Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

American India Pale Ale (AIPA) 16º BLG Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 87.69zł / 78.92

Redakcyjne (z zacieraniem):
Aromatyczne uderzenie w zasięgu Twojego nosa oraz gorycz w ustach!
 
Tomahawk US 2017 - 5 kg granulat 14,3% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 475.09zł,
zapłacisz jedynie
: 427.58zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Przewodnie nuty: akcenty grejpfruta, korzenne, ziołowe.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 22-09-2011, 05:06
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Cześć

W związku z małą kolejką na bezrobociu, miałem sporo dnia dla siebie, udało się wyskoczyć na działkę i uwarzyć dwie warki. Niestety pospiech miał także złe strony, zapomniałem zabrać zamrażarki chmieli. W zapasach na działce znalazłem 50 g marynki którą po połowie obdzieliłem dwie warki, resztę dochmile dziś kompotem chmielowym.
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych

bielok edytował/a post 22-09-2011 o godz. 05:09.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 22-09-2011, 05:20
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy Warka #70 Zenonowa pszenica

Warka #70 Zenonowa pszenica

Zasyp:
2600 g - pilzneński
3000 g - pszeniczny
400 g - karmelowy jasny litovel

Chmiel - marynka 25g

Drożdże - Zymoferm Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan

Zacieranie:
woda deszczówka 18l 17,5*C:
40*C - 15'
62*C - 20'
72*C - 30'
78*C - 15' - włożenie filtratora, oczekiwanie na ułożenie się złoża.

Do filtracji użyłem 21l wody 80*C, wysładzanie do objętości ok. 31l brzeczki.

Chmielenie:
60' - marynka

Wrząca brzeczka przelana do fermentatora i zostawiona do ostygnięcia przez noc.
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 22-09-2011, 05:29
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy Warka #71 - Lekkie belgijskie

Warka #71 - Lekkie belgijskie

Zasyp:
4600 - pilzneński
1000 - monachijski
400 - karmelowy jasny litovel

Chmiel:
25g marynka

Drożdże - THG (gęstwa II pokolenie)

Zacieranie w 18 l deszczówki:
62 - 66*C - 20'
72*C - 30'

Wysładzanie identyczne jak w poprzedniej warce do identycznej objętości.

Chmielenie:
60' - marynka
Dziś pod wieczór zrobię kompot chmielowy z któregoś z amerykańskich chmieli i dodam aby zwiększyć goryczkę.

Brzeczka po skończonym chmieleniu pozostawiona w garze do wystygnięcia.

Zarówno w #70 i 2 #71 drożdże zostaną dodane dziś wieczorem.
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 22-09-2011, 10:19
Fotka Użytkownika: Mihai
Mihai Mihai is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2010
Miejscowość: Wrocław
Posty: 186
Standardowy

Cześć,

czy zacieranie na deszczówce to specjalny zabieg nastawiony na konkretne efekty?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 22-09-2011, 10:21
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem, deszczówka jest ściekiem. Ja tam bym w tym piwa nie robił.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 22-09-2011, 12:07
bnp bnp is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2006
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 129
Standardowy

Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem sikanie w miejscu publicznym jest wykroczeniem
ja bym nie sikał

Grzesiu nie pij tego
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 22-09-2011, 19:14
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy

Cześć.
Nie mam na działce dostępu do wody lepszej jakości. Ponieważ nie płacę opłat za ścieki na działce, nie uznaję tej wody za ściek
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 22-09-2011, 19:52
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 347
Standardowy

Robiłeś już pszenicę na deszczówce? Teoretycznie nie powinna wyjść dobra.
I Ale też z tej wody też nie powinno wyjść.

Co Cię skłoniło do opisywania zmagań warzelniczych na naszym forum? Trochę minęło od pierwszej warki
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 22-09-2011, 19:55
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 370
Standardowy

Cieszę się Grzesiu że wróciłeś do opisywania swoich warek
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 22-09-2011, 20:18
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy

Cześć

Fido, żadna z moich pszenic (to czwarte podejście) nie zadowoliła mnie choćby w 30% ( a były i warzone w domy na kranówce). Na ejle nie narzekam. Generalnie warzę dla siebie i jak mnie piwo smakuje to mam w nosie całą resztę świata.
Notatki prowadzę w wersji elektronicznej bo tak lubię, często ludzie którzy je czytają wskazują mi błędy jakie popełniam przy warzeniu lub dają jakieś dobre rady

Ot i tyle ....
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 22-09-2011, 20:21
Fotka Użytkownika: wogosz
wogosz wogosz is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 005
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fido
Robiłeś już pszenicę na deszczówce? Teoretycznie nie powinna wyjść dobra.
Fido, zdecyduj się. W przypadku mojej pszenicy pisałeś że woda na weizena powinna być twarda, a przecież deszczówka to woda super miękka, pozbawiona soli mineralnych.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 22-09-2011, 21:03
Fotka Użytkownika: banita12
banita12 banita12 is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2007
Posty: 65
Standardowy

Nie boisz się, że deszczówka zwyczajnie jest brudna?
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 22-09-2011, 21:26
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 347
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
Fido, zdecyduj się. W przypadku mojej pszenicy pisałeś że woda na weizena powinna być twarda, a przecież deszczówka to woda super miękka, pozbawiona soli mineralnych.
No właśnie, Te wypowiedzi są takie same
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 22-09-2011, 22:53
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 468
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banita12 Wyświetlenie odpowiedzi
Nie boisz się, że deszczówka zwyczajnie jest brudna?
Przecież godzinę gotujesz, albo i lepiej. Będzie sterylnie.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 22-09-2011, 23:21
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Gdzieś na jutubku jest filmik z jakieś uczelni piwowarskiej czy coś takiego. I tam w ramach praktyk uwarzono piwo na wodzie z brudnej sadzawki. Później dawali ludziom aby skosztowali, każdemu smakowało. Na koniec informowali na jakiej wodzie było warzone to piwo. Fajne miny mieli wtedy ludzie.

Eksperyment miał potwierdzić to co wiadmo od dawna, że w czasach gdy szlały choroby piwo było najbezpieczniejszym napojem.
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 22-09-2011, 23:35
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy

Cześć

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banita12 Wyświetlenie odpowiedzi
Nie boisz się, że deszczówka zwyczajnie jest brudna?
Co to znaczy: zwyczajnie brudna? Woda jest taka jak kranówka na wygląd. Również po przegotowaniu. Oceny wody pod względem zanieczyszczeń nie jestem w stanie przeprowadzić.
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 23-09-2011, 09:01
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
Fido, żadna z moich pszenic (to czwarte podejście) nie zadowoliła mnie choćby w 30% ( a były i warzone w domy na kranówce).
Spróbuj na wodzie marketówce, takiej najtańszej np. z Biedronki (1,5 zł za 5 l) - ja wszystkie piwa robię na kranówie z wyjątkiem pszenic właśnie, bo one na kranówie nie uzyskują odpowiednich bananowo-goździkowych klimatów, a na marketówce - jak najbardziej
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 23-09-2011, 09:32
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 468
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Gdzieś na jutubku jest filmik z jakieś uczelni piwowarskiej czy coś takiego. I tam w ramach praktyk uwarzono piwo na wodzie z brudnej sadzawki. Później dawali ludziom aby skosztowali, każdemu smakowało. Na koniec informowali na jakiej wodzie było warzone to piwo. Fajne miny mieli wtedy ludzie.

Eksperyment miał potwierdzić to co wiadmo od dawna, że w czasach gdy szlały choroby piwo było najbezpieczniejszym napojem.
To było w filmie "How beer saved the world" z Discovery Channel.

http://www.youtube.com/playlist?list=PL46EA2E9C7D70FEB0
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 23-09-2011, 21:13
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy

Cześć

Dzisiejsza kontrola w piwnicy wykazał że z #71 nie będzie kłopotów, a #70 zdecydowanie się wybiera na zwiedzanie piwnicy Podstawiłem pod fermentator miedniczkę żeby jutro mieć mniej sprzątania
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 71_belg.jpg (31,1 KB, liczba wyświetleń: 605 )
Rodzaj pliku: jpg 70_pszenica.jpg (27,2 KB, liczba wyświetleń: 601 )
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 24-09-2011, 21:29
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy Warka #72 Polskie ale

Warka #72 Polskie ale

Zasyp:
6800 g - pilzneński
3200 g - monachijski

Chmiel:
50 g sybila
80 g lubelski

Drożdże: US-05

Zacieranie w 30 litrach deszczówki:
30*C - na czas śrutowania słodów
50*C - 10'
64*C - 30'
72*C - 30'
78*C - 15' czas na ułożenie złoża

Wysładzanie na dwie raty (spuszczenie brzeczki do gara warzelnego, dolanie wody o temperaturze 78*C do gara zaciernego, uruchomienie mieszadła na 5', odczekanie 10' na ułożenie złoża, druga rata filtracji) do pełnej objętości garnka który pożyczyłem od Marka33 (prawdopodobnie 50 l).

Chmielenie 60':
0' - 50 g sybilla
30' - 40 g lubelski
55' - 40 g lubelski

Brzeczka zostawiona w garze do wystygnięcia, drożdże dodam jutro. Otrzymałem ok 50 l 13,5 blg.
Dzięki temu że miałem dwa gary 50l wszystko poszło szybko i sprawnie. Mój gar przerobiony na kadź zacierną z zamontowanym na czas zacierania filtratorem z rurki miedzianej, przeszedł chrzest bojowy i jestem z tej konstrukcji zadowolony.
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 20-11-2011, 00:34
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy Warka #73 AIPA

Cześć

Miało być łatwo miło i przyjemnie .....

Zasyp:
5000 g - pilzneński Litovel
2000 g - monachijski
500 g - crystal 120

Zacieranie w garnku o objętości 24 l co później zemściło się. 18l wody, 7,5 kg słodu oznacza zacier pod sam rant gara.

68*C - 10' - miało być trzydzieści minut, ale równolegle z zacieraniem spawałem ramę pod zlewozmywak i się zagapiłem, temperatura uciekła na 74*C. Nie mając w miejsca w garze nie dolewałem zimnej wody.

74*C - 60'
78*C - 15' i wysładzanie

Chmielenie odbyło się bez wagi. Odmówiła współpracy ... czas chmielenia 60' :
0' - nugget - garść
30' - galena - garść i trochę
50' - williamette - garść

Wyszło 22-24l brzeczki o gęstości 19 blg.

Brzeczka chłozi sie w fermentatorze w bagażniku samochodu. Drożdże dodam jutro.
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 20-11-2011, 10:10
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy

Po takich przygodach na pewno wyjdzie dobre
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 20-11-2011, 16:00
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy

Cześć

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Po takich przygodach na pewno wyjdzie dobre
Należy przypuszczać że tak właśnie będzie Rozmawiałem rano z Markiem na GG , toc to do picia a nie na żadne konkursy

Przy napowietrzaniu brzeczki przelałem zawartość do fermentatora z podziałką, faktycznie otrzymałem 22l brzeczki.
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 20-11-2011, 16:09
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 347
Standardowy

Szybko trzeba jeździć aby w bagażniku wystygło? Policja się nie czepia jak z otwartym jeździsz?
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 20-11-2011, 16:20
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy

Cześć

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
Szybko trzeba jeździć aby w bagażniku wystygło? Policja się nie czepia jak z otwartym jeździsz?
Warze piwo na działce, jednak ze względów sanitarnych nie mogę go tam fermentować (wszystkie warki fermentowane na działce były zakażone). Także postanowiłem w tym sezonie wszystkie warki fermentować w piwnicy w bloku. To raptem 10 km więc nawet jakbym jechał z otwartym bagażnikiem nie zdążyło by wystygnąć ....
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Czechy, Hradec Kralove, Velke Namesti 130, Browar domowy Rambousek Maggyk Piwo - ogólne 19 22-02-2017 19:21
browary bydgoskie crimson11 Historia 32 25-11-2016 00:22
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 13:29
Nowy browar domowy! Odoakr Twoje warzenie 11 27-11-2004 13:50



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 17:22.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.