Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
Wyświetlenie odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mazowsze - pierwszy raz - pszeniczne
Collapse
X
-
No to musze poszukac po sklepach - nie spotkalem sie jeszcze z tym - chyba za Obolon BILE - znaczy biale to wlasnie witbir?
pzdr
flood
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziWzyciu nie pilem witbira...
Leave a comment:
-
-
Kopyr - dzięki za wiedze - wydawało mi sie ze skoro jest tam alkoholometr - to pokaze mi po prostu poziom.
Witbir - tak, rajt, pszeniczne - ale jakos nie przyszlo mi ono do glowy jak robilem zamowienie - opis ze pszenicze jakos automatycznie podsunal mi hefe-weizen.
moj brak wiedzy i blad (IMHO) w opisie.
Wzyciu nie pilem witbira...
pzdr
flood
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziKopyr - to nie wyliczenia - tyle mi pokazała skala alkoholu na balingometrze.
Chyba ze to tak mierzyc nie można?
Alkohol obliczamy ze wzoru, do którego podajemy blg początkowe i końcowe. Można też użyć kalkulatora.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziCo do drożdży - człowiek się wciaz uczy - ze strony WESa;
Drożdże Blanche -Brew
Specjalne drożdże piwowarskie górnej fermentacji,
doskonale nadające się do fermentacji piw pszenicznych.
No to i takich spróbowalem.
Leave a comment:
-
-
W tym artykule zawarto wiele przydatnych obliczeń:
Leave a comment:
-
-
Jako wynik pomiaru alkoholu podałeś odczyt Blg po zakończeniu fermentacji .
Prawidłowo możesz wyliczyć przybliżoną moc piwa ze wzoru:
blg początkowe - blg końcowe / 1,938 = ~ alkohol w %
12,5 blg - 2,5 / 1,938 = 5,16 %
Leave a comment:
-
-
Kopyr - to nie wyliczenia - tyle mi pokazała skala alkoholu na balingometrze.
Chyba ze to tak mierzyc nie można?
Co do drożdży - człowiek się wciaz uczy - ze strony WESa;
Drożdże Blanche -Brew
Specjalne drożdże piwowarskie górnej fermentacji,
doskonale nadające się do fermentacji piw pszenicznych.
No to i takich spróbowalem.
To co juz pije - to były Muntonsy pszeniczne, tylko. Dochodzi na burzliwej mieszanka z WES
pzdr
floodLast edited by flood; 27-07-2008, 13:41.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziAlkoholu - na glukozie 2%, na ekstrakcie 2,5%
Miernie
Dwie uwagi do wcześniejszych postów. Pszeniczne z ekstraktów (a zwłaszcza WESa) wychodzą ciemne, kolorem podpadające pod dunkela. Drożdże Blanche z Brewfermu są do witbierów, a nie do hefeweizen. Wydzielają też dużo siarkowodoru (zapach zgniłych jaj). Przynajmniej u mnie wydzielały. Pomimo to, są to bardzo dobre drożdże.
Leave a comment:
-
-
Pierwsza warka - po dwóch tygodniach refrmentacji.
Połowa z glikozą, połowa z ekstraktem suchym pszenicznym.
Nie ma specjalnej różnicy w smaku, choć to na glukozie ciut bardziej owocowe
Zapach - miodzio.
Wygląd - mętne, prawie bursztynowe - prawie jak dunkel hefe weizen
Dlaczego taki kolor - było tylko na ekstraktach muntons?
Smak - pewno nieobiektywny - to w końcu pierwsza warka.
Można już nie kupowac okocimia czy Fratera, Obolon też odpada.
Zona mówi ze lepsze od Paulanera - mnie nie stać aż tak wysoko go ocenic...
Alkoholu - na glukozie 2%, na ekstrakcie 2,5%
Miernie
Piany - prawie kompletnie brak - na glukozie około 1 cm przez parę minut - ponieważ był sypany łyżeczką od kawy - to widocznie poszło za mało.
Coż - pierwsze doświadczenia.
Ogólnie - SUPER, wyszło
pzdr
flood
Leave a comment:
-
-
Druga warka - po szesciu dniach;
kożuch kremowej piany około 1-1,5 cm - nieruchomy.
Ale Blg tylko 7 - a powinno być mniej.
Zapachu już nie ma, a brzeczka, czy też już młode piwo - mdłe, smakuje miodem i kwasem chlebowym, trochę chlebem razowym na miodzie.
Takie byle jakie, mało smaczne, jakby rozwodnione
Na kwas do chleba?
Zobaczymy czy Blg spadnie jeszcze.
pzdr
flood
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziNo to jednak wnosze ze cos moze byc nie tak...
Pierwsza pieknie pachniala - jakbym butelke Obolonia otworzyl...
Uzupelnie - obie warki pszeniczne, pierwsza muntons, druga na WES.
pzdr
flood
Leave a comment:
-
-
No to jednak wnosze ze cos moze byc nie tak...
Pierwsza pieknie pachniala - jakbym butelke Obolonia otworzyl...
Uzupelnie - obie warki pszeniczne, pierwsza muntons, druga na WES.
pzdr
flood
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedziWitam,
pierwsza warka juz w butelkach, czeka na swój czas.
Wczorak warzyłem drugą, z ekstraktów WESa, plus drożdze Brewfermu Blanche.
Nastawione po północy - zajrzałęm teraz do fermentora, no i zonk;
drożdże ruszyły - piana jest, ale zapach z fermentora - aż w nosie zakręcił - nie wiem czy to aceton, ale ostry, chemiczny zapach, podrażniający nos.
I nie wiem czy to już kwas, czy tak powinno się stać na burzliwej - brak praktyki.
Może koledzy podsuniecie co się dzieje?
pzdr
flood
Bądź dobrej myśli zapachy mogą być mylące.
Leave a comment:
-
-
Witam,
pierwsza warka juz w butelkach, czeka na swój czas.
Wczorak warzyłem drugą, z ekstraktów WESa, plus drożdze Brewfermu Blanche.
Nastawione po północy - zajrzałęm teraz do fermentora, no i zonk;
drożdże ruszyły - piana jest, ale zapach z fermentora - aż w nosie zakręcił - nie wiem czy to aceton, ale ostry, chemiczny zapach, podrażniający nos.
I nie wiem czy to już kwas, czy tak powinno się stać na burzliwej - brak praktyki.
Może koledzy podsuniecie co się dzieje?
pzdr
flood
Leave a comment:
-
Leave a comment: