Browar spod Salzburga warzy to chlebowe piwo z piekarnią sieci Interspar. Domyślam się, że odbierają niesprzedane pieczywo bio.
Z Austrii piłem kiedyś podobne piwo z browaru Bierol, tylko że wtedy był to ejl:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-s-bread-ale
To ma 12,8% ekstr. i 5,5% alk.
Aromat - słodowy, słodszy, trochę drożdży
Piana - wysoka, zwarta, trwały kożuszek
Barwa - jaśniejszy, zamglony bursztyn
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - słodowa baza wyraźna, dość słodka (bardziej ziarno zbożowe niż chleb), chmiel bardzo łagodny, nieznaczna, dłuższa goryczka na finiszu
Treściwość - stosunkowo wysoka
Przeciętne, niespecjalnie mi podeszło.
Z Austrii piłem kiedyś podobne piwo z browaru Bierol, tylko że wtedy był to ejl:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-s-bread-ale
To ma 12,8% ekstr. i 5,5% alk.
Aromat - słodowy, słodszy, trochę drożdży
Piana - wysoka, zwarta, trwały kożuszek
Barwa - jaśniejszy, zamglony bursztyn
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - słodowa baza wyraźna, dość słodka (bardziej ziarno zbożowe niż chleb), chmiel bardzo łagodny, nieznaczna, dłuższa goryczka na finiszu
Treściwość - stosunkowo wysoka
Przeciętne, niespecjalnie mi podeszło.