Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Polewka piwna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Misiekk
    Senior
    • 05-2001
    • 913

    Polewka piwna

    Ostatnio wpadła mi w ręce książka zatytułowana " Przy polskim stole" w której jest troche informacji na temat piwa. Jest w niej kilka ilustracji przedstawiających a to kufel, a to dzban do piwa a nawet beczułki z pipą. W ostatnim rozdziale przedstawiono zapomniane przepisy, w którym znalazł sie oto ten:

    "Polewka piwna

    Przez wiele wieków była tradycyjnym śnidaniem Polaków, dopiero w XVIII wieku wyparła ją kawa.

    Litr jasnego piwa zagotować z kawałkiem cynamonu, wlać do 1 szklanki śmietany rozbitej z 4 żółtkami, 4 płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli. Podać z pokruszonym twarogiem i kawałeczkami chleba lub grzankami"

    Moja propozycja by porzucić picie kawy na rzecz polewki. Co na to piwosze / kawosze* ?

    * niepotrzebne skreślić
    Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)
  • Misiekk
    Senior
    • 05-2001
    • 913

    #2
    Jak będe miał dostęp do skanera to przedstawię wam bardzo zmyślny kufel-pułapkę z misternie skonstruowaną rurką, którego nie można było próżnić całkowicie (i o to chodziło!). Bardzo fajna zabawka... Tylko ciekawe dla kogo???
    Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #3
      Własnie piję kawę...
      Nie wiem, jakby w pracy zareagowali na polewkę. Ale muszę w domu sprobować
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • slavoy
        Senior
        • 10-2001
        • 5052

        #4
        Chętnie bym spróbował, tylko skąd wytrzasnąć niezmielony cynamon?
        Dick Laurent is dead.

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #5
          Można kupić w sklepach spożywczych, trzeba się tylko rozejrzeć.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • maryhh
            Senior
            • 02-2001
            • 1895

            #6
            a śmietana słodka czy kwaśna?
            wolę zapytać
            Last edited by maryhh; 06-11-2001, 14:14.
            Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
            "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
            do lekkiej pracy jestem za ciężki"

            Comment

            • maryhh
              Senior
              • 02-2001
              • 1895

              #7
              sporządziłem wczoraj polewkę na kolację
              użyłem do niej szwejka (choć następnym razem wezmę coś lżejszego, gdyż jego goryczka była troszkę za intensywna) i podałem razem z grzankami.
              Komisja w składzie żona, mama, tata i ja stwierdziła, iż ta potrawa jest godna uwagi. Polecam gorąco
              Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
              "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
              do lekkiej pracy jestem za ciężki"

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                #8
                A jakiej śmietany użyłeś?
                Serio pytam, ciemniak ze mnie (taki czeski)
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • maryhh
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 1895

                  #9
                  użyłem słodkiej 30%
                  była fajna taka gęsta
                  Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                  "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                  do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                  Comment

                  • Misiekk
                    Senior
                    • 05-2001
                    • 913

                    #10
                    Tak zachwalacie tę polewkę że i ja chyba będe musiał sobie przyrządzić, choć po ostatnim wykorzystaniu piwa do potrawy obiecałem sobie że nie prędko będe przeprowadzał podobne eksperymenty... a co tam
                    Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

                    Comment

                    • slavoy
                      Senior
                      • 10-2001
                      • 5052

                      #11
                      Nalatałem się, nafruwałem, nabiegałem i w całej wsi nie znalazłem cynamonu w laskach. Zastąpiłem więc łyżką mielonego.
                      Na bazie Gronia i śmietany 30% wyszła całkiem, całkiem, całkiem fajna rzecz. Tak do jedzenia (z serem i grzankami), jak i do picia w kubasie.
                      Obawiam się jednak że zastąpić kawę polewką będzie ciężko. Komu by się chciało wstawać 15 min (a przecież o 5-6 rano to baaaardzo długi czas) wcześniej i będąc jeszcze ledwo ciepłym brać się za gotowanie, miksowanie i smażenie... Marne szanse - włączyć ekspres jest dużo łatwiej.
                      Piszę to raczej z obserwacji, bo osobiście kawy nie lubię i nie pijam. (Poza sytuacjami extremalnymi )
                      Dick Laurent is dead.

                      Comment

                      • Misiekk
                        Senior
                        • 05-2001
                        • 913

                        #12
                        No i wreszcie zrobiłem sobie też polewkę ale mam pewne zastrzeżenia. Nie wiem dlaczego ale zabardzo mi nie smakowała, była zjadliwa ale spodziwałem sie czegoś innego. Może użyłem złych składników (Brok Martin), a może dałem za dużo cukru? Naprawde nie wiem. Najbardziej nie pasowała mi ta słodkość jaką wyczułem. Poprostu nie przepadam za słodkimi potrawami. Grzanki i twaróg to świetna sprawa ale widocznie taki ze mnie kuffmistrz

                        P.S. Tym razem nie zniechęciło mnie to do dalszego szukania potrawy bazującej na piwie. Będę szukał dalej.
                        Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

                        Comment

                        • maryhh
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 1895

                          #13
                          slavoy napisal/a
                          Zastąpiłem więc łyżką mielonego.
                          jak nie masz cynamonu w laskach to zawijasz mielony w kawałek gazy i razem z tym gotujesz.
                          potem wyciągasz "zawiniątko" i w polewce nic Ci nie pływa.

                          a co do śmietany to myślę iż z powodzeniem może być mniej procentowa.
                          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                          Comment

                          • TBM
                            Member
                            • 08-2003
                            • 44

                            #14
                            Odp: Polewka piwna

                            Misiekk napisał(a)
                            [B]
                            Litr jasnego piwa zagotować z kawałkiem cynamonu, wlać do 1 szklanki śmietany rozbitej z 4 żółtkami, 4 płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli
                            cytat z "Potopu":
                            pół godziny później siedzieli w pięciu nad misą piwa obficie zabielonego śmietaną

                            Sienkiewicz raczej dbał o szczegóły, więc nie chodziło mu o chyba o polewkę zalecną przez Miśkak - nb. MNIAM taka poleweczka (zresztą w innych miejscach wyraźnie czytamy o "polewce").

                            Choc szukałem, to nie znalazłem nigdzie przepisów łączących piwo i śmietanę...... jakieś sugestie?
                            Tak po prostu wlać śmietanę do piwa.... jakoś niehonorowo Może ktoś zna przepis pasujący do cytatu..
                            prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu

                            Comment

                            • żąleną
                              Sojowe Oddziały Bojowe
                              • 01-2002
                              • 13239

                              #15
                              Misiekk napisał(a)
                              No i wreszcie zrobiłem sobie też polewkę ale mam pewne zastrzeżenia. Nie wiem dlaczego ale zabardzo mi nie smakowała, była zjadliwa ale spodziwałem sie czegoś innego. Może użyłem złych składników (Brok Martin), a może dałem za dużo cukru?
                              Zrobiłem coś takiego w wakacje i miałem podobne odczucia. Słodkie jak nieszczęście, ledwo wciągnąłem talerz. Moi dwaj kumple, którym powinno smakować, bo nie lubią piwa za goryczkę, też nie mogli zmęczyć swoich porcji.

                              Nie wiem, Slavoy, jak nie mogłeś znaleźć cynamonu w laskach. Dynamit, to rozumiem, ale cynamon...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎