Jak na debiut to zbyt piękne słowo, a raczej zasługa Browamatora Marka, który czuwał nad treścią tego warzenia, ale Warka nr.1 z pół biletem w ręku!!
Browar Sławczana
Collapse
X
-
Piweczko
Warka 2 14,5 blg
słód pilzneński 3kg
słód monachijski 2kg
chmiel goryczkowy Marynka 36g. {szyszka}
chmiel ar. Lubelski 30g. {szyszka}
drożdże WLP 550 Belgian Ale
przebieg warzenia:
przerwa 10min. 53 C.
30min. 64 C.
30min. 73 C.
25min. 77 C. -
Gratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?
Comment
-
Jak najbardziej dowiedziałem sie z jakich źródeł pochodzą, a jutro przed butelkowaniem zbiorę je do słoika Pozdrawiam!!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaGratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?
Comment
-
Ciemniaczek - warka3
25.03.06
gęst. pocz.14,5blg
wysładzanie do 11,5 blg
obj. brzeczki 23,5l
surowce:
słód pilzn. 2,8 kg
słód monach. 2.0 kg
słód czarny palony 0,2 kg
chmiel g.Marynka-szyszka 30g
chmiel a.Lubelski-szyszka 28g
wlp550 belgian ale - (z odzysku)
zacieranie:
podgrzewanie do 53C-przerwa 10min
- / / - do 64C-przerwa 30min
wykonanie próby jodowej-pozytywnie
- / / - do 73C-przerwa 30min
ostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min
celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą
w środku.
chmielenie:
gotowanie Marynka 60min, a Lubelski 10min
zadanie drożdży w temp 22CComment
-
Witam.
Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację.
PozdrawiamComment
-
Odpowiedź chyba jest tutaj:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaI mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą w środku.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
przerwe zrobiłem tylko dla utworzenia złoża filtracyjnego, gdyż stosuje rure miedzianą z nacięciami do filtrowania przerwa pomaga ułożyc łuske na rurce dzieki temu filtrowanie odbywa sie pomyslnie.Jesli chodzi o małą ilosc piwa to zdecydowanie lubie bardziej tresciwe, a w lecie pomysle nad lżejszym..Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaWitam.
Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację.
PozdrawiamComment
-
słod jest dobrze zmielony może może ma wpływ zasyp, ktory zastosowałem w 40C , a nie w 35?? jeszcze nie wiem czekam na porade dziekiPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanprzerwe zrobiłem tylko dla utworzenia złoża filtracyjnego, gdyż stosuje rure miedzianą z nacięciami do filtrowania przerwa pomaga ułożyc łuske na rurce dzieki temu filtrowanie odbywa sie pomyslnie.Jesli chodzi o małą ilosc piwa to zdecydowanie lubie bardziej tresciwe, a w lecie pomysle nad lżejszym..Comment
-
A to przepraszam. Kierowałam się tym postem
Co do piw treściwych, to ja rozumiem, tylko aż żal tych ballingów, które można jeszcze uzyskać z wysładzania i zrobić lekkiego pilsaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczanWarka 2 14,5 blg
przebieg warzenia:
przerwa 10min. 53 C.
30min. 64 C.
30min. 73 C.
25min. 77 C.
Comment
-
Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaZ takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.Comment
-
Ja tego nie wyliczam ze wzorów. Tyle mi pare razy wyszło z zacierania. Zależy przy jakich słodach. Wstyd przyznać ale robię to bezmyślniePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.
Zanim zapodam drożdże do brzeczki to jeszcze sporo strat mam po drodze. Gdybym była bardzo oszczędna to podczas dekantacji odzyskiwałabym jeszcze ze 2 litry. Cierpliwa jednak nie jestem i często wylewam osady nie próbując odzyskiwać brzeczki.
Comment
-
Dodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze
A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.tu wychodzi 68% to duża różnicaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaDodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.
Mniej książków więcej piwaComment
-
Gdzie 68% już się pogubiłem, wg jakiego wzoru.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekstu wychodzi 68% to duża różnica
Joelko porównałaś swój (świetny) wynik do Sławkowego, jednak wiadomo że dekokt podnosi wydajność więc wyniki będą niewspółmierne.Comment
Related Topics
Collapse
-
Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.
Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...-
Channel: Mazowieckie
2025-08-23, 15:51 -
-
-
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment