Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Płatki owsiane błyskawiczne 25 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 115.89zł / 104.30

Inne surowce do zasypu:
Surowiec niesłodowany, przydatny przy produkcji stoutów owsianych.
 
Oktawia PL 2016 Polish Hops - 50 g granulat 7,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 7.00zł,
zapłacisz jedynie
: 4.67zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 26-05-2012, 13:32
underoak underoak is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2012
Posty: 1
Standardowy Łódzki Koelsch - pierwsze warzenie ever

Łódzki Koelsch - pierwsze warzenie ever


Witamy! Jako że świat piwa głęboko nas inspirował, postanowiliśmy z przyjacielem uwarzyć swoje piwo. Zasoby zakupiliśmy w centrum piwowarstwa, a jako pierwsze piwo, uwarzymy Koelscha (a przynajmniej spróbujemy ).

Piwo jasne kolońskie 11*Blg:
•Słód pilzneński 3,2 kg
•Słód pszeniczny 0,8 kg
•Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
•Chmiel Northern Brewer, granulat, 20g
•Drożdże Danstar Notthingham Ale Yeast

Zacieranie:
• Słód wsypujemy do 12l wody podgrzanej do 66*C
• Przerwa maltozowa (61*C-63*C) przez 50min
• Przerwa dekstrynujaca (71*C-73*C) przez 10min
• Podgrzanie do 78*C, przelewamy do wiadra z kranikiem i filtrujemy, wysładzamy, sprawdzamy ekstrakt

Chmielenie:
• 30g chmielu Lubelskiego + 10g Northern Brewer przez 50min
• 10g Lubelskiego + 10g Norhern Brewer przez 10min

Nachmieloną brzeczkę chłodzimy, sprawdzamy ekstrakt, ewentualnie korygujemy, przelewamy (przez sito ze ściereczka) do fermentora z kranikiem, rurką fermentacyjną i zadajemy drożdże (wcześniej 'wystartowane' w odrobinie wystudzonej brzeczki).

Po fermentacji burzliwej dekantujemy Piwo do fermentora bez kranu, oczekujemy końca fermentacji.

Rozlew!

Z racji, że lato zbliża się wielkimi krokami postanowiliśmy trochę bardziej dochmielić Piwo. Myślicie, że proporcje są okej?

Nie jesteśmy jeszcze pewni czy, i w jaki sposób, napowietrzać brzeczkę przed pierwszą fermentacją? W instrukcjach, które otrzymaliśmy do zestawu nie jest o tym procesie nic wspomniane.

Prosimy o opinie i pozdrawiamy
Kuba i Dominik
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Pierwsze warzenie acjon Kołyska piwowarska 18 10-06-2012 22:15
Pierwsze warzenie mariuss Kołyska piwowarska 4 26-02-2012 23:45
pierwsze warzenie , kłopoty z proba jodową urko7 Kołyska piwowarska 11 05-04-2011 10:16
Pierwsze warzenie tmarek7 Twoje warzenie 5 26-11-2009 14:05
Pierwsze warzenie mikla5 Kołyska piwowarska 15 29-09-2007 16:16



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 08:03.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.