Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Perun

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Senior
    • 02-2010
    • 3280

    Browar Perun

    Zapowiedział się właśnie kolejny browar kontraktowy: Perun
    Cytat z FB:
    Dzień dobry!

    Oto powstał kolejny browar kontraktowy: Browar Perun. Trzy miesiące ciekawej, acz czasochłonnej pracy i nasz pomysł nabrał realnych kształtów. Bardzo realnych - pierwsze piwo jest już w fermentorze i planujemy premierę pod koniec maja. Piwo "standardowe" jak na debiut - American Pale Ale 13,1blg, z solidną, głęboką goryczką i intensywnym aromacie chmielowym. Piwowar zapowiada, że "ma szansę być dobre" .

    To nasze pierwsze, ale na pewno nie ostatnie słowo. Tymczasem chcemy przywitać się i zaprosić Was do obserwowania naszych poczynań. Zamierzamy produkować solidne piwa, nie stroniąc od eksperymentów, które dostarczy nam jeden z najbardziej doświadczonych piwowarów domowych w Warszawie. To będzie udany rok dla rozwoju kultury piwnej oraz piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce
    (acz)
    JEDNO PIVKO NEVADI!
  • yoda79
    Senior
    • 01-2013
    • 861

    #2
    Mało rzemieślników, dużo kontraktowców; tak to wygląda. Tak czy siak - powodzenia

    Comment

    • abernacka
      Senior
      • 12-2003
      • 10837

      #3
      Kolejna APA na rynku, eh...
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • yoda79
        Senior
        • 01-2013
        • 861

        #4
        Co zrobisz? Nic nie zrobisz

        Comment

        • Glingorth
          Senior
          • 04-2014
          • 283

          #5
          Fajna nazwa browaru, tylko jak na Peruna to powinni uwarzyć coś na słowiańskich chmielach :P Tak czy siak, powodzenia.

          Comment

          • Tomi45
            Senior
            • 07-2011
            • 165

            #6
            Tak sobie myślę że byłoby fajnie jakby jakiś nowy browarek czy kontraktowiec zaczął nie od APA a choćby od koźlaka (na naszym rynku z nimi słabiutko) bądź porządnego dunkela....
            Chętnie przywitałbym pierwszego polskiego krieka.

            Comment

            • ksy
              Kur Domowy
              • 07-2011
              • 280

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomi45 Wyświetlenie odpowiedzi
              Tak sobie myślę że byłoby fajnie jakby jakiś nowy browarek czy kontraktowiec zaczął nie od APA a choćby od koźlaka (na naszym rynku z nimi słabiutko) bądź porządnego dunkela....
              Chętnie przywitałbym pierwszego polskiego krieka.
              Ale te style to żaden biznes. Pasja, pasją, a na koniec miesiąca dobrze żeby cyferki tez zagrały. Nie od dziś wiadomo że hasło rewolucji to "Precz z nudnym Lagerem! Niech żyją nowe gatunki piwa!* (*tak długo jak będą to ejle na chmielach z nowego świata)"
              Wiem że browary wypuszczają też inne gatunki, ale rynek jest bezwzględny i nie apa, aipa(lub ich mutacja chmielowa) to 1 na 10 butelek jakie sprzedają rzemieślnicy. Miała byc rewolucja a jest lIPA
              --------------------
              --------------------
              "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

              Comment

              • Livres
                Senior
                • 04-2012
                • 324

                #8
                Ale po co komu polski rzemieślniczy koźlak, skoro z góry wiadomo, że będzie kosztował więcej, a w najlepszym razie tyle samo co niemiecki pierwowzór (patrz casus Ursy i ich standardowe niemieckie pszenice w cenie schneiderowego Aventinusa)?

                Comment

                • becik
                  Senior
                  • 07-2002
                  • 14999

                  #9
                  To nie jest żadna rewolucja tylko zwykły biznes na robienie kasy, na koźlaku czy innych klasykach pseudo-browar nie zarobi, tylko na ipach, bo teraz to jest w modzie, pić ipy aipy i podobne. Sztuką nie jest zachmielenie piwa, żeby goryczka wykręcała i zagłuszała wszelkie inne smaki, włącznie z wadami piwa, sztuką jest zrobić coś naprawdę dobrego
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • Cooper
                    Senior
                    • 11-2002
                    • 6055

                    #10
                    No dobra a teraz konkretnie bo zupa stygnie: w którym browarze bedzie warzone to piwo ?
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • sibarh
                      PremiumUżytkownik
                      • 01-2005
                      • 10384

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth Wyświetlenie odpowiedzi
                      Fajna nazwa browaru, tylko jak na Peruna to powinni uwarzyć coś na słowiańskich chmielach :P Tak czy siak, powodzenia.
                      I może z dodatkiem ....perza(u)
                      Last edited by sibarh; 11-05-2014, 18:01.
                      2800 nowe piwa opisałem na forum
                      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                      Comment

                      • yaro74
                        PremiumUżytkownik
                        • 09-2012
                        • 2089

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                        No dobra a teraz konkretnie bo zupa stygnie: w którym browarze bedzie warzone to piwo ?
                        Zodiak.

                        Comment

                        • bzium1986
                          Member
                          • 06-2009
                          • 86

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth Wyświetlenie odpowiedzi
                          Fajna nazwa browaru, tylko jak na Peruna to powinni uwarzyć coś na słowiańskich chmielach :P Tak czy siak, powodzenia.
                          W planach jest uwarzenie dwóch Single Hop Polisz Ale.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomi45 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tak sobie myślę że byłoby fajnie jakby jakiś nowy browarek czy kontraktowiec zaczął nie od APA a choćby od koźlaka (na naszym rynku z nimi słabiutko) bądź porządnego dunkela....
                          Chętnie przywitałbym pierwszego polskiego krieka.
                          No cóż, dunkel czy koźlak są to dość trudne style (przy czym ten drugi wymaga jeszcze długiego leżakowania) - kuszące jest ambitne podejście, ale przy tych stylach ryzyko niepowodzenia jest spore. Uznaliśmy, że zrobimy coś prostego a po wejściu na rynek poeksperymentujemy z mniej dostępnymi smakami.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wiem że browary wypuszczają też inne gatunki, ale rynek jest bezwzględny i nie apa, aipa(lub ich mutacja chmielowa) to 1 na 10 butelek jakie sprzedają rzemieślnicy. Miała byc rewolucja a jest IPA
                          Rewolucja ma na sztandarze narysowaną amerykańską szyszkę . Nurt przechmielonych piw jest bardzo rwący i też daliśmy się porwać, bo łatwo zrobić takie piwo i jeszcze łatwiej sprzedać...

                          pozdrawiam

                          Comment

                          • becik
                            Senior
                            • 07-2002
                            • 14999

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bzium1986 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Rewolucja ma na sztandarze narysowaną amerykańską szyszkę . Nurt przechmielonych piw jest bardzo rwący i też daliśmy się porwać, bo łatwo zrobić takie piwo i jeszcze łatwiej sprzedać...
                            To skąd nazwa Perun, a nie np Manitou?
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • bzium1986
                              Member
                              • 06-2009
                              • 86

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                              To skąd nazwa Perun, a nie np Manitou?
                              istnieje duża szansa, że w pewnym momencie oderwiemy się z tego nurtu w stronę bardziej rodzimych chmieli...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎