Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 31-12-2017, 11:50
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Pytanie BLG - czy powinienem już rozlewać

Witajcie,

Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra (czy w przypadku Brewkitów nie jest to konieczne?).

Teraz mam następujący problem, otóż, na instrukcji napisano, że 10 dni należy dokonać pomiaru hydrometrem, jeżeli wskazuje 1009, można rozlewać, jeśli więcej, to czekać. Nie wiem jaka to skala, bo autorzy instrukcji nie raczyli poinformować. Ja, posiadam standardowy aerometr, z tego co się z orientowałem to piwo z brewkitu powinno mieć 1 BLG przy rozlewie, Tak przynajmniej wyczytałem na innym instrukcji brewkitu pils, tej samej firmy - (1009 lub 1 BLG).
Jutro mam 10 dzień fermentacji, a BLG caly czas na poziomie 3. Rurka fermantacyjna od czasu do czasu daje o sobie znać. Czy piwo można już rozlewać przy tym poziomie, czy jednak cierpliwie czekać? Będę zobowiązany za pomoc.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 31-12-2017, 13:06
Fotka Użytkownika: Petitpierre
Petitpierre Petitpierre is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2014
Miejscowość: Gród bogaty
Posty: 1 715
Standardowy

1008 to jest 2 blg.

3 kardynalne błędy-i instrukcja i filmiki, a trzeci to warzenie dolniaka na pierwszy ogień.

Co dodawałeś do brewkit'u? Cukier, ekstrakt? Na ile litrów wody? Znając to można założyć jakie mogło być blg początkowe i czy 3 blg to będzie finał czy jeszcze dać mu czasu. Jeśli to dopiero 10 dni fermentacji, to z pewnością.
__________________
Chto humor i zdrowi ma na względzi,
Tyn piwu Lwowski kirzyć będzi,
Najbardzij klawy piwu browar Lwowski stwarza
Bryzgaj halby ni znasz aptek ni lekarza
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 31-12-2017, 13:10
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Dodałem - Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg
Całości (razem z Brewkitem i ekstraktem) wyszo 23 litry.
Obecna temperatura piwa to ok 22-23 stopnie.

JonI edytował/a post 31-12-2017 o godz. 13:12. Powód: doprecyzowanie
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 31-12-2017, 13:33
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Jeszcze edna kwestia która mnie niepokoi to to, że ok 4 a może nawet 5 dni BLG się zatrzymało na poziomie 3
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 31-12-2017, 13:55
Fotka Użytkownika: Petitpierre
Petitpierre Petitpierre is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2014
Miejscowość: Gród bogaty
Posty: 1 715
Standardowy

10-11 blg start wobec tego. Jeśii blg stoi, to widocznie stoi. Daj mu parę dni jeszcze, a potem butelkuj, rewelacji nie będzie, pilsa tym bardziej, ale napój okołopiwny owszem.
__________________
Chto humor i zdrowi ma na względzi,
Tyn piwu Lwowski kirzyć będzi,
Najbardzij klawy piwu browar Lwowski stwarza
Bryzgaj halby ni znasz aptek ni lekarza
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 31-12-2017, 14:34
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Jak próbowałem to gorycz jest wyraźnie wyczuwalna, wad na tę chwilę brak, jedynie gazu brakuje więc może nie będzie tak źle?:P


Jeszce mam pytanie, co zrobiłem źle, że rewlacji nie będzie, co mogę poprawić na przyszłość?

Dzięki za pomoc.

JonI edytował/a post 31-12-2017 o godz. 14:35. Powód: dodanie pytania
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 31-12-2017, 14:44
Fotka Użytkownika: Petitpierre
Petitpierre Petitpierre is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2014
Miejscowość: Gród bogaty
Posty: 1 715
Standardowy

Na pewno zawsze sprawdzaj blg początkowe. Poza tym, warz piwa odpowiednie do temperatury, więc górnej fermentacji. Zamiast brew-kit'ów przejdź na warzenie z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem.

Powodzenia!
__________________
Chto humor i zdrowi ma na względzi,
Tyn piwu Lwowski kirzyć będzi,
Najbardzij klawy piwu browar Lwowski stwarza
Bryzgaj halby ni znasz aptek ni lekarza
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 31-12-2017, 14:46
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
Zamiast brew-kit'ów przejdź na warzenie z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem.

Powodzenia!
To na pewno, brewkity jednak wybrałem na początek, żeby się trochę oswoić

Dzięki raz jeszcze. Pozdr.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Witbier niskie blg początkowe, jest sens kontynułować czy lepiej od nowa? gmilin Kołyska piwowarska 3 20-07-2017 09:56
Czy można już butelkować? k_s Browarnictwo amatorskie 2 14-06-2017 13:36
Cicha fermentacja czy rozlewać? m2200 Kołyska piwowarska 10 17-12-2015 20:23
Bydgoski browar domowy - pierwsze kroki prichert Twoje warzenie 12 09-11-2014 17:10



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:27.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.