PDA

Wersja pełna: : Beerhound z Deerlandii


Jool
12-12-2005, 14:40
Witam,
podczytywałam Was w wakacje, wtedy też uwarzyłam pierwsze piwo, ale dopiero teraz wywiązuję się z obietnicy opisania moich doświadczeń z warzenia i to nawet nie do końca, bo znów zapomniałam zabrać do pracy moje notatki, a więc zacznę jutro.
Na razie przyznam się tylko do 5 warek z zacieraniem.

Wujcio_Shaggy
12-12-2005, 17:44
[...] Na razie przyznam się tylko do 5 warek z zacieraniem.
Witaj! Czy "tylko" oznacza, że zrobiłaś więcej, a przyznasz się tylko do pięciu; czy może zrobiłaś tylko pięć i jeszcze Ci mało? ;)

Jool
14-12-2005, 12:27
Witaj! Czy "tylko" oznacza, że zrobiłaś więcej, a przyznasz się tylko do pięciu; czy może zrobiłaś tylko pięć i jeszcze Ci mało? ;)

Zrobiłam tylko pięć i pewnie, że mi mało, choć ja akurat piwa nie piję :eek: naprawdę!
Ja po prostu lubię eksperymentować, dlatego też oprócz piwa piekę chleb, robię wino i inne tego typu sprawy.

A teraz o 1 warce.
Po surowce musiałam jechać do Wrocławia. Kupiłam zestaw śrutowany Brown Ale. Zadzwoniłam do męża, że przywiozę piwo, ale miał fajną minę ( :confused: ) jak zobaczył pudło, a w środku słody .

Zaczęliśmy 24.07.2005r. o 17-tej.
Oczywiście nie zrobiłam z przepisem. I tak:

1.7 kg słodu pilzneńskiego
0.3 kg słodu karmelowego jasnego

30 min. - 62*-65*C
30 min. - 72*-75*C

chmielenie 65 min.
w 5 min. - 10g ch.goryczkowego Marynka - granulat
w 50 min. - 15g ch.aromatycznego Lubelski - granulat

Wyszło ok. 9 l - 13 Blg

25.07. o godz. 00.30 zadane drożdżami Safale S-04.
31.07. o godz. 15.30 zlane na cichą - 3 Blg
14.08. 0 godz. 13.00 butelkowanie + 50g glukozy

Jeśli chodzi o butelkowanie to, ponieważ nie mieliśmy jeszcze kapslownicy, piwo poszło w butelki plastikowe 0.5 po wodzie mineralnej i w 4-ry takie jak z Grolscha.

Muszę przyznać, że piwo wyszło fajnie. Została tylko jedna butelka.
Piana była piękna, ale tylko z tych zakręcanych butelek.
W smaku jak dla mnie zbyt goryczkowe, ale ja tak o każdym piwie mówię :p

Na tyle nam się to spodobało, że postanowiliśmy zrobić więcej piwa.
Następne warzenie to było już w sumie 25 l, a kolejne - 29 l, aż się boję co będzie następnym razem.

Jool
15-12-2005, 10:26
No i przyszła kolej na następne warzenie.

14.09.2005r. g. 18.00

5 kg słodu pilzneńskiego

wsypaliśmy do 10 l wody o temp. 70*C

30 min. - 65*C
30 min. - 70*-72*C

wyszło 20l -14 Blg i 5l - 8 Blg

2a

20l - chmielenie
60 min. - 30g gran. Marynki 10%
15 min. - 25g gran. Lubelski 3,5%

15.09.2005 o g. 9.00 zadane drożdżami Safale US-56

23.09.2005 zlane na cichą - 2 Blg + 1/4 tabl. Hope Aroma Tabs

10.10.2005 butelkowane + 200g ekstraktu słodowego w proszku

2b

5l - chmielenie
50 min. - 13g Marynki 8.7%
15 min. - trochę miodu i cukru

wyszło 12 Blg

15.09.2005 zadane drożdżami Safale S-04 - 0.5 op.
23.09.2005 na cichą
05.10.2005 butelkowanie + cukier

2a - wyszło takie mało chmielone, ale kobietom bardzo smakuje
2b - bardzo nachmielone, ale z czasem nie jest to już takie nachalne