Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    Gość
    • 12-2004
    • 77

    Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?

    Chce pojsc o krok dalej i trzecia warke zrobic korzystajac z ekstratow ale juz nie gotowcow. Mysle o piwie pszenicznym i pytanie jakie ma wziac slody (firmy i proporcje na 20-22 litry), jaki chmiel (ile i czy szyszki czy granulat) no i jakie drozdze. Oczywiscie bede wdzieczny za instrukcje jak to razem polaczyc, chyba ze jest to standrdowe warzenie z chmieleniem o ktorym czytalem z ksiazeczce Jak warzyc piwo.
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19167

    #2
    chwila to będziesz robił z ekstraktu czy ze słodów??

    Comment

    • spider74
      Gość
      • 12-2004
      • 77

      #3
      Ekstrakty.. na slody jeszcze za wczesnie

      Comment

      • e-prezes
        Senior
        • 05-2002
        • 19167

        #4


        http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=9&menu_pwd[163923]=%2F5&sbl=
        no i na naszym forum szukaj!
        Last edited by e-prezes; 29-12-2004, 14:35.

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #5
          Odp: Jak pszeniczne z ekstratow z chmieleniem?

          spider74 napisał(a)
          Mysle o piwie pszenicznym i pytanie jakie ma wziac slody (
          To po co Ci słody?

          Jeśli chodzi o ekstrakty słodowe, to polecam Johna Bulla, jest zdecydowana różnica w smaku w porównaniu z WESowskimi. Niestety, w ofercie Browamatora widzę aktualnie tylko ekstrakt WESa, ale spróbowalabym puchę Johna zwykłego + pucha WESowego pszenicznego
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • spider74
            Gość
            • 12-2004
            • 77

            #6
            Z przpepisow e-prezesa widze ze wiel bazuje na produktach ktore trzeba zastapic i tu jest problem. Cos mi mowi ze zrobie tak: Ekstrakt przeniczny WES 1,8 + 1,2 do tego 0,5 WES jasny. Teraz tylko jak to i czym nachmielic? i jakie drozdze. Czy Safale S-04 beda OK? Te wszytskie w plynei sa strasznie drogie...

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #7
              Do pszenicznego piwa tylko drożdże pszeniczne! Jak zrobisz na zwykłych to zapomnij o pszeniczniakowatości, będziesz miał fajne piwko, ale zwykłe.

              I nie musisz dawać aż tyle ekstraktu pszenicznego - wystarczy pół na pół albo niewielka przewaga pszenicznego nad jasnym.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • mjp
                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                • 02-2004
                • 954

                #8
                spider74 napisał(a)
                Cos mi mowi ze zrobie tak: Ekstrakt przeniczny WES 1,8 + 1,2 do tego 0,5 WES jasny. Teraz tylko jak to i czym nachmielic? i jakie drozdze. Czy Safale S-04 beda OK? Te wszytskie w plynei sa strasznie drogie...
                Ja robiłem tak:
                Ekstrakt przeniczny WES 1,8 (gotowiec, już nachmielony)
                Ekstrakt przeniczny WES 0,5
                WES jasny 1,25
                Zmieszać z wodą, pogotować 15 minut i do fermentora. Dolać wody do 20 litrów, ostudzić do 24C. Wsypać drożdże pszeniczne, które dostnaiesz razem z gotowcem. Odczekać tydzień, sprzwdzić BLG i butelkować. Najlepsze po 3 miesiącach stania w butelkach.
                Maciek
                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                Comment

                • may
                  Senior
                  • 01-2002
                  • 1508

                  #9
                  Teraz ja .
                  Ekstrakt słodowy pszeniczny 2,5 kg
                  Brew-kit Browamator Ciemne 1,8 kg
                  I oczywiście drożdże do piw pszenicznych. Gotowanie ok.45 min. i do fermentora (receptura na 20 ltr.piwa). Praktycznie po 6 dniach fermentacji piwo rozlałem do butelek.

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #10
                    mjp napisał(a)
                    Ja robiłem tak:
                    przeniczny
                    spider74 napisał(a)
                    przeniczny
                    To jakieś zaraźliwe chyba
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • dkrasnodebski
                      cymbał
                      • 05-2003
                      • 2316

                      #11
                      A co Wy tak te nachmielone ekstrakty polecacie? Przecie spider pisał, że nie chce z gotowca a tylko samodzielnie chmielić.
                      Jeśli ja miałbym Ci radzić to zrobiłbym to tak:
                      około 3,5 kilograma ekstraktu pszenicznego
                      20g chmielu aromatycznego (10g na początek a reszta 5 minut przed końcem gotowania)
                      drożdże do piwa pszenicznego (jak pisała Marusia bez tego ani rusz)

                      Przy gotowcu pszenicznym z Browamatora masz drożdże do pszeniczniaka w zestawie ale miałeś samodzielnie chmielić
                      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                      www.radoslawstolar.pl

                      Comment

                      • may
                        Senior
                        • 01-2002
                        • 1508

                        #12
                        dkrasnodebski napisał(a)
                        Przy gotowcu pszenicznym z Browamatora masz drożdże do pszeniczniaka w zestawie ale miałeś samodzielnie chmielić
                        Mam duże wątpliwości czy te drożdże są do pszeniczniaka .

                        Comment

                        • e-prezes
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 19167

                          #13
                          w sumie to ja dziękuję za sugestie, bo zrobiłem dotychczas dwa weizeny: jednego doppelbocka i zwykłego z ekstraktów WES i przy pierwszym dałem z niewielką przewagą pszenicznego i coś mi się widzi, że za mało pszeniczny wyszedł

                          Comment

                          • spider74
                            Gość
                            • 12-2004
                            • 77

                            #14
                            A gdzie dostac drozdze pszeniczne? Czy jak kupie Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen 50 ml za 37 PLN (ufff...) to czy je bede mogl po zebraniu wykorzystac za powiedzmy pol roku???

                            PSZCZOLA SPIDER

                            Comment

                            • e-prezes
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 19167

                              #15
                              Safbrew S-33 to jak najbardziej do pszenicznych i nie tak drogie jak Wyeast. pewnie są lepsze, ale i tak ograniczasz się do ekstraktów, więc wystarczą, a może się mylę?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎