PDA

Wersja pełna: : Mikrobrowar Wielkobronowicki


Shlangbaum
10-06-2005, 17:19
Nastał ten piękny dzień!!!Mikrobrowar Wielkobronowicki rusza!
Zgromadziłem już cały potrzebny sprzęt. A zamówione surowce już do mnie zostały wysłane. Pierwsza warka w ciągu kilku dni.
Najdumniejszy jestem z włoskiego naczynia fermentacyjnego z kranikiem spustowym, którego zdjęcie zamieszczam.

mark33
10-06-2005, 18:22
Piekna rzecz takie naczyńko ale czy aby nie maławe z fotki nie widac brak odniesień do wyskalowania.

Shlangbaum
10-06-2005, 18:27
Jet podany litraż co 5l. Do 20 a potem jeszcze z 5 litrów wolnego miejsca. Na moje potrzeby w sam raz :D

mark33
10-06-2005, 18:55
Jet podany litraż co 5l. Do 20 a potem jeszcze z 5 litrów wolnego miejsca. Na moje potrzeby w sam raz :D

Do piwka idealny na cichą , do winka też super. I jak ładnie wygląda. :eek:

Shlangbaum
20-06-2005, 08:38
Zamieszczam pierwszą etykietę Mikrobrowaru Wielkobronowickiego.

Shlangbaum
20-06-2005, 18:18
Na 5l:
1 kg słodu pilzneńskiego
0,45 kg słodu monachijskiego

chmiel lubelski 4,1% 10g/1h
chmiel Marynka 10% 7g/10min

drożdże Safale S-23

Ekstrakt 9Blg

-----------------------------------------------------
Chyba jakiś ciemny cieńkusz z tego wyjdzie :D

Twilight_Alehouse
20-06-2005, 19:25
Cienkusz na pewno, ale nie ciemny. Teraz może Ci się wydawać że jest ciemny, bo stoi w butli, ale kolor gotowego piwa w szkle będzie na pewno jasny.
I sądzę, że szybko zrezygnujesz z aptekarskich ilości 5l :D Zresztą wyszła Ci strasznie mała efektywność zacierania. Z 4 kg słodu powinno wychodzić 20l piwa o 12 Blg. Przyznam, że takiego rezultatu jeszcze nie osiągnąłem, ale powineineś spokojnie uzyskać 5l o 12 Blg.
Powodzenia w dalszym warzeniu!

mark33
20-06-2005, 20:59
Na 5l:
1 kg słodu pilzneńskiego
0,45 kg słodu monachijskiego

chmiel lubelski 4,1% 10g/1h
chmiel Marynka 10% 7g/10min

drożdże Safale S-23

Ekstrakt 9Blg

-----------------------------------------------------
Chyba jakiś ciemny cieńkusz z tego wyjdzie :D

Napisz jak zacierałeś coś w tym wszystkim nie pasuje, może filtracja była do bani.
Stosunek zasypu do wody po przeliczeniu razy 4 czyli na 20 litrów (standard ) daje blisko 5,8 kg zasypu, z takich proporcji powinno wyjść około 18 Blg. Więc ktoś zjadł połowę gęstości :D

Shlangbaum
21-06-2005, 08:58
Napisz jak zacierałeś coś w tym wszystkim nie pasuje, może filtracja była do bani.
Stosunek zasypu do wody po przeliczeniu razy 4 czyli na 20 litrów (standard ) daje blisko 5,8 kg zasypu, z takich proporcji powinno wyjść około 18 Blg. Więc ktoś zjadł połowę gęstości :D
Zacierałem z przerwami przy po 30 min temperaturze 62*C i 70*C. Filtrowałem przez łuski w kadzi fermentacyjnej. Wydaje mi się, że powodem niepowodzenia mogło być słabe ześrutowanie -śrutowałem wałkiem kuchennym i od początku wydawało mi się, że ziarno jest za mało pogruchotane. Ale z drugiej strony nie chciałem go rozetrzeć na mąkę.

zbysia
21-06-2005, 09:11
I tak wypijesz ze smakiem :stout:

mark33
21-06-2005, 12:38
Zacierałem z przerwami przy po 30 min temperaturze 62*C i 70*C. Filtrowałem przez łuski w kadzi fermentacyjnej. Wydaje mi się, że powodem niepowodzenia mogło być słabe ześrutowanie -śrutowałem wałkiem kuchennym i od początku wydawało mi się, że ziarno jest za mało pogruchotane. Ale z drugiej strony nie chciałem go rozetrzeć na mąkę.

No to juz wiadomo dlaczgo takie cieńkie Piwko wyszło, słabo ześrutowałeś wysłodowany jęczmień, mąką się nie przejmuj może być jej trochę byle nie za dużo. Browary mielą słód
na mąkę żeby uzyskać lepszą wydajność zacierania , Ty zrobiłeś odwrotnie ale nic straconego następne będzie gęściejsze
Twoje zdrowie :stout:

Marusia
21-06-2005, 12:44
Przepraszam, napisałam głupotkę i skasowałam:D

Shlangbaum
29-06-2005, 15:36
Dużo tego piwa z tych 5 litrów nie wyszło ale narazie próbuję. Przynajmniej wiem, że moja lodówka fermentacyjna nie pozwala by piwo się skwasiło. Minimalny woltaż tego piwa wyszedł 3,1% Będzie za te parę tygodni czym obiad popijać :D

Shlangbaum
30-06-2005, 09:46
Na 5l:
1 kg słodu pilzneńskiego
0,55 kg słodu monachijskiego

chmiel lubelski 4,1% 7g/1h
chmiel Marynka 10% 10g/20min

drożdże Safale S-23

Ekstrakt 13Blg

Shlangbaum
30-06-2005, 15:20
A oto etykieta drugiej warki. Piwo nazwane na cześć okresu w jakim zostało uwarzone.

Shlangbaum
07-07-2005, 15:46
Minimalna zawartosć alkoholu - 4,6%. Tylko teraz trzeba jeszcze poczekać jakiś czas na wypicie :(

Wielki_B
07-07-2005, 16:02
drożdże Safale S-23

Hmmm... trochę dziwny ten LAGER... na drożdżach ALE?

Twilight_Alehouse
07-07-2005, 16:11
Może to nowy styl, lager górnej fermentacji :D
Też mam jeszcze parę buteleczek takiego cuda - gotowiec John Bull Bavarian Lager fermentowany w zeszłym roku w ok. 24 st. C.

Shlangbaum
07-07-2005, 19:59
Hmmm... trochę dziwny ten LAGER... na drożdżach ALE?
Może to nowy styl, lager górnej fermentacji :D
Też mam jeszcze parę buteleczek takiego cuda - gotowiec John Bull Bavarian Lager fermentowany w zeszłym roku w ok. 24 st. C.

Spokojnie Panowie, poprostu źle wklepałem nazwę drożdży, używałem oczywiście Saflager S-23 ;)

Twilight_Alehouse
07-07-2005, 20:16
Spokojnie Panowie, poprostu źle wklepałem nazwę drożdży, używałem oczywiście Saflager S-23 ;)
Forumowa Loża Szyderców (FLS :D) odnajdzie i wytknie każdy błąd ;)

Wielki_B
07-07-2005, 20:47
FLS :D :D :D

pbp
08-07-2005, 14:22
Forumowa Loża Szyderców (FLS :D) odnajdzie i wytknie każdy błąd ;)

To może zamienić Forum na Piwo, zrobic z tego PLS, a nawet PiLoSz, po czym układać hasła do skandowanie na przemarszach i demonstracjach organizowanych w imię wyższych piwnych celów. "PiLoSz uczy, PiLoSz radzi, PiLoSz nigdy, Cię nie zdradzi."

Shlangbaum
08-07-2005, 16:05
To może zamienić Forum na Piwo, zrobic z tego PLS, a nawet PiLoSz, po czym układać hasła do skandowanie na przemarszach i demonstracjach organizowanych w imię wyższych piwnych celów. "PiLoSz uczy, PiLoSz radzi, PiLoSz nigdy, Cię nie zdradzi."
Proszę sobie darować takie posty w temacie o Mikrobrowarze Wielkobronowickim :rolleyes: nie maja związku i tylko zaśmiecaja temat.

Shlangbaum
11-07-2005, 17:32
Na 5 litrów:

1 kg słodu pszenicznego
0,25 kg słodu karmelowego ciemnego

1 przerwa w zacieraniu 62*/20 minut
2 przerwa w zacieraniu 70*/30 minut

chmiel lubelski 4,1% 8g/1h

drożdże Safbrew S-33

Ekstrakt 12Blg

------------------------------------------------
Mam nadzieję, że mój pierwszy pszeniczniak wyjdzie.
Zamieszczam etykietę na to piwo:

rozbor
11-07-2005, 20:01
Na 5 litrów:
... 1 kg słodu pszenicznego
0,25 kg słodu karmelowego ciemnego

1 przerwa w zacieraniu 62*/20 minut
2 przerwa w zacieraniu 70*/30 minut
...
Czy to się scukrzyło bez słodu jęczmiennego? Robiłeś próbę jodową? :confused:

Shlangbaum
11-07-2005, 20:51
Czy to się scukrzyło bez słodu jęczmiennego? Robiłeś próbę jodową? :confused:
Jak na razie nie robiłem jeszcze próby jodowej w żadnym z piw ale drożdże ruszyły, więc pewnie mają co jeść.

Shlangbaum
13-07-2005, 13:18
Właśnie w trakcie śrutowania słodu Carafa I pękł mi plastikowy łącznik między głowicą a silnikiem elektrycznego śrutownika. Jutro kurcze muszę kupić jakis zamiennik. Będzie to kolejny dzień opóźnienia w warzeniu imperial russian stouta :( :mad: Na szczęście zdążyłem sobie ześrutować słody na weizena więc cos dziś jednak uwarzę.

Shlangbaum
13-07-2005, 19:55
Na 5 litrów:

1 kg słodu pszenicznego
1 kg słodu pilzneńskiegoo

Zacieranie według tego co Czes (http://browar.biz/forum/member.php?u=82) napisał tutaj (http://browar.biz/artykuly.php?id=109&str=2)
dość skomplikowane mi się wydawało ale wyszło świetnie.

chmiel Marynka 10% 8g/1h

drożdże Safbrew S-33 (ruszyły z kopyta po 20 minutach:D)

Ekstrakt 19 Blg (jestem dumny z tego zacierania:D)
------------------------------
Oczywiście załanczam obrazek z etykietą:

Krzysiu
16-07-2005, 16:14
... załanczam ...
Pięknota :D FCJP załączam

...Na 5 litrów ...
Nie szkoda ci tyle roboty na 5 litrów piwa?

Shlangbaum
16-07-2005, 16:48
Nie szkoda ci tyle roboty na 5 litrów piwa?
Wolę uczyć się robić piwo na małych warkach. Bardziej by mi było szkoda zmarnowanych materiałów. A na razie blędów robię co nie miara, o czym pewnie wyczytałeś powyżej. Nie od razu Rzym zbudowano :)

Shlangbaum
19-07-2005, 20:43
Warka 3 - wyszło 3,1% alk
Warka 4 - wyszło 6,2% alk; parametry ma to piwo jak weizen bock ale zobaczymy jak będzie
smakowało. A poza tym niezbyt odpowiednich drożdży użyłem.

Wielkie dzięki dla e-prezesa :stout: za użyczenie kapslownicy automatycznej. Wcześniej używałem młotkowej i wkurzyłem sie trochę jak mi już druga butelka wypełniona piwem pękła :mad: od razu odwiedziłem BA i zamówiłem "Gretę" :D

Shlangbaum
20-08-2005, 09:19
Na 20 litrów:

2 kg słodu pilzneńskiego
1 kg słodu monachijskiego
1 kg słodu karmelowego jasnego
0,75 kg słodu karmelowego ciemnego
0,25 kg słodu Carafa typ I
0,4 kg płatków owsianych

1 przerwa w zacieraniu 62*/20 minut
2 przerwa w zacieraniu 70*/30 minut

chmiel Lubelski 3,5% 40g/1h
chmiel Marynka 8,7% 40g/20min

drożdże Safbrew S-33

Ekstrakt 12Blg
---------------------------------------------
Piwo to uwarzyłem na specjalną okazję. Miałem z najlepszym kumplem jechać w te wakacje na Syberię zdobywać taką niezdobytą jeszcze górę w Górach Putarana. Niestety plany się posypały i pojechał sam. Więc odwdzięczam się mu piwem na cześć powrotu, który nastąpi za Bóg wie ile tygodni :D

Twilight_Alehouse
21-08-2005, 11:40
0,75 kg słodu karmelowego ciemnego
Więc odwdzięczam się mu piwem na cześć powrotu, który nastąpi za Bóg wie ile tygodni :D
Oj, coś wydaje mi się, że najlepiej by było, gdyby ten powrót nastąpił za pół roku :D - dopiero wtedy taka ilość karmelu ciemnego zacznie być fajna w smaku, wcześniej chyba Ci nie zasmakuje.

Shlangbaum
26-08-2005, 15:55
Wyszło 40 butelek. A przelicznik ekstrakt/alkohol wskazuje 4,9%.

Dziś albo jutro kolejna warka.

Shlangbaum
29-08-2005, 16:16
Na 20 litrów:

2 kg słodu pilzneńskiego
0,4 kg płatków owsianych górskich
0,8 kg płatków owsianych błyskawicznych

1 war
0,6 płatków owsianych gotowanie/15 minut

2 war
Przerwa białkowa 55*/15 minut
Przerwa scukrzająca 62*/20 minut
Przerwa dekstrynująca 72*/20 minut

chmiel Marynka 8,7% 10g/50 min
chmiel Lubelski 3,5% 10g/30 min

drożdże Safbrew S-33 (gętstwa drożdżowa z poprzedniej warki)

Ekstrakt 10Blg
---------------------------------------------
Pomysł na piwo owsiane pojawił się w momencie kiedy bardzo mi się zachciało coś jeszcze uwarzć po ostatniej warce a okazało się, że w domu mam tylko 2 kg słodu pilzneńskiego. Stąd właśnie eksperyment z tak dużą ilością płatków owsianych zamiast słodu (ponad 1/3). Wiem dzięki temu, że błyskawiczne się nie nadają, bo trudno się filtrują, ale górskie są wporządku. Eksperymentalnie użyłem też po raz pierwszy startera drożdżowego nie z droży rehydratyzowanych lecz gęstwy z popszedniej warki. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie...

Shlangbaum
29-08-2005, 16:25
Na 20 litrów
Znaczy się na 10 litrów. Mała pomyłka w poście. To by dopiero był cud zacierania :D

Shlangbaum
02-09-2005, 09:15
Piwo przelane na cichą fermentację. Robiłem to po raz pierwszy i mam nadzieję, że się nie zkwasi po manewrowaniu garami. A tak przy okazji to muszę powiedzieć, że bez cichej to by straszna lipa była bo po zacieraniu płatków owsianych pozostało niesamowicie dużo drobin, na które filtracja nie na dużo się zdała i pijąc piwo mógłby się ktoś jeszcze czymś udlawić ;)

Shlangbaum
12-09-2005, 12:23
No i zabutelkowałem ale chyba kwasior z tego wyszedł. Ale cóż ze staropolskim przysłowiem na ustach "Czas leczy kwasy" poczekam miesiąc na to, czy będzie pitne.
Moc piwa wyszła 3,1% przy 10 Blg.

Shlangbaum
28-10-2005, 10:02
Na 25 litrów:

2,2 kg słodu monachijskiego
2 kg słodu pilzneńskiego
1 kg karmelowego jasnego

Przerwa białkowa 52*/15 minut
Przerwa scukrzająca 62*/20 minut
Przerwa dekstrynująca 72*/20 minut

chmiel Marynka 10% 25g/70 min
chmiel Lubelski 4,1% 10g/30 min

drożdże Safale US-56

Ekstrakt 13Blg

---------------------------------------------
Piwa miało być 20 litrów ale w końcu zdecydowałem się na dolanie do gotujacej się brzeczki jeszcze 5 litrów które fermentuję osobno i zamierzam je potem umieścić w minikegu. Ostatnia warka na górnych drożdżach w tym roku (choć i tak jest zimno ale jak widzę to w 13-14 stopniach też sobie te drożdże radzą). Teraz trzeba wymyślic jakąś mądrą etykietę...

Shlangbaum
31-10-2005, 17:15
Dziś rano kiedy wszedłem do mojej strycho-piwniczki by sprawdzić jak piwko fermentuje ujrzałem przerażony, że do moich zapasów słodu dobrały się myszy :mad: Szybko więc pobiegłem do sklepu zakupić łapkę na myszy. Tej nocy powalczymy :D Zabije skurwiela...

mwojtaszek
31-10-2005, 17:27
Dziś rano kiedy wszedłem do mojej strycho-piwniczki by sprawdzić jak piwko fermentuje ujrzałem przerażony, że do moich zapasów słodu dobrały się myszy :mad: Szybko więc pobiegłem do sklepu zakupić łapkę na myszy. Tej nocy powalczymy :D Zabije skurwiela...
Krzesłem go, krzesłem! :)

mwojtaszek
31-10-2005, 17:28
A tak poważnie - koty lepiej działają, że tak z doświadczenia wtrącę :)

Shlangbaum
31-10-2005, 17:33
Mam kota i nawet łapie myszy ale postanowiłem użyć też brutalniejszego środka :cool:

mwojtaszek
31-10-2005, 17:36
A jak zmusisz bestię, żeby żarła właśnie to co jest w pułapce zamiast pysznego słodu?? :) Poza tym w ferworze walki kot może niewinnie ucierpieć :)

Krzysiu
31-10-2005, 19:37
Bez jajec, dopóki nie oświadczysz publicznie, że robisz piwo z czystego słodu, ja tego do ust nie wezmę, żebym nie wiem od kogo dostał. Zacznij być poważnym.

Shlangbaum
31-10-2005, 19:50
Bez jajec, dopóki nie oświadczysz publicznie, że robisz piwo z czystego słodu, ja tego do ust nie wezmę, żebym nie wiem od kogo dostał. Zacznij być poważnym.
O co chodzi :rolleyes: Jakoś nie rozumiem Twojej konfuzji. Chodzi Ci o to, że według Ciebie dodaję do słodu coś jeszcze czy, że myszy mi go zabrudziły?? A po trzecie skąd pomysł, że częstowałbym Cię moim piwem??

mwojtaszek
31-10-2005, 20:38
Bez jajec, dopóki nie oświadczysz publicznie, że robisz piwo z czystego słodu, ja tego do ust nie wezmę, żebym nie wiem od kogo dostał. Zacznij być poważnym.
Ze sześć razy to czytałem i nijak nie chwytam przesłania tego, co napisałeś :confused:

ART
31-10-2005, 20:48
Autor pewnie też sam nie wie :/

Krzysiu
31-10-2005, 23:03
... do moich zapasów słodu dobrały się myszy...Co w tym jest niezrozumiałego?

... Zabije skurwiela...Ja też tak mogę legalnie na forum, czy ten zasób słownictwa jest zastrzeżony wyłącznie dla studentów?

Shlangbaum
01-11-2005, 15:58
To jest Krzysiu temat o Mikrobrowarze Wielkobronowickim więc proszę nie zaśmiecaj mi go własnymi frustracjami. Studiów nie skończyłeś i to Cię tak boli?

Shlangbaum
09-11-2005, 20:47
Część warki numer 7, ta która fermentowała osobno została zabeczkowana do minikega z odzysku po słowackim Bernardzie.

Zawartość alkoholu minimum 4,7 %

Drożdże przeznaczone na odzysk.

P.S.
Jak na zielone piwo to już jest pyszniutkie :D

cielak
09-11-2005, 23:46
...Jak na zielone piwo to już jest pyszniutkie :D

No to na jutrzejsze spotkanie trzeba zakapslować z 5 butelek. ;)

Titus_Fox
11-11-2005, 10:53
współczucia z myszą, i powodzenia - u mnie w piwnicy rozłożył się szczur. Wali jak 150, a już za namową e-prezeza miałem znieść butelki do leżakowania w chłodniejsze miejsce. :)

Shlangbaum
11-11-2005, 10:58
Kot załatwił myszy. Nie będę zdjęć zamieszczał bo są makabryczne :kac: Choć może by i warto było żeby przestrzec potencjalnych złodziei słodu co się z nimi stanie jak nieproszeni wejdą do mojej strychopiwniczki ;)

Shlangbaum
14-11-2005, 09:24
Część warki numer 7 z dużego fermentora zabutelkowana do 36 butelek (przy czynnym udziale mojej kobiety - a niech się uczy dziewczyna czegoś pożytecznego :D )

Zawartość alkoholu minimum 4,7 %

Butelkowane w moje imieniny 11.XI mam nadzieję że drożdże zrobiły mi prezent :impreza: i piwo wyjdzie jak należy.

Shlangbaum
06-01-2006, 16:03
Na 10 litrów:

2 kg słodu monachijskiego
1 kg słodu pilzneńskiego
0,25 kg karmelowego ciemnego

Przerwa białkowa 53-55*/15 minut
Przerwa scukrzająca 60-64*/20 minut
Przerwa dekstrynująca 74-72*/30 minut -według próby jodowej

chmiel Marynka 10% 12,5g/70 min
chmiel Lubelski 4,1% 15g/40 min

drożdże Saflager S-23

Ekstrakt 15Blg

------------------------------------------------------------
Piwo zrobione w wyniku akcji "Czyszczenie zapasów słodu". Sam nie wiedziałem co zrobię. Zatarłem słody i wyszedł koźlak, chyba. Zobaczymy za miesiąc.

mark33
06-01-2006, 16:58
Zobaczymy za miesiąc.
Mój koźlak dojrzał po 4 miesiącach, sposób w jaki zmienił swój smak jest zadziwiający, cierpliwości życzę i pozdrawiam.

Shlangbaum
23-01-2006, 12:37
Po 17 dniach fermentacji piwo zostało zabutelkowane.

Poniżej etykieta. Piwo zostanie zaprezentowane na konkursie piw domowych w Żywcu.

Shlangbaum
25-01-2006, 09:36
Na 15 litrów:

1 kb słodu melaonidowego Weyermanna
0,8 kg słodu monachijskiego Strzegomskiego
1,1 kg słodu pilzneńskiego Strzegomskiego


Przerwa scukrzająca 60-62*/30 minut
Przerwa dekstrynująca 70-72*/20 minut -według próby jodowej


chmiel Marynka 10% 12,5g/70 min
chmiel Lubelski 4,1% 12,5g/30 min

drożdże Saflager S-23

Ekstrakt 10Blg

------------------------------------------------------------
Miało być w sumie 10 litrów o większym ekstrakcie ale jakoś mi się więcej wody nalało. Mam nadzieję, że piwo tak jak w zamierzeniu wyjdzie czerwone lub chociaż czerwonawe.

Poniżej oczywiście etykieta.

Titus_Fox
25-01-2006, 09:58
hmmmz....tak się głupio zapytam. Blg przeliczają się ot tak wprost na procenty ekstraktu ? Coś mi się zdaje, że nie ;)

Shlangbaum
25-01-2006, 10:00
hmmmz....tak się głupio zapytam. Blg przeliczają się ot tak wprost na procenty ekstraktu ? Coś mi się zdaje, że nie ;)
Szczerze i kompromitująco odpowiadam, że nie wiem ;) Etykietki jeszcze można pozmieniać :D

Shlangbaum
02-02-2006, 12:21
Minimalna zawartość alkoholu to 3,6 %
Wyszedł lekki czerwony pilsik tak jak zamierzałem.

joelka
04-02-2006, 10:52
hmmmz....tak się głupio zapytam. Blg przeliczają się ot tak wprost na procenty ekstraktu ? Coś mi się zdaje, że nie ;)

Zdaje się, że sam "blg" jest juz w sobie stopniem, więc mówiąc, że czegoś jest 10 to albo blg albo %.

Titus_Fox
04-02-2006, 11:20
hmmmmz, w takim razie albo *Blg albo zawartość procentowa ekstraktu wagowo ;) ale to już moje zwyczajowe czepialstwo, na które nie powinno być miejsca w wątku Shlangiego :)

Shlangbaum
04-02-2006, 13:13
ale to już moje zwyczajowe czepialstwo, na które nie powinno być miejsca w wątku Shlangiego :)
A dlaczego? Zawsze się człowiek czegoś dowie we własnym wątku zamiast szukać na forum ;)

e-prezes
04-02-2006, 13:15
...
Piwo zrobione w wyniku akcji "Czyszczenie zapasów słodu". Sam nie wiedziałem co zrobię. Zatarłem słody i wyszedł koźlak, chyba. Zobaczymy za miesiąc.

ciekawy sposób robienia piwa :D

Titus_Fox
04-02-2006, 13:48
Prezesie, mówisz jakbyś Warki Pstrąg nie pił ;)

Shlangbaum
06-03-2006, 08:13
Na 20 litrów:

1660 g słodu pilzneńskiego ZODIAK
1430 g słodu pilzneńskiego strzegomskiego
660 g słodu karmelowego ciemnego strzegomskiego
150 g płatków owsianych "Górskich"

Przetrwa białkowa 54*/10minut
Przerwa scukrzająca 64*/30 minut
Przerwa dekstrynująca 74*/30 minut


chmiel Lubelski 4,1% 25g/60min

drożdże Saflager S-23


Ekstrakt 10Blg


Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
------------------------------------------------------------
Piwo uwarzone dzięki uprzejmości mwojtaszka, który odstąpił trochę pilzneńskiego :stout:

Titus_Fox
06-03-2006, 08:50
no no :) widzę drastyczną zmianę w stylu etykiet :) Piwko zapowiada się ciekawie, taka wiosenna orzeźwiająca "disetka" :) A po co dokładnie dodałeś płatki ?

Shlangbaum
06-03-2006, 09:04
Płatki po to, by piana była sztywniejsza oraz by się lepiej filtrowało :) Tak mówi teoria :D

Shlangbaum
11-03-2006, 16:18
Fermentująca Karmelowa Piękność. Zdjęcie zrobił MarcinKa :stout:

Titus_Fox
12-03-2006, 20:34
Strasznie Ci zazdroszczę tego seksownego baniaka do fermentacji :)

Shlangbaum
14-03-2006, 21:01
Po 8 dniu fermentacji w temperaturze 6*-8* i spadku ballingu do 3,5 :cool: butelkuję piwo a do refermentacji używam nachmielonej pasteryzowanej brzeczki. Silne i sprawne saflagery pakuję oczywiście do słoika - jeszcze nie jedno u mnie zeżreją :D

Minimalna zawartość alkoholu 3,4 %

Sądząc po smaku zielonego piwa, to musi troszkę poleżakować, bo bardzo czuć paloności.

Shlangbaum
15-03-2006, 21:01
Dziś Mikrobrowar Wielkobronowicki wzbogacił się o fermentor ciśnieniowy pomysłu lukuj'a (http://browar.biz/forum/showpost.php?p=390961&postcount=48) :impreza:

Wszystkie elementy zakupywane przeze mnie przez kilka tygodni "po okazjach" poskładałem w 1h i działa :cool: Na razie testowałem na wodzie (a młuto zastąpiłem lnianymi ścierami :D) i jest to naprawdę fajna sprawa :stout:

Shlangbaum
19-03-2006, 18:02
W piątek natomiast wzbogacił się o śrutownik (zdrowie ART'a :stout: ), silnik do śrutownika i grzałkę 2000W do przyszłej kadzi zacierno-warzelnej :) (zdrowie Allegro ;)).

Titus_Fox
19-03-2006, 18:07
hehe, mechanizacja w pełni, widzę... zapodaj jakieś fotki :)

Shlangbaum
13-04-2006, 14:04
Ponieważ 4 butelki na 15 wypitych okazały się skiśnięte postanowiłem zapasteryzować resztę warki by się piwo czasem nie zmarnowało.

Titus_Fox
13-04-2006, 14:23
Shlangi, czy ty nie masz aby grzyba w łazience/odkurzaczu/butach/klimie ? To jest naprawdę skrajnie nieprawdopodobne, by tak często kisły Ci piwa, nawet i same z siebie. Cóż się takiego dzieje z tymi warkami ? Pomyśleć by, że wieszasz koło nich klapki po wizycie w AquaParku ;)

Shlangbaum
13-04-2006, 14:28
To od kwasu mlekowego a nie od grzybów kiśnie :rolleyes: A wynika to z tego, że nie używałem żadnych chemikaliów wcześniej tylko wrzątku a i tak oszczędnie ;)

Marcin_wc
13-04-2006, 14:36
To od kwasu mlekowego a nie od grzybów kiśnie :rolleyes:

Możesz jakoś rozwinąć tą teorię?

Czy jeśli dodam kwasu mlekowego do brzeczki, to piwo mi skiśnie?

Ja się zawsze bakteriami przejmowałem, a to takie proste, wystarczy nie wlewać kwasu mlekowego.

Shlangbaum
13-04-2006, 14:43
Możesz jakoś rozwinąć tą teorię?
Kwas w piwie to w większości kwas mlekowy powstający wyniku działalności bakteri kwasu mlekowego. Było o tym na forum. Proszę mi tematu nie zakwaszać ;)

Titus_Fox
13-04-2006, 14:46
Hm, ja fermentory przelewam 2 l wrzątku z garścią pirosiarczynu pro forma. Wrzątek skutecznie załatwia sprawę, nic mi się jeszcze nie namnożyło nigdy i nigdzie [póki co]. Rozbieram też za każdym razem po użyciu wiadra kurek, który też ląduje w kąpieli z czystego wrzątku tak po użyciu jak i tuż przed następnym razem. Beczki płuczę do skutku wkrótce po opróżnieniu, a przed ponownym napełnianiem wypiekam w piekarniku przez pół godziny w 120 do 150 stopniach. Butelki przed rozlewem lądują także...w kąpieli z czystego wrzątku, później ociekają, ładuję roztwór suchego ekstraktu lub glukozy, skutkiem czego zanim zaleję ostatnią butelkę, pierwsza już jest dawno ostudzona i można do niej zacząć nalewać piwo. Do wrzątku dla butelek pirosiarczynu nie daję, bo paskudztwo capi i zostawia nalot]. Operacja: "wyjałowienie butelek, napełnienie piwem, obmycie i kąpiel fermentora we wrzątku" zabiera zwykle 5 do 6 pełnych 2l czajników wody, ale jak mówię, póki co żadnej awarii brzeczki/warki/piwka :)

Marcin_wc
13-04-2006, 14:47
Z tym się zgodzę, ale sam kwas mlekowy(w odpowiedniej dawce) nie powoduje skiśnięcia, jest za to używany do obniżenia pH zacieru.

Jeśli piwo już skwaśniało, to nie wiem po co ta pasteryzacja, ale pomysł ciekawy.

Pozdrawiam

PS. Czy piwo które dostałem też kmam pasteryzować?;)

Shlangbaum
13-04-2006, 14:56
Jeśli piwo już skwaśniało, to nie wiem po co ta pasteryzacja, ale pomysł ciekawy.

Skwaśniało tylko kilka butelek na całą warkę. W weekend otwarłem ostatnią feralną kwaśną. Dziś piłem i było okej. Chcę uratować tą resztę.

Marcin_wc
13-04-2006, 15:00
Nie lepiej zrobić imprezę:D

e-prezes
13-04-2006, 15:07
albo samolubnie wypić samemu :D

Krzysiu
13-04-2006, 19:51
... kwas mlekowy(w odpowiedniej dawce) nie powoduje skiśnięcia, jest za to używany do obniżenia pH zacieru....Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.

Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.

huanghua
13-04-2006, 20:18
Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.

Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.
A ja myślę że coś tam wie, bo to co napisał jest zgodne z prawdą. No chyba że się usilnie wciąż szuka dziury w całym.

Bombadil13
13-04-2006, 20:45
Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.

Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.

Marcin, chyba Krzysiu Cię nie lubi ;)

Marcin_wc
13-04-2006, 20:47
Dajcie już spokój, można to na PW załatwić, a nie w temacie Shlangauma.

joelka
14-04-2006, 09:17
Skwaśniało tylko kilka butelek na całą warkę. W weekend otwarłem ostatnią feralną kwaśną. Dziś piłem i było okej. Chcę uratować tą resztę.

A mnie się bardzo podoba to stwierdzenie: "kilka butelek na całą warkę" :D Czy mam rozumieć, że otworzyłeś wszystkie butelki, spróbowałeś piwa i zakapslowałeś ponownie po wcześniejszym posegregowaniu, które skisły, a które nie? :D

Ps. W jakiej temp trzymasz butelki z piwem?

Twilight_Alehouse
14-04-2006, 09:19
Przecież pisał, że przeprowadził reprezentatywną próbę losową na wybranej grupie :D

Shlangbaum
14-04-2006, 10:17
A mnie się bardzo podoba to stwierdzenie: "kilka butelek na całą warkę" :D Czy mam rozumieć, że otworzyłeś wszystkie butelki, spróbowałeś piwa i zakapslowałeś ponownie po wcześniejszym posegregowaniu, które skisły, a które nie? :D
Denerwują mnie te złośliwości. Chyba własny wątek zamknę :rolleyes: A jak już musisz być złośliwa to czytaj poprzednie posty http://browar.biz/forum/showpost.php?p=568770&postcount=77
Ps. W jakiej temp trzymasz butelki z piwem?
Butelki trzymam w 7*

joelka
14-04-2006, 10:56
Denerwują mnie te złośliwości. Chyba własny wątek zamknę :rolleyes: A jak już musisz być złośliwa to czytaj poprzednie posty http://browar.biz/forum/showpost.php?p=568770&postcount=77



To nie była złośliwość ale chyba poruszyłam wrażliwą strunę. :rolleyes:

Nie musisz przeze mnie zamykać wątku.

ART
14-04-2006, 12:11
Nie martw się, nie ma takich możliwości ;) :D

Ale ale... Shlangi głowa do góry :stout:

e-prezes
14-04-2006, 12:18
Kwas mlekowy, a bakterie kwasu mlekowego.
Przestań się wymądrzać, bo nie znasz się na tym.
o ile wiem bakterie kwasu mlekowego tworzą śluzowały nalot na powirzchni a może taki skórzasty?? niemniej sądzę, że to jeśli już bakterie kwasu octowego, bo piwo nie ma mysiego zapachu (próbowałem już parę twoich piw).

Shlangbaum
18-04-2006, 02:01
Na 20 litrów:

3 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego
0,5 kg słodu karmelowego jasnego strzegomskiego


Przerwa scukrzająca 62*-60*/35 minut
Przerwa dekstrynująca 72*-70*/25 minut


chmiel Marynka (szyszki) 7% 30g/60 min
chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 25g/20min


drożdże WLP-023 Burton Ale (dzięki Krzysiu za gęstwę :stout: )


Blg 11


Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
---------------------------------------------------------------------------
Piwo powstało by wywiązać się z obietnicy (http://browar.biz/forum/showpost.php?p=562820&postcount=192). Stwierdziłem, że do Jabberwock'a będzie pasować tylko ale :) Poniżej zwyczajowo w moim wątku etykieta. Podczas robienia tego piwa po raz pierwszy użyłem nowego śrutownika (http://browar.biz/forum/showpost.php?p=559299&postcount=75) i ciśnieniowego filtratora (http://browar.biz/forum/showpost.php?p=558167&postcount=74). Jestem strasznie zadowolony z jednego i drugiego wynalazku. Czas robienia piwa skrócił się o około 1,5 h :) Piwo przygotowywane na Galę Piw i Browarów Małopolski (http://browar.biz/forum/showthread.php?t=59833) bo wszystkie inne domowe już wypiłem. Mam nadzieje, że do czasu gali będzie już wypijalne.

Maidenowiec
18-04-2006, 09:43
Zaintrygowałeś mnie tym pomysłem filtratora ciśnieniowego. Sam ostatnio zastanawiałem się jak ulepszyć filtrację i wydaje się to zacnym pomysłem. Rozumiem, iż główne elementy to wiadro, pokrywa i kompresor? Jak wygląda wkład filtracyjny?

Shlangbaum
19-04-2006, 20:39
Właśnie sobie policzyłem, że moja warka 11 - "Jabberwocky ale" wyszła mnie (nie licząc prądu i gazu) po 0,40 zł za butelkę 0,5 l :D :p

Shlangbaum
23-04-2006, 17:39
Po zejściu ballingu do 3 zabutelkowałem piwo. W smaku będzie chyba nieźle chmielone :) Wyszło w sumie: skrzynka NRW, skrzynka Apo i 7 butelek do rozdania dla LajboCKów.

Warka sentymentalna. Ostatni raz nalewłem piwo do butelek ze sprzedanego fermentora (http://browar.biz/forum/showthread.php?t=59972) :(

Shlangbaum
01-05-2006, 16:55
Na 20 litrów:

2 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
2 kg słodu monachijskiego strzegomskiego (13 EBC)
0,2 kg słodu karmelowego ciemnego strzegomskiego (650 EBC)
0,2 kg cukru (wymóg stylu podobno, kandyzowanego niestety nie miałem)


Przerwa białkowa 55*-52*/10 minut
Przerwa scukrzająca 62*-60*/30 minut
Przerwa dekstrynująca 74*-72*/30 minut


chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 20g/20min


drożdże WLP-550 Belgian Ale (dzięki MJP za gęstwę)


Blg 13


Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.

Koszt 0,5 l piwa (surowce + kapsle 0,40 zł :))
---------------------------------------------------------------------------
Piwo to ma być w stylu belgijskim, nie holenderskim, zgodnie z tą (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=35060) dyskusją lzkamila i grzecha. O oud bruin rzeczytałem pierwszy raz w przewodniku Pascala. Ma być treściwe, średnioalkoholowe, małogoryczkowe i lekko kwaskowe (mam nadzieję, że nie wyjdzie lekko kwasiżurowe :) ...ani tym bardziej mocno kwasiżurowe :rolleyes: ).

Shlangbaum
07-05-2006, 18:33
Po 6 dniach fermentacji piwo powędrowało do butelek.

Shlangbaum
14-05-2006, 16:23
Na 20 litrów:

1,8 kg ekstrakt słodowy Muntons Pilsner
0,2 kg ekstrakt słodowy suchy WES Bursztynowy
0,5 kg ekstrakt słodowy suchy Muntons Spraymalt


chmiel Marynka (granulat) 8,7% 20g/20min


drożdże Wyest-2000 Budvar Lager


Blg 10 (nie chciałem cukru dosypywać :) )


Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
------------------------------------------------------------
Moje pierwsze piwo z ekstraktów :D Zrobiłem je z materiałów promocyjnych od Capsyda i BA stąd też jest niemalże w całości darmowe :) Dziękuję wyżej wymienionym firmom za sponsoring domowych piwowarów na Gali Piw i Browarów Małopolski w Krakowie :stout:

mwojtaszek
14-05-2006, 18:23
Na 20 litrów:

chmiel Marynka (granulat) 8,7% 20g/20min


Ekstra, tylko czemu znów dajesz takie homeopatyczne ilość chmielu? :)
Jak byś nic nie dał - efekt smakowy będzie pewnie identyczny.

Pamiętaj, że chmiel też działa konserwująco - bez niego piwo szybciej Ci się skwasi :)

Shlangbaum
14-05-2006, 19:03
Rozumiem Marku Twoją troskę ale ekstrakt, którego użyłem był już nachmielony :)

mwojtaszek
14-05-2006, 20:08
Rozumiem Marku Twoją troskę ale ekstrakt, którego użyłem był już nachmielony :)
A, to przepraszam. Czyli w sumie miałeś z górki :)

e-prezes
15-05-2006, 09:29
pilsner muntonsa jest dość solidnie nachmielony goryczkowym, więc ta ilość nie jest przesadą jako dodatek.

...Zrobiłem je z materiałów promocyjnych od Capsyda i BA stąd też jest niemalże w całości darmowe :) Dziękuję wyżej wymienionym firmom za sponsoring domowych piwowarów na Gali Piw i Browarów Małopolski w Krakowie :stout:

dokładnie to trzem firmom należy podziękować: WES, Browamator i Cabsyd.

Shlangbaum
21-05-2006, 11:45
No i zakapslowałem skrzynkę NRW, skrzynke Apo bez czterech butelek i 11 butelek dla LajboCKów :)

Titus_Fox
21-05-2006, 11:55
coś szybko produkujesz te piwska, Shlangi :) Mojej siódmej warce idzie na drugi tydzień na cichej, a ty prosto z burzliwej lejesz ? Ciekawe jak będzie z mętami...

Shlangbaum
21-05-2006, 12:09
Balling spadł do 3 jak należy więc butelkuję. Męty osadzają się na dnie butelki więc pić ich nikt nie musi :) Poza tym to była warka z ekstraktów więc jedynymi mętami była gęstwa drożdżowa, znad której zlałem piwo przed butelkowaniem do drugiej beki i zielony syf z granulatu chmielowego, który również został w bece, w której fermentowałem :)

PS
A jak będziesz dalej narzekał to nie dostaniesz piwa :p ;)

Shlangbaum
26-05-2006, 15:17
Na 20 litrów:

1,5 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
1 kg słodu monachijskiego strzegomskiego (13 EBC)
0,5 kg słodu karmelowego jasnego strzegomskiego (128 EBC)
0,8 kg płatków owsianych błyskawicznych
0,25 kg słodu Carafa typ III Weyerman (1300-1500 EBC)

Przerwa białkowa 55*-52*/10 minut
Przerwa scukrzająca 65*-62*/25 minut
Przerwa dekstrynująca 75*-72*/30 minut


chmiel Marynka (granulat) 8,7% 50g/70min


drożdże Wyeast 1084 - Irish Ale (dzięki buran)


Blg 11


Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
---------------------------------------------------------------------------
Uwarzyłem stouta mimo, że miałem w planach na dziś pszeniczne ale Kalot ze słodem nie dotarł :) Nazwa piwa od płyty Eternal zespołu Samael. Na etykiecie fragment tekstu do utworu Nautilus&Zeppelin. Ponżej etykieta.

Shlangbaum
26-05-2006, 16:12
Policzyłem sobiem właśnie, że 14 warka kosztowała mnie (surowce plus kapsle) 1 zł za 1 litr :)

Shlangbaum
29-05-2006, 09:55
drożdże Wyeast 1084 - Irish Ale (dzięki buran)

No i drodże od buran'a nie ruszyły :ice: Zapodaję więc brzeczce szczep Danstar Nottingham.

Shlangbaum
08-06-2006, 23:04
No i zabutelkowałem. Cieszę się, bo zdążę w Żywcu porozdawać :stout:

Shlangbaum
09-06-2006, 00:52
Na 20 litrów:

2 kg słodu pilzneńskiego strzegomskiego (3,2 EBC)
2 kg słodu pszenicznego Weyermann (3-5 EBC)
0,25 kg słodu Carawheat Weyermann (100-130 EBC)
0,5 kg ekstraktu słodowego pszenicznego WES

1 war:
11 l wody + słody pszeniczne --> przerwa ferulikowa 48-44*/20'
16 l wody + słody pszeniczne i jęczmienny --> przerwa scukrzająca 65*/5'
11 l wody + 2/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> przerwa scukrzająca 65*/20'

2 war:
5 l wody + 1/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> przerwa dekstrynująca 72*/10'
5 l wody + 1/3 słodów pszenicznego i jęczmiennego --> gotowanie 10'

1 war:
16 l wody + słody pszeniczne i jęczmienny --> przerwa dekstrynująca 75*-72*/20'
20 l brzeczki po filtracji + ekstrakt słodowy --> warzenie 10'



drożdże Wyeast # 3068 Weihenstephan (dzięki buran)


Blg 12


Część brzeczki pozostawiona do refermentacji.
------------------------------------------------------------
Dzięki różnym sympatycznym okolicznościom piwo to kosztowało mnie po 70 gr za litr :)

buran
09-06-2006, 05:43
drożdże Wyeast # 3068 Weihenstephan (dzięki buran)




Z tego co pamietam, to przesłałem Ci WLP300 - tez powinny się nadać;) . Otrzymałem je od Warka. Mam nadzieję, że zrobiłeś starter, bo jak nie wystartują to zrazisz się do moich przesyłek.

e-prezes
09-06-2006, 07:36
...
drożdże Wyeast # 3068 Weihenstephan (dzięki buran)
...
Weihenstephan miał Titus, może od niego, nie od burana?

Shlangbaum
09-06-2006, 08:41
Już sobie przypomniałem, że dostałem od jeszcze kogoś innego, nawet z Opola, dzięki szpulu :stout: Miałem w zamyśle użyć buran Twoich drożdży ale mimo 24 godzinnego startera nie chcą ruszyć (tak jak poprzednie od Ciebie :() więc użyłem drugich pszeniczniaków jakie mam czyli właśnie Weihenstephan, tyle, że zapomniałem podziękowania dla Ciebie wy'backspace'ować :D ;)

Shlangbaum
18-06-2006, 21:55
Wczoraj wieczorem po przybyciu z giełdy zabutelkowałem pszeniczniaka - tak, żeby się dobić po meczącym dniu :D

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z nowości powiem jeszcze tyle, że zakupiłem Kega 19 litrowego. Sprawdziłem przed chwilą objętość: 19 l co do mililitra :eek:

Shlangbaum
21-06-2006, 01:52
Na 25 litrów:

4,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,35 kg słodu palonego z browaru Żywiec
0,15 kg słodu Carafa II


przerwa 73*-65* przez 1 h
20 minut słody jasne, później 40 minut wszystkie


chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 25g/75min
chmiel Marynka (granulat) 8,7% 50g/45min



Drożdże Danstar Nottingham z poprzedniej warki.


Blg 12


2 litry brzeczki pozostawione do refermentacji.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miałem warzyć oatmeal stouta (stąd jedna przerwa w zacieraniu) ale o płatkach owsianych przypomniałem sobie dopiero podczas chmielenia :rolleyes: więc postanowiłem dołożyć chmielu i zrobić ciemniaka na jesienne chłody :) Warka nie licząc energi kosztowała mnie 50gr/1l :cool: Poniżej etykieta z jesiennym autoportretem.

Shlangbaum
24-06-2006, 21:12
Uwarzyłbym sobie coś, a tu oba fermentory zajęte :( Muszę cholera trzecią beczkę na Allegro kupić.

Shlangbaum
15-07-2006, 15:09
Po 24 dniach fermentacji burzliwej i cichej zabutelkowałem skrzynkę NRW, skrzynkę Apo i 6 butelek 0,33 l. Chyba piwo będzie wcześniej dobre niż na jesień. Okazało się, że słód palony z Żywca nie jest aż tak palony :) nawet z dodatkiem Carafy.

Shlangbaum
21-07-2006, 14:10
Warka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelki :D

Wielki_B
21-07-2006, 17:22
Warka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelki :D
W tej sytuacji proponuję nie czekac z konsumpcją az do jesieni, tylko wypic jeszcze w lipcu. Ewentualnie, o ile to jeszcze mozliwe (a to z uwagi na prawdopodone kipienie piwa z butelek po ich otwarciu) proponowałbym pootwieranie wszystkich butelek i ponowne zakapslowanie. Celem tej operacji byłoby umozliwienie ujścia w luft nadmiarowi gazów.

Shlangbaum
22-07-2006, 20:07
Na 20 litrów:

6 kg słodu pilzneńskiego Optima
0,3 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt

przerwa 73*-65* przez 1 h
(zacieranie metodą Krzysia :) Podgrzać wodę, wsypać słód i czekać godzinę)


chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 100g/60min


Drożdże Safale S-23 po Monachijskim Paruforze (http://browar.biz/forum/showpost.php?p=591641&postcount=85).


Blg 13,5


1,2 litra brzeczki pozostawione do refermentacji.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piwo uwarzone eksperymentalnie (stąd banalna receptura) po to by sprawdzić, czy to moja woda sprawia, że moje piwo charakterystycznie cuchnie nieraz czy to kwestia tego, że fermentuje w plastykowych niebieskich beczkach na kiszonkę. Wodę przywiozłem ze studni głębinowej, która dodatkowo przeszła przez uzdatniacz neutralizujący jej większość składników mineralnych (nie znam się na tym, organizuje to Spółka Wodna Pasternik z Krakowa). Następnie połowę brzeczki przelałem do klasycznego wiadra fermetacyjnego i połowę do beczki, której zwykle używam. Za tydzień zobaczymy co i jak :)

Piwo licząc kapsle, których użyję do jego konfekcjonowania kosztowało mnie 80 gr/litr.

Marek-C
24-07-2006, 12:25
Warka #16 jest już chyba dobrze nagazowana, bo w nocy wybuchły mi dwie butelki :D


Aha! Dobry masz sposób kontroli nagazowania! Czy aby jednak niezbyt kosztowny?
Takie marnotrastswo w Krakowie?

Shlangbaum
17-08-2006, 10:53
Wreszcie znalazłem czas by zabutelkować warkę #17 :) A skoro się fermentor zwolnił to może dziś w nocy uważę Ale Kobylepolskie wg przepisu Jaroslava.

Shlangbaum
17-08-2006, 11:32
uważę
:rolleyes: uwarzę

Shlangbaum
25-08-2006, 00:07
Na 22 litry:

4 kg słodu pilzneńskiego Optima
0,2 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt


przerwa 62*/ 10'
przerwa 72*/ 60'
przerwa 76*/ 10'


chmiel Lubelski (szyszki) 3,7% 30g/10min
chmiel Marynka (granulat) 8,7% 25g/60min



Gęstwa drożdżowa Wyeast 1007 German Ale od, już nie pamiętam, kogo :D


Blg 12


2 litry brzeczki pozostawione do refermentacji.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koszt jednego litra to 27 gr :cool: Piwo uwarzone według receptury Jaroslava (http://browar.biz/forum/showpost.php?p=540052&postcount=5), bo bardzo mi smakowało (http://browar.biz/forum/showthread.php?t=62766). Zrobiłem tylko korektę goryczki, którą doradził mi autor piwa. Zacieranie wyszło o 0,5 blg mniejsze ale Jaroslav pisał, że jego warka wynosiła około 19 litrów. Poniżej etykieta - wariacja na temat Kobylepola ;)

Shlangbaum
30-08-2006, 10:21
Przy okazji zlewania pomiar blg wykazał 5. Piwo ma kolor miedziany. Goryczka chyba jednak będzie taka sama jak u Jaroslava :D

Shlangbaum
06-09-2006, 22:53
Tradycyjnie wyszła skrzynka NRW, skrzynka Apo i 7 buteleczek do rozdania dla LajboCKów.

Następne piwo to będzie albo Dunkel albo Polo Tmave albo jakieś ciemne ale...:confused:

Jaroslav
07-09-2006, 05:51
Też się piszę na jeden egzemplarz :D Niestety pozostały mi
już tylko dwie sztuki Pale Ale, ale (;) ) zostawie jedną sztukę
dla porównania z Twoim piwem :stout:

Shlangbaum
07-09-2006, 09:21
Podaj więc adres na PW bo wolę wysłać zańczym się nagazują i zrobią piwną bombę w torbie listonosza :)

Shlangbaum
09-09-2006, 13:55
na 25 litrów:

4 kg słodu pilzneńskiego Optima
2 kg słodu monachijskiego Strzegom
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,1 kg słodu karmelowego ciemnego Strzegom


zacieranie na słodko z jedną przerwą 72*-68* C przez 70 minut


chmiel Marynka (szyszunie) 8,7% 30g/60'
chmiel Spalter (szyszunie) 4,8% & 4,9% 10g/30'
chmiel Spalter (szyszunie) 4,8% & 4,9% 10g/15'


drożdże WLP-550 Belgian Ale


blg 12

1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piwo to, to coś w stylu ładnie pachnącego chmielem belgijskiego ale na chybił trafił. Byle tylko smaczne wyszło :stout:

Shlangbaum
18-09-2006, 11:53
Piwko ładnie odfermentowało do 2 blg :) jako zielone i lekko mętne smakuje fajnie :) Dziwi mnie tylko tak wytrawny charaktr biorąc pod uwagę, że zacierałem na słodko z jedna przerwą ale może to Belgian Ale tak pracują :)

mark33
18-09-2006, 14:45
Piwko ładnie odfermentowało do 2 blg :) jako zielone i lekko mętne smakuje fajnie :) Dziwi mnie tylko tak wytrawny charaktr biorąc pod uwagę, że zacierałem na słodko z jedna przerwą ale może to Belgian Ale tak pracują :)

Ten szczep daje taki lekko wytrawny smaczek, zrobiłem na nich 2 warki u Sławczana identyczny efekt.

Shlangbaum
18-09-2006, 14:55
Poprzednie piwo na tych drożdżach (http://browar.biz/forum/showpost.php?p=574392&postcount=101) też mi w sumie nieźle odfermentowało ale nie mogłem wziąć tego za zasadę bo ogólnie to było dziwne (http://browar.biz/forum/showthread.php?p=584510) :D

Shlangbaum
24-09-2006, 21:33
Przywiozłem właśnie od prawie jak teściów ponad pół litra syropu sosnowego. Zatrę coś w tygodniu jasnego i dodam ten syrop. Ciekawe czy uda się uzyskać sosnowe posmaki w piwie czy tylko cukier z syropu voltów nabije :)

Shlangbaum
25-09-2006, 15:19
Skrzynka Apo, skrzynka NRW i kilkanaście butelek do rozdania. Blg spadło na cichej do 1,5 :) Mimo wytrawności smak jest rozbudowany. Zapach mi się też podoba.

Shlangbaum
13-10-2006, 00:12
na 22 litry:

3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,1 kg słodu palonego Żywiec


zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
+ 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut


na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego

chmiel Marynka (szyszki) 8,7% 30g/60'
chmiel Lubelski (granulat) 3,8% 50 g/10'


drożdże Wyeast 2002 Gambrinus


blg 13

1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Silnie chmielone nawiedzone piwo. Powstało bo podczas wolnej rozmowy z przyszłą teściową okazało się, że ma ona w piwniczce lekko zleżały syrop sosnowy. Mam nadzieję, żę uda się mocne, goryczkowe piwo z aromatem sosny. Tak, na listopadowe słoty.

Titus_Fox
13-10-2006, 06:56
hohoho, aleś tego naprodukował przez wakacje... :) hmmz...mógłym pożyczyć śrutownik ?

Shlangbaum
13-10-2006, 07:47
hohoho, aleś tego naprodukował przez wakacje... :) hmmz...mógłym pożyczyć śrutownik ?
Mógłbyś :) Tylko zadzwoń albo się na gg odezwij.

Wielki_B
13-10-2006, 20:02
na 22 litry:

3,5 kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,1 kg słodu palonego Żywiec


zacieranie 65*-60* C przez 80 minut
+ 3 litrowy dekot 72* C przez 80 minut


na ostatnie 10 minut warzenia dodane 0,8 l syropu sosnowego

Trochę Shlangi obawiam sie o to, że mocne smaki słodów karmelowego i palonego mogą stłamscić sosenkę. Ale trzymam kciuki. Kiedyś chciałem zrobic piwo z dodatkiem młodych odrostów sosnowych zamiast aromatycznego chmielu, ale nie wystarczyło mi determinacji. Tym bardziej więc jestem ciekaw tego Twojego piwa.
Ja chciałem zrobić piwo "sosnowe" (zreszta nie wiem, czy nie miał to byc świerk) na samych jasnych słodach, z niewielką domieszką "nieagresywnego" słodu karmelowego typu Carapils.

Shlangbaum
13-10-2006, 20:30
Po kilku próbach już wiem, że ten palony z Żywca nie jest taki Palony. A poza tym chciałem uzyskać aromat płonącego boru sosnowego :D Jak nie skiśnie to dostaniesz Wielki_B butelczynę.

huanghua
21-10-2006, 21:38
Shlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?

Shlangbaum
21-10-2006, 22:13
Jutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.

Shlangbaum
23-10-2006, 17:24
Shlangie, jak pierwsze wrażenia z sosenką?
Dziś miałem możliwośc otrzymać troszkę takiego soku, ale odmówiłem nie znając potencjalnych efektów.
Jak pierwsze wrażenia? Warto spróbować?
Jutro zlewam na cichą więc skosztuję. Na razie aromatu sosnowego z fermentora nie czuję.
No i zlałem na cichą. Syrop sosnowy, **heep**, nie dał aromatów ale procenty, **heep**, za to dał :D Zobaczymy co leżakowanie wykaże.

Shlangbaum
07-11-2006, 19:51
Blg spadło do 2 :) Do refermentacji oczywiście użyłem brzeczki. Jak zawsze wyszła skrzynka apo, skrzynka NRW (bez dwóch butelek) i 7 butelek (zielonych :p) 0,5 l dla LajboCKów.


W tym tygodniu czeka mnie jeszcze warzenie portera bałtyckiego :stout:

Shlangbaum
08-11-2006, 23:35
na 30 litrów:

3 kg słodu pilzneńskiego Optima
3 kg słodu monachijskiego Strzegom
2 kg mączki słodowej Bogutyn Młyn
1,3 kg słodu palonego Żywiec
1 kg słodu karmelowego jasnego Baltic Malt
0,5 kg słodu karmelowego ciemnego Strzegom
0,5 kg ekstraktu słodowego ciemnego WES
0,5 kg ekstraktu słodowego barwiącego WES

razem 10,8 kg zasypu + 1 kg ekstraktu, na razie to mój rekord w jednym garnku :cool:


zacieranie po angielsku 72*-65* C przez 100 minut


chmiel Magnum (szyszki) 50 g / 60'
chmiel Marynka (granulat) 50 g /60'
chmiel Spalter (szyszki) 100 g /30'


drożdże Wyeast 2002 Gambrinus


blg 20 [mogło być lepiej ale popieprzyło mi się wysładzanie, bo nie chciało mi się podgrzać brzeczki po skończonym zacieraniu i była cholernie lepka - filtracja szła jakby cedzić klej butapren przez sitko (do tego te 2 kg mąki słodowej zagęszczało atmosferę we filtratorze) i musiałem wielokrotnie mieszać gwałtownie uleżane młóto ze świeżą wodą do wysładzania by filracja wogóle szła]


1,2l brzeczki pozostawione do refermentacji.

-------------------------------------------
Porterka postanowiłem nazwać na cześć zwycięskiej dla Polskiej floty bitwy pod Oliwą (1627) - 28 listopada przypada 379 rocznica. Autorem tła etykiety jest Zbigniew Niewęgłowski.

smrtan
09-11-2006, 00:20
nie wiedzieć czemu skojarzyło mi się z wątkiem Hattrick :)

Shlangbaum
09-11-2006, 08:24
Aha na etykiecie jest oczywiście błąd :) Piwo było warzone wczoraj a widnieje data grudniowa :D

sopista
09-11-2006, 09:40
Aha na etykiecie jest oczywiście błąd :) Piwo było warzone wczoraj a widnieje data grudniowa :D

Będziesz musiał w grudniu powtórzyć.
A przy okazji. widzę już trzy nowe etykietki... :)

Shlangbaum
20-11-2006, 10:16
Piwo odfermentowało do 9 blg. Czas na fermentację cichą. Tak podczas kosztowania zielonego piwa, tknęło mnie czy jednak z chmielem nie przesadziłem :D

mark33
20-11-2006, 16:19
razem 10,8 kg zasypu + 1 kg ekstraktu, na razie to mój rekord w jednym garnku :cool:

Mnie na sucho by sie taki zasyp do gara nie zmieścił:D
Bardzo ładna etykieta.

Shlangbaum
25-11-2006, 11:27
Ponad 60 butelek. Zakapslowane czarnym kapselkiem jak na portera przystało, teraz tylko trzeba przeczekać pół roku :ice:

Shlangbaum
05-01-2007, 15:43
na 20 litrów:

4,5 kg słodu monachijskiego Strzegom


zacieranie z jedną przerwą 72*-62* C przez 80 minut


chmiel Lubelski (granulat) 50 g /60'


Gęstwa drożdżowa Wyeast 1007 German Ale


blg 12


1l brzeczki pozostawiony do refermentacji.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zrobiłem takie oto szybkie i nieskomplikowane piwo aby jeszcze raz przetestować torbę zacierną przed wystawieniem tego produktu na sklepik.

Shlangbaum
07-01-2007, 00:03
Na 15 litrów:

1 kg słodu pilzneńskiego Strzegom
1 kg słodu pilzneńskiego Strzegom
1 kg słodu pszenicznego Litovel
0,5 kg słodu karmelowego jasnego Strzegom

zacieranie po angielsku 72-64*C przez 60 minut


chmiel Lubelski (granulat) 50 g /60'


drożdże Wyeast - 2000 Budvar Lager


blg 12

0,6 l brzeczki pozostawione do refermentacji

------------------------------------------------------------------------
Miałem dziś robić witbiera ale zapomniałem kupić kolędry :rolleyes: Zrobiłem więc ciemnawego lagerka z udziałem słodu pszenicznego, żeby sprawdzić jaki to da efekt.

Shlangbaum
16-01-2007, 16:04
Piwo chyba jest przechmielone :(

Maidenowiec
16-01-2007, 16:19
Nie ma takiego piwa, które jest przechmielone. Najwyżej gardło jest za delikatne :D

Shlangbaum
16-01-2007, 17:01
Nie ma takiego piwa, które jest przechmielone.
Kwestia gustu. Za przechmieleno piwo uznaję takie, w którym goryczka maskuje wszelki inny smak. Mam jednak nadzieję, że goryczka podczas leżakowania troszkę opadnie, w końcu to jeszcze zielone piwo :stout:

Shlangbaum
26-01-2007, 09:41
Wczoraj sobie zabutelkowałem to piwo. Goryczka po cichej troszkę opadła.

Takie fajne polo tmave z tego wyszło :)

Shlangbaum
01-02-2007, 11:42
Ha! Po 26 dniach fermentacji wreszcie znalazłem czas by to piwo zabutelkować. Ciekawe wyszło.

Poniżej zamieszczam zdjęcie, dla tych, ktorzy ciekawi są jaki wychodzi kolor piwa za 100 % zasypu słodu monachijskiego.

Shlangbaum
09-02-2007, 22:31
W poniedziałek okazało się, że mam w domu paczkę drożdży Bohemian Lager o dacie produkcji lipiec 2005. Zaaktywowałem je sobie by sprawdzić, czy jeszcze ruszą i saszetkę tak wybuliło, że muszę coś na szybko jutro uwarzyć chyba :)

Shlangbaum
27-02-2007, 09:28
Na 22 litry:

3 kg słodu monachijskiego Strzegom
1 kg słodu pszenicznego Litovel
0,5 kg słodu Karapils Litovel
0,25 kg słodu karmelowego jasnego Strzegom
0,1 kg słodu czekoladowego Litovel

miód ze spadzi iglastej 250 g
korzeń imbiru 27 g
kora cynamonowa 11 g


zacieranie po angielsku 72-57*C przez 60 minut


chmiel Marynka (granulat) 30 g /60'


drożdże Safbrew S-33


blg 11 (nie dopilnowaliśmy zacierania i tmperatura spadła zbyt szybko, straciliśmy na tym 1/1,5 blg)

1,2 l brzeczki pozostawione do refermentacji

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
He he, moja Agnieszka tak się zapaliła po XII Giełdzie Krakowskiej, że postanowiła uwarzyć piwo :D Została więc czeladnikiem w moim browarze, sama wybrała jakie piwo mamy uwarzyć (skład jest więc wynikiem przesympatycznej kobiecej przewrotności :kwiatek: ), sama śrutowała, sama pilnowała temperatury, sama chmieliła, sama wysładzała, sama rehydratowała drożdże - dziś widzę, że mój pomysł aby się z nią ożenić był naprawdę dobry :D Ja tylko pomagałem w cięższych pracach i byłem źródłem wiedzy. Piwem będziemy częstować po naszym ślubie w naszym nowym mieszkaniu. Akurat się wyleżakuje.

Shlangbaum
05-03-2007, 22:37
W międzyczasie urodziła się etykietka :)

Shlangbaum
15-03-2007, 11:36
Dziś w towarzystwie Publiusa zlałem na cichą to piwo. Zastanawiałem się, czy tabletki chmielowej nie wrzucić bo brakuje mu aromatu chmielowego a jest tylko drożdżowo-imbirowy ale mnie Publius namówił żeby nie dodawać.

Shlangbaum
15-03-2007, 20:37
Na 22 litry:

4,05 kg słodu pilzneńskiego Optima
0,45 kg słodu monachijskiego Strzegom


zacieranie dekokcyjne

1 war
65*C - 40'

2 war
doprowadzanie do wrzenia 30'
wrzenie 10'

1+2 war
72*C - 15'


chmiel Marynka (granulat) 1/3 torebki 50 g /60'
chmiel Marynka (granulat) 1/3 torebki 50 g /40'
chmiel Marynka (granulat) 1/3 torebki 50 g /20'


drożdże Wyeast - 2124 Bohemian Lager z tej (http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=658714&postcount=163) paczki :)


blg 12


1 l brzeczki pozostawione do refermentacji

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szybko poszło - 3 godziny od odważenia słodu i ześrutowania na zadaniu drożdżami w fermentorze kończąc. Piwo uwarzone na konkurs na IV WWP. Kiedy sobie je warzyłem piłem piwo z Relakspola i wiecie co? Mam nadzieję, że moje wyjdzie lepsze :stout:

anteks
15-03-2007, 20:51
Szybko poszło - 3 godziny od odważenia słodu i ześrutowania na zadaniu drożdżami w fermentorze kończąc.
na czym ty to gotujesz że tak szybko uwarzyłes o wysładzaniu i chłodzeniu już nie wspomnę :rolleyes:

Shlangbaum
15-03-2007, 21:12
na czym ty to gotujesz że tak szybko uwarzyłes o wysładzaniu i chłodzeniu już nie wspomnę :rolleyes:
Pierwsza rzecz to podłączenie do śrutownika wiertarki za pomocą wałka. Używam także filtratora ciśnieniowego (dzięki czemu filtrowanie trwa 20 minut a część warki warzy się jeszcze przed skończeniem filtracji). Chłodzenie idzie szybko dzięki chłodnicy zanurzeniowej. Warzę na zwykłej kuchence gazowej - niekiedy wrzucam dodatkowo grzałkę 1000 W ale tym razem nie musiałem nawet.

Shlangbaum
29-10-2007, 22:40
Wreszcie przełamałem kilkumiesięczny impas i zaczynam znów warzyć. Następne kilka warek zrobię z ekstraktów bo na to tylko będę miał czas. W zimie mam nadzieję wrócę do zacierania.

Shlangbaum
29-10-2007, 22:51
Brzeczka:

Nachmielony ekstrakt testowy π-05 WES 1,7 kg + woda kranówa z Krakowa-Podgórza. Razem 10 litrów. Zrobiłem tylko 10 litrów, żeby nie dodawać do tego brewkita nic innego, coby sprawdzić, jaki jest sam w sobie :)


drożdże Safebrew S-33


blg 13


0,33 l brzeczki pozostawione do refermentacji

---------------------------------------------------------------------------------------------
Ekstrakt ciemny, mocno palony, trochę karmelowy.

Shlangbaum
19-11-2007, 21:00
Ten brewkit π-05 WES chyba się będzie nadawał na stouta :stout: Piwo jest średniochmielone i średnio palone. Odfermentowało tylko do 4 blg. Stało na burzliwej 4 dni w temp. ok 20*C i na cichej 18 dni w temp. ok 15*C.

Żałuję tylko, że użyłem drożdży S-33 bo dały piwu lekki posmaczek drożdżowy. Ale może zniknie on podczas leżakowania. Wyszła ze mnie moja żydowsko-krakowska natura :D saszetek S-33 mam jeszcze w lodówce z 20 i szkoda mi było innych kupować :rolleyes:


W tym tygodniu, jak tylko nowe drożdże z BA dojdą, zrobię drugiego testowego brewkita z WES'a.

Shlangbaum
28-11-2007, 08:08
Tak jak poprzednie piwo testowe z WES'a:


Nachmielony ekstrakt testowy π-04 WES 1,7 kg + woda kranówa z Krakowa-Podgórza. Razem 10 litrów.


drożdże Saflager S-23


blg 13


0,33 l brzeczki pozostawione do refermentacji

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piwo średnio chmielone o ciemno bursztynowym kolorze. Ten brewkit będzie się chyba nadawał na monachijskie ciemne lub na marcowe, zależnie od ilości wody i dodanych ekstraktów.

Shlangbaum
27-12-2007, 21:36
Piwo zabutelkowane po miesiącu (bez jednego dnia) fermentacji.

Zawartość alkoholu ok. 5%

Shlangbaum
22-02-2008, 22:35
na 15 litrów:

-ekstrakt pszeniczny WES 1,7 kg
-ekstrakt bursztynowy WES 1,7 kg

chmiel lubelski 20 g - 20'

drożdże Safbrew - WB03


blg 18


0,5 l brzeczki pozostawione do refermentacji

------------------------------------------------------------------------------
Okazja do przetestowania suchych drożdży do pszenicy. Piwo pewnie nie wyjdzie rewelacyjne ale czasu starcza mi tylko na ekstrakty :(

Shlangbaum
26-05-2008, 09:50
Po, bagatelka, trzech miesiącach fermentacji zabutelkowałem wczoraj warkę #28. Hmm... ortodoksyjny weizenbock to nie jest... Piwo odfermentowało z 18 do 4 blg :)



drożdże Safbrew - WB03

W piwie pojawiły się lekko winne posmaki. Nie wiem, czy to zakażenie, czy te drożdże takie pozostawiają... Zakażenie to chyba nie jest, bo piwo nie skisło.


0,5 l brzeczki pozostawione do refermentacji

Nie domyłem butelki na brzeczkę i ta przefermentowała. Jak wybuchło podczas otwierania to urwało krachlę z butelki :eek: Zamiaste brzeczki musiałem więc rozpuścić do refermentacji cukier kandyzowany bo nic lepszego nie miałem w domu :(