Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Wiedeński 8-11 EBC Viking Malt 1 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 5.73zł / 5.16

Jasne:
Słód odpowiedni do piw bursztynowych i ciemnych, zarówno dolnej, jak i górnej fermentacji.
 
Galaxy AUS 2016 - 50 g granulat 13,5% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 16.04zł,
zapłacisz jedynie
: 11.06zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Połączenie delikatnych cytrusów z nutkami marakui.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 15-11-2010, 14:45
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy FAQ piwowarski - dyskusja

Mam dość! Czas to zrobić!
Oczekuję tu pytań i odpowiedzi. Swobodna dyskusja. Potem się to zbierze, podepnie i Art wstawi linka każdemu piwowarowi do podpisu...
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 15-11-2010, 14:46
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Ponieważ na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi zacząć...
Umówmy się, że będę edytował tego posta, żeby mieć wszystkie propozycje zebrane w jednym miejscu.
Nowe pytania będą kursywą, bo chcę zachować mniej więcej kolejność odpowiednią dla procesu...


************************************************** ************

Co najpierw przeczytać poza tym FAQ?
To: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87244

Mam już sprzęt (zestaw do zacierania). Co jeszcze warto dokupić?
Przede wszystkim fermentatory. Nawet 10 nie będzie za dużo. Poza tym śrutownik ułatwia eksperymentowanie. W następnej kolejności przyda się chłodnica, a jeśli masz warunki to większy gar i taboret gazowy.

Co oznacza skrót (EBC) podawany przy słodach?
EBC oznacza European Brewery Convention czyli Europejską Konwencję Browarniczą - organizację, która zdefiniowała standard piwnego koloru. Im mniejsza liczba, tym jaśniejszy słód. Im więcej dasz słodu z dużym EBC, tym ciemniejsze piwo otrzymasz.
Podglądowa tabelka: http://en.wikipedia.org/wiki/Standar...thod_.28SRM.29

Jakie piwo jest najlepsze na początek?
Najlepiej zamówić jakiś zestaw w sklepie piwowarskim. Polecam np. pale ale. Pamiętaj jednak, że to nie będzie smakować jak typowe piwo ze sklepu!
Jeśli nie chcesz kupować zestawu przejrzyj receptury w linku z pierwszego pytania.

Jaką wielkość powinien mieć ześrutowany słód?
Średnica ok 1mm. Im bardziej podobny do mąki tym większa wydajność, ale trudniejsze filtrowanie.

Co należy dodać do brewkita aby uzyskać 20l piwa?
Najlepiej ok 1,2kg suchego ekstraktu (daje najpełniejszy smak ale jest najdroższy), ewentualnie "zamiennik-polepszacz" (mieszanka ekstraktu i glukozy). Najmniej polecany jest dodatek 1kg cukru lub glukozy - jest w 100% przerabiany przez drożdże na alkohol i daje posmak "spirytusowy".

Czy garnek do warzenia piwa musi być zdezynfekowany?
Nie. Przed chmieleniem musisz utrzymywać czystość, a nie sterylność. Bakterie atakują piwo po schłodzeniu. Najważniejsza jest dezynfekcja fermentatorów.

Ile wody potrzebuję do zacierania / wysładzania?
Przyjmuje się, że optymalne proporcje to 3l wody na 1kg słodu, więc do "normalnego" piwa potrzeba 12-15l wody do zacierania.
Aby uzyskać standardowe 20l piwa należy przygotować podobną ilość do wysładzania (część wody zostaje w młócie, a część wyparowuje podczas chmielenia). Wysładza się do ok 23l brzeczki.

Do jakiej temperatury wody wrzucać słód?
Wyższej o 2-3 stopnie od zakładanej pierwszej przerwy (po wsypaniu temperatura spadnie). W typowym piwie pierwsza przerwa to okolice 62*C, więc podgrzej samą wodę do ok 65*C.

Co jest najważniejsze podczas zacierania?
Znajdź jakąś sprawdzoną recepturę i pilnuj temperatur.
Jeśli temperatura w trakcie zacierania wzrośnie do wartości powyżej 80*C, enzymy zostaną zdezaktywowane i zacieranie się skończy. Jeśli nastąpi to przed uzyskaniem negatywnej próby jodowej, w brzeczce zostanie skrobia, która wpłynie ujemnie na smak i trwałość piwa. Jeśli taka temperatura zdarzy się przy wsypywaniu słodów do wody zacier nie scukrzy się wcale i nie będzie się nadawa do dalszej obróbki.

Od kiedy liczy się czas chmielenia?
Od osiągnięcia przez brzeczkę 100*C.

Czy podczas chmielenia gar powinien mieć pokrywkę?
Na pewno nie szczelną (po doprowadzeniu do wrzenie brzeczka pewnie wykipi). Z drugiej strony jeśli całkiem z niej zrezygnujesz bardzo dużo Ci wyparuje. W praktyce większość piwowarów chmieli z częściowo zsuniętą pokrywką.

Czy jest sens chmielić ponad 60 minut?
Nie. Chyba, że np użyto za dużo wody przy wysładzaniu i chcesz uzyskać bardziej treściwe piwo (odparować wodę).

Czy drożdże suche wymagają startera?
Nie. Zaleca się się natomiast przeprowadzenie tzw rehydratacji - czyli wsypanie ich do wody w zdezynfekowanej szklance. Ważne, aby woda miała poniżej 30*C - wyższa może je zabić!

Czy mogę podzielić saszetkę z suchymi drożdżami na kilka warek?
Tak. Bez problemu na dwie. Przy większym oszczędzaniu zaleca się jednak starter.

Ile trwa "puchnięcie" saszetki drożdży płynnych?
Różnie. Zależy od daty produkcji. Przy świeżych drożdżach ok 2 dni, przy starszych to może być nawet tydzień.

Jak przygotować starter?
Najprościej rozpuścić 100g suchego ekstraktu w 900ml wody. Poniżej 30*C! Starter należy przygotowywać dobę przed planowanym użyciem, należy pamiętać o dezynfekcji i napowietrzaniu.

Czy muszę używać rurki fermentacyjnej?
Nie.

Czy fermentator musi być szczelnie zamknięty?
Jeśli nie używamy rurki najlepiej rozszczelnić fermentator podczas burzliwej fermentacji i zamknąć szczelnie na cichą.

Jaka jest optymalna temperatura fermentacji?
Poczytaj zalecenia producenta drożdży, których używasz. Generalnie optimum fermentacji górnej to 18-22*C, a fermentacji dolnej 8-12*C. Im niższa temperatura tym czystszy smak piwa.

Ile trwa typowa fermentacja?
Tydzień burzliwa, dwa tygodnie cicha. Przy mocnych piwach i lagerach dłużej.

Czy muszę przeprowadzać cichą fermentację?
Nie jest to konieczne, ale zalecane. Piwo na cichej dofermentowuje, co pozwala uniknąć przegazowania i przede wszystkim samoistnie klaruje się.

Woda rurce nie "bulka". Czy to koniec fermentacji?
Nie koniecznie.

Jak więc rozpoznać koniec fermentacji?
Zmierzyć zawartość cukru. Jeżeli w ciągu 48 godzin nie ulegnie zmianie fermentacja się zakończyła.

Jak najłatwiej używać areometru (cukromierza)?
Przetrzeć dokładnie czysty areometr wacikiem nasączonym spirytusem i wrzucić do fermentatora. Pamiętaj, że pomiar dokonuje się w 20*C.

Czy mogę przeliczyć pomiar zawartości cukru dokonany w temperaturze innej niż 20*C?
Tak, o ile różnica nie jest bardzo duża. Tu jest przelicznik: http://www.browar.biz/forum/showpost...8&postcount=14

Ile powinno wynosić końcowe blg (ekstrakt końcowy)? Od czego to zależy?
Zależy od użytych surowców, początkowego ekstraktu, drożdży, sposobu zacierania.
Typowe piwa odfermentowują do ok 2-3blg, brewkity niżej.

Ile dać cukru do refermentacji?
Zależy od stylu piwa i rodzaju fermentacji. Skrajny przypadek to brak dodatku cukru, ale najczęściej to od 4g/l (lagery) do 10g/l (pszeniczne). Dla większości piw bezpieczną dawką będzie 7g/l.

Jaka jest alternatywa dla sypania cukru bezpośrednio do butelek?
Możesz przygotować syrop i połączyć go z młodym piwem bezpośrednio przed butelkowaniem.
Zagotuj odważoną ilość środka do refermentacji w garnku z wodą (na 200 g wystarczy 0,5 l wody - chodzi o to, żeby syrop nie był gęsty, ale też żeby za bardzo nie rozcieńczyć gotowego piwa, zatem nie przekraczajmy 1 l wody przy 20 l piwa). Wymieszaj dokładnie w celu rozpuszczenia glukozy/cukru/ekstraktu a następnie wlej na dno fermentora z kranikiem. Następnie zdekantuj piwo znad osadu drożdżowego do tegoż fermentora i odczekaj ok 15 minut, możesz delikatnie zamieszać zdezynfekowaną łyżką/chochelką. Butelkuj.


Jak obliczyć zawartość alkoholu w piwie?
Najprostsza metoda to różnicę między ekstraktem początkowym i końcowym podzielić przez 1,938.
Np. piwo odfermentowało z 12blg do 2blg, więc mamy: (12-2)/1,938 = ~5,16%

Czy dodatek refermentacyjny zwiększa zawartość alkoholu w piwie?
Tak. W skrajnym przypadku nawet o 0,5%.

Jak długo musi piwo leżakować w butelkach?
Pszeniczne nadaje się do picia po miesiącu, a nawet wcześniej. Typowe piwo jest najlepsze po około trzech miesiącach. Mocne nawet po roku.
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Seta edytował/a post 24-11-2010 o godz. 11:07.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 15-11-2010, 14:48
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
.
Czy fermentator musi być szczelnie zamknięty?
Jeśli nie używamy rurki najlepiej rozszczelnić fermentator podczas cichej fermentacji i zamknąć szczelnie na cichą.
Burzliwej!
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 15-11-2010, 14:51
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Oki... Poprawione.
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 15-11-2010, 14:57
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Q: Ile dać cukru do refermentacji?
A: A syp ile chcesz. Tu masz kalkulator -> http://hbd.org/cgi-bin/recipator/brew/widgets/bp.html, a w nim corn sugar = glukoza, cane sugar = sacharoza (cukier biały, stołowy).
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 15-11-2010, 15:03
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 841
Standardowy

Zgoda, ale to ma być pomoc dla początkujących
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 15-11-2010 o godz. 15:04.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 15-11-2010, 15:06
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Kalkulator tak samo wylicza początkującym i zaawansowanym - fakt, wpadka na całej linii.

To jest jeden z najbardziej przydatnych kalkulatorów, przekonuję się o tym za każdym razem, jak otrzymane od kogoś piwo wypienia mi się w zlewie w kuchni.

zgoda edytował/a post 15-11-2010 o godz. 15:07.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 15-11-2010, 15:16
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Dobra, dobra... Jest już i kalkulator i prościej.
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 15-11-2010, 15:29
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Co do kalkulatora, to od razu dajcie w tips & tricks, że temp. podajemy z C na końcu, a objętość w litrach z L.
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 15-11-2010, 15:33
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

W tym akurat jednostek się nie wpisuje, tylko wybiera z listy.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 15-11-2010, 15:49
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 841
Standardowy

Mi tam wsjo ryba, ale i tak sądzę że osoba warząca I piwo polegnie na pierwszej rubryce
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 15-11-2010, 16:00
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Mi tam wsjo ryba, ale i tak sądzę że osoba warząca I piwo polegnie na pierwszej rubryce
Większość polegnie na odpowiedzi na pierwsze pytanie: "Co najpierw przeczytać poza tym FAQ?"
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 15-11-2010, 16:26
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
W tym akurat jednostek się nie wpisuje, tylko wybiera z listy.
A to przepraszam.
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 15-11-2010, 17:35
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Ten kalkulator nie nadaje się dla początkujących.
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 15-11-2010, 20:18
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Ten kalkulator nie nadaje się dla początkujących.
Czemu? Pamiętajmy, że FAQ to najczęstsze pytania - nie koniecznie najprostsze.
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 15-11-2010, 20:33
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Po pierwsze, musiałbyś przetłumaczyć go na polski - wbrew pozorom jeszcze wielu Polaków nie zna angielskiego. Po drugie,posiada co najmniej jednego babola - dla 20 litrów weizenbiera podaje 250 g glukozy do refermentacji - oj, strach się bać! Ja daję na 27 litrów tego gatunku piwa 180-200 g i mam świetnie nagazowaną pszenicę i to szybko.

Po trzecie - to tylko moje zdanie, można spróbować i się zobaczy, na ile kolejnych pytań trzeba będzie odpowiadać
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 15-11-2010, 20:41
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Dziwne. Oprócz mnie jeden Zgoda zaproponował pytanie i okazało się takie kontrowersyjne.
Dawać, dawać. Są tu jacyś piwowarzy?
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Seta edytował/a post 15-11-2010 o godz. 20:41.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 15-11-2010, 21:15
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Wartości nagazowania dla wszystkich pszeniczniaków są za duże, powyżej 3.2 v/v mogą nie wytrzymać butelki. Rzeczywiście, zapomniałem o tym.

Inna rzecz że nie ma lepszego kalkulatora online, a strzelanie na ślepo powoduje to, że w 9 przypadkach może "będzie ok", a w dziesiątym piwo będzie przegazowane.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 16-11-2010, 09:01
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

FAQ powoli powiększa się. Jakieś komentarze?
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 16-11-2010, 09:48
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Może warto napisać, ze brewkity odfermentowują do niskiego Blg i taka ich uroda.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 16-11-2010, 10:12
Fotka Użytkownika: Gringo
Gringo Gringo is online now
Senior
 
Rejestracja: 07-2007
Miejscowość: Sosnowiec
Posty: 2 010
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
Może warto napisać, ze brewkity odfermentowują do niskiego Blg i taka ich uroda.
No trzeba, może dla początkujących jakiś układ w formie schematu blokowego. TAK/NIE, co zrobić jeżeli coś nie trzyma się wymaganego parametru.

Fajnie się dokucza jak się uwarzyło hektolitry piwa, też wiem coś o tym ze swojej dziedziny
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 16-11-2010, 10:17
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
No trzeba, może dla początkujących jakiś układ w formie schematu blokowego. TAK/NIE, co zrobić jeżeli coś nie trzyma się wymaganego parametru.

Fajnie się dokucza jak się uwarzyło hektolitry piwa, też wiem coś o tym ze swojej dziedziny
Ja nie dokuczam.

BTW. Może warto wykorzystać informacje/wzór z FAQ z innej strony?

mareks edytował/a post 16-11-2010 o godz. 10:21.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 16-11-2010, 10:24
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
BTW. Może warto wykorzystać informacje/wzór z FAQ z innej strony?
Jakiej? BA? Tam internauci zadają chyba inne pytania...
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 16-11-2010, 10:31
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
Może warto napisać, ze brewkity odfermentowują do niskiego Blg i taka ich uroda.
OK. Może być?
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 16-11-2010, 10:32
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
Jakiej? BA? Tam internauci zadają chyba inne pytania...
Na przykład.
Czy inne to nie wiem ale ich FAQ jest przydatne.

Jak znam życie to i tak ludzie będą pytać ciągle o to samo zamiast najpierw przeczytać FAQ.
Takie czasy i tacy ludzie. Wszystko chcą gotowe do ręki bez wysiłku ze swojej strony. Konsumpcja rulez.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Przemysł piwowarski w Polsce i na świecie pod koniec XX wieku - praca licencjacka kubalosio Słup ogłoszeniowy 25 27-05-2009 14:43
2008.08.23 - Otwarta dyskusja na temat sytuacji małych browarów - Grodzisk Wlkp. ART Imprezy, promocje, wydarzenia 61 30-08-2008 00:41
Domowy zestaw piwowarski dzidek1960 Promocje piwne 3 30-11-2005 19:52



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 12:21.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.