Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chłodzenie przed czy po odfiltrowaniu chmielin?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Piję piwo
    • 10-2002
    • 6964

    Chłodzenie przed czy po odfiltrowaniu chmielin?

    Nie wiem jak inni ale ja chłodzę PO odfiltrowaniu chmielin...
    Przy okazji - gratuluję zacieranego!
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
  • mark33
    Idę po piwo do piwnicy.
    • 04-2005
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie wiem jak inni ale ja chłodzę PO odfiltrowaniu chmielin...
    Przy okazji - gratuluję zacieranego!
    U mnie dokładnie na odwrót, wpierw chłodzenie, później filtracja chmielu z jednoczesnym napowietrzeniem wprost do fermentora.

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10738

      #3
      ja też wpierw chłodzę , w tym czasie wszystko opada na dno i dekantuję
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Maidenowiec
        Senior
        • 07-2004
        • 2287

        #4
        My również.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Seta
          Piję piwo
          • 10-2002
          • 6964

          #5
          Hmm... Muszę chyba rozważyć zmianę procedury.
          A używacie chłodnicy??

          Wątek zgłoszony do wydzielenia...
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • Maidenowiec
            Senior
            • 07-2004
            • 2287

            #6
            Używamy.

            Dlaczego musisz? Skoro Ci tak działa i jest wygodnie to nie widzę potrzeby. W browarach brzeczka zanim trafi na wymiennik cieplny przechodzi przez whirlpool, aczkolwiek to jest spowodowane faktem, że tak jest lepiej w warunkach przemysłowych. Ja czekam aż wszystko odpadnie w czasie chłodzenia i potem dekantuję brzeczkę znad osadów.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • Seta
              Piję piwo
              • 10-2002
              • 6964

              #7
              Nie napisałem, że muszę zmienić procedurę, tylko rozważyć jej zmianę...
              No i właśnie sobie czytam o takich różnych i w sumie niektórzy twierdzą, że nie powinno się przelewać gorącej brzeczki z uwagi na ryzyko DMSu. Z drugiej strony mam kociołek z Lidla. Śjakoś boję się z nim do wanny. Hmmm... Coś pokombinuję chyba z jakimiś wężykami...
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎