Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 17-08-2011, 09:14
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 884
Standardowy Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

W czwartek o godzinie 19:00 wewnątrz tego działu nadarzy się okazja by porozmawiać z Vaclavem Berką, głównym piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja.

Kompania Piwowarska i agencja RC2 zaproponowała mi jakiś czas temu realizację ciekawego w moim odczuciu wydarzenia, które nie do końca jest zwykłym działaniem promocyjno-reklamowym. Będzie to możliwość zagadnięcia człowieka, który ma bezpośredni wpływ na jedno z najbardziej znanych czeskich piw. Choć część Forumowiczów może mieć inne zdanie, trzeba przyznać, że Pilsner Urquell obok Budvara to piwo, które nie poddało się specjalnie próbie czasu i wpływowi wielkokoncernowego właścicielstwa i ciągle jest traktowane wręcz jako pewnego rodzaju symbol. Natomiast to o tym pierwszym mamy możliwość porozmawiania z osobą mająca pieczę nad jego produkcją.

Pan Vaclav Berka jest głównym piwowarem w Pilznie i chętnie udzieli nam odpowiedzi na pytania związane z jego pracą.

Dyskusję poprowadzimy w formie czatu z pomocą tłumacza, w formie lekko moderowanej. Chciałbym zatem prosić Was o zamieszczanie pytań, które trafią do czatu. Zadawanie pytań będzie oczywiście możliwe w trakcie samego trwania tegoż czatu, ale chciałbym przynajmniej mieć od Was kilka ciekawych propozycji na start.

Z technicznego punktu widzenia tutaj na forum będzie widoczne okienko z bieżącym przebiegiem czatu a sam czat będzie realizowany równolegle w Pilznie (gdzie stacjonuje pan Vaclav) i w Opolu skąd będziemy koordynować akcję.

Gdy tylko uzyskam potwierdzenie miejsca gdzie fizycznie w Opolu będziemy prowadzić czat, podam adres dla tych, którzy chcieliby przyłączyć się do dyskusji niekoniecznie będąc przed monitorem.

Zapraszam zatem do udziału i do pozostawienia swoich pytań tutaj w tym wątku lub przesyłając do mnie na PW.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 17-08-2011, 14:53
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 884
Standardowy

Dziękuję za pierwsze pytania otrzymane na PW
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 17-08-2011 o godz. 14:53.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 17-08-2011, 15:55
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 260
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Dziękuję za pierwsze pytania otrzymane na PW
Czy pytania tylko na priv?

Pan Berka pozdrawia:

http://www.youtube.com/watch?v=jf1De49Jovk
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 17-08-2011, 17:18
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 884
Standardowy

Na PW albo tu w wątku.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 17-08-2011, 17:21
Fotka Użytkownika: skitof
skitof skitof is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2007
Miejscowość: Wrocław
Posty: 2 443
Standardowy

Czy całość czatu będzie zapisana i możliwa do przeczytania później?
__________________
Członek Komisji Szkoleniowej Sekcji Sędziowskiej PSPD
Prezes PSPD w latach 2013-16
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 17-08-2011, 18:02
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 884
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
Czy całość czatu będzie zapisana i możliwa do przeczytania później?
Tak! Zapis będzie umieszczony w BrowarBizie jako artykuł w postaci wywiadu.

Czat/wywiad/dyskusja będzie przeprowadzona w Opolu, w zaprzyjaźnionym lokalu Cafe Tequila, zatem jeśli masz chęć aby zajrzeć przez ramię i zadawać pytania bardziej bezpośrednio niż na Forum, zapraszam na ul. Nysy Łużyckiej 62, 45-035 Opole:

wskazówki dojazdu/dojścia:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UT...44cba1d2de3987
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 17-08-2011 o godz. 18:04.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 17-08-2011, 18:07
Fotka Użytkownika: docent
docent docent is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: wawa natolin
Posty: 5 204
Standardowy

No cóż, chyba nie jest zaskoczeniem, że chcielibyśmy zapytać o współcześnie stosowane metody produkcji Prazdroja. A więc:

- czy są stosowane jakiekolwiek inne dodatki poza wodą, ześrutowanym słodem, granulowanym chmielem i drożdżami?
- czy są stosowane elementy metody HGB?
- ile czasu przebywa piwo w CK tankach?
- czy Prazdroj ma w planach serwowanie niefiltrowanego piwa w większej ilości lokali?

I pytanie osobiste: czy kiedykolwiek próbował Tysquella i jak go oceniał?
__________________
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 17-08-2011, 18:10
Fotka Użytkownika: docent
docent docent is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: wawa natolin
Posty: 5 204
Standardowy

Może jeszcze: czy obecnie piwa Master są warzone w Pilźnie czy w innym browarze grupy?
__________________
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 17-08-2011, 19:17
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Jakie piwa/marki są warzone w browarze w Pilznie?
Czy planują zaprzestać warzenia PU w Rosji?
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 17-08-2011, 19:19
Fotka Użytkownika: delvish
delvish delvish is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2004
Miejscowość: Kraków
Posty: 3 508
Standardowy

Czy to prawda, że PU był produkowany w Poznaniu?
__________________
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 17-08-2011, 19:24
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 260
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
Jakie piwa/marki są warzone w browarze w Pilznie?
Czy planują zaprzestać warzenia PU w Rosji?
Może się wychylam, ale z tego co wiem to warzą:
- Gambrinus (Dry, Svetly, 11 Excelent, Premium)
- Primus
- PU
- Master (Tmavy, Zlaty, polotmavy)

i raczej nie planują zaprzestania warzenia w Rosji, poza granicami warzą też Kozla.


Moje pytania:


Czy jest przewidywana sprzedaż Mastera w Polsce?

Czy przewiduje się warzenie nowych nowych Masterów (lub innych piw) i czy m.in. ze względu na ruchy konkurencji szykują jakąś górną fermentację?

Jak ocenia działania grupy K-Brewery oraz czy jej marka Lobkowicz jest konkurencyjna wobec Prazdroja?

Pytanie Docenta o kvasnicove z kija jak najbardziej wskazane.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 17-08-2011, 19:26
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Czy kiedykolwiek spotkał się z dodawaniem do piwa żółci w miejsce chmielu?
Co sądzi o mikrofiltracji?
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 17-08-2011, 21:02
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 884
Standardowy

Super, dzięki za rozruszanie się, no i tematu!
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 17-08-2011 o godz. 21:06.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 18-08-2011, 00:26
davasarman davasarman is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2011
Posty: 3
Standardowy

No a z mojej strony pytanie bardziej z tych "zabawnych" - czy zgodzi się z prawem jakie niegdyś obowiązywało, że za rozcieńczenie piwa wodą "piwopodawca" był topiony w trefnym trunku? i jakie kary można dziś wprowadzić za to? czy to w ogóle możliwe według niego by wyeliminować takie działania?
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 18-08-2011, 06:34
Linfas Linfas is offline
Junior
 
Rejestracja: 02-2011
Posty: 1
Standardowy Pilsner Urquell

A mnie bardzo martwi fakt, że moje ulubione piwo z nieco ponad 3zł podrożało do prawie 6zł! Ja rozumiem, że rozlewane w Czechach jest nieco smaczniejsze, ale na Boga, taka podwyżka? Nie można exportu tego piwa prowadzić bez udziału Kompanii? Byłoby taniej
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 18-08-2011, 08:22
Fotka Użytkownika: coder
coder coder is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2006
Miejscowość: Komorów
Posty: 1 347
Standardowy

Jakiej wody używaja do produkcji Pilznera?
Czy naprawdę tak bardzo miękkiej?
Jeżeli tak, to teoria mówi, ze poziom wapnia w wodzie do produkcji piwa powinien być przynajmniej 50 ppm, jak sobie z tym radzą?
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 18-08-2011, 08:43
agaslayer agaslayer is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2009
Miejscowość: Havirov
Posty: 216
Standardowy

ja mam pytanka:

jak mu smakuje Radegast i jak widzi walke Radegasta i Ostrawara w polnocnych morawach.

czy bede kiedys robic jakies inne piwa ze spolki SABMiller
__________________
Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
http://beer.agaslayer.cz
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 18-08-2011, 08:54
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Jak pan Berka ocenia obecną pracę piwowara w wielkim kombinacie piwnym na podstawie własnego doświadczenia - na ile jest to jeszcze sztuka i rzemiosło (tu obrazy buchającej pary z kotła warzelnego, brzeczka płynąca korytkiem, chłodzenie na tacy chłodniczej i fermentacja w wyłożonej kafelkami otwartej kadzi), a na ile technologia przetwórcza (tu obraz pomieszczenia sterowni jak w elektrowni atomowej)?

I czy według pana Berki piwowar musi kochać piwo, czy wystarczy żeby się na nim znał?
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 18-08-2011, 09:18
Piotr1234 Piotr1234 is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2010
Posty: 3
Pytanie pytanie dot. wywiadu

Cześć, moje pytania.
Jakie syntetyczne substancje są dodawane do piwa, czy jakieś są?
Czy stwierdzono naukowo że smak piwa w puszcze różni się od tego w butelce?
Co jest zamiennikiem chmielu?
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 18-08-2011, 09:49
Fotka Użytkownika: Mason
Mason Mason is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2010
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 262
Standardowy

Ja też coś dorzucę:

Jakie piwa lubi pijać pan Berka?
Jakie gatunki piwa miałyby szansę zaistnienia na rynku?
Czy na przestrzeni lat zmieniała się receptura PU?
__________________
JEDNO PIVKO NEVADI!
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 18-08-2011, 10:21
Fotka Użytkownika: leona
leona leona is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 07-2009
Miejscowość: chwilowo (!) Kraków
Posty: 5 833
Standardowy

1. Czy według Pana strategia marketingowa PU (reklama tv, strona www) uwypuklająca sugestię, że tylko krystalicznie klarowne piwo jest dobre, nie idzie wbrew piwowarskiej logice?

2. Czy prywatnie lubi Pan (i pija) piwa górnej fermentacji, jeśli tak, to które style?
__________________
Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn

Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton

Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 18-08-2011, 10:27
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Czy PU warzony dla muzeum i fermentujący w drewnianych kufach jest warzony na tym samym sprzęcie i według tej samej receptury co PU dostępny w sklepach?
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 18-08-2011, 10:46
Fotka Użytkownika: pioterb4
pioterb4 pioterb4 is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2006
Miejscowość: Bydgoszcz/Warszawa
Posty: 4 319
Standardowy

Ja też się skusze o coś zapytać, w końcu to wspaniała okazja:

1) Działania koncernu SabMiller w Polsce ograniczają się głownie do promocji jednego stylu piwa w trzech wariantach (lager, strong lager, aromatyzowany lager), podczas gdy w Czechach jego działania mają znacznie szersze spektrum i w mojej opinii są bardziej przyjazdne piwoszowi. Pilsener Urquell serwowany z tanków w niektórych lokalach i marka Master oferowana między innymi w wersji ciemnej i półciemnej to najlepsze tego przykłądy. Dlaczego w Republice Czeskiej opłaca się stworzyć coś ciekawrgo od podstaw z całą otoczką (dedykowane szkło, dobra dostępność wersji beczkowych) a w Polsce nie można wyjść poza bardzo ograniczony schemat?

2) Słyszałem że pilzneński browar mocno dba o sposób wyszynku swojego piwa, prowadzi konkursy barmańskie, odznacza lokale przykładające sporą uwagę do sposobu podania piwa - jednym słowem zależy browarowi by jego produkty były serwowane z należytą starannością. W POlsce z tego co udało mi się ustalić wspólpraca na linii knajpa - browar ogranicza się do rozdania materiałów promocyjnych w postaci szkła, parasoli i wyposażenia ogródka letniego, dostarczenia beczki z piwem, instalacji wyszynkowej i późniejszego serwisowania tego sprzętu. Moje pytanie brzmi: dlaczego w Polsce SabMiller nie widzi potrzeby edukowania barmanów/właścicieli knajp w kierunku poprawnego podawania piwa? Efekt tego jest taki, że piwo beczkowe stanowi w POlsce znacznie mniejszy odsetek sprzedaży niż w Czechach/Niemczech a wielu ludzi skłania się ku piciu piwa z butelki w lokalu bo to uważa za "pewniejsze" a czase nawet lepsze jeśliw przeszłości natknął się na złe obchodzenie z kegiem.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 18-08-2011, 10:46
maksymilian maksymilian is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2010
Posty: 3
Standardowy Obawy do do przyszłości czeskiego piwowarstwa

Witam, w związku z przejęciem największych czeskich firm piwowarskich przez zachodnie koncerny mam obawy co do przyszłości. Mianowicie obawiam się tego, co stało się jakością polskiego piwa po rozwinięciu wielkoprzemysłowej produkcji piwa w największych polskich browarach. Polityka zachodnich firm jest taka, że na pierwszym miejscu stawia się marketing i reklamę produktu, zakładając, że dobrze wypromowany produkt i tak będzie się dobrze sprzedawał, niezależenie od jego rzeczywistej jakości (w Polsce niestety bardzo niskiej). Już teraz obserwuję w Czechach próby "rozmiękczania" tradycyjnych przyzwyczajeń i gustów Czechów. Przykładem może być uporczywe i nachalne promowanie przez Staropramena produktów "piwopodobnych" jak Staropramen Lemon. Browar Radegast obok znakomitego dotychczas warzonego piwa robi wielką kampanię bezalkoholowego z oddzielną marką Birell i myślę że jest to robione w intencji zastąpienia w przyszłości marką Birell piwa Radegast. Wiem, że zniszczenie jakości piwa czeskiego przyjdzie tym koncernom zapewne znacznie trudniej niż to było w Polsce, z uwagi znacznie wyższą kulturę piwną i wyrobiony gust konsumentów w Czechach, ale zarządy tych molochów jak SaabMiller tak łatwo się nie poddadzą. Ich filozofia ogólnie jest taka, konsument ma kupować to, co ONI chcą, a nie to, czego chce konsument. Zapewne nie ośmielą się niszczyć takiej marki jak Plzenski Prazdroj ale co się tyczy Radegasta czy Staropramena to już widać konkretne próby. Wyśmienita, utrzymywana ciągle na najwyższym poziomie jakość czeskiego piwa i przywiązanie do niej czeskiego konsumenta to zapewne "sól w oku" międzynarodowych koncernów - mam nadzieję, że będziecie trzymać się dzielnie i nie dacie się - czego z całego serca życzę czeskim piwowarom!
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 18-08-2011, 11:35
agaslayer agaslayer is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2009
Miejscowość: Havirov
Posty: 216
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maksymilian Wyświetlenie odpowiedzi
Witam, w związku z przejęciem największych czeskich firm piwowarskich przez zachodnie koncerny mam obawy co do przyszłości. Mianowicie obawiam się tego, co stało się jakością polskiego piwa po rozwinięciu wielkoprzemysłowej produkcji piwa w największych polskich browarach. Polityka zachodnich firm jest taka, że na pierwszym miejscu stawia się marketing i reklamę produktu, zakładając, że dobrze wypromowany produkt i tak będzie się dobrze sprzedawał, niezależenie od jego rzeczywistej jakości (w Polsce niestety bardzo niskiej). Już teraz obserwuję w Czechach próby "rozmiękczania" tradycyjnych przyzwyczajeń i gustów Czechów. Przykładem może być uporczywe i nachalne promowanie przez Staropramena produktów "piwopodobnych" jak Staropramen Lemon. Browar Radegast obok znakomitego dotychczas warzonego piwa robi wielką kampanię bezalkoholowego z oddzielną marką Birell i myślę że jest to robione w intencji zastąpienia w przyszłości marką Birell piwa Radegast. Wiem, że zniszczenie jakości piwa czeskiego przyjdzie tym koncernom zapewne znacznie trudniej niż to było w Polsce, z uwagi znacznie wyższą kulturę piwną i wyrobiony gust konsumentów w Czechach, ale zarządy tych molochów jak SaabMiller tak łatwo się nie poddadzą. Ich filozofia ogólnie jest taka, konsument ma kupować to, co ONI chcą, a nie to, czego chce konsument. Zapewne nie ośmielą się niszczyć takiej marki jak Plzenski Prazdroj ale co się tyczy Radegasta czy Staropramena to już widać konkretne próby. Wyśmienita, utrzymywana ciągle na najwyższym poziomie jakość czeskiego piwa i przywiązanie do niej czeskiego konsumenta to zapewne "sól w oku" międzynarodowych koncernów - mam nadzieję, że będziecie trzymać się dzielnie i nie dacie się - czego z całego serca życzę czeskim piwowarom!
troche maly offtop ale nie zgadzam sie z Toba
Staropramen Cool Lemon jest tylko "beerpodobny" napoj, jego reklama jest teraz duza ze wzgledu na globalny styl na "radlery", podobnie jak na slowacji bodajze Bazant albo Topvar cos podobnego robi.
Z BIrellem jest troche inna sprawa, jeden jest robiony w Nosovicach (jasny) a polciemny w Pilznie. Ale uwaga, jego reklama jest juz bardzo dlugo, bo zawsze to bylo najpopularniejsze bezalkholowe piwo (pomijajc Pito), na rynku trzyma gore ponad 10-20 lat, moze i wiecej. Troche mieszasz z Radegastem, bylem tam przed miesiacem na ekskurzji i wiem co i jak, to piwo nie zniknie, ciagle go beda robic, bo najlepsze na morawie. Przyjedz na dni radegasta (10.9.2011) i zobaczysz. A Staropramen tez troche majaczysz, teraz naprzyklad maja duza reklame na niefiltrowane piwo, nie bede niszczyc tego piwa zastepujac Radlerem, Cool Lemon sie ponad rok przygotowywal i pod koniec roku beda dopiero reagowac jak sprzedaz, narazie u nas nie podchodzi tak dobrze
__________________
Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
http://beer.agaslayer.cz

agaslayer edytował/a post 18-08-2011 o godz. 11:37.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
2011.05.07-08 - II (Wrocławski) Festiwal Dobrego Piwa - konkrety ART Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie i Festiwal Dobrego Piwa 2 06-05-2011 12:56
VII Jurajskie Lato Filmowe w Złotym Potoku koło Częstochowy arzy Biesiady piwne, koncerty i inne 5 11-07-2005 15:18



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 03:13.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.