Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przełom brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macas
    Senior
    • 02-2008
    • 680

    Przełom brzeczki

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Gotuje się po to aby wytrącić osady białkowe i aby dokonał się tzw przełom brzeczki.
    To moje następne pytanie :

    Czy jest gdzieś napisane coś o tym Przełomie ???
    Bo dla mnie to nowość i chciałbym aby moje piwo się właściwie przełamywało
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin
  • darko
    Senior
    • 06-2003
    • 2078

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
    To moje następne pytanie :

    Czy jest gdzieś napisane coś o tym Przełomie ???
    Bo dla mnie to nowość i chciałbym aby moje piwo się właściwie przełamywało
    W książkach.
    No i na tym forum. Jest tylko jeden problem - trzeba wykazać się odrobiną inicjatywy i sprytu

    Comment

    • mark33
      Idę po piwo do piwnicy.
      • 04-2005
      • 3283

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
      To moje następne pytanie :

      Czy jest gdzieś napisane coś o tym Przełomie ???
      Bo dla mnie to nowość i chciałbym aby moje piwo się właściwie przełamywało
      W "Browarnictwie" Pazery i Rzemieniuka wyczytałem, że do uzyskania prawidłowego przełomu konieczne jest bardzo intensywne gotowanie. W Piwowarstwie Lewisa i Younga po pobieżnym przeszukaniu nie znalazłem nic na temat .

      Z własnych obserwacji dodam obrazowo, po dodaniu chmielu po chwili powinien się pojawić biały osad (białkowy), później jest jeszcze brązowy (garbnikowy). Mam nadzieję, że moje obserwacje są słuszne. (jak nie napiszę to się nie dowiem/dowiemy)

      Comment

      • kopyr
        Senior
        • 06-2004
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
        Z własnych obserwacji dodam obrazowo, po dodaniu chmielu po chwili powinien się pojawić biały osad (białkowy), później jest jeszcze brązowy (garbnikowy). Mam nadzieję, że moje obserwacje są słuszne. (jak nie napiszę to się nie dowiem/dowiemy)
        Duży wpływ na to, ma zastosowanie przerwy białkowej podczas zacierania.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • angasc
          Senior
          • 04-2006
          • 977

          #5
          Czasami zdarza się, że gotujemy brzeczkę bardzo mocno przez długi czas i nic. Przełomu nie ma. Ja w takim przypadku radykalnie zmniejszam gaz, na tyle żeby się tylko lekko bulgotało. Po kilku minutach pojawia się przełom jak marzenie. Wtedy znów gaz na maxa.

          Comment

          • mark33
            Idę po piwo do piwnicy.
            • 04-2005
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
            Czasami zdarza się, że gotujemy brzeczkę bardzo mocno przez długi czas i nic. Przełomu nie ma. Ja w takim przypadku radykalnie zmniejszam gaz, na tyle żeby się tylko lekko bulgotało. Po kilku minutach pojawia się przełom jak marzenie. Wtedy znów gaz na maxa.
            No i weź to teraz wytłumacz , ja gotuję raczej umiarkowanie ze względu na małą moc palników kuchenki, przełom mam widoczny praktycznie za każdym razem.

            Comment

            • kopyr
              Senior
              • 06-2004
              • 9475

              #7
              Panowie przerwa białkowa się kłania oraz duża ilość białek w słodzie pszenicznym lub surowcach niesłodowych. Jeśli te warunki lub jeden z nich są spełnione to przełom jest bardziej widowiskowy.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • SlawekT
                Senior
                • 08-2006
                • 174

                #8
                Głupie pytanie - czy piękny przełom białkowy jest nam/piwu do szczęścia potrzebny?

                Comment

                • kopyr
                  Senior
                  • 06-2004
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
                  Głupie pytanie - czy piękny przełom białkowy jest nam/piwu do szczęścia potrzebny?
                  To zależy. Na pewno brak przełomu, może skutkować zmętnieniem na zimno.
                  Teoretycznie chyba też piwo z dużą ilością białek może się szybciej starzeć.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • piotry
                    Oj tam, oj tam !
                    • 08-2005
                    • 761

                    #10
                    a jak wygląda przełom ??

                    nawet nie wiem czy miałem kiedyś :/
                    Last edited by piotry; 17-10-2008, 07:48.

                    Comment

                    • kopyr
                      Senior
                      • 06-2004
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                      a jak wygląda przełom ??

                      nawet nie wiem czy miałem kiedyś :/
                      Wiesz, np. w '89 jak system upadł. Albo bardziej z naszego podwórka jak zdecydowałeś, że więcej już nie pijesz Tyskiego. Albo jak zalogowałeś sie na browar.biz - to musiał być przełom.
                      Nie mogłem się powstrzymać.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • piotry
                        Oj tam, oj tam !
                        • 08-2005
                        • 761

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wiesz, np. w '89 jak system upadł. Albo bardziej z naszego podwórka jak zdecydowałeś, że więcej już nie pijesz Tyskiego. Albo jak zalogowałeś sie na browar.biz - to musiał być przełom.
                        Nie mogłem się powstrzymać.
                        kurcze serio pytam :P

                        Comment

                        • mark33
                          Idę po piwo do piwnicy.
                          • 04-2005
                          • 3283

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                          kurcze serio pytam :P
                          Post 3 w tym wątku.

                          Comment

                          • Marusia
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 20211

                            #14
                            A ja już od roku nie mam przełomu. Myślałam, ze to woda - ale zmieniłam wodę i dalej nic.

                            Pewnie zeszłoroczne słody strzegomskie takie były, wypróbuje tegoroczne, jak dalej będzie brak przełomu, to będę robić przerwę białkową

                            Nie przejmowałam się wcześniej nim, ale dwa z moich piw mają chyba goryczkę białkową, właśnie z tego powodu, że się te białka nie wytrąciły. Z drugiej strony - reszta piw "bezprzełomowych" jest w porząsiu

                            Sama już nic nie wiem
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • kopyr
                              Senior
                              • 06-2004
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie przejmowałam się wcześniej nim, ale dwa z moich piw mają chyba goryczkę białkową, właśnie z tego powodu, że się te białka nie wytrąciły.
                              O, a co to jest goryczka białkowa? To, ze Szkoły Piwowarów?
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎