Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coopers, Sparkling Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Senior
    • 03-2003
    • 2526

    Coopers, Sparkling Ale

    Butelka 375ml,alkohol 5,8%
    Piana mizerna,barwa żółtawa-opalizujące.
    W smaku łagodne,kwaskowate z drożdżowym posnakiem.
    Przypomina bardziej belgijskiego witbiera niż ale.
  • lzkamil
    kierowca bombowca
    • 01-2003
    • 3611

    #2
    Parametry j.w.
    Jasnobursztynowe, z drozdzami w butelce, gaz prawie niewidoczny dla oka ale czuc przyjemne szczypanie w jezyk. Piana grubobabelkowa, niezbyt trwala.
    Zapach chmielowo-ziolowy. Smak bardziej slodowy niz goryczkowy, lekki owocowy posmaczek od drozdzy gornej fermentacji.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • wookash
      Junior
      • 11-2004
      • 8

      #3
      Moje ulubione piwo australijskie. Piwo fermentowane w butelce dlatego ma na dnie osad z drożdży. Należy zamieszać przed otwarciem. Z powodu drożdży trochę ciężkie na żołądku - nie polecam wypicia więcej niż jednego sześciopaka w jeden wieczór. Na dłuższe imprezy zdrowiej wybrać Pale Ale (zielona etykietka) z tego samego browaru.
      Perła Chmielowa smaczna i zdrowa!

      Comment

      • slavoy
        Senior
        • 10-2001
        • 5052

        #4
        Drożdży do fermentacji butelkowej mu nie pozałowano. W całej szklanicy mi plywają
        Z początku nalewałem ostrożnie - bez "dennych" drożdży piwo całkowice wyklarowane o barwie zwykłago pilsa. Po domieszaniu drożdży uzyskało sliczny pomarańczowo-brązowawy kolor. Piana niestety dość mizerna - na zdjęciu widac wszystko, co powstało, a po chwili nie było juz praktycznie nic. Zapach miły, kwiatowo-cytrynowy, niesłodki.
        W smaku dość solidnie drożdżowe (ciekawe dlaczego ), średnio goryczkowe, czuć w nim tą typową "angolskość".
        Generalnie przyzwoite, na 4. Nie warte jednak swojej polskiej ceny, o której wolałbym nie pomiętać...
        Attached Files
        Dick Laurent is dead.

        Comment

        • Sven
          Senior
          • 09-2003
          • 1211

          #5
          Oryginalne, ale jak dla mnie zbyt drozdzowe. Czulem sie jakbym pil zlewki z dna fermentora. Nie sadze abym kiedykolwiek jeszcze je sprobowal.
          Celia, cerevisia et conventus.

          Comment

          • Hrustgurd
            Senior
            • 05-2007
            • 431

            #6
            Z pierwszego dnia z tych trzech przed NR '10.

            Kolor: metny, zolty. Rozlewalismy zaraz we wszystkie kufli i nie zauwazyli, ze drozdzy mogli byc na dnie.
            Zapach: nacycony, ale nie zrozumial dlaczego.
            Smak: irys, z goryczka, kwasnowaty. Jednak co nas wiecej cieszylo, to to smak suchy, nawet "zmniejsza kości policzkowe" (nie bardzo dobre znam polskiego, jak tlumacz przetlumaczyl)

            Comment

            • GaryFisher
              Senior
              • 10-2009
              • 739

              #7
              Coopers Sparkling Ale [a.5.8%]

              Coopers Sparklin Ale is brewed and fermented using a unique method of top fermentation and natural bottle conditioning. Coopers are famous for this process which leaves a natural residue of yeast during maturation and gives a cloudy
              appearance with an enbanced flavour.

              Coopers Ales and Stout are brewed using the centuries old top fermentation method and natural bottle conditioning, resulting in a characteristic fine sediment forming on the base of the bottle. This sediment is completely natural and can be gently mixed before drinking or poured carefully leaving the sediment in the bottle.


              Kolor: jasno-złoty, mętne jeśli przeleje się z całym osadem, którego jest całkiem sporo [5]

              Piana: biała, średnioziarnista, wysoka, dziurawieje i opada dosyć powoli [3]

              Zapach: chmielowy, cytrusowo-ziołowy podbudowany chlebowo-piwnicznym słodem, jest też sporo owoców (truskawki, brzoskwinie, banany), pachnie świeżo i bardzo przyjemnie [5]

              Smak: słodowo-chmielowy z ostrą ziołowo-cytrynową goryczką, na drugim planie chleb i owoce, piwo jest trochę kwaskowe i cierpkie ale orzeźwiające i świeże, bardzo dobre [4.5]

              Nasycenie: dosyć wysokie, takie jak lubię [5]

              Opakowanie: brązowa flaszka 0.375 z wytłoczonym logo browaru, etykieta dosyć prosta ale czytelna, trochę oldschoolowa, kapsel czerwony, firmowy (wszystko jak na zdjęciu powyżej) [5]

              Uwagi: Coopers Brewery Ltd., 461 South Rd., Regency Park, S.A., Australia; Importer: Bibendum Wine Ltd., 113 Regents Park Rd., London NW1 8UR
              Zakupione w: Sklep z piwem na Fulham Palace Rd., Hammersmith, Londyn
              Degustowane: 13.01.2012r. ok. godz. 15.45GMT
              Data ważności: 20.01.2013
              Soundtrack: "Eliminator" by ZZ Top
              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

              Comment

              • Aleksandros
                Senior
                • 05-2011
                • 352

                #8
                Kolor: Jasnopomarańczowy. Dość mętne z powodu drożdży do refermentacji, przy czym piwo nie jest jednolicie mętne, a pływa w nim dużo drobnych grudek. 3
                Piana: Gruboziarnista, mało obfita, nietrwała. Po paru chwilach nie ma po niej śladu. 1,5
                Zapach: Mocny i bardzo przyjemny, wyraźnie owocowy. Do tego guma balonowa. Kojarzy się z piwami belgijskimi. Chmielu ani alkoholu nie czuć. 4,5
                Smak: Półwytrawne, dość lekkie. Zapach kojarzy się słodko, więc smak jest lekkim zaskoczeniem. Nuty z zapachu czuć oczywiście również w czasie picia. Goryczka średnia, dość przyjemna. Lekko wyczuwalny w przełyku alkohol, głównie w postaci grzania. 4
                Wysycenie: Średnie w kierunku wysokiego. Jak na ale'a sporo za duże. 3
                Opakowanie: W porządku, jak na zdjęciu powyżej. Z informacji o piwie podano tylko zawartość alkoholu (5,8 % obj.). Kapsel jubileuszowy na 150-lecie browaru, czerwony.
                Uwagi: Piwo ogólnie ok, chociaż sporo rzeczy jest do poprawy, zwłaszcza piana. Poza tym, to nieco lżejsza wersja belgijskich ale.

                Comment

                • zgoda
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 3516

                  #9
                  Oz Sparkling Ale ma być wytrawne, bez chmielowego aromatu, mocno owocowe i właśnie mocno nagazowane, więc wszystko wydaje się w porządku.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Javox
                    PremiumUżytkownik
                    • 11-2009
                    • 6119

                    #10
                    Piana - średnia, potem cienka niepełna warstewka.
                    Lacing - ładny, koronkowy, potem krążkowanie.
                    Barwa - mętny, buro pomarańczowy. Drożdże zostały wymieszane.
                    Gaz - średni.
                    Aromat - owocowość suszonej morelki z mandarynką.
                    Smak - słodkawe, nie goryczkowe, lekka owocowość słodkawej mandarynki z morelką suszoną.

                    Spoko piwko...
                    Attached Files

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎