Za ciepło! nie zniosłem jęczmienia do piwnicy i chyba nici ze słodowania tej porcji. Woda przy płukaniu jęczmienia bardzo sie pieni ,ziarno wydaje ostry,kwaskowaty zapach.Zaczął się proces słodowania i chyba ruszyła dzika fermentacja.wypłukam jeszcze raz i poczekam do jutra ,ale chyba pójdzie do kanału.
początek przygody
Collapse
X
-
Czy ten zapach to nie był aby zapach "ogórkowy"? Takowy może towarzyszyc słodowaniu.podlas napisał(a)
Za ciepło! nie zniosłem jęczmienia do piwnicy i chyba nici ze słodowania tej porcji. Woda przy płukaniu jęczmienia bardzo sie pieni ,ziarno wydaje ostry,kwaskowaty zapach.Zaczął się proces słodowania i chyba ruszyła dzika fermentacja.wypłukam jeszcze raz i poczekam do jutra ,ale chyba pójdzie do kanału.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
-
Ogórkowy? nie za bardzo,chyba by z tego nic nie było,bo w smaku ziarno było kwaskowate a woda przy płukaniu baaardzo sie pieniła.Jest to moja wina,bo po nastawieniu ziarna wyskoczyły mi ważne sprawy i całymi dniami nie było mnie w domu.Wezmę się poważniej za kolejne próby pod koniec sierpnia-początek września.lukuj napisał(a)
Czy ten zapach to nie był aby zapach "ogórkowy"? Takowy może towarzyszyc słodowaniu.
Żal utuliłem UrQellem
Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...-
Channel: Czechy
-
-
-
browar Buxton jest z Buxton w hrabstwie Derbyshire (East Midlands). Jego historia sięga 2009 r. i domowego warzenia w garażu, chwilowej przygody jako kontraktowiec i od 2010 warzą w swoim browarze.
Porter (brytyjski), 4,1% alk.
https://buxtonbrewery.co.uk/product/gatekeepe...-
Channel: Anglia
-
-
Irish dry stout (w wersji nitro)
11% ekstr.,
4,1% alk.
Warzone m.in. z dodatkiem słodu żytniego i palonego jęczmienia
Aromat - kawa i palone ziarno
Piana - niższa, zwarta, dość nietrwała, na dłużej niewiele zostaje
Barwa - smolisty z...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-03, 21:02 -
- Loading...
- Koniec listy.

!!
Comment