Mmmm Porter Warszawski!

Wyświetlenie postu osobno
  #2  
Stare 10-02-2004, 07:29
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

1. Gotowca z cukrem trzeba na kilka minut zagotować. Mozna nie gotować, ale zwiększa to ryzyko skażenia.
2. Domyślam się, ze nie dysponujesz odpowiednio dużym garem, stąd ten gotowiec i cukier w 2 litrach wody. Lepiej jest podzielić to choćby na pół, a pierwsze dziesięć litrów wody zagotować dzień wcześniej, żeby dobrze wystygła.
3. Drożdże suche należy wcześniej rozbełtać w wodzie, żeby już pracujące wlewać do brzeczki. Wsypałeś suche, stąd to opóźnienie w fermentacji.
4. Te kostki lodu to niebezpieczeństwo skażenia brzeczki. Nie powinno się niczego dorzucać do brzeczki.
5. Trochę mało tej piany. Wyglada na to, że rzeczywiście stężenie brzeczki było niskie i piwo szybko odfermentowało. W warunkach zamkniętego gąsiora powinno być z 10 cm piany.
6. No i najważniejsze - jeśli to był Bavarian Lager, to załączone drożdże były dolnej fermentacji, a więc powinny fermentować w temp. poniżej 10 st. C. Przy wyższej temperaturze też będzie piwo, ale będzie już mocno odbiegało od zamierzonego stylu.
Odpowiedz cytując