Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Zapraszamy na Wroclawski Festiwal Dobrego Piwa!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #576  
Stare 18-05-2018, 21:10
Puszek_72 Puszek_72 is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2012
Miejscowość: Kraków
Posty: 258
Standardowy

Osobiście wątpię żeby to jakiś koncern chciał to kupić. Za małe zakłady, pewnie jak by marka miała z 10% udziału w rynku to może wtedy a tak nawet marki BRJ nie ma jest Ciechan, Lwówek, Bojanów.
Zobaczmy może ktoś się znajdzie z kasą i kupi jak Tenczynek. Jak widać w biznesie pan Jakubiak nie patrzy na poglądy polityczne w sumie to zdrowe podejście
Pożyjemy zobaczymy
Odpowiedz cytując
  #577  
Stare 19-05-2018, 11:43
emes emes is offline
Nadszyszkownik Chmielowy
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 4 274
Standardowy

Wiele polskich marek zostało sprzedane firmom zagranicznym a skoro Marek Jakubiak tyle mówi o patriotyźmie to ciekawe w czyje ręce trafią browary BRJ. W Niemczech czwarte czy piąte pokolenie żyje z licencji na Amol, a u nas np gość tworzy dużą polską firmę Kamis, te przyprawy są w prawie wszystkich sklepach spożywczych i oświadcza, że w tej branży zrobił już wszystko, potrzebuje nowych wyzwań i sprzedaje firmę Amerykanom. Mam nadzieję że nie będzie coś takiego z BRJ.
Odpowiedz cytując
  #578  
Stare 19-05-2018, 23:46
Fotka Użytkownika: SeeJay
SeeJay SeeJay is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2016
Miejscowość: Podkarpackie
Posty: 234
Standardowy

Trochę żal mi tych browarów...
Często piłem piwa takie jak: Ciechan Porter, Lwówek Jankes, czy Bojan Toporek, ale miały one syndrom "argusowoporterowy", czyli różnica w smaku nawet w obrębie jednej warki, a płaciło się za nie pieniądze podobne (a czasem wyższe) niż za kraftowe alternatywy. Akurat ostatni Toporek trafił mi się wręcz fenomenalny... sentyment zostanie.
Odpowiedz cytując
  #579  
Stare 19-10-2018, 08:23
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 614
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
No to kiedy do Biskupca przyjedzie TVN by w relacji na żywo pokazać jak to poseł Kukiz'15 zniszczył zabytek?
A kto jest obecnie właścicielem browaru? Dalej Jakubiak? No i jaki jest jego obecny stan?
Odpowiedz cytując
  #580  
Stare 19-10-2018, 10:02
yoda79 yoda79 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2013
Posty: 829
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
A kto jest obecnie właścicielem browaru? Dalej Jakubiak? No i jaki jest jego obecny stan?
Nie wiem kto jest właścicielem, ale na 100% mogę napisać jedno - nic się nie dzieje. Stoi i niszczeje doszczętnie.
Odpowiedz cytując
  #581  
Stare 25-10-2018, 10:04
slawekkazek slawekkazek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Zabierzów
Posty: 453
Standardowy

Cytat:
Szkoda mi tego projektu odbudowywania starych polskich browarów. Mnóstwo pracy i nerwów kosztowała walka z urzędami, konserwatorami zabytków itp żeby to osiągnąć. Mam nadzieję że nie przejmą to koncerny tylko po to żeby wygasić konkurencyjną produkcję.
Niestety, ratowanie zabytku poprzez spór z służbami konserwatorskimi oznacza najczęściej jego niszczenie. Konserwator jest po to, by w takich sytuacjach pomagać, a nie przeszkadzać. Tak niestety - z moich licznych obserwacji - wygląda praktyka. Jeśli "miłośnik" zabytków ustawia się w opozycji do konserwatora, to oznacza najczęściej, że chce remont przeprowadzić "na rympał", jak najtaniej i wedle swojej koncepcji. Po takim remoncie najczęściej nie jest to już zabytek a (mniej lub bardziej) efektowna wydmuszka.
Odpowiedz cytując
  #582  
Stare 25-10-2018, 10:47
Fotka Użytkownika: rohozecky
rohozecky rohozecky is offline
Szary Kaczorzyna
 
Rejestracja: 11-2008
Miejscowość: Stolyca i okolice
Posty: 1 787
Standardowy

Dokładnie. Spór z konserwatorem wskazuje, że tak naprawdę nie chodziło o żadne ratowanie ani odbudowę, a jedynie o remont wg wyobrażeń inwestora.
__________________
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Odpowiedz cytując
  #583  
Stare 25-10-2018, 13:46
Fotka Użytkownika: Cooper
Cooper Cooper is offline
wylewny jestem
 
Rejestracja: 11-2002
Miejscowość: Dolina Krzemowa UE
Posty: 5 763
Standardowy

Jak widać są różne przypadki kontaktu inwestora z konserwą.
W Warszawie na przykład często konserwa to miękka pipka którą inwestor stawia przed faktem dokonanym burząc zabytek a ten może sobie conajwyżej pomachać papierkiem stojąc w kaloszkach koło łyżki koparki. Jeden weekend i kamienica w poniedziałek wyjeżdża w postaci cegieł i belek na wywrotce.
Tutaj widać Marek natrafił na lokalnego napinacza. Z jednej strony pewnie idealistę chcącego by w ponownie uruchomionym browarze były w stolarce okiennej orginalne śrubki z płaskimi (a nie nowoczesnymi krzyżakowatymi) łebkami a z drugiej strony zatwardziałego obrońcę na zasadzie "albo będzie w 100 procentach tak jak ja chcę albo won".
No i efekt na dziś jest taki że inwestor który nie spadł razem z deszczem meteorytów a ma jakies tam doświadczenie i w portfolio renowację i ponowne uruchomienie po latach zastoju 3 browarów (Ciechanów. Lwówek Śl, Bojanowo a później także Tenczynek) został pogoniony, w biskupieckim browarze pewnie już dawno wybrzmiały solówki na diax'ach złomiarzy a ściany są regularnie zwilżane mocznikiem po Harnasiu przez okoliczną menelkę.
Czy teraz ten konkretny z imienia i nazwiska konserwa (jeśli nadal jeszcze nim jest a pewnie nie) zaręczy własnymi cojones że stan browaru nie pogorszy/ł się i że produkcja w nim zostanie kiedykolwiek przywrócona ? No właśnie.
__________________
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór/oferowane/poszukiwane birofilia z Mazowsza, Irlandii, Tanzanii oraz zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Web-Albumie
Odpowiedz cytując
  #584  
Stare 25-10-2018, 16:23
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 343
Standardowy

Konserwator powinien być ciałem doradczym, pomagającym, swoją wiedzą, inwestorowi w przywróceniu zabytku do stanu użyteczności a nie tak jak w polskich warunkach, kolesiem z przerostem ego chcącym swoje widzimisię realizować za czyjeś pieniądze.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #585  
Stare 25-10-2018, 17:06
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 614
Standardowy

Polecam lekturę zakresu obowiązków powiatowego i wojewódzkiego konserwatora zabytków. Policjant też ma być ciałem doradczym?
Odpowiedz cytując
  #586  
Stare 25-10-2018, 17:55
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 343
Standardowy

A widzisz, policjant w UK jest postrzegany zupełnie inaczej niż u nas. Właśnie jest kimś kto pomoże doradzi...Tam się nie boją policjanta czyli można. W nas mieszka homo sowietikus
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #587  
Stare 25-10-2018, 19:42
Fotka Użytkownika: Pancernik
Pancernik Pancernik is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Łazy (k/Jabłonowa ;))
Posty: 8 567
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Polecam lekturę zakresu obowiązków powiatowego i wojewódzkiego konserwatora zabytków. Policjant też ma być ciałem doradczym?
Oczywiście!
Przecież jestem jego pracodawcą.
Jego wynagrodzenie pochodzi m.in. z moich podatków, więc to chyba jasne.
Wiem, że idealizuję, ale w naszym kraju większość ludzi, jak widzi mundur, to ze strachu kuca i s.a pod siebie.
Jedziesz autem, na parkingu stoi radiowóz, panowie jedzą kebaba, a prawie wszyscy kierowcy zes.ani jadą 20 km/h poniżej ograniczenia...
Odpowiedz cytując
  #588  
Stare 26-10-2018, 07:41
Maciass Maciass is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 164
Standardowy

Wracając do Biskupca , http://olsztyn.wyborcza.pl/olsztyn/1...Redirects=true To ta Pani konserwator "blokowała" reaktywację browaru, później było czekanie na nowego konserwatora i temat poszedł w odstawkę.
Odpowiedz cytując
  #589  
Stare 26-10-2018, 08:03
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 614
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek Wyświetlenie odpowiedzi
Niestety, ratowanie zabytku poprzez spór z służbami konserwatorskimi oznacza najczęściej jego niszczenie. Konserwator jest po to, by w takich sytuacjach pomagać, a nie przeszkadzać. Tak niestety - z moich licznych obserwacji - wygląda praktyka. Jeśli "miłośnik" zabytków ustawia się w opozycji do konserwatora, to oznacza najczęściej, że chce remont przeprowadzić "na rympał", jak najtaniej i wedle swojej koncepcji. Po takim remoncie najczęściej nie jest to już zabytek a (mniej lub bardziej) efektowna wydmuszka.
Skoro zakres obowiązków urzędnika Wam nie wystarcza to przypominam zdanie archeologa, doktora w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Odpowiedz cytując
  #590  
Stare 26-10-2018, 08:15
Prusak Prusak is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Lublin
Posty: 3 334
Standardowy

Dyskusja jest bezprzedmiotowa, dopóki nie posiadamy dokładnych danych: o co poszło, w jakim stopniu zalecenia konserwatorskie ingerowały w plan przebudowy, z jakimi kosztami się to wiązało, czy rzeczywiście było wyłącznie "nie, bo nie", i tak dalej.
Odpowiedz cytując
  #591  
Stare 28-10-2018, 12:21
slawekkazek slawekkazek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Zabierzów
Posty: 453
Standardowy

Rozwinę nieco myśl, sformułowaną kilka wypowiedzi wcześniej. Wielokrotnie byłem świadkiem rozmów pomiędzy właścicielem zabytku a konserwatorem, jako osoba stojąca niejako pośrodku (trochę niewdzięczna rola, ale tak sformatowano prawnie nasz system). Wśród owych posiadaczy można wyróżnić grupę, która po prostu współpracować nie chce - ja mam pieniądze i decyduję. Druga grupa to osoby, wychodzące z założenia, że nie będą się kopać z koniem (czyli konserwatorem), więc generalnie podporządkują się jego wytycznym, byle szybciej przepchnąć całą procedurę do przodu. Trzecia grupa z konserwatorem po prostu współpracuje. I zgadnijcie, kto osiąga najlepsze rezultaty? Znam kilku właścicieli kamienic w Krakowie czy na Kazimierzu, którzy dziś (po kilku latach od realizacji swojego projektu) są w stanie przyznać, że konserwator nie tylko miał rację, ale uratował ich od popełnienia grubego błędu - gdy w trakcie badań wyszły piękne, malowane stropy z XV wieku, naścienne malowidła z wieku XVI, etc. chcieli to zgrabnie zakryć (karton-gips) - nie udało się. Dziś mamy hotele lub biura (rzadziej i mieszkania), gdzie ludzie za przyjemność spędzenia dłuższego lub krótszego czasu z widokiem na te "cuda" płacą grube pieniądze. Wartość takiej nieruchomości na rynku jest niepomiernie wyższa. A wracając do browarów. Czy cieszy mnie, że w Zwierzyńcu wciąż produkowane jest piwo? I tak i nie. Nie, bo piwo warzone jest w blaszanej budzie (która kiedyś była chyba rozlewnią), na współczesnym sprzęcie (jaki możemy znaleźć w przeciętnym browarze kraftowym). Tak, bo w ogóle utrzymała się tradycja miejsca. Tak, ponieważ jest szansa, że obecny (lub kolejny) właściciel pójdzie po rozum do głowy i wykorzysta choć część potencjału, który - na szczęście - wciąż tam pozostał. I jeszcze jedna uwaga: jeśli konserwator wpisuje do rejestru budynek browaru wraz z pozostałościami urządzeń, które tam niegdyś pracowały, (a to rzadka sytuacja, zwykle o urządzeniach - zabytkach techniki - jednak się zapomina), to wcale nie znaczy, że reanimując browar trzeba te urządzenia przywrócić do życia (podjąć na nich produkcję). Po prostu nie wolno ich usunąć - można wykonać np. zgrabny repasaż warzelni (tzw. IV warzelnia w Tychach). Kto zna browar Bernard też wie, o czym mówię (tam właściciel zdecydował się zakupić miedzianą warzelnię z nieczynnego browaru w Linzu z lat 30-tych XX wieku, przeprowadził jej repasaż, a jedno naczynie "dorobiono" na wzór pozostałych - i choć to całkiem nowoczesna warzelnia, pokazywana jest turystom jako dowód na to, że właśnie tu szanuje się tradycję i produkuje prawdziwe czeskie piwo). Więc raczej trudno mnie przekonać, że przeniesienie produkcji do stalowej budy czy wywalenie pozostałości starych urządzeń "bo przeszkadzają" ma cokolwiek wspólnego z ratowaniem tradycji. A co do rozbudowanego ego niektórych konserwatorów (podobno) - wszyscy jesteśmy ludźmi. Czasami, tak po ludzku, to nawet jestem w stanie zrozumieć reakcję takiej osoby, gdy ma do czynienia z nadzianym, wszystkowiedzącym facetem (zdecydowanie tej płci to dotyczy) - nazwałbym to reakcją obronną. Tylko trzeba pamiętać, że za wszystkim działaniami stoją przepisy, i jeśli jest coś nie tak, to inwestor rozniesie w puch konserwatora i jego działania (ma więcej kasy, lepszych prawników, czasami też bywa bardziej uparty). No i - nobody's perfect.
Odpowiedz cytując
  #592  
Stare 15-11-2018, 07:03
rafalek21 rafalek21 is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2015
Miejscowość: Warszawa
Posty: 1 407
Standardowy

Doctor Brew wydzierżawił Lwówek na 2 lata, z opcją wykupu browaru.

https://businessinsider.com.pl/firmy...ubiaka/sywp2m1

Domyślam się że docelowo kupią ten browar, by w końcu warzyć na swoim.

rafalek21 edytował/a post 15-11-2018 o godz. 07:06.
Odpowiedz cytując
  #593  
Stare 15-11-2018, 08:26
Fotka Użytkownika: pizmak666
pizmak666 pizmak666 is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2006
Miejscowość: KR/RST
Posty: 1 754
Standardowy

Kolejny krok w piwnej rewolucji. Ciekawe ile czasu minie do sprzedaży takiej Pinty czy Doktorków koncernom.
__________________
„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Odpowiedz cytując
  #594  
Stare 15-11-2018, 08:47
Fotka Użytkownika: leona
leona leona is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 07-2009
Miejscowość: chwilowo (!) Kraków
Posty: 5 833
Standardowy

Były podśmiechujki z transmisji ze spania pod fermentorem, było oburzenie na amaroka, którym pojechali po cośtam. A oni pokazali nam jak się robi biznes. Nie dość, że załapali się na początek wznoszącej fali to jeszcze ją umiejętnie podsycali. Należą się oklaski. A jeśli za 5 lat sprzedadzą browar np. CP potrzebującemu kraftowej nóżki to będzie mat!
__________________
Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn

Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton

Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D
Odpowiedz cytując
  #595  
Stare 15-11-2018, 08:53
Fotka Użytkownika: pizmak666
pizmak666 pizmak666 is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2006
Miejscowość: KR/RST
Posty: 1 754
Standardowy

Dokładnie leona. Po takich artykułach też te pół grosza marży na flaszce wygląda inaczej
__________________
„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Odpowiedz cytując
  #596  
Stare 15-11-2018, 10:19
Fotka Użytkownika: Cooper
Cooper Cooper is offline
wylewny jestem
 
Rejestracja: 11-2002
Miejscowość: Dolina Krzemowa UE
Posty: 5 763
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedzi
Doctor Brew wydzierżawił Lwówek na 2 lata, z opcją wykupu browaru.

https://businessinsider.com.pl/firmy...ubiaka/sywp2m1

Domyślam się że docelowo kupią ten browar, by w końcu warzyć na swoim.

Raczej pojedyńcze zjawisko. Inaczej był by to fajny trend gdyby przynajmniej kilka mocniejszych kontraktowców przejeło stare przemysłowe browary.
Pinta, chyba największy kontraktowiec a więc najbardziej kasiasty zamiast zainwestować w jakiś stary fajny browar woli szpecić krajobraz ustawianiem kontenerów. Pewnie zrobią to możliwie z klasą ale to i tak będą blaszane kontenery otoczone pewnie nowym budynkiem a nie stary, zadbany XIX-wieczny browar a takie są najwartościowsze.
__________________
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór/oferowane/poszukiwane birofilia z Mazowsza, Irlandii, Tanzanii oraz zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Web-Albumie
Odpowiedz cytując
  #597  
Stare 15-11-2018, 11:24
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 614
Standardowy

Cooper, w innym wątku/-ch chyba jasno się niektórzy wyrazili, że nie jest takie proste i tanie. A o kasę tutaj chodzi... i czas. Jak ktoś ma faneberię i dużo kasy to może się w takie rzeczy bawić. A jak widać dużo chętnych nie ma.
Właściciele Grybowa ile się męczyli, by wypromować i sprzedać swoje produkty. Nie oceniam ich, ale to nie ten sam segment. Stare browary (te w Polsce) nie bardzo pasują do nowych koncepcji kraftu, więc nie są dla nich atrakcyjne. Owszem na pewien czas, by podtrzymać markę do czasu postawienia swojego.
Zrozum, że przedsiębiorstwa dziś i XIX i przełomu XIX i XX w. mimo, że chodzi im o to samo, mają zupełnie inne podejście do produktu i sprzedaży. To, że nazywa się to piwo jak dawniej nie znaczy, że jest tym samym.
Odpowiedz cytując
  #598  
Stare 15-11-2018, 13:20
Prusak Prusak is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Lublin
Posty: 3 334
Standardowy

No i Doctor Brew wydzierżawił Lwówek z prawem pierwokupu do 2020 roku.
Odpowiedz cytując
  #599  
Stare 15-11-2018, 19:59
Fotka Użytkownika: grzeber
grzeber grzeber is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Mokotowo
Posty: 2 724
Standardowy

Gratulacje dla Doktorów. Ale po takim ruchu jeszcze ciężej mi będzie uwierzyć w historie, że na kraftowym to się praktycznie nie zarabia, słynne Kopyrowe "amortyzacja głupcze" i inne tego typu bajki.
__________________
pozdrawiam
gb

www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Odpowiedz cytując
  #600  
Stare 15-11-2018, 21:47
Fotka Użytkownika: Cooper
Cooper Cooper is offline
wylewny jestem
 
Rejestracja: 11-2002
Miejscowość: Dolina Krzemowa UE
Posty: 5 763
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Zrozum, że przedsiębiorstwa dziś i XIX i przełomu XIX i XX w. mimo, że chodzi im o to samo, mają zupełnie inne podejście do produktu i sprzedaży. To, że nazywa się to piwo jak dawniej nie znaczy, że jest tym samym.
Widać jakoś jest inne podejście u nas a inne w np Czechach i Niemczech.
U nas nieważne gdzie się warzy tylko to co już finalnie poleje się klientowi z kranu.
W Czechach jakoś do łask powróciło (i pewnie nadal powraca) dosyć spory odsetek starych browarów a w Niemczech z powodzeniem ciągle funkcjonuje ich spora ilość. Warzą też ciekawe i dobre piwa a jednocześnie, ale już w przeciwieństwie do naszego kraju, bez wstydu mogą zorganizować tzw dni otwarte i pokazać turystom piękne stare browary gdzie powstają ich ulubione marki.
Kasa ? Uwierzę w bogactwo zachodniego sąsiada ale myślę że jednak południowego można obiektywnie porównać z nami.

Chyba po prostu chodzi o różnicę mentalności. Niestety oczywiście na naszą niekorzyść.
__________________
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór/oferowane/poszukiwane birofilia z Mazowsza, Irlandii, Tanzanii oraz zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Web-Albumie
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Małe piwo coraz mniejsze - Remigiusz Okraska, czyli McDonald's w kuflu Gonzo1 Piwo - ogólne 50 25-01-2019 15:52
2011.03.29 - Browary Regionalne Łomża wprowadzają na rynek Cydr - portalspożywczy.pl Myszon007 Przy piwie 24 29-06-2011 10:14



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 15:56.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.