Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy!! Słaba fermentacja..

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lmarco
    Member
    • 09-2005
    • 31

    Pomocy!! Słaba fermentacja..

    Prosze o poradę, dodałem przygotowane drożdże do fermentora przy temp. 26st. C według wskazań termometru przyklejanego na zbiornik.
    Fermentacja rozpoczeła się po 7h! toczy się bardzo powoli. Teraz nastaw ma ok. 24st. C
    i pianka jest jakieś 0,5 cm. Co robić, może dodać jeszcze jedną saszetkę drożdży? czy czekać cierpliwie?
  • darko
    Senior
    • 06-2003
    • 2078

    #2
    Ile dałeś drożdży, ile było brzeczki i ile ekstraktu?

    Comment

    • lmarco
      Member
      • 09-2005
      • 31

      #3
      1,7 kg Coopersa, 1,2 kg ekstraktu słodowego, drożdże 1 saszetka zamieszczona w zestawie Coopersa, cała brzeczka to 22l

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
        Prosze o poradę, dodałem przygotowane drożdże do fermentora przy temp. 26st. C według wskazań termometru przyklejanego na zbiornik.
        Fermentacja rozpoczeła się po 7h! toczy się bardzo powoli. Teraz nastaw ma ok. 24st. C
        i pianka jest jakieś 0,5 cm. Co robić, może dodać jeszcze jedną saszetkę drożdży? czy czekać cierpliwie?
        Co to znaczy, przebiega powoli? Drożdże Ci zastartowały bardzo szybko, czasem nawet 24 godziny trzeba czekać. Trochę za wysoka ta temperatura brzeczki wprawdzie, ale nie zaszkodzi. Jak długo już fermentacja trwa? Jeden dzień, dwa, tydzień?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • darko
          Senior
          • 06-2003
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
          1,7 kg Coopersa, 1,2 kg ekstraktu słodowego, drożdże 1 saszetka zamieszczona w zestawie Coopersa, cała brzeczka to 22l
          A więc póki jest piana - czekaj.

          Comment

          • lmarco
            Member
            • 09-2005
            • 31

            #6
            24 godziny??? na stronie kozika czytałem o słusznej pianie po kilku godzinach... Fermentację zadałem wczoraj o 1 30 w nocy

            Comment

            • lmarco
              Member
              • 09-2005
              • 31

              #7
              O.K. będę czekał cierpliwie........

              Comment

              • Wielki_B
                Senior
                • 02-2005
                • 1968

                #8
                O ile z początku wszystko było OK, to teraz fermentacja przebiega za szybko. To nie są wyścigi! W Twoim przypadku powinieneś fermentację spowolnić!
                Zjedź z tą temperaturą o kilka stopni (do 18-20 st. C), jeśli chcesz mieć w miarę dobre piwo. A jak już to zrobisz...
                ... to koniecznie ochłoń - włącz sobie telewizor, pójdź na wybory... itd. Rób cokolwiek, tylko daj temu piwu spokój.

                Comment

                • lmarco
                  Member
                  • 09-2005
                  • 31

                  #9
                  Cierpliwość w moim przypadku wskazana. Postaram się ostudzić nastaw i zapał..

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
                    24 godziny??? na stronie kozika czytałem o słusznej pianie po kilku godzinach... Fermentację zadałem wczoraj o 1 30 w nocy
                    Piwa Kozika nie piłam, więc nie mogę ocenić, czy robi je źle, czy dobrze
                    Im wyższa temperatura brzeczki, tym szybciej startują drożdże (oczywiście jeśli jest to zbyt wysoka temperatura, to drożdze po prostu zdychają), natomiast może to wpłynąć ujemnie na późniejszy smak piwa. Optymalna wg mnie temperatura to 21-22 stopnie, w 18 st. drożdże czasem lekko przysypiają.

                    Jak drożdze zadałeś wczoraj (czy dzisiaj?) o 1.30 w nocy, to nie kumam, czego się spodziewałeś, że dziś już będziesz miał po fermentacji? Wyluzuj, chłopie, to nie podpiwek Trzymam kciuki
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • lmarco
                      Member
                      • 09-2005
                      • 31

                      #11
                      Cóż, nie zwróciłem uwagi ile jest drożdży zawartych w zestawie Coopersa ale taka jedna saszetka.
                      Na dzień dzisiejszy moja brzeczka ma 21-22 st.C. piana juz opadła i unosi się piękny zapach fermentacji alkoholowej...A propos podpiwka mam już zamówiony, czekam na przesyłkę.
                      Polecam wszystkim wycieczkę do browaru jeżeli jest taka możliwość, je byłem wczoraj i jeszcze mi banan nie zchodzi z dziuba...(Browar Tyski Książęcy))

                      Comment

                      • miodzik
                        Senior
                        • 08-2004
                        • 103

                        #12
                        A do podpiwka proponuje drożdże odzyskane z wareczki.
                        Pozdrawiam sąsiada.
                        ------------------------------------------------------
                        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                        Comment

                        • adam16
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 9865

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
                          Cóż, nie zwróciłem uwagi ile jest drożdży zawartych w zestawie Coopersa ale taka jedna saszetka.
                          Ta saszetka w zupełności powinna wystarczyć.
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                          Comment

                          • kiszot
                            Senior
                            • 08-2001
                            • 8081

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
                            Polecam wszystkim wycieczkę do browaru jeżeli jest taka możliwość, je byłem wczoraj i jeszcze mi banan nie zchodzi z dziuba...(Browar Tyski Książęcy))
                            Tylko dlatego,że nie widziałeś jeszcze małych browarów warzących piwo tradycyjna metodą a nie metodą przemysłową.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • miodzik
                              Senior
                              • 08-2004
                              • 103

                              #15
                              Odnośnie fermentacji to przy mojej puszce "Browamator Ciemne" piany miałem ledwo na 2 palce. Po 3 dniach tylko małe wysepki sobie pływały a piwo zeszło z 12,5 do 4blg. Zmierz blg (oczywiście higienicznie), jak bedzie 3,4 razy mniejsze to wszystko ok. Podejżewam, że drożdże w gotowcach (jakiś nołnejm) nie są górnych lotów i poprostu tak pracują.
                              ------------------------------------------------------
                              Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎