Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 23-05-2009, 10:03
Fotka Użytkownika: aronjr
aronjr aronjr is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Hannover
Posty: 70
Standardowy Protokół z warzenia piwa

Witam,

Zainspirowany protokołem jednego z niemieckich autorów książek o browarnictwie domowym postanowiłem napisać własny protokół, który miałby pomoc przy procesie warzenia i ewentualnych późniejszych korektach receptury.

Protokół ten przeznaczony jest dla osob poczatkujacych i srednio zaawansowanych, ale myślę ze i inni mogą zrobić z niego użytek w celu np. uzupełniania dokumentacji.

Sam jestem początkującym piwowarem i dlatego prosił bym o opinie i wskazówki jak ulepszyć ten protokół.
Może rozbicie go na wyspecjalizowane protokoły o rożnych stopniach zaawansowania było by następnym etapem? Tak czy inaczej z myślą o początkujących chciałem zebrać wszystko razem i w miarę prosty sposób opisać cały proces.

Protokół z warzenia piwa (formularz): http://www.schittek.eu/pl/beer/downl...ia_piwa_v1.pdf

aronjr edytował/a post 23-05-2009 o godz. 10:07.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 23-05-2009, 11:03
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Fajne ale zbędne. Zbyt szczegółowe.

Wystarczy zwykły dziennik piwowara, gdzie jest zasyp, temperatury zacierania itp.
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 23-05-2009, 11:32
Fotka Użytkownika: artur2
artur2 artur2 is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: Poznań
Posty: 535
Standardowy

Rzeczywiście fajne, ale jak powiedział jacer zbyt szczegółowe. Ja bym to skrócił do jednej strony, albo nawet do pół strony. Usunąłbym komentarze.
W zasadzie coś takiego jest pożyteczne do pierwszej, drugiej warki. Potem cały proces warzenia można by było zapisać nawet w jednym zdaniu :
Np:
"pilz - 4, monach - 1; drożdże - S04; zacieranie 64 - 15min, 72 - 45min, 78, filtracja; chmielenie 60' - marynka 30g od początku, lubelski 20g po 45min."
__________________
Mniej alkoholu, więcej smaku !
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 23-05-2009, 11:33
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Fajne ale zbędne. Zbyt szczegółowe.

Wystarczy zwykły dziennik piwowara, gdzie jest zasyp, temperatury zacierania itp.
Dla początkującego piwowara ten protokół jest bardzo dobry, sam kiedyś pisałem koledze podobny (krok po kroku z uwzględnieniem wcześniejszego podgrzania wody do wysładzania - dopisz) odwaliłeś kawał świetnej roboty.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 23-05-2009, 12:23
Fotka Użytkownika: aronjr
aronjr aronjr is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Hannover
Posty: 70
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
Dla początkującego piwowara ten protokół jest bardzo dobry, sam kiedyś pisałem koledze podobny (krok po kroku z uwzględnieniem wcześniejszego podgrzania wody do wysładzania - dopisz) odwaliłeś kawał świetnej roboty.
Wysładzanie - poprawione
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 30-05-2009, 23:10
kgstanley kgstanley is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Ostróda
Posty: 7
Standardowy

witam, jestem po 2 gotowcach, ale ten protokół rozjaśnił mi bardzo spawę zacierania, więc niedługo z przyjemnością zacznę warzyć piwko od podstaw.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 31-05-2009, 10:08
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Bardzo dobra robota. Super sprawa dla początkującego adepta zacierania. Dobrze byłoby to umieścić w widocznym miejscu.
Zaawansowani piwowarzy radzą sobie w sposób podany przez artura2.
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 31-05-2009, 11:36
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Jako były szef kontroli jakości mogę tylko pogratulować dokładnej roboty. Brawo! Co niektóre browary mogłyby sobie to skopiować, lekko przerobić i mają gotowca do ISO...
Jednak osobiście do mnie to nie trafia, za bardzo uporządkowane to wszystku. Nie cierpię mieć planu...
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 31-05-2009, 22:40
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 862
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr Wyświetlenie odpowiedzi
...Sam jestem początkującym piwowarem i dlatego prosił bym o opinie i wskazówki jak ulepszyć ten protokół...[/url]
Nie ulepszaj go, tylko wyrzuć. Po pierwsze, jest zbyt szczegółowy i większość danych jest zbędna. Ale, po drugie - jest on w postaci papierowej. Nie da się tego sortować według zadanych parametrów. Jeśli już koniecznie się chcesz bawić w coś takiego, to zrób elektroniczną bazę danych. Wtedy będziesz mógł sobie sortować, porównywać i wyciągać wnioski. A tak to nabawisz się tylko kupy papieru, do której nigdy nie będziesz zaglądał.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 01-06-2009, 09:52
Fotka Użytkownika: aronjr
aronjr aronjr is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Hannover
Posty: 70
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
Nie ulepszaj go, tylko wyrzuć. [...]Po pierwsze, jest zbyt szczegółowy i większość danych jest zbędna. Ale, po drugie - jest on w postaci papierowej. Nie da się tego sortować według zadanych parametrów. Jeśli już koniecznie się chcesz bawić w coś takiego, to zrób elektroniczną bazę danych. [...]
Jednak nie do końca się z tobą zgodzę. Szczegółowość tego protokołu ma za zadanie pomóc początkującym w wprawieniu się w samym procesie warzenia. To, że dla bardziej doświadczonych wszelkiego rodzaju dodatkowe opisy są zbędne, bo i tak przecież zna się to w pewnym momencie na pamięć, to nie zmienia faktu ze inni mniej wprawieni piwowarze tych wskazówek nie potrzebują.

Jeśli chodzi o elektroniczną bazę danych, to ma ona oczywiscie sens, sam umieszczam sobie z każdej warki mini protokol wraz z recepturą i odpowiednimi danymi w osobnym pliku. Jednak na stworzenie większej bazy nie mam po prostu ochoty i czasu. Poza tym dla tych max 30-40 warek, które jestem w stanie zrobić w roku, to moim zdaniem, zbyt duży nakład czasu i środków, które trzeba by włożyć w stworzenie i pielęgnację takiej bazy.

Myślę, ze każdy ma swój własny sposób na dokumentację i nie należny narzucać mu konkretnych wytycznych, w końcu robimy to chyba dla przyjemności. Wskazówki są przydatne i potrzebne, ale i tak uważam, ze to indywidualna sprawa piwowara i każdy zrobi z tym co będzie chciał.

Pozdrawiam
Aron
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 01-06-2009, 10:08
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 862
Standardowy

Zrobienie takiej bazy pod Accesem od zera zajęło mi godzinę, potem kilkakrotnie ją przerabiałem. Jest tam miejsce i na dane do sortowania, i opisy.Skorzystanie z kreatora jest proste jak budowa cepa, a "pielęgnacja" w ogóle niepotrzebna. Wystarczy korzystać.

Dodam, że nie jestem informatykiem. Komputerem posługuję się przeciętnie. Accesa sam się nauczyłem.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

Krzysiu edytował/a post 01-06-2009 o godz. 10:09.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 01-06-2009, 10:38
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Krzysiu może i przeciętnie "posługujesz się komputerem, ale Ty jesteś nieprzeciętny!
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 01-06-2009, 11:17
Fotka Użytkownika: aronjr
aronjr aronjr is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Hannover
Posty: 70
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
Zrobienie takiej bazy pod Accesem od zera zajęło mi godzinę, potem kilkakrotnie ją przerabiałem. Jest tam miejsce i na dane do sortowania, i opisy.Skorzystanie z kreatora jest proste jak budowa cepa, a "pielęgnacja" w ogóle niepotrzebna. Wystarczy korzystać.

Dodam, że nie jestem informatykiem. Komputerem posługuję się przeciętnie. Accesa sam się nauczyłem.
Ja jestem informatykiem i pracuje w tym już od prawie 10 lat, a mimo to jakoś nie czuję potrzeby tworzenia takiej bazy na potrzeby mojego warzenia. A Access może przy takich małych projektach się doskonale sprawdza, jednak nie mam ochoty wydawania kilkuset euro na pakiet offica MS bo mi jest on po prostu zbędny.

Jeśli się u Ciebie sprawdza i pozwala Ci udoskonalać Twoje dzieło to super sprawa, w końcu jeśli robi się to w większych ilościach to bez odpowiedniej dokumentacji ani rusz.

Pozdrawiam
Aron
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 20-09-2010, 04:52
chinamimi chinamimi is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2010
Posty: 1
Standardowy

W zasadzie coś takiego jest pożyteczne do pierwszej, drugiej warki. Potem cały proces warzenia można by było zapisać nawet w jednym zdaniu




Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Kawały piwne :) Marusia Przy piwie 570 16-11-2010 19:17
Piwo roku 2005 - piwa do sprawdzenia - czyli ktokolwiek widział ktokolwiek wie :) ART Piwo - ogólne 121 28-02-2006 07:53
Czy PIWO jest jeszcze napojem magicznym zythum Piwo - ogólne 49 17-10-2001 16:35



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 07:29.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.