Taka reakcja organizmu na możliwość drenażu kieszeni. Część sceny craft skoncentrowała się na łechtaniu podniebienia wąskiej grupie konsumentów zwanej "ciągłymi poszukiwaczami" (tak sobie ich nazwałem). To głównie dla tych konsumentów tworzone są nowe piwa. Coraz to nowe bodźce do wydania pieniędzy. Bo przecież lepiej wydać na 3 nowości niż na 1 solidne piwo...
Browar Faktoria
Collapse
X
-
Minimum 20 piw bez amerykańców w składzie uwarzonych w klasycznych stylach? Proszę bardzo:
- Pinta: a'la Grodziskie, Czarna Dziura (schwarzbier), Odsiecz Wiedeńska (vienna lager), Ognie szczęścia (IRA), Dymy Marcowe (ruchbier), Jak w Dym (rauchbock), Psze-koźlak (weizenbock), C'est ne pas IPA, Dyniamit, Koniec Świata, Apetyt na Życie, Stare Ale Jare, Angielskie Śniadanie, Pierwsza Pomoc, Dobry Wieczór. Łącznie 15.
-AleBrowar - Sweet Cow, Smoky Joe, nowy Ortodox, Saint no More z zeszłego roku - 4 sztuki
- Artezan - witbier, angielska IPA, brown porter, Nutcracker, saison, grodziskie, imperialne grodziskie, wild ale, RIS, pszenica z trawą cytrynową, Czarna wołga, niebawem angielska single hop IPA - 12 szt
Pracownia Piwa - żytni stout, milk stout, wędzony stout, golden ale, belgian ale, grodziskie - na pierwszy ogień 6.
Do tego bittery z Piwoteki, Widawy, Hausta, weizenbock z Kormorana i Piwoteki, witbier z Kormorana i Namysłowa, Marcowe z Ciechana, Pils i altbier z Manufaktury Piwnej, Wołek Zbożowy z Piwoteki, Vienna Lager i Dunkel z Wojkówki, Amber lager, witbier z Jana Olbrachta, milk stout, witbier z Olimpu, dry stout, coffe stout, christmas ale i oak aged pale ale z Widawy, gruit Kopernikowski, przeleżakowane portery z Ciechana i Kormorana, Lwówek Porter.Comment
-
Jak ktoś tu jest mentalnie zabunkrowany, to nowo powstające kontraktowce, które nie tylko mają ubogi i przewidywalny repertuar, ale także celują nie tyle w ten sam segment rynku, ale wręcz w kilkadziesiąt tych samych lokali i grupę wiernych sekciarzy.Comment
-
CZyli są inne i da się wybrać. Problemem jest sama IPA i to że jest w danym portfolio najliczniej reprezentowana. Rozwiązaniem problemu nie jest więc uwarzenie 30 pilsów i 30 stoutów, tylko zaprzestanie produkcji IPA. To jest bolączka. Kiedyś był jeden stout z Gaba i starczyło, ale wtedy nie było IPA...No sama Pinta zrobiła z 10, Artezan też kilka, do 20 starczy Ursa. Ale czy wszyscy inni muszą jechać prawie wyłącznie A(I)PA?Comment
-
To teraz weź zerknij jeszcze raz i ile z tego jest powtórką sprzed roku, dwu?! Ile z tych fanaberii było dostępne poza 2-3 miastami? To zresztą też widać po plebiscycie, jak piwa naprawdę dobre ginęły w natłoku szeroko dostępnych, dobrze promowanych eventami.Minimum 20 piw bez amerykańców w składzie uwarzonych w klasycznych stylach? Proszę bardzo:
- Pinta: a'la Grodziskie, Czarna Dziura (schwarzbier), Odsiecz Wiedeńska (vienna lager), Ognie szczęścia (IRA), Dymy Marcowe (ruchbier), Jak w Dym (rauchbock), Psze-koźlak (weizenbock), C'est ne pas IPA, Dyniamit, Koniec Świata, Apetyt na Życie, Stare Ale Jare, Angielskie Śniadanie, Pierwsza Pomoc, Dobry Wieczór. Łącznie 15.
-AleBrowar - Sweet Cow, Smoky Joe, nowy Ortodox, Saint no More z zeszłego roku - 4 sztuki
- Artezan - witbier, angielska IPA, brown porter, Nutcracker, saison, grodziskie, imperialne grodziskie, wild ale, RIS, pszenica z trawą cytrynową, Czarna wołga, niebawem angielska single hop IPA - 12 szt
Pracownia Piwa - żytni stout, milk stout, wędzony stout, golden ale, belgian ale, grodziskie - na pierwszy ogień 6.
Do tego bittery z Piwoteki, Widawy, Hausta, weizenbock z Kormorana i Piwoteki, witbier z Kormorana i Namysłowa, Marcowe z Ciechana, Pils i altbier z Manufaktury Piwnej, Wołek Zbożowy z Piwoteki, Vienna Lager i Dunkel z Wojkówki, Amber lager, witbier z Jana Olbrachta, milk stout, witbier z Olimpu, dry stout, coffe stout, christmas ale i oak aged pale ale z Widawy, gruit Kopernikowski, przeleżakowane portery z Ciechana i Kormorana, Lwówek Porter.
Powtarzamy dyskusję, która została wydzielona z wątku imperialnej pinty bałtyckiej
Comment
-
Nie JA nie chcę, zaprzestania produkcji AIPA. Nawet lubię ten gatunek. Tylko dlaczego KAŻDY nowy browar lub kontraktowiec zaczyna od niego (i część póki co poprzestaje)? To nie jest żadna rewolucja.CZyli są inne i da się wybrać. Problemem jest sama IPA i to że jest w danym portfolio najliczniej reprezentowana. Rozwiązaniem problemu nie jest więc uwarzenie 30 pilsów i 30 stoutów, tylko zaprzestanie produkcji IPA. To jest bolączka. Kiedyś był jeden stout z Gaba i starczyło, ale wtedy nie było IPA...
Z wymienionych przez Ciebie piw kilka ma "nowofalowy" chmiel, mimo że nie jest AIPA.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A te nowe crafty jak ten z tego wątku, browar Masona, Birbant, itd. to w ilu będą dostępne? Bo mnie się wydaje że w tych samych. Jak chcesz żęby piwo było ogólnie dostępne i regularnie warzone to pisz swoje postulaty pod kątem Ambera, Raciborza, Lwówka, Czarnkowa, Fortuny...po co piszesz o craftach skoro ich piwa i tak nie trafią do takiej ilości miejsc jakbyś sobie tego życzył i nawet jak uwarzą 10/10 twoich ulubionych stylów to i tak będzie jojczenie że w Białej Podlasce nie ma?To teraz weź zerknij jeszcze raz i ile z tego jest powtórką sprzed roku, dwu?! Ile z tych fanaberii było dostępne poza 2-3 miastami?
Ale to że przegrały w plebiscycie chyba nie przekadza Ci by po nie sięgać? IPhone jest promowany i dostępny a mimo wszystko nie korzystam, jestem zadowolony z Nokii. Pisałeś że problemem jest polaryzacja i brak piw w stylach klasycznych/ciekawych nie z Ameryki. Teraz problemem jest fakt że nie takie wygrywają plebiscyt, choć wyliczyłem ich około 50, zapominając pewnie kilkanaście innych.To zresztą też widać po plebiscycie, jak piwa naprawdę dobre ginęły w natłoku szeroko dostępnych, dobrze promowanych eventami.
Zginęły w natłoku innych w plebiscycie więc ich nie ma...trzeba jojczyć o kolejne które też zginą w tym samym natłoku i też ich nie będzie. Czarna dziura wszystko wchłonie.
Prezesie, jesteś tu długo stażem, jesteś piwowarem domowym, z niejednego pieca chleb jadłeś i z niejednego kufla piłeś. Proszę przeczytaj to co piszesz chłodnym okiem i zastanów się czy to naprawdę ma sens.Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2014-02-12, 23:20.Comment
-
Bo większość craftów od AIPA zaczyna? Bo większość craftów wokół tego stylu buduje swoją egzystencję? Bo dla większości z nich to flagowy produkt? (No ewentualnie RIS jeszcze)? Bo lubią ten styl i lubili go warzyć w domu?
I to czyni całą moją wyliczankę bezużyteczną?Z wymienionych przez Ciebie piw kilka ma "nowofalowy" chmiel, mimo że nie jest AIPA
Dorzuć sobie jasną i ciemną pszenicę z Ursy, wita z Hausta, belgian ale z Szału Piw i 50 będzie nadal jak w mordę strzelił.
Comment
-
Anteks, jesteś tu długo stażem, jesteś piwowarem domowym, z niejednego pieca chleb jadłeś i z niejednego kufla piłeś. Proszę przeczytaj to co piszesz chłodnym okiem i zastanów się czy to naprawdę ma sens.
Comment
-
Może łypnij jakiegoś piwa, co? Ponoszą Cię chyba nerwy.
Nigdzie nie napisałem opinii nt "Twojej wyliczanki".
Napiszę teraz: Dobra robota Pioterb4! W sumie to wiele osób trochę przekonałeś. Mnie nie musiałeś, staram się być obiektywny i słuchać kontrargumentów, powyżej napisałem:
Petitpierre chyba troszkę przesadzasz. Też mam powoli dość tej jednostajnej amerykanizacji, ale dotyczy ona przede wszystkim nowych browarów/kontraktowców. W każdym multitabie masz możliwość napić się czy to czy to wędzonki, czy grodziska, czy stouta, czy pszenicy, czy koźlaka... W mniejszych pubach bardzo rzadko spotykam się z sytuacją, żeby była tylko AIPA. Owszem jest jej bardzo dużo i zaczyna męczyć, ale żeby dominowała na rynku to nie powiem. Dominuje tylko wśród debiutów (przynajmniej tych udanych).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam szanownych forumowiczów
Jestem tu nowy i przepraszam jeśli zaśmiecam ale nie znalazłem działu szukam piwa. Czy w/w piwo Winchester z browaru Faktoria jest jeszcze do kupienia? Podejrzewam, że nie ale ich strona pokazuje, że tak tylko cos czuję że nie jest aktualizowana.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Piwiarnio-restauracja baskijskiego browaru Baga Biga Faktoria. Mozna wypić również wino, cydr. Kuchnia lokalno-międzynarodowa
https://www.facebook.com/bagabigafaktoria
https://bagabigafaktoria.com/
...-
Channel: Hiszpania
2022-09-18, 20:58 -
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Sniff – COYPU Brewing the Unexpected
Alkohol: 6,5% / °16 P / ? IBU
Styl: NEIPA
Chmiele: Citra, Idaho 7, Motueka, Sabro, Nelson Sauvin
Browarek kontraktowy ludzi związanych z agencją Flov, która robi nieco etykiet (m.in.) dla kraftowych projektów.
Jak...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-11-16, 08:26 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment