale pisownię à la to podaje nawet nasz sjp, no chyba że chodzi o jakąś inną alę.
                veni, emi, bibi

                Comment

                • Yossarian
                  Member
                  • 07-2003
                  • 51

                  #9
                  Cóż, reszta jest...
                  Howgh !!!!!!!!!!!

                  Comment

                  • maaniek
                    Senior
                    • 11-2010
                    • 118

                    #10
                    Original Leffe Brune Clone Recipe

                    9½ lbs. Belgian Pils malt
                    8 oz. Flaked wheat
                    4 oz. Flaked barley
                    4 oz. Aromatic
                    4 oz. Biscuit
                    4 oz. Chocolate
                    2 oz. Honey Malt
                    4 oz. Munich Malt

                    8 oz. Dark Candi Sugar
                    2 oz. Malto Dextrine

                    1 oz. Pride of Ringwood hops
                    ½ oz. Styrian Goldings after 45 minutes

                    OG for 5.5 Gallons: 1.070
                    Week long primary fermentation

                    Racked to two week secondary

                    primed with 1-1/8 cup dark DME
                    FG comes out to: 1.015


                    Może ktoś przetłumaczyć na nasze dostępne składniki?

                    Comment

                    • Krzysiu
                      Krzysiu
                      • 02-2001
                      • 14936

                      #11
                      Sorry, ale co jest w tym trudnego, żeby szukać pomocy tłumacza?

                      Comment

                      • zgoda
                        Senior
                        • 05-2005
                        • 3516

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaniek Wyświetlenie odpowiedzi
                        [B]Original Leffe Brune Clone Recipe

                        9½ lbs. Belgian Pils malt
                        8 oz. Flaked wheat
                        4 oz. Flaked barley
                        4 oz. Aromatic
                        4 oz. Biscuit
                        4 oz. Chocolate
                        2 oz. Honey Malt
                        4 oz. Munich Malt
                        Bez sensu i typowo po amerykańsku - wszystko do gara po naparstku (4 uncje to ok. 100g!). Nie miej złudzeń, w 9.5 funta słodu pilzneńskiego całej reszty nie będzie czuć, może poza 2 uncjami czekoladowego, z którego będzie trochę koloru.

                        Szukaj dalej.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • wogosz
                          Senior
                          • 12-2005
                          • 1007

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zgoda
                          Bez sensu i typowo po amerykańsku - wszystko do gara po naparstku (4 uncje to ok. 100g!). Nie miej złudzeń, w 9.5 funta słodu pilzneńskiego całej reszty nie będzie czuć, może poza 2 uncjami czekoladowego, z którego będzie trochę koloru.
                          Nie do końca. Pewnie że użycie tylu różnych słodów w tak małych ilościach nie będzie wyczuwalne, ale można spojrzeć na to inaczej i zobaczyć że wszystkie słody specjalne razem wzięte dają już znaczącą ilość.
                          Moja propozycja:
                          - słód pilzneński - 4300g
                          - płatki pszenne - 380g (nie ma sensu używać niesłodowanego jęczmienia, a płatki pszenne są wygodne w użyciu)
                          - słód monachijski (90-120EBC) - 150g
                          - jakiś słód specjalny w granicach 30-80EBC - 280g (jeżeli takiego nie będziesz miał możesz zamiennie użyć monachijskiego)
                          - słód palony o niskiej barwie 800-1000 EBC np. czekoladowy - 120g
                          Teraz wydaje mi się ten przepis całkiem sensownym.

                          Comment

                          • wogosz
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 1007

                            #14
                            Oczywiście zapomniałem dodać, że reszta przepisu bez zmian, choć ja zamiast maltodekstryn dałbym też cukier kandyzowany.

                            Comment

                            • wogosz
                              Senior
                              • 12-2005
                              • 1007

                              #15
                              Mam dzisiaj chyba zły dzień. Ten monachijski o którym pisałem dwa posty wyżej powinien mieć oczywiście barwę typową dla słodów monachijskich, czyli 12-20EBC. A poza tym wszystko OK

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎