Oława, Plac Starozamkowy, bar bez nazwy [zamknięte]

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Oława, Plac Starozamkowy, bar bez nazwy [zamknięte]

Bar bez nazwy, Plac Starozamkowy
    Nad wejściem kaseton „Żywiec”, wystrój nowoczesny, na podłodze płytki, tynk strukturalny, strop w boazerii drewnianej, wszystko osyfione nalotem papierosowym do barwy ciemnożółtej. Miejsc ok. 35, prawie wszystkie zajęte, większość ludzi w średnim wieku i emerytów, może po mszy. Piwo „Żywiec” w cenie 3,5/0,5, porter 4/05. Dla bywalców – kufle. Kompletnie bez klimatu.
  • concerto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2003.09
    • 859

Krzysiu nie podał adresu, ale wydaje mi się, że na placu nie było innej knajpy. Od kiedy pamiętam nazywało się to Jagienka i po kilkunastu latach padło 3 lata temu. Zaraz zmartwychwstało pod tą samą nazwą, chyba aby nie płoszyć stałych bywalców, i parę tygodni temu znowu dokonało żywota. Można więc oznaczyć jako zamknięty lokal.

Faktycznie lokal bez klimatu, utrzymywany de facto przez kilkudziesięciu stałych bywalców, ale o dziwo był tam kilka lat temu żywiec porter. Co prawda tylko z butli, ale jednak. Podejrzewam jako ukłon w stronę tych którzy kiedyś pili go tam z beczki.

Zobaczymy co teraz się otworzy. Generalnie sam plac powinien być perełką w mieście, a stanowi tylko odrapaną przybudówkę rynku, z tą właśnie jedną mordownią, lombardem, sklepem nocnym i fryzjerem. Szkoda.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

Related Topics

Collapse

• Alkoneser
      Browary restauracyjne w Polsce
      Alkoneser
      Cześć,
      mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
      2024-08-05, 11:26
    • pebejot
      Szczecinek, Plac Sowińskiego 4, Browar Szczecinek (Wizbeer)
      pebejot
      Województwo Zachodniopomorskie jest szczególne na piwnej mapie Polski.
      Prawie wszystkie działające w tym regionie polski browary są browarami restauracyjnymi.
      W 2023 roku lista powiększyła się o kolejny obiekt, który powstał w czterdziestotysięcznym Szczecinku.
      W samym sercu...
      2023-11-11, 11:46
    • rohozecky
      Praga Płn., Jagiellońska 56, Restauracja Plac Hallera
      rohozecky
      Sensownie i bez zadęcia prowadzona restauracja, przyzwoita kuchnia, ceny średniowarszawskie. Do picia z beczki Amber Złote Lwy po 13 zł, a także Koźlak bodajże po 16 zł. Miejsce warte odwiedzenia, na przykład po wizycie w zoo
      2022-06-22, 19:19
    • ART
      Schiedam, Lange Achterweg 18, Tapperij het Weeshuis
      ART
      Schiedam to miejscowość przylegająca od północnego zachodu do Rdamu. Są dobrze ze sobą skomunikowane, jest metro, tramwaje, busy. Centrum to kanały, niska zabudowa, wiatraki (przynajmniej jeden działający, jeśli dobrze pomnę z 1795r. Można go zwedzić. ) oczywiście najważniejszy temat...
      2025-09-20, 10:16
    • pebejot
      Głowno, Plac Wolności 11/13, Restauracja&Pizza Sami Swoi
      pebejot
      W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
      Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa...
      2020-06-15, 16:39
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...