Pierwotnie browar z Blandford St Mary w hrabstwie Dorset (południowa Anglia) nazywał się Hall & Woodhouse. Należy do rodziny Woodhouse i ma historię sięgającą 2 poł. XVIII w.
Obecnie równolegle ze stałą nazwą stosują Badger (borsuk) - który też już od dawna jest symbolem przedsiębiorstwa.
W nazwach piw mają różne miłe zwierzątka, oprócz borsuka jest fretka i gronostaj (Stoat). Siłą rzeczy stoat jest stoutem (a dokładnie to Coffee Stout) o zaw. 5% alk.
Ciekawostką jest fakt, że zawiera siarczyny, konserwant popularny w przemyśle winiarskim.
Aromat - ciasteczkowy (amaretti), kawa z mlekiem, słodki i nieco sztuczny
Piana - wysoka, trwalsza
Barwa - smolista, pod światło ciemnobrązowe przebicie
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - podobne ciasteczka jak w aromacie, mleczna kawa (mleko na pierwszym miejscu nie przez przypadek), trochę karmelu/toffi, bardzo niewiele goryczkowej paloności. Jak na stouta przesadnie miękkie (a w końcu to kawowy stout), z solidną dawką słodyczy
Treściwość - wyraźniejsza pełnia
Sztuczne w odbiorze, choć pijalne, to nie smakowało mi.
Obecnie równolegle ze stałą nazwą stosują Badger (borsuk) - który też już od dawna jest symbolem przedsiębiorstwa.
W nazwach piw mają różne miłe zwierzątka, oprócz borsuka jest fretka i gronostaj (Stoat). Siłą rzeczy stoat jest stoutem (a dokładnie to Coffee Stout) o zaw. 5% alk.
Ciekawostką jest fakt, że zawiera siarczyny, konserwant popularny w przemyśle winiarskim.
Aromat - ciasteczkowy (amaretti), kawa z mlekiem, słodki i nieco sztuczny
Piana - wysoka, trwalsza
Barwa - smolista, pod światło ciemnobrązowe przebicie
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - podobne ciasteczka jak w aromacie, mleczna kawa (mleko na pierwszym miejscu nie przez przypadek), trochę karmelu/toffi, bardzo niewiele goryczkowej paloności. Jak na stouta przesadnie miękkie (a w końcu to kawowy stout), z solidną dawką słodyczy
Treściwość - wyraźniejsza pełnia
Sztuczne w odbiorze, choć pijalne, to nie smakowało mi.