Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Od dawna miałem zamiar wesprzeć najważniejszą dla polskiego rynku prawdziwego piwa inicjatywę. Biorąc po uwagę ile cennych informacji dostarcza mi serwis Browar.biz żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej. Mam nadzieję, że wsparcie moje oraz innych użytkowników pzowoli na rozwój serwisu oraz pozyskanie kolejnych adeptów dla naszej sekty ;)
Tomolek
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 25-05-2019, 15:42
Fotka Użytkownika: wpadzio
wpadzio wpadzio is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2011
Miejscowość: Warszawa - Natolin
Posty: 2 558
Standardowy Magnus Magister, Knight's Beer of Rodos

Pilsner z jednego z dwóch browarów na wyspie Rodos, założonego w 2003 roku przez Manolisa Papadimitriou. Piwo ma 4,9% alkloholu i zawiera poza standardowymi składnikami także bliżej niesprecyzowane lokalne zioła aromatyczne.

Barwa ciemnego złota, wpadająca w bursztynową. W pełni klarowna.
Piana o drobnych pęcherzykach, barwy złamanej bieli. Niezbyt trwała, po 3 minutach już tylko ażurowe naśnieżenie na powierzchni.
W aromacie faktycznie daje się wyczuć nuty ziołowe o skomplikowanym bukiecie, którego nie podejmuję się rozszyfrować (szałwia, mięta?). Słodowość lekko kartonowa. Goryczka obecna, odrobinę zalegająca. W posmakach lekka słodycz.
W smaku również wyraźne odcienie ziołowe. Przede wszystkim jednak piwo jest słodkawe, mocno słodowe.
Nasycenie gazem na średnim poziomie.
Butelka 500ml z ciekawą etykietą w klasycznym stylu. Rycerz Zakonu Joannitów na tle historycznej ryciny miasta Rodos. Na kapslu z kolei rycerz "w wersji konnej".

Przeciętne mocno piwo, choć te ziołowe nastroje potrafią nieco zaintrygować. Plus za nawiązanie do symboliki i tradycji na opakowaniu. Ponieważ tutaj na Rodos jest prawie o połowę tańsze niż sikaczowe Mythosy czy Alfy, że o licencyjnym Heinekenie nie wspomnę, ma u mnie jeszcze jeden plus. W sumie zebrało się na jakieś 7 w skali 1-10.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg IMG_20190521_150051.jpg (62,8 KB, liczba wyświetleń: 20 )
__________________
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3435 etykiet z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1106 piw zrecenzowanych na browar.biz (z czego 695 zagranicznych opisałem jako pierwszy) - stan na 20.02.2019
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi Piwoteka Komentarze, propozycje i pytania 257 13-02-2017 20:10
Włochy - "piwna pustynia". Czy na pewno? ART Piwo - ogólne 38 21-11-2013 09:34
piwo sumeryjskie na początek Pablox Twoje warzenie 1 19-01-2013 13:01
2009.06.19-20 - Żywiec: XIV Międzynarodowa Giełda Birofiliów, Festiwal Piwowarów Żywiec Giełdy kolekcjonerskie 444 08-07-2009 07:24



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 04:55.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.