początek przygody

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • podlas
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.02
    • 39

    #46
    Za ciepło! nie zniosłem jęczmienia do piwnicy i chyba nici ze słodowania tej porcji. Woda przy płukaniu jęczmienia bardzo sie pieni ,ziarno wydaje ostry,kwaskowaty zapach.Zaczął się proces słodowania i chyba ruszyła dzika fermentacja.wypłukam jeszcze raz i poczekam do jutra ,ale chyba pójdzie do kanału.

    Comment

    • podlas
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.02
      • 39

      #47
      Poszło wczoraj do kanału....szkoda

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #48
        Wypij za piwowarstwo kilkoma piwkami, niezależnie od producenta.
        Tak po prostu jest i już...
        Głowa do góry !!
        Następne będą, dzięki temu doświadczeniu doskonalsze, a więc wypijalne
        Za piwka domowe !!

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #49
          podlas napisał(a)
          Za ciepło! nie zniosłem jęczmienia do piwnicy i chyba nici ze słodowania tej porcji. Woda przy płukaniu jęczmienia bardzo sie pieni ,ziarno wydaje ostry,kwaskowaty zapach.Zaczął się proces słodowania i chyba ruszyła dzika fermentacja.wypłukam jeszcze raz i poczekam do jutra ,ale chyba pójdzie do kanału.
          Czy ten zapach to nie był aby zapach "ogórkowy"? Takowy może towarzyszyc słodowaniu.
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • podlas
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.02
            • 39

            #50
            lukuj napisał(a)
            Czy ten zapach to nie był aby zapach "ogórkowy"? Takowy może towarzyszyc słodowaniu.
            Ogórkowy? nie za bardzo,chyba by z tego nic nie było,bo w smaku ziarno było kwaskowate a woda przy płukaniu baaardzo sie pieniła.Jest to moja wina,bo po nastawieniu ziarna wyskoczyły mi ważne sprawy i całymi dniami nie było mnie w domu.Wezmę się poważniej za kolejne próby pod koniec sierpnia-początek września.
            Żal utuliłem UrQellem

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • KulisBrew
              KuliśBrew
              KulisBrew
              Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
              Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
              kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
              2020-08-28, 14:09
            • dadek
              Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
              dadek
              Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
              2023-11-17, 00:48
            • kaczka116
              Pracownia Piwa, Kwaśne Przygody: Citrus
              kaczka116
              Piwo gotowe do oceny
              2019-08-31, 14:46
            • darekd
              Buxton, Gatekeeper
              darekd
              browar Buxton jest z Buxton w hrabstwie Derbyshire (East Midlands). Jego historia sięga 2009 r. i domowego warzenia w garażu, chwilowej przygody jako kontraktowiec i od 2010 warzą w swoim browarze.

              Porter (brytyjski), 4,1% alk.

              https://buxtonbrewery.co.uk/product/gatekeepe...
              2025-08-31, 00:17
            • darekd
              Zapanbrat, [Trzech Kumpli], Wheeler
              darekd
              Irish dry stout (w wersji nitro)

              11% ekstr.,
              4,1% alk.

              Warzone m.in. z dodatkiem słodu żytniego i palonego jęczmienia

              Aromat - kawa i palone ziarno
              Piana - niższa, zwarta, dość nietrwała, na dłużej niewiele zostaje
              Barwa - smolisty z...
              2025-03-03, 21:02
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...