Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mazowsze - pierwszy raz - pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
    No to musze poszukac po sklepach - nie spotkalem sie jeszcze z tym - chyba za Obolon BILE - znaczy biale to wlasnie witbir?
    Tak, Obolon Bile pretenduje do bycia witbierem.

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    No to musze poszukac po sklepach - nie spotkalem sie jeszcze z tym - chyba za Obolon BILE - znaczy biale to wlasnie witbir?

    pzdr
    flood

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
    Wzyciu nie pilem witbira...
    Żałuj. Bardzo fajny styl.

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    Kopyr - dzięki za wiedze - wydawało mi sie ze skoro jest tam alkoholometr - to pokaze mi po prostu poziom.

    Witbir - tak, rajt, pszeniczne - ale jakos nie przyszlo mi ono do glowy jak robilem zamowienie - opis ze pszenicze jakos automatycznie podsunal mi hefe-weizen.

    moj brak wiedzy i blad (IMHO) w opisie.

    Wzyciu nie pilem witbira...

    pzdr
    flood

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
    Kopyr - to nie wyliczenia - tyle mi pokazała skala alkoholu na balingometrze.

    Chyba ze to tak mierzyc nie można?
    Nie można.
    Alkohol obliczamy ze wzoru, do którego podajemy blg początkowe i końcowe. Można też użyć kalkulatora.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do drożdży - człowiek się wciaz uczy - ze strony WESa;

    Drożdże Blanche -Brew

    Specjalne drożdże piwowarskie górnej fermentacji,
    doskonale nadające się do fermentacji piw pszenicznych.

    No to i takich spróbowalem.
    No i bardzo dobrze napisali. Witbier to piwo pszeniczne.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    W tym artykule zawarto wiele przydatnych obliczeń:

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jako wynik pomiaru alkoholu podałeś odczyt Blg po zakończeniu fermentacji .

    Prawidłowo możesz wyliczyć przybliżoną moc piwa ze wzoru:
    blg początkowe - blg końcowe / 1,938 = ~ alkohol w %

    12,5 blg - 2,5 / 1,938 = 5,16 %

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    Kopyr - to nie wyliczenia - tyle mi pokazała skala alkoholu na balingometrze.

    Chyba ze to tak mierzyc nie można?

    Co do drożdży - człowiek się wciaz uczy - ze strony WESa;

    Drożdże Blanche -Brew

    Specjalne drożdże piwowarskie górnej fermentacji,
    doskonale nadające się do fermentacji piw pszenicznych.

    No to i takich spróbowalem.

    To co juz pije - to były Muntonsy pszeniczne, tylko. Dochodzi na burzliwej mieszanka z WES

    pzdr
    flood
    Last edited by flood; 27-07-2008, 13:41.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
    Alkoholu - na glukozie 2%, na ekstrakcie 2,5%
    Miernie
    A skąd te wyliczenia?

    Dwie uwagi do wcześniejszych postów. Pszeniczne z ekstraktów (a zwłaszcza WESa) wychodzą ciemne, kolorem podpadające pod dunkela. Drożdże Blanche z Brewfermu są do witbierów, a nie do hefeweizen. Wydzielają też dużo siarkowodoru (zapach zgniłych jaj). Przynajmniej u mnie wydzielały. Pomimo to, są to bardzo dobre drożdże.

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    Pierwsza warka - po dwóch tygodniach refrmentacji.

    Połowa z glikozą, połowa z ekstraktem suchym pszenicznym.

    Nie ma specjalnej różnicy w smaku, choć to na glukozie ciut bardziej owocowe

    Zapach - miodzio.
    Wygląd - mętne, prawie bursztynowe - prawie jak dunkel hefe weizen

    Dlaczego taki kolor - było tylko na ekstraktach muntons?

    Smak - pewno nieobiektywny - to w końcu pierwsza warka.
    Można już nie kupowac okocimia czy Fratera, Obolon też odpada.
    Zona mówi ze lepsze od Paulanera - mnie nie stać aż tak wysoko go ocenic...

    Alkoholu - na glukozie 2%, na ekstrakcie 2,5%
    Miernie

    Piany - prawie kompletnie brak - na glukozie około 1 cm przez parę minut - ponieważ był sypany łyżeczką od kawy - to widocznie poszło za mało.

    Coż - pierwsze doświadczenia.

    Ogólnie - SUPER, wyszło

    pzdr
    flood

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    Druga warka - po szesciu dniach;

    kożuch kremowej piany około 1-1,5 cm - nieruchomy.
    Ale Blg tylko 7 - a powinno być mniej.

    Zapachu już nie ma, a brzeczka, czy też już młode piwo - mdłe, smakuje miodem i kwasem chlebowym, trochę chlebem razowym na miodzie.
    Takie byle jakie, mało smaczne, jakby rozwodnione

    Na kwas do chleba?

    Zobaczymy czy Blg spadnie jeszcze.

    pzdr
    flood

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
    No to jednak wnosze ze cos moze byc nie tak...

    Pierwsza pieknie pachniala - jakbym butelke Obolonia otworzyl...

    Uzupelnie - obie warki pszeniczne, pierwsza muntons, druga na WES.

    pzdr
    flood
    Powąchać przez internet nie potrafię , sam zobaczysz w którą stronę pójdzie - trzymam kciuki.

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    No to jednak wnosze ze cos moze byc nie tak...

    Pierwsza pieknie pachniala - jakbym butelke Obolonia otworzyl...

    Uzupelnie - obie warki pszeniczne, pierwsza muntons, druga na WES.

    pzdr
    flood

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,

    pierwsza warka juz w butelkach, czeka na swój czas.

    Wczorak warzyłem drugą, z ekstraktów WESa, plus drożdze Brewfermu Blanche.
    Nastawione po północy - zajrzałęm teraz do fermentora, no i zonk;

    drożdże ruszyły - piana jest, ale zapach z fermentora - aż w nosie zakręcił - nie wiem czy to aceton, ale ostry, chemiczny zapach, podrażniający nos.

    I nie wiem czy to już kwas, czy tak powinno się stać na burzliwej - brak praktyki.
    Może koledzy podsuniecie co się dzieje?

    pzdr
    flood
    Spokojnie, jak nie masz doświadczenia możesz mylnie ocenić zapach. Poczekaj spokojnie, wykonaj małą degustację po tygodniu - reasumując zawsze zdążysz wylać.
    Bądź dobrej myśli zapachy mogą być mylące.

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    Witam,

    pierwsza warka juz w butelkach, czeka na swój czas.

    Wczorak warzyłem drugą, z ekstraktów WESa, plus drożdze Brewfermu Blanche.
    Nastawione po północy - zajrzałęm teraz do fermentora, no i zonk;

    drożdże ruszyły - piana jest, ale zapach z fermentora - aż w nosie zakręcił - nie wiem czy to aceton, ale ostry, chemiczny zapach, podrażniający nos.

    I nie wiem czy to już kwas, czy tak powinno się stać na burzliwej - brak praktyki.
    Może koledzy podsuniecie co się dzieje?

    pzdr
    flood

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎