Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Austriacki rynek piwny 2009

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Senior
    • 11-2007
    • 2478

    Austriacki rynek piwny 2009

    Na podstawie rocznego sprawozdania Związku Browarów Austrii za rok 2009. W zasadzie od czerwca 2008 do czerwca 2009. Raport został właśnie opublikowany. Najciekawsze dane:
    Nowopowstałych browarów: 5
    Wszystkich browarów: 173 (na 2.122 w UE)
    Browarów restauracyjnych: 104
    Przedsiębiorstwa piwowarskie: 164

    142 browary produkujące do 20.000 hl (udział: 1,7%)
    10 browarów produkujących 20.000 do 50.000 hl (3,9%)
    6 browarów produkujących 50.000 do 100.000 hl (4,3%)
    7 browarów produkujących 100.000 do 500.000 hl (16,4%)
    8 browarów pordukujących ponad 500.000 hl (73,7%)

    Produkcja łącznie: 8,9 mln hl (-1,2%)
    Eksport: 391.000 (-42,6%)

    Na głowę mieszkańca: 109,5 l (2 miejsce za Czechami)

    Browary stosują się do zasad Codex Alimentarius Austriacus - wytycznych dla środków spożywczych, który zabrania m.in. stosowania genetycznie modifikowanych drożdży, słodu i chmielu. Określa też gatunki piw. Np. piwo jasne pełne ma 11,0 - 15,9 stopni Blg.
    Gatunki (fragment):
    Lager: 62,9%
    Pils: 5,8%
    Specjalne: 4,2%
    Jasne Pełne: 16,1%
    Radler (mix piwo+oranżada): 3,5%

    Opakowanie:
    butelki: 43,7%
    beczki: 27,5%
    puszki: 21,8%

    Podatek wynosi 2 Euro za każdy stopień Plato (ponad dwukrotnie więcej niż w Niemczech i Czechach). Plus zniżka do 40% dla browarów produkujących do 50.000 hl rocznie.
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎