Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Chyba nie będę zbyt oryginalny jeśli napiszę że BrowarBiz to dla mnie przede wszystkim ogromne źródło wiedzy dotyczącej piwa. Staram się cały czas poszerzać moją kolekcję wypitych piw, a dzięki forum znalazłem informację nie tylko o wielu ciekawych piwach ale i o miejscach gdzie mogę je dostać. Sam udzielam się zdecydowanie rzadko (choć może kiedyś to się zmieni ;) ), dlatego chociaż poprzez Premium Użytkownika mogę wesprzeć to, jakże wartościowe dla każdego miłośnika piwa miejsce w sieci.
Reventador
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 02-09-2018, 20:00
Fotka Użytkownika: Jaroslav
Jaroslav Jaroslav is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Poznań/Wierzyce
Posty: 946
Standardowy Żywiec, ks. Prałata Stanisława Słonki 22A, Beskidzki Browar Rzemieślniczy

Najmniejszy i jeden z najnowszych browarów rzemieślniczych w Polsce.
Znajduje się on 5 minut spaceru od dworca w Żywcu na ulicy ul. ks. Prałata
Stanisława Słonki 22A. Założony przez dwóch piwowarów domowych,
którzy swoje hobby postanowili zamienić w pełnoprawne zajęcie zawodowe.

Jest to zupełnie nowe podejście do piwowarstwa komercyjnego w naszym kraju.
Bez wykładania monstrualnych środków na rozpoczęcie działalności powstał browar o
jednorazowym wybiciu ok. 60l. Warzenie odbywa się w 100l nierdzewnych garnkach
umieszczanych na taboretach gazowych zasilanych z butli. Browar posiada kilka niezależnie
chłodzonych pomieszczeń, co sprawia że chłopaki mają możliwości fermentacji piw górnej i
dolnej fermentacji jednocześnie. Całość procesu produkcji piwa jest bardzo zbliżona
wielkością i zastosowanymi rozwiązaniami do browarnictwa domowego. Legalizacja trwała
8 miesięcy, myślę jednak że browar przetarł nowe szlaki.
Czy w polskiej rzeczywistości inicjatywa tej wielkości ma prawo bytu na dłuższą metę?
Nie ukrywam, że trzymam kciuki za pozytywny rozwój sytuacji. Data powstania Beskidzkiego
Browaru Rzemieślniczego, może być znaczącą w historii naszej piwnej rewolucji.

Browar posiada ogromną swobodę w doborze warzonych styli i właściciele nie ukrywają,
że z tych możliwości będą korzystać. Od pomysłu na piwo do realizacji mogą upłynąć
jedynie godziny. Pierwsze warki to w większości piwa nowej fali: wybitny new england,
bardzo dobre citra single hop oraz american pale ale; jest też klasyczna pszenica.
Nazwy piw nawiązują do szczytów Beskidu Żywieckiego np. Trzy Kopce czy Tyniok
(piwa dostępne są w schronisku na Hali Lipowskiej).
Na premierę czekały już piwa w stylach grodziskie, braggot czy leżakowany z płatkami
dębowymi porter bałtycki (ja zostałem nieoficjalnie poczęstowany wersją standardową -
chapeau bas).
Wykorzystanie szablonu pozwala na dodruk nowych wzorów etykiet w samym browarze.
Część piwa jest rozlewana również do petainerów.


W galerii znajdują trzy moje zdjęcia:
https://www.browar.biz/galeria.php?id=24280
https://www.browar.biz/galeria.php?id=24279
https://www.browar.biz/galeria.php?id=24278
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 02-09-2018, 20:04
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 370
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav Wyświetlenie odpowiedzi
Część piwa jest rozlewana również do petainerów.

przy takim wybiciu to do jednego petainera
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 02-09-2018, 20:28
Fotka Użytkownika: Jaroslav
Jaroslav Jaroslav is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Poznań/Wierzyce
Posty: 946
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
przy takim wybiciu to do jednego petainera
Chłopaki twierdzą, że ich rekord to trzy warki na dobę. Ten model wymaga dużo pasji,
samozaparcia i pracowitości.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 03-09-2018, 04:20
Fotka Użytkownika: wizi
wizi wizi is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2014
Miejscowość: Kobyłka
Posty: 59
Standardowy

Napisz coś więcej o fermentowni. Jakich fermentorów używają?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 03-09-2018, 07:21
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 726
Standardowy

Owszem jak ktoś chce się w to bawić jako uzupełnienie innej pracy i obsługiwać "wokół komina" to dobry przykład, że można (choć niekoniecznie w całej Polsce). Ale browary do 250-300 litrów jeśli chcą trochę w światku rzemieślniczym podziałać to prędzej czy później zmienią sprzęt na większy. 3 lub 2 warzenia na dzień/tank uważam, za zbyt obciążające. Przez pierwsze miesiące może będzie to cieszyć, ale potem okaże się męczarnią.
Tym niemniej szacun, że w kolejnym miejscu powstaje malutki browar prowadzony i założony przez piwowarów domowych.

e-prezes edytował/a post 03-09-2018 o godz. 07:23.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 15-09-2018, 13:15
Fotka Użytkownika: Jaroslav
Jaroslav Jaroslav is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Poznań/Wierzyce
Posty: 946
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wizi Wyświetlenie odpowiedzi
Napisz coś więcej o fermentowni. Jakich fermentorów używają?
Znalazłem zdjęcie w sieci, które obrazuje jak to dokładnie wygląda:
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg tanki.jpg (15,4 KB, liczba wyświetleń: 55 )
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 15-09-2018, 14:50
Fotka Użytkownika: wizi
wizi wizi is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2014
Miejscowość: Kobyłka
Posty: 59
Standardowy

Dzięki. Zupełnie jak w browarze domowym
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie chmielakikrasnystaw Imprezy, promocje, wydarzenia 2 20-08-2018 09:54
Policzmy wszystkie browary Pendragon Historia 15 02-05-2018 21:39
Wielkość produkcji polskich browarów Pendragon Piwo - ogólne 54 21-01-2015 08:02
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 13:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 15:45.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.