Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 08-01-2011, 18:54
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Witam
Piwo robie od jakiś 3 lat. Do tej chwili zrobiłem ok 20 warek. Wszystkie jednak były zrobione z nachmielonych gotowców lub ekstraktów z chmieleniem własnoręcznym.
Piwka wychodziły bardzo dobre ale zdażały się również kwasiżury. Myśle że nabrałem dosyć doświadczenia aby zabrać się za zacieranie.
Przez ten okres czasu stałem sie posiadaczem kilku fermentorów (robie w nich tez winko) oraz pokaźnej ilości sprzetu.
Do pełni szczęścia potrzebowałem tylko gara min 30litrowego. Pod koniec tamtego roku stałem sie szczęśliwym posiadaczem takiego garka. Od razu zakupiłem w BA filtrator do fermentora oraz termometr. Kupiłem także dwa zestawy na bazie słodu do stworzenia piwa z procesem zacierania.
No i zabrałem się za robote.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 08-01-2011, 19:13
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

#1 A'la Grodziskie

29.12.2010

Zrobiłem z gotowego zestawu z BA zgodnie z instrukcją


Skład
wędzony Weyermann 1,5kg
pszeniczny jasny Weyermann 1kg

chmiel aromatyczny lubelski 50g
drożdże S-33

Nie bede opisywał procesu zacierania gdyż nie wiem czy to nie jest tajemnica firmy BA a nie chce sie narażać

Generalnie po jakiś 5 godzinach zacieranie i gotowania uzyskałem 21l brzęczki o BLG 8 czyli tak jak ma być.
Wszystko wystawiłem na mróz i po kilku godzinach zadałem drożdżami.

Wg instrukcji nalezy fermentować ok 5 dni w temp pokojowej. Nic na temat cichej.

Ja żeby piwo było mniej mętne po 5 dniach zlałem na cichą ale taką krótką czyli 5dni.

Dziś całość zabutelkowałem z dodatkiem 170g glukozy. Wyszło 42 butelki 0,5 l.

Oczywiście nie omieszkałem zmieżyć BLG. Wyszło 2.

Co do smaku to już wiem że jak na moje gusta to za mało chmielowe. Czas mnie gonił i chmiel dodałem do nie w pełni gotującej się brzęczki.
piwko jest delikatnie mętne. Ciekawe czy to wina mojej nieudolnej filtracji czy tak ma być ze względu na słód pszeniczny.

Butelki na razie do kuchni na tydzień a potem do piwnicy. Już sie nie moge doczekać jak bedzie nagazowane.

puszka edytował/a post 08-01-2011 o godz. 19:15.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 08-01-2011, 19:23
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

#2 Dortmunder

Tego samego dnia co warke pierwszą zatarłem piwko nr 2.

Jest to Dortmunder z z zestawu BA.

Piwko zacierałem zgodnie z instrukcją dołączoną do zestawu.
Po filtracji fermentor wystawiłem z mróz. Około 24 wieczorem piwo było nadal za ciepłe więc postanowiłem wynieść je do piwnicy a drożdże zadałem na drugi dzień z samego rana.
W piwnicy o tej porze roku mam 10stC więc myśle ze bedzie ok.

Dziś warke przelałem na cichą. Piwo klarowne. BLG 6. Jeszcze fermentuje. Smak jak dla mnie wszystko OK. Boje się troche bo na dworze odwilż. żeby nie podskoczyła mi temperatura w piwnicy.

puszka edytował/a post 08-01-2011 o godz. 19:25.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 08-01-2011, 19:29
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

Gdzie znajde ciekawe przepisy na warki z zacieraniem. Chciałbym troche po eksperymentować ale na początek trzeba zrobić coś z przepisu a ja mam do wyboru tylko gotowe zestawy.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 08-01-2011, 19:53
Fotka Użytkownika: TomX
TomX TomX is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2004
Miejscowość: Kraków/Siemianowice
Posty: 1 032
Standardowy

Fajne receptury znajdziesz w dziale "Receptury" na sąsiednim serwisie www.piwo.org/forum/

I uważaj na pisownię - brzęczka to taki mały ptaszek, warzy się brzEczkę
__________________
Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 10-01-2011, 01:41
Robert13 Robert13 is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2010
Posty: 899
Standardowy

Ha ha.. Nie słuchaj propagandy tylko pisz jak serce podpowiada. Napisałeś poprawnie.
Tego ptaszka odkryto i sklasyfikowano po tym jak powszechnie używano obu form.

W temacie autorskich zasypów, proponuje wzorowanie sie na zasypach z zestawów surowcowych CP, ale nieznacznie zmieniając (w górę) ilość słodu karmelowego, lub zamiast jednego podstawowego dwa, albo na odwrót.
Patrz na EBC słodów oraz ich wagę w zasypie, a w przypadku chmieli na zawartośc alfakwasów, a także stosując zasadę, że wyższy baling piwu nie szkodzi.
Zawsze coś smacznego z tego wyjdzie..
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 10-01-2011, 07:44
Fotka Użytkownika: maroxan
maroxan maroxan is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2008
Miejscowość: Wrocław
Posty: 179
Standardowy

Witaj Puszka, jak będziesz popełniał następne warki, pisz proszę dokładnie co robiłeś - jakie temp. zacierania itp itd...w ten sposób powiększy się nasza skarbnica wiedzy.
A jak wyjdzie z tego piwo na medal - to inni też będą mieli szansę je powtórzyć.

Pozdrawiam
__________________
Cogito ergo sum vampiras
moje skromne warzenie
________________
Nasze fotografie
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 10-01-2011, 08:10
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 935
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
Gdzie znajde ciekawe przepisy na warki z zacieraniem. Chciałbym troche po eksperymentować ale na początek trzeba zrobić coś z przepisu a ja mam do wyboru tylko gotowe zestawy.
Ja polecam program Beer Smith.
Po wprowadzeniu do jego bazy słodów i chmieli jakie się posiada można komponować receptury. Pokazuje kolor jaki będzie miec piwo i wylicza IBU.
__________________
"Bushi nie kwęka, przed nikim nie klęka!"

http://kyudo-wroclaw.pl
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 16-01-2011, 17:23
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
#1 A'la Grodziskie


Butelki na razie do kuchni na tydzień a potem do piwnicy. Już sie nie moge doczekać jak bedzie nagazowane.
Dziś buteleczki wyniosłem do piwnicy. Oczywiście jedną otworzyłem.
Piwko już nagazowane. Może troche za słabo ale to dopiero tydzień od zakapslowania.
Na razie jest mało treściwe w smaku. Tak jakby rozcięńczone woda. Goryczka prawie zerowa. Zapach ładny słodowy a kolorek żółciutki lekko mentny.

Licze ze podczas leżakowania piwo nabierze smaku

puszka edytował/a post 16-01-2011 o godz. 17:24.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 16-01-2011, 17:38
Fotka Użytkownika: Promil03
Promil03 Promil03 is online now
AntyZlotowicz nr 1.
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Posty: 2 780
Standardowy

Chyba Cię na spotkanie naszej sekcji musimy zaprosić
Zajrzyj tutaj: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81716
__________________
W niebie nie stawiają piw, przeto pij je, pókiś żyw.
A gdy już nie będziesz żył... niech dla kumpli starczy piw!!!
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 16-01-2011, 18:40
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
Chyba Cię na spotkanie naszej sekcji musimy zaprosić
Zajrzyj tutaj: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81716
Jeśli tylko znajde czas a z nim to różnie bywa - z chęcią się na jakimś spotkaniu moge pojawić.

puszka edytował/a post 16-01-2011 o godz. 18:44.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 04-02-2011, 20:43
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

Dziś #2 Dortmunder zlany do butelek. Wyszło 43butelki. Dwie skrzynki powędrowały do piwnicy a 3 buteleczki zostawiłem w cieplejszym miejscu by szybko nabrały gazu celem degustacji. Jak na razie piwko wyśmienite.

W planach mam jeszcze dwa dolniaki ale martwię się zapowiadanym ociepleniem. W tej chwili w piwnicy 10stC. Czy jak temperatura skoczy np do 12stC(myślę ze więcej do kwietnia w mojej piwnicy nie będzie ) to będzie tragedia??

puszka edytował/a post 04-02-2011 o godz. 20:43.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 04-02-2011, 22:51
Fotka Użytkownika: Gabe
Gabe Gabe is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2010
Miejscowość: MMz
Posty: 405
Standardowy

Moim zdaniem nie będzie. Ale zależy, co rozumiesz pod pojęciem tragedia. Temperatura fermentacji równa 14oC (~temperatura otoczenia +2) jest bliska ideałowi wskazywanemu przez producentów drożdży dolnej fermentacji
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 04-02-2011, 23:28
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
Moim zdaniem nie będzie. Ale zależy, co rozumiesz pod pojęciem tragedia. Temperatura fermentacji równa 14oC (~temperatura otoczenia +2) jest bliska ideałowi wskazywanemu przez producentów drożdży dolnej fermentacji
Dla mnie tragedia to tylko wtedy gdy piwa się nie da wypić
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 05-02-2011, 15:45
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

Dziś miałem zacierać Pilsa. Otwieram paczke z CP i ze zdziwieniem widze ze słód jest nie ześrutowany. Czym prędzej do kompa sprawdzić kto popełnił błąd. Ja czy CP??

Oczywiście ja.


W związku z tym musze kupić srutownik czym prędzej.

Wiecie gdzie najtaniej?? Wydatek nie planowany więc chodzi mi o najtańszy, dostępny na magazynie-do wysyłki odrazu oraz taki co mi się zwróci jak bede srutował sam czyli nie jakieś dziadostwo. Chciałbym żeby można było go wspomagać wiertarką bądź wkrętarką.
Nie mam na razie czasu śledzić forum na temat śrutowników więc może ktoś pomoże.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 05-02-2011, 16:05
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 313
Standardowy

A może napisz do kolegów ze Ślaska (i Zagłębia ) , może ktoś Ci ześrutuje.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 05-02-2011, 20:43
Fotka Użytkownika: Gabe
Gabe Gabe is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2010
Miejscowość: MMz
Posty: 405
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
Dla mnie tragedia to tylko wtedy gdy piwa się nie da wypić
No to tragedii nie będzie :P
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 12-02-2011, 10:37
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

Wczoraj kurier dostarczył śrutownik. Od razu go umyłem i zabrałem się za śrutowanie. 4kg słodu poszło w jakieś 40min z przerwami na łyczek piwa . Doświadczony mieleniem miesa i bułki tartej oraz maku (oczywiście kilkanaście lat temu) maszynką żeliwną myślałem że trzeba się bedzie namęczyć. Nie było tak źle. Może jak by było tego z 10kg to już by ręka bolała.

Mam pytania odnośnie śrutownika.

1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?

2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??

3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??

Dziś zacieranie ale o tym poźniej.

puszka edytował/a post 12-02-2011 o godz. 10:38.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 13-02-2011, 13:23
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

#3 Pils boheński

Zestaw z CP. Wszystko by było OK gdybym miał opisane słody. Zamówiłem dwa zestawy kazdy słód w odzielnym opakowaniu. No i przyszły w oddzielnych opakowaniach ale nie opisanych. Dwa zestawy i 5 woreczków ze słodami. I do tego w wadze siadła mi bateria. jakoś wybrałem słody do kazdego zestawu ale nie wiem czy prawidłowo. Mam nadzieje ze tak.


•Słód pilzneński 3,5 kg
•Słód monachijski 0,5 kg
•Chmiel Marynka, granulat 40 g
•Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
drożdże: Saflager S - 23

Zacieranie wg instrukcji:

62st - 20min
72st- 40min

Próba jodowa negatywna.

chmielenie:
Marynka 20g - 60min
Marynka 20g - 30min
Lubelski 25g - 10min


Wszystkiego wyszło ok 21 litrów o blg 11,5 w temp ok 30st

chłodzone w wannie pełnej wody do ok 28st nastepnie zadane drozdzami i wyniesione do piwnicy do 10stC. Było to wczoraj. dzis juz wszystko ładnie pracuje. zobaczymy co z tego bedzie.

puszka edytował/a post 13-02-2011 o godz. 13:24.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 13-02-2011, 13:46
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

#4 Oktoberfestbier - marcowe


•Słód pilzneński 1,3 kg
•Słód monachijski 2,5 kg
•Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
•Chmiel Marynka, granulat, 30 g
•Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
drożdże: Saflager S-23

Zacieranie:
62st-20min
72st-40min

próba jodowa negatywna

Chmielenie:

marynka-60min
lubelski-10min

Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
szybko schłodzone w wannie z zimna woda zadane drozdzami i od razu do piwnicy do 10st. dzis drozdże pieknie juz pracuja.
Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.

puszka edytował/a post 13-02-2011 o godz. 13:49.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 14-02-2011, 22:12
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 830
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
Mam pytania odnośnie śrutownika.

1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?

2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??

3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??

Dziś zacieranie ale o tym poźniej.
Najlepiej zadawać specyficzne pytania w oddzielnych wątkach, więcej osób skorzysta z odpowiedzi no i więcej osób zauważy pytanie.

1. To to samo.

2. Nie trzeba myć, wystarczy oczyścić z mąki. Na sucho. Nie będą rdzewieć śrubki.

3. jak nie będziesz śrutował kamieni na mąkę, to długo pożyją. Jeśli podłączysz wiertarkę, to szybciej korpus spiłujesz
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 14-02-2011, 22:27
Fotka Użytkownika: Promil03
Promil03 Promil03 is online now
AntyZlotowicz nr 1.
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Posty: 2 780
Standardowy

Taki mały off-topic.

Strasznie dzisiaj grzeczny ten nasz Boss. Pewnie z okazji Walentynek
__________________
W niebie nie stawiają piw, przeto pij je, pókiś żyw.
A gdy już nie będziesz żył... niech dla kumpli starczy piw!!!
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 19-02-2011, 10:07
Robert13 Robert13 is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2010
Posty: 899
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi

Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
..........
Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.
Słód monachijski zrobił swoje...
Na pierwszego lagera tez wybrałem piwo marcowe (na drożdzach Munich Lager), bo wydaje mi się, że ten gatunek lagera najlepiej będzie znosił majowy wzrost temperatury.

No i zawsze lepiej zrobić o dwa litry mniej, ale przekroczyć 12Blg...
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 20-02-2011, 17:27
puszka puszka is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Posty: 204
Standardowy

Przed chwilom dokonałem pomiaru BLG dwóch ostatnich warek.

Po tygodniu burzliwej w ok 10st C:

Marcowe odfermentowało do 6 BLG
Pils Bocheński odfermentował do 8 Blg

W przyszły weekend bede chciał zlać oba na cichą i myśle że wynik wtedy bedzie dużo niższy jeżeli chodzi o BLG

Oczywiście skosztowałem piwek czy przypadek nie wdała się jakaś infekcja.
W smaku wszystko OK. Marcowe dośc mocno chmielowe.

Pozdrawiam

Puszka
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 20-02-2011, 21:18
Fotka Użytkownika: Gabe
Gabe Gabe is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2010
Miejscowość: MMz
Posty: 405
Standardowy

Tak nieco offtopikiem - pils to nie jest oby bohemski (od Bohemii, łacińskiej nazwy Czech?)
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 14:29
Browar rusza! ART Piwo - ogólne 11 25-02-2007 07:11



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:13.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.