Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Receptury - domowe kopie piw przemysłowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    Senior
    • 12-2002
    • 1187

    Receptury - domowe kopie piw przemysłowych

    Guines Extra Stout

    OG - 11 Blg, FG - 3 Blg, IBU 40, alk. 4,2 % poj.

    Słody (w kg):
    2,7 british pale
    0,23 łuska owsiana
    0,34 palony jęcznień
    0,113 british cristal 145 EBC
    0,45 płatki jęcznienne
    0,085 acid (zakwaszający) - nie koniczny, ale pożądany

    zacieranie 90 min w temp. 65 st.C

    Chmiel:
    22 g Target 8,5% AA
    11 g East Kent Golding 5%AA
    gotować 90 min.
    mech irlandzki: 5 ml na 15 min przed końcem gotowania

    Drożdże Wyeast 1084 Irish ale lub 1098 British ale
  • mapajak
    Senior
    • 12-2002
    • 1187

    #2
    zapomniałem o jednym, receptura jest na 18,9 l piwa (5 tych ich galonów)

    Comment

    • mapajak
      Senior
      • 12-2002
      • 1187

      #3
      ABC Extra Stout - Archipelag Brewery Co, Singapur

      OG 20 Blg, FG 5 Blg, IBU 52, alk. 8,1% poj.


      Słody (w kg na 18.9l piwa):
      5,8 british pale
      0,68 płatki kukurydziane
      0,45 łuska ryżowa
      0,3 palony jęczmień
      0,34 cristal 320 EBC

      zacieranie 30 min 50 st.C, 90 min 65 st.C

      chmiel:
      52 g Northern Brewer 8%AA - gotować 60 min
      14 d Hallertau Hersbrucker - na 15 min przed końcem gotowania

      mech irlandzki - 5 ml na 15 min przed końcem gotowania

      drożdże: Wyeast 2308 Munisch Lager lub 2206 Bavarian Lager (trochę dziwnie jak na stouta?)

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        Chmielowisko.pl
        • 06-2004
        • 6310

        #4
        Chyba łuszczony jęczmień i łuszczony owies a nie łuska jęczmienna i łuska owsiana... Tyle łusek raczej nie nadałoby piwu smaku

        Comment

        • Borysko
          Senior
          • 02-2004
          • 1144

          #5
          Twilight_Alehouse napisał(a)
          Chyba łuszczony jęczmień i łuszczony owies a nie łuska jęczmienna i łuska owsiana... Tyle łusek raczej nie nadałoby piwu smaku
          Ale mogą ułatwić filtrację. Łuski owsiane i ryżowe. U nas może z tym być problem, ale nie sądzę by zastosowane składniki aż tak źle wpłynęły na filtrację, by konieczny był ten dodatek.
          Last edited by Borysko; 30-11-2004, 11:24.

          Comment

          • mapajak
            Senior
            • 12-2002
            • 1187

            #6
            Twilight_Alehouse napisał(a)
            Chyba łuszczony jęczmień i łuszczony owies a nie łuska jęczmienna i łuska owsiana... Tyle łusek raczej nie nadałoby piwu smaku
            Chodzi o łuskę. To ze wzglęgu na dodatek płatków jęczmiennych i kukurydzianych. Choć, podobnie jak Borysko, uważam, że taki dodatek płatków nie utrudni znacząca filtracji i przy domowym wyrobie można śmiało zrezygnować z dodatku łuski.

            Comment

            • fteo
              Senior
              • 05-2003
              • 1139

              #7
              Bardzo dziękuję za przepisy!
              Trzeba się brać do roboty...
              http://lotnictwo.net.pl/
              http://www.flightradar24.com/
              http://www.airshow.sp.mil.pl/

              Comment

              • Krzysiu
                Krzysiu
                • 02-2001
                • 14936

                #8
                Borysko napisał(a)
                Ale mogą ułatwić filtrację...
                Takich głupot już dawno nie było na forum. W jaki sposób zamierzasz uzyskać "łuskę jeczmienna i łuskę owsianą??
                Płatki jęczmienne i owsiane uzyskuje się przez prasowanie na gorąco całych ziarn zbóż. Łusce to w niczym nie szkodzi, ani jej nie usuwa, co najwyżej - w przypadku łuski jęczmiennej - kruszy na drobniejsze fragmenty.
                Last edited by Krzysiu; 01-12-2004, 00:19.

                Comment

                • Borysko
                  Senior
                  • 02-2004
                  • 1144

                  #9
                  Borysko napisał(a)
                  Ale mogą ułatwić filtrację. Łuski owsiane i ryżowe.
                  Po pierwsze nic nie pisałem o łusce jęczmiennej.
                  Po drugie - łuski ryżowej używa się w celu ułatwienia filtracji.
                  Po trzecie - widziałeś kiedyś owies? Chyba nie. Jeśli twoje płatki są zrobione z całych ziaren, łącznie z zewnętrzną osłoną - smacznego. Ale dzieci bym taką słomą nie karmił.
                  Po czwarte - weź na wstrzymanie Krzysiu - bo wygląda to tak jakbyś się obawiał o stan swojego autorytetu na tym forum. Inaczej nie umiem tłumaczyć twojej zajadłości w stylu LPR i Samoobrony. Więcej rozsądku, mniej złości.

                  Comment

                  • mapajak
                    Senior
                    • 12-2002
                    • 1187

                    #10
                    Porter okocimski

                    OG 22 Blg, FG 6 Blg, IBU 29, alk. 8,1% poj.

                    Słody (w kg na 18,9 l piwa):
                    6,8 pilźnieński
                    0,23 dextrin 3EBC
                    0,34 karmelowy ciemny 170 EBC
                    0,113 barwiący
                    0,113 czekoladowy
                    0,113 monachijski
                    zacierać 90 min w temp. 67 st.C

                    Chmiel:
                    52 g lubelski 4,5%AA - 90 min
                    14 g lubelski - na 15 min przed końcem gotowania

                    Mech irlandzki - 5 ml na 15 min przed koncem gotowania

                    Drożdże: Wyeast 2308 Munish lager lub 2206 Bavarian Lader - 14 dni w temp. 8-11 st.C

                    Comment

                    • mapajak
                      Senior
                      • 12-2002
                      • 1187

                      #11
                      Orval

                      OG 15 Blg, FG 3 Blg, IBU 33, alk. 6,2% obj.

                      Słody (w kg na 18,9 l piwa)
                      3,9 Belgian pale
                      0,23 karmelowy 105 EBC
                      0,17 Belgian Cara-Vienne 55 EBC
                      zacieranie 90 min w 65 st. C

                      dodać 0,68 kg cukru kandyzowanego jasnego

                      Chmiel i przyprawy:
                      24 g Styrian Goldings 5%AA
                      24 g Hallertau Hersbrucker 3,5%AA
                      gotować 90 min

                      15 min przed koncem:
                      28g Styrian Golding
                      14g gorzkie skórki curacao
                      5 ml zmielonej kolendry
                      5 ml mech irlandzki

                      3 min przed końcem:
                      14g Styrian Golding
                      14g gorzkie skórki curacao
                      2 ml zmielonej kolendry

                      Drożdże: odzyskane z butelki oryginalnego piwa Orval

                      Comment

                      • mapajak
                        Senior
                        • 12-2002
                        • 1187

                        #12
                        Bass Ale

                        OG 12,5 Blg, FG 3,5 Blg, IBU 37, alk. 5% obj.

                        Słody (w kg. na 18,9 l piwa)
                        4,1 British pale
                        0,4 karmelowy 145 EBC
                        zacieranie 90 min w temp. 65 st.C

                        Chmiel:
                        24 g Northdown 9%AA - gotować 90 min
                        15 min przed końcem - 7g Challenger
                        10 min przed końcem - 7g Northdown
                        1 min przed końcem - 14g Northdown

                        Mech irlandzki - 5 ml przed końcem gotowania

                        Drożdże Wyeast 1098 British ale

                        Comment

                        • dkrasnodebski
                          cymbał
                          • 05-2003
                          • 2316

                          #13
                          mapajak napisał(a)
                          Porter okocimski

                          0,23 dextrin 3EBC
                          Może jestem ignorantem, ale co to jest dextrin i jaki ma odpowiednik w dostępnych u nas surowcach?
                          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                          www.radoslawstolar.pl

                          Comment

                          • Borysko
                            Senior
                            • 02-2004
                            • 1144

                            #14
                            Słód dekstrynowy (tak się to chyba tłumaczy) - nie ma odpowiednika
                            Zwiększa on ilość dekstryn w brzeczce. Na chłopski rozum efekt ten sam co przy zastosowaniu wyższej temperatury przerwy scukrzającej (około 70 st.C), ale czy to wystarczy dla osiągnięcia pożądanego efektu - nie wiem.

                            Comment

                            • Borysko
                              Senior
                              • 02-2004
                              • 1144

                              #15
                              Zapomniałem dodać, że inna nazwa tego słodu to Carapils. Prawdopodobnie niedługo pojawi się w BA.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎