Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Mosaic US 2017 - 50 g granulat 10,4% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 12.87zł / 11.58

Granulat:
Kwiatowy, tropikalny, owocowy, cytrusowy, sosnowy chmiel z USA.
 
Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 104.09zł,
zapłacisz jedynie
: 93.68zł - tylko do 30-12-2018!
Redakcyjne (z ekstraktów):
Mocne piwo dolnej fermentacji o kolorze miedzianym, o aromacie słodowym, nieco karmelowym.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 16-01-2014, 17:22
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy Pierwsze zacieranie proszę o pomac

Witam wszystkich jestem tu nowy kupiłem dzisiaj zestaw do robienia piwka jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z browarem domowym wiec potrzebował bym małej pomocy w sprawie proporcji składników tak żeby wyszło 20l do rozlewania.
-CHMIEL LUBELSKI 100 g szyszki
CHMIEL MARYNKA 100 g szyszki
SAFBREW S-33 - Fermentis
SŁÓD PSZENICZNY JASNY 1 kg - Strzegom
SŁÓD PILZNEŃSKI 5 kg - Strzegom
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 16-01-2014, 17:34
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

A czego nie wiesz?
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 16-01-2014, 17:37
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 307
Standardowy

pilzneński 4kg
pszeniczny 0,5kg
Marynka 25g
Lubelski 40g

Zacieranie
20 min w 62'C
40min w 72'C

Gotowanie 60min
Marynka na poczatku
po 30min 20 Lubelskiego
po 50min 20g Lubelskiego
Oczywiście masz sprzęt? Słody ześrutowane?
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus





anteks edytował/a post 16-01-2014 o godz. 17:40.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 16-01-2014, 18:08
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

sprzęt jest słód ześrutowany,wielkie dzięki za przepis w sobotę zacznę gotować zupkę
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 24-01-2014, 12:33
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

[quote=anteks;1165346]pilzneński 4kg
pszeniczny 0,5kg
Marynka 25g
Lubelski 40g

Zacieranie
20 min w 62'C
40min w 72'C

Gotowanie 60min
Marynka na poczatku
po 30min 20 Lubelskiego
po 50min 20g Lubelskiego
Oczywiście masz sprzęt? Słody ześrutowane?[/QU
witam właśnie jestem w trakcie gotowanie,czy ten chmiel Marynka to mam go trzymać w garnku cały proces gotowania.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 24-01-2014, 12:39
wojtekp wojtekp is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2013
Miejscowość: Olkusz
Posty: 12
Standardowy

Marynke sypiesz zaraz po zagotowaniu. Dzisiaj i ja mam zamiar zacząć, tylko gara muszę poszukać. Ten który chciałem użyć okazał się obity.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 24-01-2014, 23:25
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

witam niestety pierwsze gotowanie trochę kiepsko wyszło mocno skakała mi temp. nawet do 74 C,zapomniałem zrobić próby z jodem teraz siedzę i czkam na wystudzenie brzeczki ( myślałem że przy -17C będzie to trwać szybciej) no i blg było kiepskie bo 9 zobaczę jak wystygnie.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 25-01-2014, 09:18
Fotka Użytkownika: dominik_walkowiak
dominik_walkowiak dominik_walkowiak is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2013
Miejscowość: Tarnowo Podgórne / G-sko
Posty: 335
Standardowy

Pamietaj, że badana próbka brzeczki powinna mieć 20C. Jeżeli w trakcie zacieranie do dobiłeś do 80C to nie przejmuj sie coz z tego wyjdzie, miałem podobny problem przy dziewiczym zacieraniu ;P

Chmiel gotujesz caly czas:
czas gotowania 60min
Marynka na poczatku czyli 60min gotujesz
po 30min 20 Lubelskiego czyli 30min gotujesz
po 50min 20g Lubelskiego czyli 10min gotujesz
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 25-01-2014, 13:11
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

Próbę jodową robiłem w 20C i było 9blg ale po wychmieleniu bardzo wysoko skoczyło na 15 blg bo żle odmierzyłem wodę i wyparowało mi ok 4l wiec jej brak uzupełniłem wodą prosto z kranu blg spadło do ok 13 zobaczę co z tego wyjdzie, chyba na następny raz po korekcji błędów będę musiał zmniejszyć ilość chmielu bo nie wiem ale brzeczka była za bardzo gorzka ,chyba że po fermentacji coś się zmieni.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 25-01-2014, 14:56
Fotka Użytkownika: dominik_walkowiak
dominik_walkowiak dominik_walkowiak is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2013
Miejscowość: Tarnowo Podgórne / G-sko
Posty: 335
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klusek1712 Wyświetlenie odpowiedzi
Próbę jodową robiłem w 20C i było 9blg.
Raczej pomiar ballingometrem ;P
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 26-01-2014, 12:01
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

oj sorki pomyłka
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 02-02-2014, 17:14
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

Witam mam następny problem fermentacja stoi od 4 dni a blg 5-6 próbowałem już jednego dnia mieszania łyżką a drugiego kołyski i nic,może dodać ponownie drożdży bo chyba przy takim blg to nie bardzo zlewać na cichą.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 02-02-2014, 17:57
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 307
Standardowy

Może odfermentowało?
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 02-02-2014, 18:22
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Może odfermentowało?
a jest możliwe że przy takim blg po prostu przestało fermentować a jakie wychodzi piwo przy powiedzmy 5blg.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 02-02-2014, 18:48
moracz moracz is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2009
Miejscowość: Wrocław
Posty: 121
Standardowy

To jak głęboko piwo odfermentuje zależy w dużej mierze od sposobu zacierania - a sam pisałeś, że były kłopoty z utrzymaniem temperatury na odpowiednim poziomie i że nie zrobiłeś próby jodowej. Jest duża szansa, że scukrzenie było niepełne, że zawarte w słodzie enzymy nie zdąrzyły zdegradować dużej części skrobi do cukrów fermentowalnych. Nic się nie stanie, po prostu piwo będzie miało mniej alkoholu, i będzie miało dość duży ekstrakt końcowy. Skoro doświadczeni piwowarzy polecają zlewać na cichą, ja bym zlewał na cichą. I dać mu spokój, temu piwu, niech drożdże dojedzą to co mają dojeść
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 02-02-2014, 19:18
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
To jak głęboko piwo odfermentuje zależy w dużej mierze od sposobu zacierania - a sam pisałeś, że były kłopoty z utrzymaniem temperatury na odpowiednim poziomie i że nie zrobiłeś próby jodowej. Jest duża szansa, że scukrzenie było niepełne, że zawarte w słodzie enzymy nie zdąrzyły zdegradować dużej części skrobi do cukrów fermentowalnych. Nic się nie stanie, po prostu piwo będzie miało mniej alkoholu, i będzie miało dość duży ekstrakt końcowy. Skoro doświadczeni piwowarzy polecają zlewać na cichą, ja bym zlewał na cichą. I dać mu spokój, temu piwu, niech drożdże dojedzą to co mają dojeść
ok dzięki o to mi chodziło
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 11-02-2014, 12:54
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

No i lipa piwo na fermentacji burzliwej miało dość fajny smak dzisiaj miałem już butelkować ale chyba nic z tego bo smak zmienił się na kwaśny chyba zostaje zlew.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 11-02-2014, 12:55
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Smutny

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klusek1712 Wyświetlenie odpowiedzi
No i lipa piwo na fermentacji burzliwej miało dość fajny smak dzisiaj miałem już butelkować ale chyba nic z tego bo smak zmienił się na kwaśny chyba zostaje zlew.
dodam że blg dalej jest 5
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 11-02-2014, 13:04
Fotka Użytkownika: HokusProkus
HokusProkus HokusProkus is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2013
Miejscowość: Kraków
Posty: 70
Standardowy

Lekko kwaśne, czy kwach taki że szczenę wykręca?? Może to tylko smaczek "zielonego" piwa?
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 11-02-2014, 14:02
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

ciężko mi powiedzieć bo nigdy nie próbowałem zepsutego piwa na 100% smak się bardzo zmienił przez tydzień ( na gorszy) nie wiem czy jest sens przelewać do butelek.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 11-02-2014, 14:42
Fotka Użytkownika: HokusProkus
HokusProkus HokusProkus is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2013
Miejscowość: Kraków
Posty: 70
Standardowy

A wytrącił się jakiś osad, błona czy jakieś plamy na powierzchni brzeczki??
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 11-02-2014, 15:11
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

Tak jest na powierzchni taka błona jak by pleśń przy otwierani pokrywy poczułem dość mocną woń tak jak podgrzewany ocet
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 11-02-2014, 15:33
Fotka Użytkownika: HokusProkus
HokusProkus HokusProkus is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2013
Miejscowość: Kraków
Posty: 70
Standardowy

Oj... coś obawiam się że mam dla Ciebie złą wiadomość...

Dla pewności przejrzyj to:
http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2...ar-8-14-17.pdf
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 11-02-2014, 16:21
klusek1712 klusek1712 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2014
Posty: 29
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus Wyświetlenie odpowiedzi
Oj... coś obawiam się że mam dla Ciebie złą wiadomość...

Dla pewności przejrzyj to:
http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2...ar-8-14-17.pdf
No i mi się tak wydaje że kibel ale wiem z czego to wynikło,trzeba nie było dawać kranika do fermentatora to by mnie nie kusiło co parę dni sprawdzać smak a teraz mam efekty no nic przynajmniej wiem jakie popełniłem błędy przy zacieraniu i fermentacji.
dziciężko mi powiedzieć bo nigdy nie próbowałem zepsutego piwa na 100% smak się bardzo zmienił przez tydzień ( na gorszy) nie wiem czy jest sens przelewać do butelek.
dzięki
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
pierwsze piwo szyszkowe szyszek1 Twoje warzenie 24 19-07-2006 20:50
Porter z browamatora - proszę o radę kopt Surowce 30 16-01-2006 10:33
Pierwsze zacieranie - 4,5blg pomocy! ebas Kołyska piwowarska 4 21-09-2005 17:33
zacieranie słodu mluk Kołyska piwowarska 12 04-05-2005 10:38



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 08:05.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.