Badger, Master Stoat

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13321

    #1

    Badger, Master Stoat

    Pierwotnie browar z Blandford St Mary w hrabstwie Dorset (południowa Anglia) nazywał się Hall & Woodhouse. Należy do rodziny Woodhouse i ma historię sięgającą 2 poł. XVIII w.



    Obecnie równolegle ze stałą nazwą stosują Badger (borsuk) - który też już od dawna jest symbolem przedsiębiorstwa.

    W nazwach piw mają różne miłe zwierzątka, oprócz borsuka jest fretka i gronostaj (Stoat). Siłą rzeczy stoat jest stoutem (a dokładnie to Coffee Stout) o zaw. 5% alk.



    Ciekawostką jest fakt, że zawiera siarczyny, konserwant popularny w przemyśle winiarskim.

    Aromat - ciasteczkowy (amaretti), kawa z mlekiem, słodki i nieco sztuczny
    Piana - wysoka, trwalsza
    Barwa - smolista, pod światło ciemnobrązowe przebicie
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - podobne ciasteczka jak w aromacie, mleczna kawa (mleko na pierwszym miejscu nie przez przypadek), trochę karmelu/toffi, bardzo niewiele goryczkowej paloności. Jak na stouta przesadnie miękkie (a w końcu to kawowy stout), z solidną dawką słodyczy
    Treściwość - wyraźniejsza pełnia

    Sztuczne w odbiorze, choć pijalne, to nie smakowało mi.



Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...