Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rysa na fermentorze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawel11
    Junior
    • 06-2009
    • 1

    Rysa na fermentorze

    Witam
    Zauważyłem,że moj fermentor ma dosyć głeboką rysę.Czy nadaje się jeszcze do użytku(fermentacja burzliwa lub cicha)?Czy wystarczy dokładne mycie i dezynfekcja?Dodam,że fermentor jest nowy.
  • wogosz
    Senior
    • 12-2005
    • 1007

    #2
    Tak, pod warunkiem że głębokość rysy jest mniejsza od grubości ścianki fermentora.
    A tak poważnie to w milionach drobnych rys niewidocznych nawet gołym okiem "zmieści się" więcej drobnoustrojów niż w jednej dużej. czy fermentor jest nowy czy wielokrotnie używany, dobra dezynfekcja to podstawa.

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
      Tak, pod warunkiem że głębokość rysy jest mniejsza od grubości ścianki fermentora.
      Dobre
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • sebanek
        • 02-2009
        • 178

        #4
        Podłączę się pod wątek z pytaniem trochę pokrewnym - nadażyła się okazja. W jakimś (nie pamiętam dokładnie którym) wątku ktoś napisał, że po ok. 20 warkach wymienia fermentor z uwagi na rosnącą możliwość zakażenia na skutek powstających rys podczas używania go. Czy doświadczeni piwowarzy to potwierdzają?

        Comment

        • mareks
          Senior
          • 05-2002
          • 1939

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
          Podłączę się pod wątek z pytaniem trochę pokrewnym - nadażyła się okazja. W jakimś (nie pamiętam dokładnie którym) wątku ktoś napisał, że po ok. 20 warkach wymienia fermentor z uwagi na rosnącą możliwość zakażenia na skutek powstających rys podczas używania go. Czy doświadczeni piwowarzy to potwierdzają?
          Jak kogoś stać to niech wymienia fermentory. Producent się ucieszy.

          I nie uważam się za doświadczonego piwowara.
          ))

          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            #6
            Warzę od 5 lat, używam fermentorów cały czas tych samych. Wystarczy solidna dezynfekcja.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Infam
              Senior
              • 05-2005
              • 715

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
              [...]po ok. 20 warkach wymienia fermentor z uwagi na rosnącą możliwość zakażenia na skutek powstających rys podczas używania go.
              To zaś producent fermentorów szanowny był!
              Jego zdrowie!
              "Dużo to nie znaczy Dobrze
              Dobrze znaczy dużo"

              Comment

              • sebanek
                • 02-2009
                • 178

                #8
                Wasze odpowiedzi wprawiły mnie w dobry nastrój!
                Pozdrawiam wszystkich.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎