Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 30-05-2011, 12:47
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy Mexican Cerveza Pierwsze kroki

Witam,

W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z puchy Mexican Cerveza. Dzisiaj jest dopiero poniedziałek ( 3 doby ) a już przestało bulgotać. BLG jeszcze nie sprawdzałem - Pierwsze wyszło około 10, Zamiast cukru dodałem "Light malt extract" ekstraktu.
Pytania :
- Sprzedawczyni w sklepie piwowarskim nie kazała mi gotować ekstraktów w 2 litrach wody tylko je podgrzać - Czy będzie to miało wpływa na smak czy jakość piwa ?

- Czy warto piwo z brew-kita przelewać do 2 fermentatora na cichą ( ile dni ) ? Czy temp w cichej jest zależna od rodzaju Brew-Kita ?

- Czy po cichej przelewać jeszcze raz i dopiero mieszać z glukozą ?

- Czy po cichej, zabutelkowaniu trzymać je jeszcze w temp pokojowej kilka dni czy ten etap zastępuje cicha ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, na forum jest sporo niejednoznaczności dlatego więc piszę.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 30-05-2011, 13:07
Fotka Użytkownika: Gabe
Gabe Gabe is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2010
Miejscowość: MMz
Posty: 405
Standardowy

Nachmielonych ekstraktów się nie gotuje - jedynie podgrzewa, aby swobodnie wyszły z puszki i rozpuściły się w wodzie.

Co do cichej - zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi, ale za to może pomóc (sklarować, polepszyć smak).

Temperatura fermentacji (i burzliwej i cichej) nie zależy od typu brewkita, a od typu drożdży - jako że zapewne są to górnej fermentacji, więc temperatura z zakresu 15-25 °C będzie odpowiednia. (około 20 było by idealnie)

Jeśli do fermentora, w którym przeprowadzasz cichą wrzucisz glukozę i zamieszasz, to cały proces klarowania psu na budę Lepiej surowiec do refermentacji wsypać do butelek, ewentualnie rozpuścić w minimalnej ilości wody, wlać do fermentora z kranikiem i zalać piwem po cichej.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 30-05-2011, 13:24
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

Cyt-----Lepiej surowiec do refermentacji wsypać do butelek, ewentualnie rozpuścić w minimalnej ilości wody, wlać do fermentora z kranikiem i zalać piwem po cichej.-----

Czyli po przelaniu do cichej, umyć fermentator po burzliwej i tam wymieszać i rozlać ?
Rozumiem że to samo będzie jak odmierzę glukozę bezpośrednio do butelek i zaleję piwem ?
Czy wlewanie do butelek wystarczająco wymiesza glukozę na refermentację czy trzeba jeszcze bełtnąć ( mocno, słabo? )
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 30-05-2011, 14:15
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Masz za mało wiader. Co najmniej o jedno bez kranu.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 30-05-2011, 14:34
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

To bez kranu do mieszania z glukozą przed refermentacją ?

Młode piwo podczas cichej szczelnie zamknąć czy uchylić / ew podłączyć rurkę ?
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 30-05-2011, 14:42
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

To brakujące bez kranu na klarowanie/fermentację wtórną.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 30-05-2011, 14:46
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

To jak to później przelać ? Wężykiem ?
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 30-05-2011, 15:00
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mattieu Wyświetlenie odpowiedzi
To jak to później przelać ? Wężykiem ?
Pewnie że wężykiem. Można i po sznurku, ale wężykiem szybciej. Do wiadra z kranem, w którym czeka już niezbyt gęsty syrop z cukru do refermentacji.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 30-05-2011, 15:23
Fotka Użytkownika: Gabe
Gabe Gabe is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2010
Miejscowość: MMz
Posty: 405
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
Masz za mało wiader. Co najmniej o jedno bez kranu.
Niekoniecznie - na początek wystarczą dwa: jeden z kranikiem do burzliwej i rozlewu i bez kranika do cichej. Sam tak robiłem na samym początku, sprawdzało się całkiem dobrze, ale blokowało możliwości twórcze okropnie, bo dopóki piwa nie rozlałem do butelek, nie dało się nastawić niczego innego
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 30-05-2011, 16:44
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
Niekoniecznie - na początek wystarczą dwa: jeden z kranikiem do burzliwej i rozlewu i bez kranika do cichej. Sam tak robiłem na samym początku, sprawdzało się całkiem dobrze, ale blokowało możliwości twórcze okropnie, bo dopóki piwa nie rozlałem do butelek, nie dało się nastawić niczego innego
No widzisz? Wiadro tylko 25zł kosztuje, a ile wolności daje... A co dopiero 4 wiadra, 4x więcej wolności!
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 30-05-2011, 23:14
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Żartuję!

Blg 5, nic nie bulgoce przelewać na cichą?
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 30-05-2011, 23:24
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Jak nie minęło 2 tygodnie, to nie.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 31-05-2011, 21:41
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

Blg 4, ale na powierzchni dziwne białe place zaczęły się robić, zepsute??IMAG0173 (2).jpg
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 31-05-2011, 22:43
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Dzie łapy pchasz? Zamknij te wiadro i nie zaglądaj tam!

Jak będzie zepsute, to się dowiesz w odpowiednim czasie.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 31-05-2011, 22:47
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 313
Standardowy

Wylej, wylej bo jakaś epidemia się szykuje

A tak poważnie to jest ok.

Ps. Weź sie trochę za czytanie. Wydaje mi się, że łatwiej poczytać troszkę "kołyskę" niż tracić czas na robienie fotek, wklejanie ich na forum (do tego jest galeria). Podpowiedzi gdzie, co i jak znajdziesz w moim podpisie.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 01-06-2011, 09:22
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

Ok, czytam od 2 tygodni.. tylko wiesz to moje dziecko... więc chcę mieć pewność hahahaha
Łapy zdezynfekowałem
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 01-06-2011, 22:15
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 313
Standardowy

A... to rozumiem, choć ciężko Ci będzie, bo ja od sześciu lat czytam i pewności nigdy nie miałem
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 02-06-2011, 11:42
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

Chcę żeby wszystko było tip top. Wiadomo że początki bywają różne, ale zamierzam z każdą warką iść krok dalej.
Wczoraj wieczorem BLG 3,5. 2 fermentator przygotowany do cichej. Tylko nie wiem jak długo tego Cereveza trzymać przed rozlaniem, Czytałem że 2 tygodnie. Chciałbym się jeszcze latem napić tego piwa no i nastawić nowe hehehe
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 02-06-2011, 11:57
Fotka Użytkownika: TomX
TomX TomX is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2004
Miejscowość: Kraków/Siemianowice
Posty: 1 032
Standardowy

Poczekaj jeszcze ze 2 dni dla pewności, przelej na cichą, odstaw w kąt i nie zaglądaj przez 1-2 tygodnie a potem możesz rozlewać do butelek.
__________________
Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 12-06-2011, 21:31
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

Dopiero znalazłem trochę czasu żeby napisać co i jak z Mexican, Więc tak - przelałem młode na cichą ale po kilku godzinach zauważyłem że kranik delikatnie cieknie. Nie kombinując dodałem glukozę i zacząłem rozlewać. Podczas rozlewania usłyszałem huk , położyłem kapslownicę na wieku ferm. I wyskoczyłem z piwnicy żeby zobaczyć co i jak. Wróciłem i zastałem kapstlownicę w fermentatorze. Nie dezynfekowałem jej więc być może nic z tego nie będzie. Piwo po 5 dniach w butelkach jest bardzo klarowne i ciemniejsze niż np. Korona. Tak czy siak dzięki za wskazówki i trzymajcie kciuki. Teraz jasne Wes siedzi w fermentatorze, ale robiłem je bardzo późno, nie mogłem wychlodzić i też nie wiem co z tego będzie.. Nie poddaje się, za 2 tyg otworzę Mexican i dam znać co i jak.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 13-06-2011, 09:05
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 313
Standardowy

A po co czekać tak długo? Otwórz teraz jedno i zobacz co i jak z nim. Zobacz jak się młode piwo zmienia. Naprawdę nie jesteś ciekaw?

A co ma oznaczać to "tak czy siak dziękuję za wskazówki" ?
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<

fidoangel edytował/a post 13-06-2011 o godz. 09:07.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 13-06-2011, 11:32
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

Podczas rozlewania próbowałem - zapach był bardzo ładny, w smaku dosyć rozwodnione i w ogóle bez gazu.

"Tak czy siak .. " podziękowanie za wcześniejsze wskazówki, z lekką nutą niezadowolenia z siebie przez popełnienie głupich błędów
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 13-06-2011, 22:40
Mattieu Mattieu is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Turek
Posty: 19
Standardowy

Właśnie skończyłem kosztować młodego piwa, smak mocno mnie zaskoczył na plus chociaż wiele się nie spodziewałem po 1,5 tyg w butelkach. Czuć jeszcze drożdże, mało gazu, mocniejsze niż się spodziewałem, ogólnie wyszło

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 03-11-2011, 20:00
Kozbi Kozbi is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2011
Posty: 12
Standardowy

Moje pierwsze piwo jest właśnie z tego ekstraktu. Minęły już 2 tygodnie od rozlania dlatego postanowiłem jedno spróbować. Niestety piwo... nie smakuje jak piwo. W smaku jest bardzo rozwodnione, zero goryczy, tylko delikatny kwaskowy posmak. Zastanawiam się co poszło niedobrze. Dodam, że nie jest tak kwaśne, żeby nie dało się tego pić. Po porostu czuć ten posmak, dlatego nie wiem czy infekcja jest odpowiedzią. Wszystko starałem się robić zgodnie z instrukcją dodaną do brewkita.

Kozbi edytował/a post 03-11-2011 o godz. 20:03.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 04-11-2011, 08:46
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Po dwóch tygodniach ciężko coś wyrokować. Młode piwo może być lekko kwaskowate.
Co do rozwodnienia - co dodałeś do puszki? Ekstrakt, czy cukier? Jak cukier to nie ma się co dziwić.
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
E-Prezesa Pierwsze koty za płoty... e-prezes Twoje warzenie 323 18-12-2016 20:14
browar leśny w Sobótce - pierwsze kroki gramofonomanka Twoje warzenie 65 27-03-2010 22:41
Pierwsze zacieranie mbrs Twoje warzenie 6 25-01-2010 13:33
Pierwsze kroki z ekstraktami - prośba o wsparcie bejot Kołyska piwowarska 15 01-12-2008 17:01
Pierwsze kroki na forum :) bartosz85 Przedstaw Się! 10 19-11-2008 10:22



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:58.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.