PDA

Wersja pełna: : Obudzcie moje piwo!!


gizus
14-11-2005, 18:45
Witam

Czytam Was od kilku tygodni i wreszczie sam zabralem sie za warzenie. Na razie z gotowego koncentratu... Na reszte przyjdzie jeszcze czas... Tymczasem chcialbym Wszystkich serdeecznie powitac... :stout:

Mam jednak problem z pierwszą warką. 9.XI nastawilismy cos, co w efekcie mialo dac piwo :) Minelo juz 5 dni, a bąbelków w rurce sugerujacych proces fermentacji za bardzo nie widac. Przy rancie pojemnika czasem unosi sie delikatny zapach, stad przypuszczenie, ze pojemnik moze byc nieszczelny i to moze powodowac problem... Przy odlewaniu do probowki powstala dosc sztywna, gesta piana, co sugerowaloby, ze jednak fermentacja sie rozpoczela. Tylko jak teraz sprawdzic, kiedy ona sie skonczy?? Czy moj "Dendringer" ma szanse powodzenia?? :) :stout:

Aaa... Na razie jest to piwko robione z koncentratu Australian Coopers Lager

--

Pozdrawiam

Gizus

kloss
14-11-2005, 19:23
Przy fermentacji burzliwej fermentor nie musi być szczelny.Wystarczy lużno położona pokrywka/nawet bez rurki fermentacyjnej/.To czy piwo fermentuje sprawdzam po prostu unosząc na chwilę pokrywkę.Jak jest piana-fermentuje;jak są bąbelki na powierzchni-nadal fermentuje;jak nie ma bąbelków-przestało.Jak przestało to czekam jeszcze dzień czy dwa i rozlewam.
Może zbytnio upraszczam i naprostują mnie bardziej doświadczeni koledzy/lub koleżanki/ale w ten sposób od początku warzę swoje piwo i nie narzekam.

Krzysiu
14-11-2005, 19:28
W zaistniałej sytuacji prawidłową odpowiedź może dać tylko pomiar ballingometrem. O ile gęstość płynu będzie na poziomie 4 - 6 Blg, to będzie oznaczało, że piwo jest już do przyzwoitego stopnia odfermentowane.

gizus
15-11-2005, 05:24
W zaistniałej sytuacji prawidłową odpowiedź może dać tylko pomiar ballingometrem. O ile gęstość płynu będzie na poziomie 4 - 6 Blg, to będzie oznaczało, że piwo jest już do przyzwoitego stopnia odfermentowane.

Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Podniesliscie mnie na duchu :)

Wynik pomiaru balingometrem miesci sie w podanym przedziale, wiec dzisiaj, lub jutro przyjdzie czas na butelkowanie, a za kilka tygodni... Do dna :P :stout:

--

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Gizus