Malmgårdin, Huvila X-Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2164

    #1

    Malmgårdin, Huvila X-Porter

    Porter Bałtycki. Alkohol: 7,0%. Ekstrakt 17,5%.

    Kolor: bardzo ciemny brąz, pod światło ciemne rubinowe, klarowne.
    Piana: Kawa z mlekiem, potężna, trwała, nalewa się na kilka razy, jak bita śmietana,
    Zapach: palone słody, kawa, czekolada gorzka, lukrecja, przypalony cukier,
    Smak: dużo kawy, palonego słodu, gorzkiej czekolady, wytrawne, ściągające, końcówka kwaskowa i goryczkowa, goryczka bardziej od przypalonego słodu niż chmielowa,
    Wysycenie: niskie

    Bardzo dobre. Zaskoczył mnie brak słodyczy w smaku. Alkoholu prawie nie czuć. W miarę treściwe jak na 17,5 blg.
    Attached Files
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    #2
    Zapach. Intensywnie, bogato, bałtycko. Słód, chleb wileński, troszkę paloności, suszona śliwka, słodycz.
    Piana potężna. Cieplutki, brązowawy beż. Długo się nalewa, bo rośnie i rośnie, a potem opada już dość szybko, bo nie jest przesadnie zwarta. Gazu niewiele.
    Kolor niemal czarny nawet pod światło (100 W). Prześwieca tylko tam gdzie jest cienka warstwa piwa i wtedy jest to ciepły, cieplutki brąz.
    Smak. Słodycz słodowa, chleb jw., gorzka czekolada, która w sumie nadaje tonu. Bardzo, bardzo bałtycko. W finiszu spora goryczka chmielowa.
    Wrażenia co najmniej jak z 20-tki.
    Bardzo mi smakował ten porterek.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Kolesław; 2016-04-19, 22:32.

    Comment

    • VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

      #3
      Pity na festiwalu był po prostu przepyszny.
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
        darekd
        Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
        2024-07-22, 00:26
      • bastion
        Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
        bastion
        Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
        2025-04-24, 22:25
      • darekd
        Born, Král
        darekd
        Minibrowar z miasteczka Nový Bor na północy Czech (kraj liberecki).

        Więcej:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...0-pivovar-born

        Leżak dolnej fermentacji, 12% ekstr., 4,8%...
        2023-05-04, 23:05
      • Javox
        Batemans, Five Generations
        Javox
        5G
        Session IPA na chmielach Fuggles, Harlequin, Olicana.
        Zawartość alko 4.2%

        Piana - cienka warstewka.
        Lacing - trochę było.
        Barwa - lekko zamglony, żółty bursztyn.
        Gaz - lekki (pompa).
        Aromat - posmak gruszkowy i szary chleb.
        Smak - mało...
        2024-04-19, 15:56
      • Petitpierre
        25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
        Petitpierre
        Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
        2023-08-25, 21:15
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...