Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Bulgot

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aqqq
    Member
    • 12-2007
    • 56

    Browar Bulgot

    Chyba czas zacząć zapisywać warki, choć przy moim tempie wpisy będą nieczęste.
  • aqqq
    Member
    • 12-2007
    • 56

    #2
    Pszeniczne lekkie (mini warka 10l)

    słód bazowy: 0.9kg
    słód pszeniczny jasny (Weyermann): 1.25kg

    zacieranie infuzyjne: 20'@37C -> 15'@45C -> 20'@55C -> 45'@66C -> 45'@72C

    Z powodu przekroczenia proporcji woda/słód dwie ostatnie przerwy uzyskane przez dekokcję (albo coś w tym stylu - podgrzanie do wrzenia litra głównie rzadszej części zacieru i szybki zwrot do kadzi zaciernej).

    Brzeczka przednia: 6.5l @ 15Blg
    wysładzanie(78C): 6l @ 5Blg + 3l @ 3Blg

    Gotowanie 60'

    Marynka 5g @ 20'
    Lubelski 7g @ 40'

    Po gotowaniu 12.5l @ 11.5Blg (+ 0.5l śmieci).

    starter 0.5l WY3068 zadany w temp. 26C

    Wydajność (12.5 * 115g) / (2115 * 80%) = 1437.5 / 1692 ~=85% (czy ja to dobrze liczę?)

    Comment

    • aqqq
      Member
      • 12-2007
      • 56

      #3
      Przeniczne ciemne

      Poprzednia pszeniczka poszła na krótką cichą, a drożdże dostały nowe papu:

      słody:
      bazowy 0.8kg
      pszeniczny jasny 0.5kg
      pszeniczny ciemny 0.5kg
      Caramunich I 100g
      Caraaroma 100g
      pszeniczny czekoladowy 60g

      25'@40C -> 10'@55C -> 70'@67C -> 40'@72C

      Bp 4.7l @ 18.5 Blg
      1w 5l @ 8 Blg
      2w 5l @ 3 Blg

      Gotowanie 60'

      Marynka 5g @ 20'
      Lubelski 6g @ 40'

      Po gotowaniu 12l @ 11.5 Blg (plus 0.5l w śmieciach)

      Gęstwa WY3068 z poprzedniej warki, temp. zadania 28C

      Wydajność (12 * 115) / (1800 * 80% + 260 * 70%) ~= 85%

      Comment

      • aqqq
        Member
        • 12-2007
        • 56

        #4
        Stout czekoladowy

        Odkurzyłem zestaw BA na Stout i uwarzyłem, z lekkimi modyfikacjami:

        słód jasny rozpoczął od krótkiej przerwy w 40C, w tym czasie skleikowałem osobno płatki, po czym dołączyłem do zacieru. Podniosłem do 55C na 10'. Dalej 60'@67C, potem dodatek słodu ciemnego i palonego jęczmienia z zestawu plus 60g czekoladowego pszenicznego. Następnie 15'@72C, filtrowanie i wysładzanie.

        W sumie 25l @ 11.5Blg przed gotowaniem.

        Chmielenie wg schematu z zestawu.

        Po gotowaniu zostało 21l. Trafiło do fermentatora, zadane aktywnym starterem S-04 (może i sztuka dla sztuki, ale czemu nie?) w temp.27C.

        Wydajność policzę jak się doszukam współczynnika dla płatków.

        No to chwilowa przerwa - zabrakło miejsca w fermentatorach i gazu w butli

        Comment

        • kolomar
          Senior
          • 12-2005
          • 175

          #5
          Cześć.

          Jak to zestaw z BA, to nie musiałeś tych płatków kleikować. Płatki błyskawiczne można dodawać w takiej postaci w jakiej są, razem ze słodami.

          Pozdrawiam.
          Last edited by kolomar; 06-07-2009, 00:59.
          Warzenie piwa

          Comment

          • aqqq
            Member
            • 12-2007
            • 56

            #6
            Ahoj,

            no tak, mogłem zacierać od razu, ale chciałem przećwiczyć procedurę Poza tym mam małą lodówkę turystyczną (znaczy, kadź zacierną) i wykorzystałem gorące skleikowane płatki jako źródło temperatury dla kolejnej przerwy, żeby jakiejś abstrakcyjnej proporcji woda:słód nie uzyskać.

            Pozdrawiam

            Comment

            • aqqq
              Member
              • 12-2007
              • 56

              #7
              znalazłem u Palmera współczynniki i wygląda, że wydajność zacierania Stouta była przyzwoita:

              (25*115) / (3200*0.8 + 100*0.74 + 300*0.55 + 500*0.7 + 60*0.6) ~= 90%

              Fermentuje sobie spokojnie w 18C. Ciekawe, co wyjdzie.

              Aha, gaz już kupiłem...

              Comment

              • aqqq
                Member
                • 12-2007
                • 56

                #8
                12l pszenicznego lekkiego poszło z cichej do butelek wraz z 100g glukozy. Jakoś nie zmierzyłem gęstości przed jej dodaniem, ale po dodaniu piwo miało równo 3Blg, więc odfermentowało do nieco poniżej 2.5Blg. Zapach fantastyczny, wygląd i smak młodego piwa też cieszy. Łącznie 20 butelek 0.5 + 3 butelki 0.33 kapslowane + 3 butelki 0.33 z zamknięciem patentowym (te są do testowania postępów w nagazowaniu/dojrzewaniu). Rety, jeszcze dwa tygodnie czekania...

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  #9
                  Dwa tygodnie? Co Ty za głupoty wymyślasz? Forum se poczytaj!
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • aqqq
                    Member
                    • 12-2007
                    • 56

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dwa tygodnie? Co Ty za głupoty wymyślasz? Forum se poczytaj!
                    'se' to możesz kaczora pogłaskać

                    Piwo stoi w piwniczce, ma w porywach 16C i szybciej niż w tydzień się nie nagazuje, dlatego dałem margines i przyjąłem dwa tygodnie. Hefe-Weizen jako gatunek wymaga sporego nagazowania (3.5-4.5 objętości CO2)... Coś jeszcze mam wyjaśnić albo doczytać?

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #11
                      Nie - jest ok, wszystko kumam oprócz tego, że nie wstawiłeś piwa do lodówki i nie dałeś marginesu dwóch lat.
                      Last edited by fidoangel; 10-07-2009, 22:10.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • huanghua
                        Senior
                        • 10-2005
                        • 1910

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                        'se' to możesz kaczora pogłaskać
                        (...)


                        Powodzenia. Śrutownik śmiga?
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • aqqq
                          Member
                          • 12-2007
                          • 56

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi


                          Powodzenia. Śrutownik śmiga?
                          Ahoj,

                          Jasne, śrutownik śmiga, chłodnica chłodzi, wszystko gro i bucy że hej
                          Wielkie dzięki za pożyczenie sprzętu - staram się, żeby był w użyciu.
                          Niedługo podrzucę pierwsze efekty do degustacji.

                          Pozdrowienia

                          Comment

                          • aqqq
                            Member
                            • 12-2007
                            • 56

                            #14
                            Weizenbock (mini warka 10l)

                            Warzenie w sobotę, 11.07., ale dopiero teraz uzupełniam wpis.

                            Dunkelweizen poszedł na krótką cichą, więc żeby drożdże się nie nudziły (i godnie zakończyły swój pobyt w fermentatorze) dostały nowe papu:

                            słód bazowy - 0.9kg
                            pszeniczny jasny - 1.0kg
                            pszeniczny ciemny - 0.5kg
                            Baltic Malt karmelowy - 0.15kg
                            Caraaroma - 0.1kg
                            Carared - 0.1kg
                            pszeniczny czekoladowy - 0.025kg

                            Ogólnie takie czyszczenie resztek słodów ale z zamysłem wycelowania w ciekawy kolor.

                            Zacieranie: 20'@44C -> 50'@65C -> 30'@72C

                            Bp: 12l@14Blg
                            1w: 3l@7Blg

                            i na tym wysładzanie skończyłem, więc wydajność na pewno ucierpiała, ale przy założonym czasie gotowania 80' i końcowej objętości 10l była to objętość optymalna.

                            Chmielenie (80'):
                            15g Lubelski 2008 T90 @ 0'
                            5g Lubelski 2008 T90 @ 75'

                            Po gotowaniu zostało 10l @ 17.5Blg plus 0.6l chmielin, z czego udało się odzyskać 0.35l brzeczki przez odstanie i dekantację.

                            Po szybkim schłodzeniu do 27C brzeczka trafiła do drożdży z poprzedniej warki (następnego dnia dodałem 0.35l z odzysku, po przegotowaniu i ostudzeniu).

                            Szacunkowa wydajność: (10.35 * 175) / (2400 * 0.8 + 0.375 * 0.7) ~= 94% ?
                            czyli chyba nieźle, nawet bez drugiego wysładzania.

                            Za około tydzień będzie do wzięcia dobrze zaprawiona w bojach gęstwa WY3068

                            Comment

                            • aqqq
                              Member
                              • 12-2007
                              • 56

                              #15
                              małe porządki

                              11l Dunkelweizena odfermentowało na cichej do 3 Blg i trafiło dziś z 100g glukozy do butelek. Wyszło 20x0.5l + 3x0.33l.

                              Stout poszedł na cichą.

                              Degustacja pierwszej butelki Hefe-Weizena. Mniam
                              Nagazowanie bardzo ok, ale jeszcze brakuje związania dwutlenku węgla.

                              Weizenbock trafi na cichą wkrótce, tylko niech się trochę ochłodzi bo strach wieko od frementatora uchylać

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎