Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

warzenie piwa przenicznego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xxx9
    Gość
    • 09-2003
    • 33

    warzenie piwa przenicznego

    Witam
    Przygotowuję sie do warzenia piwa przenicznego.Mam jednak pytanie do forumowiczów. Czy do tego piwa potrzebne są specjlne drożdże?
    Czy jest jakaś różnica w zastosowaniu ekstraktu przenicznego i słodu?
    Oto przepis według, którego chę warzyć to piwo.
    5 kg słodu (poproszone z małego browaru w pobliżu)
    30 g chmielu (również z browaru)
    pół słoika (200 ml) drożdży (poproszony z browaru)
    garnek (objętość przynajmniej 15 litrów)
    wiadro plastykowe z pokrywką (objętość 25 litrów)
    przynajmniej dwie pieluszki (czyste...)
    dziesięć klamerek do bielizny
    termometr
    łyżka wazowa
    duży warząchew
    młynek kawowy
    1,5 m plastikowego węża z zaciskiem
    butelka Cloroxu (nie perfumowany)
    cukier
    dosyć dużo pustych butelek typu "Grolsch" lub "Fischer" (Czy to sprawi prawdziwym piwoszowi dużą trudność, wypróżniać dwie skrzynki piwa?)
    dobra woda (warszawska woda na przykład nie nadaje się do warzenia, ja wolę używać wody ze studni oligoceńskiej)
    sprawny piec kuchenny
    zezwolenie (a jeszcze lepiej pomoc) współmałżonki do używania kuchni przez cały dzień
    Prosze o pomoc
  • Małażonka
    Senior
    • 03-2003
    • 4602

    #2
    Jak chcesz zrobić piwo pszeniczne bez pszenicy i drożdży górnej fermentacji do piw pszenicznych?
    Z tego co piszesz - masz szansę zrobić pilsnera, tylko przygotuj troszkę większy garnek, gdyż piętnastolitrowy wydaje się być stanowczo za mały i pamiętaj, że prawdopodobnie masz drożdże dolnej fermentacji, a te lubią pracować w dosyć niskich temperaturach....

    Comment

    • dkrasnodebski
      cymbał
      • 05-2003
      • 2316

      #3
      Odp: warzenie piwa przenicznego

      xxx9 napisał(a)
      Witam
      Przygotowuję sie do warzenia piwa przenicznego.Mam jednak pytanie do forumowiczów. Czy do tego piwa potrzebne są specjlne drożdże?
      Czy jest jakaś różnica w zastosowaniu ekstraktu przenicznego i słodu?
      Oto przepis według, którego chę warzyć to piwo.
      5 kg słodu (poproszone z małego browaru w pobliżu)
      30 g chmielu (również z browaru)
      pół słoika (200 ml) drożdży (poproszony z browaru)
      garnek (objętość przynajmniej 15 litrów)
      wiadro plastykowe z pokrywką (objętość 25 litrów)
      przynajmniej dwie pieluszki (czyste...)
      dziesięć klamerek do bielizny
      termometr
      łyżka wazowa
      duży warząchew
      młynek kawowy
      1,5 m plastikowego węża z zaciskiem
      butelka Cloroxu (nie perfumowany)
      cukier
      dosyć dużo pustych butelek typu "Grolsch" lub "Fischer" (Czy to sprawi prawdziwym piwoszowi dużą trudność, wypróżniać dwie skrzynki piwa?)
      dobra woda (warszawska woda na przykład nie nadaje się do warzenia, ja wolę używać wody ze studni oligoceńskiej)
      sprawny piec kuchenny
      zezwolenie (a jeszcze lepiej pomoc) współmałżonki do używania kuchni przez cały dzień
      Prosze o pomoc


      Coś dziwny ten post kolegi jakbym to już gdzieś czytał
      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

      www.radoslawstolar.pl

      Comment

      • dkrasnodebski
        cymbał
        • 05-2003
        • 2316

        #4
        Najpierw spróbuj uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów chmielonych lub nie. Jeżeli wybierzesz opcje drugą to nie potrzebujesz dużo chmielu bo piwa pszeniczne są zazwyczaj słabo chmielone. Drożdże najlepsze do pszeniczniaka to jednak drożdże górnej fermentacji specjalnie do tego gatunku piwa (jeżeli będziesz potrzebował to mogę trochę takich drożdży odstąpić).
        Twoje zdrowie
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • burar
          Senior
          • 09-2003
          • 238

          #5
          Odp: warzenie piwa przenicznego

          [QUOTE]xxx9 napisał(a)
          [B]Witam
          Przygotowuję sie do warzenia piwa przenicznego.

          FCJP wyjątek stosowania "sz" po spółgłosce to właśnie PSZenica
          Grodziski Browar Domowy

          Comment

          • xxx9
            Gość
            • 09-2003
            • 33

            #6
            Odp: Odp: warzenie piwa przenicznego

            [QUOTE]burar napisał(a)
            [B]
            xxx9 napisał(a)
            Witam
            Przygotowuję sie do warzenia piwa przenicznego.

            FCJP wyjątek stosowania "sz" po spółgłosce to właśnie PSZenica
            Tak zorientowałem sie za późno. Trochę mi się głupio zrobiło.

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              #7
              ten przepis volkera jest trochę "przestarzały" poczytaj sobie na forum
              technologia w piwowarstwie domowym poszła "do przodu"a i o surowce już nie trzeba" prosić w małym browarze"
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎