Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Dlaczego zostałem Użytkownikiem Premium? W podziękowaniu za Wasze zasługi we wskazywaniu mi właściwej drogi na piwnym szlaku - zacząłem interesować się tym, co piję, śledzić rynek i przede wszystkim - warzyć piwo. Wywróciło to sporą część mojego świata do góry nogami. Za to i za pomoc, w trwaniu b.bizu w takiej formie jak obecnie, zdecydowałem się wesprzeć portal. Polecam i Wam dołożyć cegiełkę do naszej wspólnej światyni piwnej ;)
TTOP
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 15-09-2007, 08:24
pulas pulas is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Nowe Dwory :-)
Posty: 965
Standardowy O piwie w CKM

Przeglądałem ostatnio październikowy numer CKM'u. O ile samo pismo jest beznadziejne, to muszę przyznać, ze w pewnym momencie mile mnie zaskoczyło. Otóż w artykule Kufel Lidera polecają piwa odznaczone medalami. I nie byłoby w tym nic dziwnego, bo większość na liście to koncernowe badziewia, ale znalazły się tam rónież m.in. takie piwa jak Bierhalle pszeniczne (wyróżnione na Spotkaniu browarników w Kielcach), GAB Stout (najlepsze piwo ciemne górnej fermentacji plebiscytu Browar.biz) oraz Żywe (najlepsze jasne mocne w plebiscycie Browar.biz).
Miło, że Browar.biz staje się forum opiniotwórczym.
__________________
pułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 15-09-2007, 09:28
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Co miesiąc w tym piśmie przedstawiają alkohole. Piwa też, w jednym z numerów były tylko piwa niszowe.

O piwowarstwie domowym też pisali i o browar.biz tyż.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 30-06-2011, 14:56
Fotka Użytkownika: kosher
kosher kosher is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: wolna Wola
Posty: 1 787
Standardowy

Wycinek z lipcowego numeru CKM- http://www.browar-konstancin.pl/super_mietek.pdf
Artykuł sponsorowany?
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 30-06-2011, 23:37
dreads dreads is offline
Basowy
 
Rejestracja: 09-2009
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 520
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
Wycinek z lipcowego numeru CKM- http://www.browar-konstancin.pl/super_mietek.pdf
Artykuł sponsorowany?
Trochę tak to wygląda Zastanawiam się jeszcze nad tą zależnością między ilością alfa-kwasów w chmielu a goryczką i aromatem. Wydawało mi się, że o tym decyduje raczej czas gotowania brzeczki z daną porcją chmielu.
W sposób w jaki przedstawiono produkcję nie wnikam, mnie się nie podoba ten cały "Mietek".
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 30-06-2011, 23:56
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

I czas i zawartość a/k.
Myślałem, że Paweł już tam nie pracuje. Pawle, skąd te kwachy?

Brzęczka wiecznie żywa
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 01-07-2011, 00:56
dreads dreads is offline
Basowy
 
Rejestracja: 09-2009
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 520
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
I czas i zawartość a/k.
Nie no, jasne. Zabrzmiało to po prostu tak, jakby wrzucenie do kotła np. Lubelskiego dawało tylko aromat, a Marynki tylko goryczkę. A kto im zabroni zrobić na odwrót i dać dużo Lubelskiego na początku dla goryczki, a Marynki tylko na aromat? oczywiście pomijam aspekt ekonomiczny w tym miejscu.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 01-07-2011, 05:35
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Nie no 4 grosze za litr piwa w koncernie i 2zł w Konstancinie, to jest lekka przesada. To jeszcze ciekawe, co wlicza do tych 2 groszy na butelkę.
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Zasady degustacji qberts Piwo - ogólne 149 18-02-2009 09:44
Jak obiektywnie mierzyć goryczkę w piwie? picv Browarnictwo amatorskie 20 11-10-2007 08:16
Tyskie spotkania przy piwie. ZIOMEK2 Spotkania Forumowiczów 35 12-11-2006 16:20
Książka do piwa, o piwie itp. Cyrkonia Przy piwie 6 28-10-2003 09:07



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 11:32.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.