Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Kohatu NZ 2018 - 50 g granulat 4,9% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 13.88zł / 12.49

Granulat:
Nowozelandzki chmiel mocno aromatyczny - kwiatowy, żywiczny z aromatem owoców tropikalnych.
 
Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie Ciemności Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 23.19zł,
zapłacisz jedynie
: 18.99zł - tylko do 11-06-2019!
Górna fermentacja:
Uniwersalny irlandzki szczep polecany do mocnych i/lub ciemnych piw górnej fermentacji.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 09-02-2010, 14:50
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy W zamkowym browarku Camelot u Pendragona

A więc w końcu nadeszła ta chwila! Dnia 9 lutego roku pańskiego 2010 miłościwie samemu sobie panujący JA uwarzyłem pierwsze piwo. No w zasadzie nie tyle uwarzyłem co rozpuściłem we wrzątku puszkę i kilo ekstraktu słodowego.

Zaszczytu tego dostąpiła puszka o jakże przewrotnej nazwie Lager, do której to firma Brewmaker dodaje drożdże... górnej fermentacji o bliżej nie znanej nazwie, poza nadrukiem "WEB" - cokolwiek to znaczy...

Wyszło mi tego 18 litrów o ekstrakcie 11 blg.
Czekam na dalszy przebieg wypadków.
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 09-02-2010 o godz. 14:54.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 09-02-2010, 14:54
Fotka Użytkownika: JAQBA
JAQBA JAQBA is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2006
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 1 339
Standardowy

Gratulacje Pierwsze koty za płoty - kiedy śrutowanie?
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 09-02-2010, 15:10
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Śrutownik jest i czeka w piwnicy. Ale są tam jeszcze 2 brewkity
Chce przejść wszystkie etapy, żeby zebrać doświadczenie i niczego nie żałować
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 09-02-2010, 15:16
Fotka Użytkownika: wogosz
wogosz wogosz is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 005
Standardowy

Witaj w klubie niezupełnie normalnych, jak to o nas mówią.
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
No w zasadzie nie tyle uwarzyłem co rozpuściłem we wrzątku puszkę
Miałeś chyba ciut za kwaśną wodę.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 09-02-2010, 15:26
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi

Miałeś chyba ciut za kwaśną wodę.
Hehe
Wodę mam chyba nie najgorszą, ale na pewno dość twardą.
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 09-02-2010, 15:54
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 998
Świetnie! Tak trzymać i podtrzymywać

Noooo... Kiedy degustacja? Na temat samego procesu się nie wypowiem, bo póki co to ja tylko teoretyk gawędziarz
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 09-02-2010 o godz. 15:55.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 09-02-2010, 15:59
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 998
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Hehe
Wodę mam chyba nie najgorszą, ale na pewno dość twardą.
Jeżeli chodzi o twardość wody, to na stronach SNG podają, jaka jest twardość w poszczególnych dzielnicach Gdańska, zresztą nie wiem czy prawdę mówią, a jak jest w Starogardzie to nie wiem. Subiektywnie wydaje mi się, że podają zbyt miękką, wg tego ustawiałem zmywarkę do naczyń i potrzebna była korekta w kierunku twardszej. A kwasowość wody - wot zagwozdka...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 09-02-2010 o godz. 16:00.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 09-02-2010, 17:13
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Pendragon - witam w gronie piwowarów
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 10-02-2010, 08:18
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Pendragon - witam w gronie piwowarów
Ale na szkółkę i tak muszę w końcu trafić

Coś się zaczyna dziać - pojawiła się 5 centymetrowa pianka
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 12-02-2010, 09:52
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Nie minęły 3 dni a piany już prawie nie ma, pływają sobie tylko takie "wyspy". Zaniepokoiło mnie to, bo ta moja burzliwa była trochę mało burzliwa. Po pierwszej nocy widać było przez ściankę fermentora, że piana jest na 1 kreskę (litr), czyli na jakieś 5 mm. Wieczorem na pianie utworzyła się ciemniejsza obwódka. To było 10 lutego. Wczoraj 11 piany zaczęło jakby ubywać, spodziewałem się czegoś wręcz przeciwnego... No a dzisiaj to już jest jej całkiem niewiele. Zaniepokoiło mnie to i zacząłem szukać odpowiedzi na temat fermentacji.

Wyczytałem, że ktoś miał podobne problemy i doradziliście mu pomiar gęstości. No więc wydezynfekowałem chochelkę i nalałem do menzurki. Wychodzi na to, że po 3 niepełnych dniach mam .. troszkę ponad 4 BLG! (z początkowych 11). Myślałem, że te drożdże są felerne, a tu się okazuje że takie super wydajne?

Piwo w menzurce wyglądało całkiem apetycznie (no może poza kłączkami zbitych drożdzy, ale takie rzeczy też mają swój urok np. w pszenicy czy belgach). Nalało mi się z pianką i widać było unoszące się do góry bąbelki i to nawet całkiem sporo! Oczywiście skosztowałem. Może jakoś specjalne w smaku nie było, trochę za gorzkie, no ale najważniejsze - nie kwaśne. Zapach też przyjemny.

Dziś dam mu spokój, ale jutro już chyba będzie można przelewać na cichą?
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 12-02-2010 o godz. 09:56.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 12-02-2010, 22:01
Fotka Użytkownika: biermann
biermann biermann is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2001
Miejscowość: Puszczykowo/Szczecin
Posty: 2 550
Standardowy

a etykietkę będziesz robił bo wicie rozumicie... ja bym się wtedy pisał
__________________
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 13-02-2010, 01:31
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Mam w planach, ale do tych puszkowych to raczej nie. Już próbowałem coś "namalować" - edycja takiej etykiety prawdę mówiąc przerosła moje nerwy
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 13-02-2010 o godz. 01:33.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 22-02-2010, 13:51
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

13 lutego, w sobotę, przelałem na cichą, a dziś było butelkowanie. Właśnie skończyłem
Wyszło tego równo 30 butelek. Z początkowych 11 BLG zeszło mi początkowo do 4 (badane przed przelaniem na cichą), a dzisiaj zeszło nawet do 2,5 BLG. Wychodzi na to, że piwko powinno mieć w rezultacie końcowym coś koło 4,4%. Myślę, że w sam raz.
Grunt, że nie skisło. Jest tylko trochę nieprzyjemnie gorzkawe. Ale jest też dużo słodu w smaku i zapachu, wiec jestem zadowolony. Ciekawe co z tego wyjdzie gdy poleżakuje.
Nazwę je Ale Lager
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 22-02-2010 o godz. 13:51.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 22-02-2010, 14:41
dreads dreads is offline
Basowy
 
Rejestracja: 09-2009
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 520
Standardowy

Swoje pierwsze piwo również robiłem z tej puchy. I nazwałem je... Lager czyli Ale Doświadczenia identyczne - wyspy z piany, fermentacja zakończona bardzo szybko i ta gorzkość. Na szczęście z czasem zniknęła, po 3 miesiącach w ogóle nie było jej czuć. Ostatnia degustowana butelka była całkiem sympatyczna. Czuć całkiem przyjemną goryczkę, a do tego jakby zapach i smak... róży szkoda, że w piwnicy została już tylko jedna butelka...
Gratuluję swoją drogą udanej inicjacji
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 22-02-2010, 14:57
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
1 Z początkowych 11 BLG zeszło mi początkowo do 4 (badane przed przelaniem na cichą), a dzisiaj zeszło nawet do 2,5 BLG. Wychodzi na to, że piwko powinno mieć w rezultacie końcowym coś koło 4,4%.
jak doliczysz ok. 0,5 blg na cukier do refermentacji to wyjdzie ok 4,8%.
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Jest tylko trochę nieprzyjemnie gorzkawe.
Goryczka zmaleje- poczekaj ze 2 miesiące.

Gratulacje!
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 22-02-2010, 17:01
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Na poczekaniu (w 10 minut) w Wordzie wymyśliłem etykietę. Kolorów mało, bo tusz w drukarce się kończy. Akurat barwy wyszły na fotce przekłamane, więc u góry napis na niebiesko, nazwa piwa na pomarańczowo, dane techniczne - na czarno. Etykieta jest faktycznie biała.

Seta - już się wydrukowały etykiety z 4,4%
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg X1 AA.JPG (9,9 KB, liczba wyświetleń: 960 )
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 22-02-2010 o godz. 17:02.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 03-03-2010, 15:02
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Dzisiaj uwarzyłem, a w zasadzie podobnie jak za pierwszym razem "rozpuściłem puszkę" Koźlaka od Mutonsa (1,8 kg), do tego dodałem 1 kg ekstraktu słodowego w proszku. No i mam pewien mały kłopot...

...Otóż pokazuje jak byk ok. 13,5 BLG. No troszku to jest mało. Ale cała zagwozdka polega na tym, że ja gotuje wodę na raty po 4 litry. Po trzeciej kolejce postanowiłem, że teraz wleję zawartość brewkita a potem ew. doleje jeszcze zagotowanej wody i będę mieć w ten sposób pod kontrolą BLG. A tu zonk - zamiast przepisowych 20 czy nawet 23 litrów mam w fermentorze 16 litrów brzeczki o ekstrakcie 13,5...

I co tu teraz zrobić? Jeszcze trochę ekstraktu rozpuścić? Ale ile?
Czy już zostawić takiego lajtowego koźlaczka? Drożdzy jeszcze nie zadawałem.
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 03-03-2010 o godz. 15:03.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 03-03-2010, 15:27
Fotka Użytkownika: leona
leona leona is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 07-2009
Miejscowość: chwilowo (!) Kraków
Posty: 5 833
Standardowy

O widzę koźlaczek a'la Witnica

Jak dodasz 0.5 kg ekstraktu powinno wyjść ponad 15 blg, oczywiście przy tej samej ilości wody.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 03-03-2010, 15:28
Fotka Użytkownika: abernacka
abernacka abernacka is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2003
Miejscowość: gdynia
Posty: 10 527
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
O widzę koźlaczek a'la Witnica
(...).
Z tego co wyczytam, to kolega Pendragon nie ma zamiaru uwarzyć Portera.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 03-03-2010, 15:48
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

A może jednak zamiast ekstraktu, którego już tam jest kilo, to jednak zwykły cukier?
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 03-03-2010 o godz. 15:49.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 03-03-2010, 15:51
Fotka Użytkownika: leona
leona leona is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 07-2009
Miejscowość: chwilowo (!) Kraków
Posty: 5 833
Standardowy

"Zgrzybiali wyjadacze" piszą, że będzie walić bimbrem.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 03-03-2010, 15:57
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Tak wiem, ale pomyślałem że ta niedogodność zostanie zneutralizowana już użytym ekstraktem Potem do butelki jeszcze ekstrakt pójdzie, to o te 0,5 powinno wzrosnąć.
Gdyby tak jeszcze pół kilo cukru rozpuścić w niewielkiej ilości wody... Hmm?
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 03-03-2010 o godz. 15:59.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 03-03-2010, 16:19
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

A na puszcze jest podane ile blg ma mieć brzeczka? Bo wiesz, to może być taki sam koźlak, jak lagery górnej fermentacji
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 03-03-2010, 16:25
Fotka Użytkownika: Twilight_Alehouse
Twilight_Alehouse Twilight_Alehouse is offline
Chmielowisko.pl
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Warszawa koło Łodzi :)
Posty: 6 310
Standardowy

A Blg było mierzone w temperaturze kalibracyjnej? Jeśli była wyższa niż 20 st. C, pomiar Blg będzie zaniżony.
__________________
What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
Cykl o odleżakowanych porterach
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 03-03-2010, 16:34
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 742
Standardowy

Tak, w temp. 20 stopni.
Faktycznie na puszcze było napisane OG: 1040-1044. Zakładam, że te cyfry to jest to samo co 1.040 - 1.044 ? Czyli wszystko gra, nawet przekroczyłem do 1.050 No ale trochę litrów mniej mam.

To też jest koźlak-górniak. Taki holenderski
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 03-03-2010 o godz. 16:36.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Wałcz, jezioro Zamkowe, Bar nad Zamkowym zythum Zachodniopomorskie 0 27-08-2003 13:12



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 20:02.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.