Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czechy, Bílovec, Ostravská 5, Restaurace a pivovar U Holubů

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4568

    Czechy, Bílovec, Ostravská 5, Restaurace a pivovar U Holubů

    Dojazd do Bílovca co godzinę zapewnia wagon motorowy ČD ze Studenki na głównej czeskiej magistrali. Z dworca kierujemy się wg niebieskiego szlaku przechodząc przez mostek na rzece Bílovce, potem przez rynek i w prawo w ul. Ostravską. Dojście zajmie około 15 min.
    Browarek w Bílovcu powstał przy hotelu i restauracji U Holubů, a pierwszego tutejszego piwa można było spróbować w połowie sierpnia 2012 r.
    Po wejściu trafiamy do mało przytulnej i zadymionej sali barowej o raczej stołówkowym wyglądzie i wyposażeniu. Na skromnym barze 7 nalewaków - 3 przeznaczone na miejscowe piwa, na pozostałych Pilsner Urquel, Kozel i 2 rodzaje Radegasta.
    Na półpiętrze jest też sala restauracyjna, za którą są mieści się browarek. W czasie naszej wizyty w niedzielę 17.03.12 nie udało nam się go zwiedzić gdyż sládek a zarazem właściciel był nieobecny.

    Na codzień dostępny jest jeden rodzaj piwa:

    - Zobák 12°
    Kolor złoty, lekko mętne
    Piana gęsta, drobonooczkowa, tworząca nad szklanką piękną czapeczkę z czubkiem. Po kilku łykach pozostaje gruby kożuch z solidną wyspą na końcu a na ściankach nieregularne plamy.
    Zapach bardzo wyraźny, przyjemny. świeże masło i słodowa zbożowość.
    W smaku bardzo dobrze zbalansowane, jest słodowość z chlebowym posmakiem, owocowymi nutami i wyraźną chmielową goryczką. Piwo jest treściwe i smaczne, z idealnym wysyceniem. Prawdziwy smak czeskiego minibrowaru.

    Jak dowiedzieliśmy się od miłej barmanki, jednorazowo na święta Bożego narodzenia była uwarzona polotmavá 17°, a na obecną Wielkanoc leżakuje světlá 13°.

    Piwo podawane w fajnych, wysokich firmowych szklankach, które można kupić za 150 kč. Podkładek na razie nie ma.

    Pomimo niezbyt wielkich wrażeń estetycznych, to ze względu na piwo trzeba będzie powtórzyć wizytę. Gdy zrobi się ciepło, będzie można skorzystać z fajnego ogródka na zewnątrz, nie wąchając dymu w barze napić się piwa i spróbować także miejscowej kuchni.
    Attached Files
  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4568

    #2
    Zapomniałem dodać, że Zobák w miłej cenie 21 kč/0,5 l. Czynne codziennie w godz. 10 - 22.

    Comment

    • heckler
      Senior
      • 09-2012
      • 1817

      #3
      Odwiedzony w sierpniowy weekend.W ofercie 12 podawana w firmowej szklance i na firmowej podkładce.Na wynos w 1L.petach za 47 koron.Dziwne to bo 0,5L. lanego kosztuje 21koron.Dla porównania 0,5 Radegast 24korony!!!To się nazywa wojna z koncerniakami.Piwo bardzo dobre,jedzenie stanowczo mniej.

      Comment

      • dadek
        Senior
        • 09-2005
        • 4568

        #4
        Ponowna wizyta w Bílovcí po 3,5 roku odbyła się 12.12.2016. Fasada hotelu i restauracja nic nie zmieniły, wystrój wnętrza również.
        Na kranach były tym razem 2 rodzaje Zobaka - světlá 10° i 12°. Oba reprezentują klasykę gatunku, spokojnie do wypicia ale też bez fajerwerków. 12° przez okres 3,5 roku podrożała tylko o 1 kč i obecnie kosztuje 22 kč, 10° jest za 20 kč.
        Jak się dowiedzieliśmy od sládka a zarazem właściciela Petra Holuba, od weekendu 17.12.2016 ma być na čepu Vánoční polotmavá 13°. Na dniach miał warzyć czarną ipę 14° ale na nią trzeba będzie poczekać do lutego.
        12° jest wciąż nalewana do bardzo ładnych kulistych szklanek firmowych http://www.browar.biz/galeria.php?id=17576 , a 10° również do firmowych ale prostszych, smukłych, rozszerzających się ku górze.
        Są firmowe podkładki w dwóch rodzajach - okrągłe i kwadratowe a różnią się nie tylko kształtem ale i grafiką. http://www.browar.biz/galeria.php?id=21691
        Wciąż lany jest Radegast co mnie po takim czasie istnienia browaru bardzo dziwi.

        Tym razem byliśmy w dzień powszedni, nie było problemu ze zwiedzeniem browarku. Wcześniej umówiony pan sládek przyszedł gdy zadzwoniłem meldując nasze przybycie.
        Od początku powstania browaru w 2012 roku pracowała 200 l warzelnia odkupiona od browaru U Kozliků z Kladna, obecnie jest nowa 300 l. Fermentacja jest otwarta w stojących tankach z wyciętymi u góry otworami. Leżakownia to 8 tanków (5x600 i 3x500 l). Sprzęt pochodzi z zaprzyjaźnionego warsztatu zajmującego się wyrobami z metalu.

        Do jedzenia najlepiej wybrać codzienne menu za 79 kč (zupa+do wyboru 4 rodzaje dań), na zamówienie około 10 dań w przystępnych cenach 89-159 kč.

        Reszta fotek w galerii:

        Comment

        • heckler
          Senior
          • 09-2012
          • 1817

          #5
          Czas szybko płynie, a od mojej ostatniej wizyty w lokalu minęły już cztery lata. W sumie to byłem tam jeszcze dwa razy, ale ,na szybko, po piwo na wynos.
          W restauracji, oraz w browarze doczekaliśmy się paru zmian. Na zewnątrz budynku w końcu założono firmowy szyld informujący, że TU jest browar, oraz przed budynkiem postawiono dużą tablicę informującą o tym samym plus o noclegach i jadalni znajdujących się w tym miejscu. Wygląda to znacznie lepiej niż tylko odstraszające logo Radegasta.
          W środku lokalu znalazły się nowe krzesła z wygrawerowanym na oparciach logo browaru, oraz duże logo na barze.
          Pomimo pory obiadowej zapytany o możliwość obejrzenia browaru kelner wyraził na to zgodę. Przechodząc z restauracji do browaru na klatce schodowej spotkaliśmy sladka .
          W sumie to wpadł do browaru po ,coś tam, tylko na chwilkę, ale i nią nam poświęcił . W browarze również zmiany i to chyba największe. Przybyło kadzi otwartej fermentacji, oraz wymieniono i dodano więcej tanków leżakowych. Rozszerzono także zakres warzonych tam piw.
          Podczas poprzedniej wizyty miałem okazję i przyjemność raczenia się pyszną jasną 12-ką podawana w ciekawej szklance. Zresztą do dnia dzisiejszego piwo podawane jest w takim samym szkle. Tym razem na kranach znalazły się:

          -Zabak 12-ka w dalej rewelacyjnej cenie 14/23 Kc, oraz 1.5 l. pet za 78 Kc.
          -Zabak 10-ka w cenie 13/21 Kc. !! oraz pet 75 Kc.
          -Zabak Columbus APA 12-ka w cenie 98 Kc. za 1.5l. pet-a.
          -Zobak cerny pomeranc 10-ka. Ceny nie zapisałem.

          Szkoda tylko, że większa ilość warzonych piw nie poszła w parze z jakością. Szkoda, że pyszna 12-ka nie jest już tą samą 12-ką. Oba jasne bardzo wygładzone i pozostawiające w ustach smakową pustkę. Najlepszym piwem okazała się APA, ale i tu szału nie było. Miejmy nadzieję, że to jednorazowe potknięcie sympatycznego sladka.
          Na stołach nie ma już firmowych podkładek, my natomiast takowe w prezencie na do widzenia dostaliśmy od miłego kelnera. Jedzenie według mnie dalej bez zmian, czyli niesmaczne.
          Zamówiona ,veprova panenka z bramborami, była twarda i gumowata niczym kawałek węża ogrodowego . Pomimo tego to lubię ten lokal i mam nadzieję, że jeszcze nie raz tam podjadę.

          Zdjęcia:










          Comment

          • heckler
            Senior
            • 09-2012
            • 1817

            #6
            Największe zmiany jakie zaszły w lokalu, to nowa wiata nad letnim ogródkiem, oraz nad barem zawieszono duży monitor, a na nim wyświetla się aktualna piwna oferta z opisem stylu piwa i zawartości alko.

            Do spróbowania było aż sześć piw plus dwa bezalkoholowe: IPA i Grep.

            - Tropicky kyselac sour za 40 Kc. jedyne piwo którego nikt z nas nie zamówił , zapomniałem o nim

            - 10-ka za 33 Kc. Zdecydowany faworyt, bardzo smaczne

            - 12-ka za 37 Kc. Mocno zgazowane piwo, smakowało tak sobie.
            - Cerveny pomeranc za 38 Kc. Piwo na bazie 10-ki, pijalne, świetnie gaszące pragnienie

            - IPA 14-ka 36 Kc za 0.33l. Smaczne piwko

            - Citra SMASH 13-ka za 0.33l. Również smaczne.



            Piwa w kolejności opisu, oraz ogródek piwny

            Attached Files

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎