Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 07-11-2009, 16:25
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 344
Standardowy Czy dajecie mniej chmielu do piwa robionego do kegów?

Jak w temacie. A czemu pytam? Mam wrażenie, że dużo wolniej "zanika" chmiel w piwie w kegu a co się z tym wiąże, że piwo warzone do "zakegowania" potrzebuje dużo mniej chmielu.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<

fidoangel edytował/a post 07-11-2009 o godz. 16:28.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 22-11-2009, 13:08
Fotka Użytkownika: Marek-C
Marek-C Marek-C is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Katowice
Posty: 847
Standardowy

hmmm.. ciekawe spostrzeżenie...
Raczej powodów upatrywałbym w tym że piwo z kega szybciej jest 'gotowe', tzn. wystarczy 2-3 dni gazowania i można pić (polecam jednak dłuższe leżakowanie).
Coś tam więcej napiszę w lecie przyszłego roku: mam 2 kegi przechmielone, więc postanowiłem poleżakować.
No chyba że utrata 'chmielowości' jest powodowana refermentacją?
Tak ogólnie kegi są lepsze! np. bez problemu można upuścić gazu, brak zagrożenia atakiem granatami, no i czas butelkowania a kegowania! brrr nie lubię butelek!


Marek
__________________
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 24-11-2009, 19:24
Fotka Użytkownika: huanghua
huanghua huanghua is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Bazylea/Gdansk
Posty: 1 910
Standardowy

Odpowiadając wprost na zadane pytanie, powiem że nie dodaję mniej czy więcej chmielu. Nie zaobserwowałem takiej zależności, ale przy najbliższej okazji na pewno zwrócę na to uwagę.
__________________
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 04-12-2009, 20:35
Fotka Użytkownika: Makaron
Makaron Makaron is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Musselburgh
Posty: 2 106
Standardowy

Ja zarówno keguje i butelkuje piwo. Niestety ja nie zauważyłem takiej zależności.
__________________
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 03:34.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.