Speedway czyli żużel :-)
Collapse
X
-
-
W dzisiejszym Głosie Wielkopolskim artykuł o Poznańskim żużlu
"...Żużel w Poznaniu
Po 15 latach nieobecności ligowy żużel powróci do Poznania. Młodzi, ale pełni zapału i pomysłów szefowie Poznańskiego Stowarzyszenia Żużlowego, z prezesem Tomaszem Wójtowiczem i Dariuszem Górznym, jego zastępcą na czele, prowadzą rozmowy z potencjalnymi sponsorami. Wczoraj potwierdzili, że do przyszłorocznych rozgrywek o mistrzostwo drugiej ligi zostanie zgłoszony debiutant z Poznania.
Robert Umiński, Norbert Kościuch, to pierwsi żużlowcy z Wielkopolski, którzy zainteresowani są ofertą z Poznania.
– Prowadzimy poważne negocjacje i nie chcemy, aby nasz klub po roku zniknął z żużlowej mapy kraju, jak w 1991 roku upadł po dwunastu miesiącach poznański Polonez, czy w 50. latach Olimpia – powiedział Tomasz Wójtowicz, prezes PSŻ.
Na stadionie w Lasku Golęcińskim wczoraj rozpoczęto montaż band wokół toru, a w październiku ma zostać zorganizowany, pierwszy od wielu lat, turniej indywidualny..."
Robert Umiński, Norbert Kościuch, zna ich ktoś ??Comment
-
Umiński http://poloniapila.isp.net.pl/html/uminski.php
Kościuch http://www.unia.leszno.pl/zuzel/inde...ra&zawodnik=12
Na torze ich osobiście nie widziałem , ale z tego co wyczytałem w pressservice to na razie głębokie rezerwy obu klubów.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AudiRobert Umiński, Norbert Kościuch, zna ich ktoś ??
Absolutne minimum to I liga - wtedy jest szansa na zakontraktowanie czasem niezłych polskich i zagranicznych żużlowców.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcyA kogo Ty się spodziewałeś - Golloba, Hampela?Last edited by Audi; 2005-08-19, 09:04.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Audiarcy, gdyby były wymienione nazwiska Golloba i Hampela nie pytał by czy ktoś ich zna.Comment
-
Oby tylko wogle coś ruszyło na stadione choć II liga ale zawsze coś sie będzie działoComment
-
Motocykle wróciły na poznański tor!
26 sierpnia na remontowany obiekt w Lasku Golęcińskim zawitały maszyny żużlowe. Ku uciesze spacerujących po okolicy Poznaniaków, licznie przysiadających na trybuny stadionu, na tor wyjechały 2 motocykle. Tym samym przerwana została głucha cisza która zapadła nad torem ponad 10 lat temu. Zgromadzeni członkowie klubu i pozostali widzowie obejrzeli kilkanaście kółek.
Zdjęcia z tego wydarzenia można obejrzeć TUTAJ
Od siebie powiem krótko "nareszcie"Comment
-
W pięknym stylu Gollob 4 raz z rzędu wygrał GP w Bydgoszczy. Natomiast Rickardsson już w drugim wyścigu zapewnił sobie mistrzostwo zdobywając brakujące mu 4 punkty.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Zawody były niezgorsze. Nareszcie udało mi się być na GP w którym wygrał Tomek Gollob-tyle czasu na to czekałem! Szkoda tylko że w przypadku naszych reprezentantów albo jeden jedzie dobrze albo drugi, nie licze Protasiewicza jako zawodnika z dziką kartą, który pojechał wprost rewelacyjnie. Mowa o Hampelu. Niestety słabiutko było słabiutko. Widać że albo pokłucił się troszkę ze sprzętem albo jakaś załamka formy na koniec sezonu. Bardzo mi się podobała jazda Lee Richardsona. Na początku dwa 0 a później już był prawie nie pokonany. Minusem imprezy były żule które poprzyłaziły żeby się nawalić chyba, po prostu myślałem że szalikiem zadusze! Człowiek chce się dobrze bawić a tu menda spada ci na głowe z ławeczki wyżej... No i jeszcze musiałem sporzyć 3 Calsbergi! bo częstowali ludzie z którymi jechałem, niewypadało odmówić, za to będe sobie musiał zadać pokute. Np opije się tym ochydnym, tanim, nie wiadomo skąd RycerzemComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandalZawody były niezgorsze. Nareszcie udało mi się być na GP w którym wygrał Tomek Gollob (..)
Dziwi bardzo kiepska postawa Sullivana (były zawodnik Polonii) ale daje nadzieję na odrobienie punktów w ligowych półfinałach.Comment
-
No tak, dzisiaj miałem okazję popatrzeć na Poznańskiej Olimpi jak zawodnicy testowali sobie tor. Było na co popatrzeć , choć byli to zawodnicy nie licencjonowani to i tak pokazali co potrafią.
Prawdopodobnie 9 października odbędą się pierwsze po 10 latach zawody tzn. pokaz dla fanatyków speedwaya i publiczności poznańskiej. Na początek będą jeździć tylko nie licencjonowani zawodnicy , ale to i tak dużo jak na początek.
Zdrowie organizatorów oby się powiodło
P.S.
Dziękuję wiceprezesowi p. Dariuszowi Górznemu za info telefoniczne o dzisiejszym treningu.Comment
-
Comment
-
A czy ten tor w Poznaniu ma już licencje co by można było jakąś poważną imprezkę zorganizować?Comment
Comment