Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
(...) przede wszystkim uważam, że warto utrzymać niezależny portal w tej postaci, w jakiej obecnie funkcjonuje. Jakoś to miejsce wciąga i nie chodzi tylko o sam temat, może bardziej o ludzi tu piszących. Odkąd się zarejestrowałem lubię tu zaglądać. Przyznam, że jest to pierwsze forum w jakie udało mi się wciągnąć.
Remikola
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 15-05-2018, 22:48
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 179
Standardowy Warka, Kolejowa 26, Browar Browarka

Nikt nie zaprzeczy, że Warka z piwa jest znana. Gorzej jednak, że produkty wychodzące z fabryki wuja Huinekena chluby miastu nie przynoszą i nie po to wysiadłem tu z pociągu 14.05.2018. Na szczęście w cieniu giganta, którego ogromne silosy widoczne są w tle, w październiku 2016 roku powstał browarek nawiązujący do chlubnych tradycji wareckiego piwowarstwa. Co ciekawe mieści się on w parterowym budynku, który kiedyś pełnił rolę magazynu wielkiej Warki. Trafić tu bardzo łatwo, z dworca PKP ulicą wzdłuż torów trzeba iść około 400 m i skręcić w prawo przy domu weselnym.
Browarka to "dziecko" Huberta Kurzepy, który piwowarstwem (oczywiście domowym) z sukcesami zajmował się już od wielu lat. Świadczy o tym blacha Mistrza Piwowara zdobyta na Żywieckim Konkursie Piw Domowych już w 2007 roku, zdobiąca obecnie jego własny browar. A ten technicznie wygląda tak:
Warzelnia pochodzi z przemysłu mleczarskiego. Kocioł warzelny i kadź filtracyjna mają nominalną pojemność 12 hl, whirpool nawet 16 hl, jednak max wielkość warki to 10 hl. Kocioł jest ogrzewany żywym ogniem za pomocą palników gazowych zasilanych z butli. Brzeczka po schłodzeniu na wymienniku, przetaczana jest do bezciśnieniowego tanku fermentacyjnego znajdującego się w sąsiednim pomieszczeniu. Po 7-10 dniach fermentacji młode piwo trafia za kolejne drzwi na leżakownię gdzie znajdują się 4 stojące tanki leżakowe. Tak fermentor jak leżaki są własnej produkcji, spawane na miejscu o pojemności użytkowej 10 hl. Miejsca jest bardzo dużo, tak więc powiększenie możliwości produkcyjnych browaru poprzez dstawienie kolejnych tanków jest jak najbardziej możliwe.
Do produkcji używa się słodów Irex, chmieli polskich i z USA. Ciekawostką jest sposób rozdrabniania słodu do warzenia gdyż w użyciu jest tu nie klasyczny śrutownik lecz mający już swoje lata walcowy zgniatacz.
Jak na razie Hubert wszystko robi sam warząc 3 warki miesięcznie. Gotowe piwa w około 70 % rozlewa do butelek a resztę do kegów. Choć wolał by odwrotne proporcje, to taka jest polska specyfika i zapotrzebowanie. Jako właściciel sklepu piwno-monopolowego w centrum Warki (Warszawska 2) wie to najlepiej. Można tu kupić wszystkie piwa z Browarki (butelka 7,50-9 zł), lub napełnić PET (12-15 zł/1 l). Poza tym butelkowe można trafić w innych sklepach w Warce i okolicy albo po umówieniu się podjechać na zakupy wprost do browaru.
Obecnie większość piw ma nową szatę graficzną i krój etykiet, a na kapslach pojawiły się stylowe banderole.

Chyba trzech piw z Browarki (na pewno Trolla) miałem już okazję spróbować na debiucie browaru na 6 edycji WFP, teraz prosto z tanków Hubert polewał:
- Zawodnik (Ale na polskim chmielu)
- Czar Tropików (Fruit Ale)
- Stefan (Robust Porter)
- Żytni Stout z suszoną śliwką - sorka, nie zapisałem nazwy.
No i cóż powiedzieć, dobrotki to były . No a jeszcze kolejne nowości dostałem w butelkach do domu.
Jak wiadomo okolice Warki to ogromne zagłębie sadownicze, więc gmina wraz z miejscowymi producentami jabłek, miodów, rękodzieła, gospodarstwami agroturystycznymi, muzeum maszyn rolniczych i Browarką utworzyła tzw. Szlak Jabłkowy (www.jablkowa.warka.pl) dzięki czemu turyści mają co zwiedzać i czego próbować. Wydano również bardzo ładny, kolorowy folder promujący tą inicjatywę, cieszy ze nie zabrakło w nim browaru.
Dlatego Hubert postanowił (chyba jako pierwszy) zastosować do swojej 12° Zawodnik wytłoczyn jabłkowych pozyskanych przy produkcji soków. Jednak nie do końca był zadowolony z efektu, jabłko jakoś w piwie ginie. Próbowałem tej wersji już w domu z butelki, jest ciut jabłkowości w aromacie ale w smaku rzeczywiście się ona rozmywa choć piwo jest jak najbardziej dobre. Czekam na dalsze jabłkowe eksperymenty. I nie tylko jabłkowe, bo na małym sprzęcie Browamatora Hubert ciągle coś eksperymentuje.

Dzięki za możliwość zwizytowania Browarki, pogaduchy, piwne poczęstunki i prezenty. W imieniu Huberta zapraszam na stoisko browaru na Wrocławskim FDP w czerwcu oraz imprezy lokalne w okolicy Warki.

Fotki w galerii:
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23379
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23380
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23381
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23382
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23383
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23384
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23385
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23386
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23387
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23388
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 16-05-2018, 11:24
Fotka Użytkownika: Pancernik
Pancernik Pancernik is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Łazy (k/Jabłonowa ;))
Posty: 8 108
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
...teraz prosto z tanków Hubert polewał:
- Zawodnik (Ale na polskim chmielu)
- Czar Tropików (Fruit Ale)
- Stefan (Robust Porter)
- Żytni Stout z suszoną śliwką - sorka, nie zapisałem nazwy
Się mi wydaje, że pierwsze piwo nazywa się "12. zawodnik", a ostatnie - "Cień" .
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 16-05-2018, 14:56
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 16 873
Standardowy

Piękne są w swej prostocie takie browary.
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 16-05-2018, 17:37
Fotka Użytkownika: Jaroslav
Jaroslav Jaroslav is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Poznań/Wierzyce
Posty: 899
Standardowy

Kraft przez duże K.
PS. Dadek jak zawsze świetna relacja
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Warszawa, Schroegera 83 (Bielany), Stan Umysłu - sklep i galeria z dobrym piwem FREEDOMSOUND Mazowieckie 326 wczoraj 10:35
Policzmy wszystkie browary Pendragon Historia 15 02-05-2018 21:39
Wielkie uaktualnienie 2015 - Browar na Jurze, Zawiercie ul. Paderewskiego 114 ART Wielkie uaktualnienie 2015 0 18-12-2014 21:28
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 13:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 07:28.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.