PDA

Wersja pełna: : W Kobylepolu znów warzą piwo


Jaroslav
21-01-2006, 23:00
Po długim czasie zbierania sprzętu oraz dokształcania się,
(Domowy) Browar Kobylepolski rusza pełną parą!

Jaroslav
21-01-2006, 23:05
Na początek warto się przedstawić. Nasz
mikrobrowar tworzą trzy osoby:
- Ania - zdaje się pierwsza piwowarka(?) z Poznania
(jeśli się mylę proszę mnie poprawić)
- Lukex
- oraz moja skromna osoba
Doświadczenie mamy skromne, dotychczas 2 brew-kity.
Dla Lukex'a jest to debiut.

Jaroslav
21-01-2006, 23:14
(Domowy) Browar Kobylepolski. Skąd ta nazwa?
Odpowiedź jest banalna, jestem mieszkańcem
dzielnicy Poznania - Kobylepole, znanej z istniejącego
tu do połowy lat 70 Browaru Kobylepole.
Warzymy w odległości 500 m od niszczejącego browaru...

Shlangbaum
21-01-2006, 23:18
Gratuluję :stout: przede wszystkim tytułu tematu - sporo ludzi tu zajrzy dzięki niemu. Sam myślałem, że jakiś nowy browar w Polsce otwarto :eek: Wpisz się też tutaj (http://browar.biz/forum/showthread.php?t=34339&highlight=browary+domowe+spis).

Jaroslav
21-01-2006, 23:25
W zamierzeniu Pale Ale.
4 kg słodu pilzeńskiego jasnego
0,2 kg słodu karmelowego jasnego
płynne drożdże Wyeast
33 g chmielu goryczkowego
30 g chmielu aromatycznego

Słód do wody o temp. 50 stopni C. (12l)
62/ 10 min
72/ 50 min
76/ 10 min

początkowe Blg = 19
po wysładzaniu Blg = 12,5

55 minut chmiel goryczkowy i na 10 minut przd
końcem chmiel aromatyczny.

o godzinie 23.15 koniec prac (zadanie drożdży)

Shlangbaum
21-01-2006, 23:51
Jaroslavpoczątkowe Blg = 19
po wysładzaniu Blg = 12,5
Początkowy Blg, to ten po warzeniu dopiero. Następny mierzy się po skończonej fermentacji i właśnie różnicę tych pomiarów dzieli się przez 1,938 celem uzyskania zawartości alkoholu w piwie.

lukex
22-01-2006, 19:29
Na pewno przed warzeniem wszyscy w 3-ke zastanawialismy się co z tego wyjdzie....no i wszystko poszło dobrze , także już zacieram ręce na pierwsze piwo z naszego browarku...pozdrawiam wszystkich !!!

Jaroslav
22-01-2006, 20:40
Początkowy Blg, to ten po warzeniu dopiero. Następny mierzy się po skończonej fermentacji i właśnie różnicę tych pomiarów dzieli się przez 1,938 celem uzyskania zawartości alkoholu w piwie.
Tak masz oczywiście rację. Nie do końca wyraźnie to napisałem - początkowe Blg wyniosło 12,5.
Temperatura brzeczki utrzymuje się w granicach 22 stopni. Hmm po 20 godzinach
nadal brak piany (rzecz do poprawienia - od przyszłej warki trzeba jednak zrobić starter).
Mam nadzieję, że jednak jakoś pójdą w końcu...:(
Tak jak Lukex napisał sam proces zacierania wypadł stosunkowo poprawnie.
Obyło się bez większych wpadek. Zdziwił mnie tylko trochę czas wychładzania
brzeczki (mimo wystawienia na balkon przy mrozach dziesięciolecia ;) ).
Chyba skonstruowanie chłodnicy zanurzeniowej nie będzie złym pomysłem...

kony
23-01-2006, 09:08
Z radością przyjąłem wieści o nowym browarze w mieście Poznań.
Życzę sukcesów. U mnie Pale Ale juz jest na etapie wypijalnym więc za jakiś czas możemy urządzić małe porównanie :)
:stout:

Jaroslav
24-01-2006, 17:33
Coś dziwnego dzieje się z tym piwem.
Przez półtora dnia drożdże nie wykazywały
ruchliwości. Podjąłem działania zapobiegawcze ;)
Sprawdzałem piwo przed godziną i nadal nie ma piany.
Jednak od ostatniego razu dużo się zmieniło.
Drożdże zaczęły działać, brzeczka wykazuje dużą
"burzliwość". Pomiar Blg wykazał 8,5.

Jaroslav
24-01-2006, 17:41
Z radością przyjąłem wieści o nowym browarze w mieście Poznań.
Życzę sukcesów. U mnie Pale Ale juz jest na etapie wypijalnym więc za jakiś czas możemy urządzić małe porównanie :)
:stout:
Dziękuje bardzo za życzenia. Jeśli tylko uda się doprowadzić, także nasze Pale Ale do "etapu wypijalnego", obiecuję małe spotkanie w celu degustacji... :D
Twoje zdrowie :stout:

Jaroslav
27-01-2006, 21:04
Po siedmiu dniach koniec fermentacji burzliwej.
Piwo poszło do drugiego fermentatora i posiedzi
tam około tygodnia do 10 dni.
A my pomału planujemy kolejną warkę :kwiatek:

Jaroslav
05-02-2006, 08:09
Wczoraj bardzo pracowity dzień.
Pale Ale zostało rozlane, jeśli
starczy cierpliwości zostanie
zapomniane na parę miesięcy
(jedyną próbę smaku przepro-
wadzimy za miesiąc).

Przejdźmy jednak do najważniejszej
sprawy - warki nr II...

Jaroslav
05-02-2006, 08:47
Tym razem warzyliśmy bez Lukex'a, jego absencja
była wynikiem choroby.
Warka nr II nie ma jeszcze nazwy. Warzyliśmy
na podstawie przepisu z książki Z. Fałata
"Wszystko o piwie" (na własne eksperymenty
przyjdzie jeszcze czas :) )

600 g słodu monachijskiego Weyermann (Bamberg, typ I)
250 g słodu karmelowego jasnego (Strzegom)
5 kg słodu pilzneńskiego (Strzegom)

Początkowe 11 litrów wody zostało podgrzane do 56 stopni Celsjusza,
dodanie słodu spowodowało obniżenie do 51 stopni. Tu pierwsza
przerwa trwająca około pół godziny. Dolanie 4l wrzątku, niezbędne
było tu jednak dodatkowo włączenie na parę minut gazu, aby podgrzać
zawartość kadzi zaciernej do temperatury 64 stopni Celsjusza.
Przerwa 15 minut. Podgrzanie do 70 stopni, przerwa 20 minut.
Tutaj przeprowadziliśmy próbę jodową - pozytywny wynik.
Filtracja przebiegła sprawnie.
Gotowanie. Jak przy pierwszej warce doprowadzenie brzeczki do
wrzenia trwało wieki (niska wydajność palnika - warto by pomyśleć
o taborecie gazowym). Samo gotowanie trwało 90 minut:
- po 30 minutach 20 g chmielu goryczkowego Marynka alfa-kwasy 7%
- na 5 minut przed końcem dodanie 15 g chmielu aromatycznego "Lubelskiego"
alfa-kwasy 2,6 %
- po zakończeniu gotowania następna porcja chmielu aromatycznego (10g),
natomiast chmiel goryczkowy został usunięty
Po 30 minutach od końca gotowania, chmiel został wyrzucony, a brzeczka
poszła na balkon w celu ostudzenia. Tutaj muszę dodać, w wyniku wyparowania
części wody, wyszło około 17 litrów brzeczki. Różnice do 20 litrów uzupełniłem
wodą mineralną. Dłuugie studzenie do około 20 stopni.
Jeszcze pomiar aerometrem, który wykazał 15 Blg (jestem zadowolony z tego
wyniku :) ) i można dodawać drożdże (Saflager S-23, dwie torebki, wcześniej
starter). Fermentator został umieszczony w pomieszczeniu o temperaturze 10-12
stopni Celsjusza, a my czekamy na rozwój sytuacji;)

Shlangbaum
05-02-2006, 09:27
Pale Ale zostało rozlane, jeśli starczy cierpliwości zostanie zapomniane na parę miesięcy (jedyną próbę smaku przeprowadzimy za miesiąc).
Czy to aby nie przesada z tymi paroma miesiącami? Pale Ale nie musi tak długo leżakować.

Jaroslav
05-02-2006, 09:39
Myslę, że odstawienie piwa na trzy-cztery miesiące napewno
nie zrobi mu źle... Tu mam takie pytanie: zielone piwko
wykazywało dość dużą gorycz. Jak wpływa czas spędzony
na leżakowaniu na uszlachetnienie tej goryczki?

Twilight_Alehouse
05-02-2006, 10:01
Pale Ale faktycznie nie wymaga zbyt długiego leżakowania. Choć 3-4 miesiące możecie poczekać.
I jest to styl charakteryzujący się sporą goryczką, więc nic dziwnego że młode piwo było goryczkowe. Z biegiem czasu zmniejszy się ona oczywiście, będzie się corz bardziej wtapiać w ogólny smak piwa.

Jaroslav
05-02-2006, 17:14
Parę fotek z wczorajszego warzenia...

Jaroslav
05-02-2006, 17:16
Dodawanie słodu

Jaroslav
05-02-2006, 17:17
Artystyczne zdjęcie wyszło przez przypadek ;)

Jaroslav
05-02-2006, 17:20
Pomiary...

Jaroslav
05-02-2006, 17:21
filtracja

Jaroslav
05-02-2006, 17:22
I ostatnie...

Jaroslav
15-02-2006, 07:14
Po 10 dniach fermentacji BLG zmalało z 15 do 5 Blg.
Dziś nastąpi zlanie na cichą.

kony
15-02-2006, 08:10
Jedna uwaga do etapu "filtracja".
Być może jestem w błędzie więc może mnie ktoś naprostuje ale wydaje mi się, że na tym etapie napowietrzanie brzeczki nie jest jeszcze wskazane więc sugerowałbym założenie wężyka na kranik a nie "ciurkanie" do gara z wysokości pół metra. ;)
:stout:

Jaroslav
15-02-2006, 08:25
Dzięki za cenną uwagę. Od przyszłej warki
zastosujemy się do Twojej wskazówki. :stout:

Jaroslav
19-02-2006, 19:48
Prace nad drugą warką zakończone.
Blg końcowe = 4,5; alkohol = 5,4%.

wg2
07-05-2006, 19:36
Nie przesadzajcie, będzie jeszcze gotowanie - więc tlen w czasie tego napowietrzania i tak zostanie zdesorbowany.

Jaroslav
31-07-2006, 19:01
Ale się tu zakurzyło :rolleyes: ;) Dziś złożyłem zamówienie
w browamatorze, więc pod koniec sierpnia browarek znów
powinien ruszyć.

Shlangbaum
09-08-2006, 12:32
płynne drożdże Wyeast


33 g chmielu goryczkowego
30 g chmielu aromatycznego

Mam pytanie, jakie to były drożdże i jakie chmiele. Posmakowało mi to piwo i chciałbym uzyskać podobny efekt :)

Jaroslav
11-08-2006, 08:04
Wykorzystaliśmy chmiel w szyszkach:
- 33 g chmielu goryczkowego ''MARYNKA"
- 30 g chmielu aromatycznego ''LUBELSKI"

Jaroslav
31-08-2006, 22:58
To już chyba tradycja, co warka to inny skład personalny.
Tym razem warzyliśmy w czwórkę: Ania, Patrycja, Krzychu
(jak na razie jedynie czytelnik, ale mam nadzieje, że się
wkrótce ujawni i stanie się aktywnym forumowiczem).

Warzenie odbyło się pod Wągrowcem, stąd nazwa
trzeciej warki (od Bukowca).
Z nowości sprzętowych mogę pochwalić się 30 litrowym
garnkiem, który sprawił, że warzenie odbywało się w znacznie
bardziej komfortowych warunkach niż poprzednio.
Przejdźmy do konkretów...

Jaroslav
31-08-2006, 23:11
:D Warka III - Bukowieckie Brown Ale

Data warzenia: 26 sierpień

Receptura (lekko zmodyfikowana wersja Brown Ale wg Browamatora):
- słód pilzneński 3,5 kg
- słód karmelowy jasny 0,5 kg
- słód Carafa typ I 0,2 kg
- drożdże Safale S-04
- 32g chmiel goryczkowy "Magnum" a-kwasy 14% (szyszka)
- 30g chmiel aromatyczny "Lomik" a-kwasy 5% (szyszka)
- woda mineralna Staropolanka

Zacieranie:
- 30 min / 62C
- 30 min / 70C
Chmielenie - 60 minut:
- goryczkowy 60 minut
- aromatyczny 10 minut

To warzenie sprawiło mi chyba najwięcej frajdy. Mam nadzieję,
że wynikiem tego spotkania towarzyskiego będzie powstanie
kolejnego domowego browaru (na co się bardzo poważnie zapowiada :D )

Shlangbaum
31-08-2006, 23:43
- 30g chmiel aromatyczny "Lomik" a-kwasy 5% (szyszka)

Skąd takie cudo wytrzasnąłeś :confused:

ART
01-09-2006, 00:03
Skąd takie cudo wytrzasnąłeś :confused:
pewnie wyhodował :D

Jaroslav
01-09-2006, 07:14
http://www.wes.com.pl/ , chmiel przechomikowany :D

Jaroslav
04-09-2006, 06:19
Po 8-dniowej fermentacji większość warki nr III została
przelana na cichą. Niewielka ilość piwa została już
zabutelkowana (jestem ciekaw, jaki będzie to miało
wpływ na smak piwa).

Shlangbaum
02-02-2007, 21:31
Czyżby browar zawiesił działalność ?

Jaroslav
02-02-2007, 21:59
Czyżby browar zawiesił działalność ?
Trochę szalony czas w życiu nastał, ale tak
właśnie myślę nad wygospodarowaniem jednego
dnia na uwarzenie portera (Dzidek mnie tak
natchnął). Ostatnia sesja ma się ku końcowi, więc
warto byłoby pomyśleć o uczczeniu tej wiekopomnej
chwili ;)

Jaroslav
01-04-2007, 19:35
Warka nie powstałaby, gdyby nie życzliwość kolegi
Macbie. Ogromne dzięki za sprezentowanie surowców :stout:

Receptura Browamatora na ciemną pszenicę,
zmodyfikowałem jedynie chmiel (granulat na szyszki).

1,3 kg słód pilzneński Weyermann
1,9 kg słód pszeniczny jasny Weyermann
0,6 kg słód monachijski Weyermann
0,2 kg słód Carawheat
0,05 kg słód pszeniczny czekoladowy

10 gram chmielu goryczkowego Marynka
40 gram chmielu aromatycznego Lubelski

Warzenie także wg instrukcji:
Do 15 l wody o temperaturze 46C wsypałem 4 rodzaje słodów/ przerwa 10 min
przerwa 15 min/ 53C
przerwa pół godziny/63C
przerwa 10 min/72C
wsyp słodu pszenicznego czekoladowego
podgrzanie do temperatury 78C

Gotowanie 75 minut
po 10 minutach: 15 gram chmielu aromatycznego i 10 gram chmielu goryczkowego
po 50 minutach: kolejna porcja (15 gram) chmielu aromatycznego
tuż przed końcem dodałem kolejne 10 gram chmielu Marynka

Jako, że warzenie było totalnym zaskoczeniem - nie udało się zorganizować
woreczka na chmiel (tudzież rajstop). Staraliśmy się by piwo było mimo
wszystko w miarę klarowne. Filtracja i inne zabiegi sprawiły, że ostatecznie
powstało 18 litrów o ballingu 11.

Jaroslav
08-04-2007, 09:57
Wczoraj piwo przenieśliśmy na fermentację cichą.
Dołączam etykietę:

Jaroslav
22-12-2007, 16:48
Warka V - porter świąteczny (w stylu angielskim)

Witam po 8 miesiącach ;) Tym razem uwarzyliśmy portera
w stylu angielskim. Receptura wg. Browamatora.

Słód pilzneński 3,6 kg
Słód karmelowy ciemny 200 g
Słód barwiący 200 g
drożdże Safale S-04

Jest to nasz debiut z granulatem i muszę przyznać, że
mi się spodobało.
25 g goryczkowego Marynka
25 g aromatyczny Lubelski

Woda: niskomineralizowana Eden z ujęcia Nowe w Krzeszowicach.

Zaczęliśmy też trochę inaczej niż dotychczas. Na ogół podgrzewałem
część wody w czajniku elektrycznym, a później dolewałem odpowiednią
ilość wody zimnej. W tej warce 17 l wody podgrzaliśmy od "zera" do temperatury
68 stopni. Nastąpiła 40 minutowa przerwa, aż do negatywnej próby jodowej.
Podgrzanie zacieru do 77 stopni i dodanie słodu barwiącego. Przerwa 10 minut.
Filtracja. 55 minut gotowania z chmielem goryczkowym, a następnie 15 minut z
dodatkiem aromatycznego. Obecnie czekam, aż temperatura zejdzie do 22 stopni
i zadam drożdże.
Wyszło 20 litrów. 11,5 BLG.

Jaroslav
03-01-2008, 08:34
Były małe problemy ze startem drożdży, ale w
końcu fermentacja burzliwa przebiegła prawidłowo.
Obecnie 4 dzień fermentacji cichej.

Jaroslav
16-01-2008, 08:09
Rozlew V warki nastąpił 13.01.