Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Jasny WES 0,5 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 16.30zł / 14.67

Płynne ekstrakty słodowe:
Ekstrakt słodowy jasny w postaci gęstego syropu o barwie 30-60 jednostek EBC.
 
Columbus US 2016 - 50 g granulat 16,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 7.75zł,
zapłacisz jedynie
: 5.34zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Nuty przewodnie: ostra, korzenna, akcenty cytrusowe
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 26-10-2014, 20:04
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy Browar TESZ - ekstrakty

No to pora zrobić pierwszy przegląd.
Piwa na razie tylko z ekstraktów -z ewentualnym dodatkiem niewielkim słodów.

1 Warka APA z Centrum Piwowarstwa [ JASNY KASZTAN ]
Jasny WES 1,7 - 2 szt.
Warrior, granulat, 40 g
Mosaic, granulat, 50 g
drożdże Safale US-05
Ponieważ nie mam opcji pełnego zacierania -na razie tylko piwa z ekstraktów.
Pierwszy błąd- wlałem obie puszki ekstraktu do garnka 6l -wyszło strasznie gęsto, jak zaczęło wrzeć prawie wykipiało. Stwierdziłem że trzeba rozlać na 2 garnki. Chmiel dodawałem do obu po połowie.
20g Warriora na 60min
20g Warriora na 30min
25g Mosaic na 5min
25g Mosaic na cichą.

Wygotowane 10l brzeczki -zalane do fermentora-dolane kranówki do 22l. Wyszło 12 BLG. Temp po dolaniu kranówki -27st i od razu zasypane drożdże.
Zaczęło bulgac po 6 godzinach. Temp na drugi dzień 27st.
Po 5 dniach BLG zeszło do 2. I tak się trzymało. W tym samym fermentorze trzymałem 14 dni.
Na 3 dni przed rozlewem dodany chmiel.
Do rozlewu dodałem roztwór cukru -100g/1l.

Po 7 dniach- plastik pieknie nabrzmiały.
Po 14 dniach pierwsza degustacja. Świetna piana. Piwo ma niesamowity aromat owoców amerykańskich. Brak żywic-raczej typowe cytrusy z grejfrutem.
W smaku...bardzo odfermentowane -brakuje ciała. Tez bardzo owocowo-lekko kwaskowo. Ja goryczki prawie wcale nie czuję. Rozdałem kilka butelek. Opinie bardzo zachęcające. Ludzie zdecydowanie zauroczeni aromatem. W smaku porażająca goryczka. U mnie goryczka dopiero po 2 butelce ( i to jak wleje wszystko łącznie z osadem). Piwa ładnie klarowne pływają tylko farfocle chmielu.

Warka 2-Robust Porter Centrum Piwowarstwa [CIEMNY KASZTAN ]
Jasny WES 1,7 kg
Ciemny WES 1,7 kg
Ciemny WES 0,5 kg
Chmiel Cascade , granulat, 30 g
Chmiel Chinnok, granulat, 25 g
espresso do rozlewu (ok 100g/150ml)
drożdże Safale US-04
Znów warzenie na 2 garnki-z tym że od razu.
Chmiel Chinnok, granulat, 25 g-na 60min
Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 30min
Chmiel Cascade , granulat, 15g- na 5min
Po zlaniu do fermentora i dolaniu wody do 24l - BLG 14. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.
Zaczeło bulgać po 8 godzinach od zadania. temp max 26st. Temp później 23st.
Po 4 dniach zeszło do 3BLG -i tak zostało.
Trzymane 14 dni w 1 fermentorze bez zlewania.
Do rozlewu dodany roztwór cukru (100g/1l +espresso)
po 14dniach próba smaku.
Kolor piwa -czarny. Ładnie klarowny. Świetna piana. Aromat stonowany-delikatny. Gorzkiej czekolady i lekko owoce cytrusowe. W smaku bardzo lekko cytrusy-gorzka czekolada. Kawa na granicy wyczucia-raczej w postaci goryczki niż kawy. Goryczka wyczuwalna od początku-ale nie zalegająca. Przyjemne piwo.


Warka 3 - IPA (wędzona) [ ZIELONY KASZTAN ]

Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL JASNY 1,7 kg -2szt

Słód karmelowy 150 Strzegom 1kg

Słód pszeniczny "Grodziski" wędzony dębem Weyermann 1kg

Chmiel Marynka goryczkowy 100g

Chmiel Cascade aromatyczny granulat (USA) 100g

Chmiel Willamette granulat aromatyczny (USA) 30g

Drożdże Safale US-05


Słody w Woreczkach muślinowych w 2 garnkach zacierane 65st/1h - przelane później 2l ciepłej wody. Następnie w 2 garnach obie puszki Ekstraktu.


Chmielenie

Marynka -60g na 60min

Marynka -40g na 30min

Willamette 30g na 15min

Cascade 30g -na 5min

Cascade 70g -na zimno

W trakcie gotowania dodałem 0,5kg cukru trzcinowego. Po zlaniu wszystkiego do fermentora i wymieszaniu i o ochłodzeniu do 24st -zadałem drożdże. 16 BLG na 24l . Aromatu chmielu sporo, brak odczucia wędzonki, mocno goryczkowe. Po 5 dniach zeszło do 3BLG i tak zostało.

14 dni w tym samym fermentorze bez przelewania. na 4 dni przed rozlewem dodany chmiel na zimno.

Do rozlewu 120g cukru/1l.


Młode piwo - smak mocno gorzki, aromat chmielu słabo wyczuwalny. Ale bardzo przyjemnie wypiłem 0,3l. Po dodaniu cukru i wymieszaniu-kolejne 0,3l


Warka 4 -Milk Stout [ CZARNY KASZTAN ]


Ekstrakt słodowy niechmielony BRUNAL CIEMNY 1,7 kg -2szt

Jęczmień prażony Strzegom 0,5kg

Laktoza spożywcza 500g

Chmiel Citra granulat aromatyczny (USA) 30g

Chmiel Magnum goryczkowy 50g

Chipsy z dębu francuskiego mocno opiekane 50g

Jęczmień prażony -zalany woda o temp 65st na 30min. W garnku rozpuszczona 1 puszka ekstaktu do warzenia. i Chmielenia. Druga puszka dodana na 5 min przed końcem.
Laktoza rozpuszczona w 1l wody i gotowana osobno.


Chmielenie

MARynka 25g na 60min

Marynka 25g na 30min

Citra 10g na 5min

Citra 20g na zimno



Po zlaniu Brzeczki -zmierzone BLG-12 (na 22l) Dodana Laktoza -14BLG na 23l. Wychłodzone do 24st i zadane drożdże.

Zaczęło bulgac po 5godz. Bulga jak szalone. 23l Piwa -a piana chce wysadzić denko. Jeszcze takiej nie miałem.

W planach jest po 5 dniach dodać 25g płatków dębowych (wygotowanych przez 10min). Na zimno na ostatnie 3 dni ma iść chmiel.
Smak Brzeczki z laktozą -RASOWY STOUT -palony, kwaśny, oblepiający usta


W planach proste ALE na jakimś naszym chmielu -na maj. Dla rodziny. Może coś lekkiego i damskiego-owocowego. No i na pewno Wedzony STOUT, wędzona IPA i wędzona wędzonka
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 27-10-2014, 11:24
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Od razu małe pytanie- jeśli ktoś tu ma jakieś doświadczenie -z ekstraktami. Jak zrobić dobrze wędzone piwo -ale żeby mogło być na ekstraktach. Bo 2kg słodu to max co dam radę jedno temperaturowo zatrzeć. Myślałem o Wayermanie -ekstrakcie -ale na razie cena ciut duża (120zł /4l) choć może to jest rozwiązanie...
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 23-03-2015, 11:38
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Warka 5.
Piwo jasne wędzone. Miało się nazywac-W oparach dymu. Ale teraz bym nazwał..Śliwkowe.

Idea -piwo jasne o intensywnej wędzonce, lekkim chmieleniu. Wędzonka ponad wszystko

2x Ekstrakt jasny
250g słodu pilzneńskiego
250g karmelowego
100g monachijskiego

chmiel -Magnum 40g na goryczkę 60min
Marynka 40g na aromat-15min
drożdże US04.
(blg 14)
Jako dym -aromat dymu wedzarniczego. W proszku-50g stosowane na 150kg kiełbasy. Bezsmakowy proszek. Dodałem pod sam koniec gotowania. I to był błąd-bo wszystko uleciało. Zero aromatu -trzeba byo dac raczej na zimno.
Więc na szybko-ratowanie pomysłu -zaparzyłem 2l herbaty Lapsang-ok 100g herbaty. Wędzonka masakryczna-taka dymna. Dodałem do fermentora.

Przez 2 dni w domu czuć wędzonkę. po tygodniu... zniknęła. Próba smaku-nie daje wędzonki w żaden sposób. Do tego piwo bardzo słodkie-zeszło do 4 -czyli ok 5%alko-ale nie ma wędzonki. Piwo za słodkie za mało chmielu. W drugim tygodniu -dodałem 300g wedzonej śliwki. Śliwkę w skarpecie zalałem na 3 min wrzątkiem i włożyłem do fermentora. Pojawił się aromat. Po butelkowaniu -piwo ma aromat wędzonko-śliwkowy. Powędrowało na nagazowanie. Po 2 tyg -sama ..wędzona śliwka-do tego słodko. Absolutnie nie pijalne. Ale po rezaniu z porterem z Okocimia-bardzo przyjemny napitek
Miesiąc później - całkiem ciekawe piwo. NIestety -wędzona śliwka a nie wędzone Ale. Goryczki za mało, śliwki za duzo. Da się wypić-i to bez obrzydzenia-ale nie jest to żadna rewelacja.

Odnośnie degustacji poprzednich.
Warka 1 - dojrzała. Nadmiar kwaśności uleciał-pozostały piękne zapachy amerykańców, bardzo fajna goryczka. Na dzisiaj już nic nie ma
Warka 2- bardzo przyjemne -kawowe piwo. Porter o wyraźnej goryczce chmielowej i kawowej. Super dla mnie -wada-już nie ma
Warka 3-IPA -bardzo przyjemne piwo -z wyraźnym akcentem amerykańskiego chmielu. Jednego razu wypiłem 3 butelki. Na drugi dzień odbijało mi się chmielem
Warka 4- Najszybciej schodzące piwo. Bardzo lekkie -słodycz nie nachalna z wyraźna ale lekką goryczką. Panie wypijały ze smakiem. Zniknęło w ciągu 3 tygodni

Warka 6 -POLSKIE ALE - Komunijne.

Piwo z myśla o gościach komunijnych. Lekkie, zbalansowane orzeźwiające.

2xekstrakt jasny
200g słód pilzneński
200g słód karelowy
200g słód monachijski

US05

chmiel - Magnum 30g -na 60min
Sybilla 30g na 15 min.
Bez chmielenia na zimno.
120g/1l do nagazowania

Po 2 tyg od zabutelkowania - porwana cała warka -świetne bardzo lekkie i orzeźwiające piwo.
W związku z tym szybko zrobiona
Warka 7 - to samo co wyżej
zmiana -chmiel po 40g (pomyślałem że będzie lepiej-bo jednak mało goryczkowe wyszło poprzednie.
I znów akcja typu porwanie
Warka 8 -to samo co poprzednio-ale chmielu po 50g
Po 2 tyg - piwo ma ..siarkowe nuty. Poprzednio tego nie było
Fakt że bardzo pijalne, lekkie -mocno orzeźwiające. Butelkę 0,5 schłodzoną wypiłem w chwilę. Dopiero drugą po otwarciu potrzymałem chwilę-i poczułem siarkowo-jajeczną nutę.

Warka 9. (w kolejności 7 )

Robust porter bez kawy - o nazwie Porterek

2x ciemny ekstrakt
slód karmelowy -200g
słód czekoladowy -500g
słód monachijski -300g
słód Carafa Specjal III -300g
jęczmień prażony -100g
drodże US 05
chmiele
chmiel Magnum 40g -60min
Chmiel Cascade , granulat, 20g 10min na zimno 30g
Chmiel Chinnok, granulat, 20g 10min na zimno 30g
Chmiel Warriora granulat 20g 10min na zimno 30g
Chmiel Mosaic granulat 20g 10min na zimno 30g

W drugim tygodniu-dodane chmiele na zimno. Kolor ładny glęboki czarny, niestety chyba za dużo słodów w skarpecie- piwo wyszło mętne-kolor czarny przykrywa ale ... Aromat świetny -amerykański. W smaku goryczka i owocowe posmaki oraz nuty kawowe, prażone . Tak dobre że zeszło jeszcze szybciej niż Milk Stout ( ale była okazja- znajomi wpadli i tak jakoś na jedno posiedzenie poszła krata - do tego kilka giftów i nie ma piwa)

Warka 10.
Miał byc stout -bardzo lekki. "Cienkusz"

1 moment -zabrakło jęczmienia prażonego Zero pomocy. Więc zamiast jęczmienia -poszła kawa i kawa zbożowa

1 puszka ekstraktu jasnego

250g słód pilzneński
250g słód karelowy
200g słód monachijski
Kawa zbożowa 500g +kawa naturalna 200g

US05

chmiel - Magnum 40g -na 60min
Sybilla 50g na 15 min.
Bez chmielenia na zimno. (chyba że dodam Warriora -zobaczę )

Ekstarkt gotuję w 5l wody z dodawaniem chmielu. Słody w skarpecie zalane wodą o temp 68st na 40min. Przelane gorącą woda do wyslodzenia. Zagotowane.
Kawa zbożowa zagotowana w 4l wody. Kawa normalna w 1l wody. Przefiltrowane. Wszystko zlane do fermentora i uzupełnione do 20l.
Uzyskano ekstrakt 7st BLG
Smak brzeczki z fermentora- hmmm-kawowo -kawowy (posmaki słodowe są ) ale do tego bardzo duża goryczka -z tym że nie nieprzyjemna-bo krótka-ale intensywna.
Drożdzę zasypane w temp 27st. Bulgotać zaczęło po 4h. Po 6h miałem taki bulg że całą wodę z bulgotki wylało
Zobaczymy co będzie

Z uwag- miałem spotkanie gdzie poczęstowałem kilka osób moim młodym i starym piwem. Osób znających się i warzących. Ogólnie stwierdzono bardzo dużą zawartość estrów ( temp fermentacji ok 25-28st). Zauważyłem dopiero, że rzeczywiście moje piwa mają estrów dużo. Mi to akurat pasuje -ale nie każdemu. Piłem tez ich piwa-zdecydowanie piwa nowofalowe-mało estrów-aromaty czyste. Na razie nie zmieniam sposobu fermentacji
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 24-04-2015, 19:14
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Warka 10- bardzo fajne piwko wyszło. Kolor ..raczej Amber Ale -na pewno nie jest ciemne Ale nuty kawy i kawy zbożowej -dają wrażenie pełni-pomimo naprawdę cienkiego piwka. Do tego chmielenie na zimno -i mam fajne wieczorne piwko. Wada -jak ktos szuka alkoholu-to za dużo go nie ma
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 28-06-2015, 17:45
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Warka 11. Damianowe ]

Szwagier mial troszkę rzeczy co zalegały-podesłał.
1 puszka ekstraktu jasnego
słody 0,3kg karmelowego
0,2kg pilzneńskiego
0,1 kg monachijskiego
drożdze US05 (dzieki PATUS)
Chmiele Magnum 30g -1h
Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 30g -10min
Chmiel aromatyczny Hallertauer Tradition 30g na zimno
120g cukru do refermentacji
21l

Wyszło bardzo lekkie mało aromatyczne-z goryczką słabą ale wyczuwalną (dodam że 100IBU nie robi na mnie wrażenia )
Alkoholu ok 2% ( 7 ekstr -2 odfermentowane)
Ale zimne prosto z lodówki-rewelacyjnie gasi pragnienie, goryczka wyczuwalna nie nachalna.

Warka 10 - się skończyła-świetne lekkie piwo -ta kawa zbożowa to był strzał w 10
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 29-06-2015, 09:38
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Warka 12. Owsik. Stout owsiany.
Zasyp
– ekstrakt jasnego -2 szt (2x1,7kg)
– 0,3kg słód czekoladowy
– 0,3kg jęczmień palony
– 0,1kg karmelowy ciemny
– 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
Chmiel Magnum 30g -1h
Chmiele Wilamette 30g -10min
Chmiel Chinook -30g -planowany na zimno
gęstwa drożdżowa po poprzednim piwe z US05 ( 3 tyg w lodówce -po podgrzaniu dodałem brzeczki z 1 gara (-1 puszka ekstraktu w 5l wody - ) -drożdże ruszyły z kopyta po 20min -piana aż kipiała )
Wszystkie słody i płatki wrzucone do skarpety i zalane woda o temp 68st -przetrzymane 50min).
Wyszło 12st ekstraktu na 22l wody. Smak ..stoutowo/słodko/gorzki -bardzo wyczuwalna czekolada.

javiki edytował/a post 29-06-2015 o godz. 09:39.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 14-07-2015, 14:20
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Niestety przy ostatnim piwie mały zonk. Ja trzymam piwo 14 dni w tym samym fermentorze-i na ostatnie 3 dni daję chmiel na zimno. Do tej pory było ok. a teraz po dołożeniu woreczka z chmielem -woreczek wygotowany-chmiel wrzucony-pojawiło się zakażenie-czyli ten biały nalot na powierzchni. Zmiany smaku nie stwierdzilem. Octowego posmaku tez nie.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 06-09-2015, 18:31
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Warka 13. Letnie ]

Założenie -mało alko dużo orzeźwienia
1 puszka ekstraktu jasnego
słody 0,2kg karmelowego
0,2kg pilzneńskiego
0,1 kg monachijskiego
1kg pszenicznego jasnego
drożdze US05
Chmiele Magnum 30g -1h
Chmiel aromatyczny Cascade 20g -30min
Chmiel aromatyczny Cascade 15g 5min
Warior 15g -5min
Cascade 15g na zimno
Warior 15g na zimno
120g cukru do refermentacji
21l

Wyszło bardzo lekkie bardzoeromatyczne -dużo cytrusów -i spora goryczka.
Idealne na lato. Zimne orzeźwia i gasi pragnienie
Alkoholu ok 3% ( 8 ekstr -2 odfermentowane)

Uwagi do Owsika -genialny American Stout. Nic się nie zepsuło-świetne piwo

Warka 14 Cyderek

Pierwszy cydr
metoda na szybko
W biedronce kupiłem 5l bańkę z wodą -odlałem 4 litry
wlałem 3l soku jabłkowego z kartonu-tych świeżo wyciskanych
drożdże -gęstwa US05 z poprzednika
7 dni fermentacji -ponieważ było mętne -potrzymałem jeszcze 3 dni-nadal mętne
dodawałem cukru do refermentacji jak do piwa -4g/butelkę
Po 7 dniach-genialny domowy cydr-UWAGA bardzo wytrawny. Na lato był Idealny
Zszedł bardzo szybko

Warka 15 Kombinator

(Miało być ciemne grodziskie ale... zmieniłem zdanie )
Zasyp
1puszka ekstraktu jasnego
Słód czekoladowy -300g
Słód Karmelowy ciemny -200g
Żyto prażone -300g
płatki jęczmienne, żytnie i owsiane -wszytkie błyskawiczne po 200g

Chmiel
Marynka 30g -60min
Cascade -15g-30min
Cascade 15g-10min
Mosaic -15g-10min
Na zimno będzie Cascade i Mosaic po 20g
Drożdże US05
Wszystkie słody i płatki 60 min w temp 68st
Wyszło 8st plato
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 12-10-2015, 18:40
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Warka 16 Czarne z kosmosu


Zasyp
1puszka ekstraktu jasnego
Słód wędzony Grodziski -750g
Słód Karmelowy ciemny -250g
Żyto prażone -200g
Miód wielokwiat - 150ml

Chmiel
Marynka 30g -60min
Cascade -20g-10min
Citra 20g-5min

Drożdże US05 gęstwa po poprzednim

Wszystkie słody 40 min w temp 68st
Wyszło 10st plato


Warka 15 -bardzo fajne piwko -lekkie ale nie puste- dużo daje fermentacja w wysokich temp ale i nie czuć pustki w ustach. O dziwo dobrze nachmielone.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 06-11-2015, 17:46
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Warka 16
Do tego na 7 dni wrzucone
Cascade -30g
Citra 30g


Warka 16 - na razie dziwnie- aromaty kawowe-ale kawy z mlekiem, do tego mało amerykańskich aromatów ale za to potężna goryczka. Z tym że piwko młode-1 tydz w butelkach...
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 20-03-2016, 10:54
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Początek roku nie nastrajał do warzenia. Za to cydrowałem. Ogólnie cyderki z soku jabłkowego z biedronki -genialna sprawa- 4l soku (tego najtańszego) do tego drożdzę i 7 dni fermentacji w butelce po wodzie 5l -potem butelki i cukier-i po kolejnych 7 dniach -cudownie wytrawny cydr. Było kilka kolejnych zabaw-min z sokiem z pomarańczy 3+1, gruszki -3+1 i ostatnio samo jabłko ale na drożdżach cydrowych.. Niestety tu porażka -zapach kanałowy..smak super. Więcej na cydrowych nie będę robił -US05 gęstwa z piwa robi robotę
Z ciekawostek-gęstwa 4 miesięczna stojąca w lodówce-idealna i mocno pracująca

Warka 17 Piwośmieci
2x puszka ekstraktu jasnego
0,25kg słód pszeniczny wędzony
0,5kg słód karmelowy jasny
0,2kg płatki owsiane
Chmielenie tylko na 15min gotowania
Cascade - 20g
Citra 30g
Mosaic 20g
Na zimno jeszcze coś wrzuce-tylko nie wiem co.
Z porażek -zniknął chmiel goryczkowy. Porażka 2 -chmiel wrzucony w skarpecie...skarpeta się rozwiązała-całośc w garze...
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 26-03-2016, 16:36
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika javiki Wyświetlenie odpowiedzi
Początek roku nie nastrajał do warzenia. Za to cydrowałem. Ogólnie cyderki z soku jabłkowego z biedronki -genialna sprawa- 4l soku (tego najtańszego) do tego drożdzę i 7 dni fermentacji w butelce po wodzie 5l -potem butelki i cukier-i po kolejnych 7 dniach -cudownie wytrawny cydr. Było kilka kolejnych zabaw-min z sokiem z pomarańczy 3+1, gruszki -3+1 i ostatnio samo jabłko ale na drożdżach cydrowych.. Niestety tu porażka -zapach kanałowy..smak super. Więcej na cydrowych nie będę robił -US05 gęstwa z piwa robi robotę
Z ciekawostek-gęstwa 4 miesięczna stojąca w lodówce-idealna i mocno pracująca

Warka 17 Piwośmieci
2x puszka ekstraktu jasnego
0,25kg słód pszeniczny wędzony
0,5kg słód karmelowy jasny
0,2kg płatki owsiane
Chmielenie tylko na 15min gotowania
Cascade - 20g
Citra 30g
Mosaic 20g
Na zimno jeszcze coś wrzuce-tylko nie wiem co.
Z porażek -zniknął chmiel goryczkowy. Porażka 2 -chmiel wrzucony w skarpecie...skarpeta się rozwiązała-całośc w garze...
Goryczka fajna -nie za mocna ale taka chwilowa.
Co prawda żona nie dała rady przełknąc-ale to taki mój miernik-znaczy więcej jak 60IBU.
Na zimno
Wilamette 20g
Rakau 15g

Zobaczymy co będzie

No i kolejny cydr wstawiony biedronkowe jabłko 3l +1l pomarańczy + gęstwa z Piwośmieci.

javiki edytował/a post 26-03-2016 o godz. 16:39.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 29-05-2016, 10:25
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

17- bardzo fajne piwko. Chmielenie na ostanie minuty dało genialną goryczke-taki strzał i znika. Podoba mi się to Warka już prawie znikła...

18. Palone.
Założenie mocno czarne i mocno palone
2x puszka ekstraktu jasnego
0,1kg słód ciemny karmelowy
0,5kg jęczmień prażony
0,5kg żyto prażone
kawa zaparzona w ekspresie ok 100ml

Chmielenie
na 60min gotowania -Sybilla -40g

na 10min
Cascade - 15g
Citra 15g
Wilamette 15g

19. Jasne letnie -dla znajomego -na 30l piwa
Lekkie i aromatyczne piwo

2x puszka ekstraktu jasnego
0,1kg słód jasny karmelowy
0,5kg słód pszeniczny
0,5kg słód pszeniczny wedzony


Chmielenie
na 30min gotowania -Iunga -25g

na 10min
Cascade - 15g
Citra 15g
Worrior 15g

Wyszło 9BLG -na zimno ma być dodana Citra 30g

No i kolejny cyderek -tym razem z porzeczką 4l soku jabłkowego, 2 litry porzeczki 2 litry wody

javiki edytował/a post 29-05-2016 o godz. 10:28.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 05-06-2016, 09:51
javiki javiki is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2013
Posty: 83
Standardowy

18. Palone.
Założenie mocno czarne i mocno palone
2x puszka ekstraktu jasnego
0,1kg słód ciemny karmelowy
0,5kg jęczmień prażony
0,5kg żyto prażone
kawa zaparzona w ekspresie ok 100ml

Chmielenie
na 60min gotowania -Sybilla -40g

na 10min
Cascade - 15g
Citra 15g
Wilamette 15g

No paloności nie ma Jest za to paskudny alkohol.. za wysokie temperatury były
Smak zielonego piwa.. lekko kawowy, palony, trochę prażonego jęczmienia-ale ogolnie słabo
Na zimno 15g Cascade
15gr Simcoe
5 gr herbaty lapsang (bo okazało sie że tylko tyle zostało )
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Zgłoszenie nowego piwa wyprodukowanego w Polsce Pendragon Sprawy techniczne 8282 wczoraj 21:26
2015.08.21-23 - Krasnystaw, 45. Chmielaki Krasnostawskie e-prezes Imprezy, promocje, wydarzenia 24 28-01-2016 22:19
Spis polskich browarów kontraktowych Cooper Piwo - ogólne 92 24-02-2015 21:22
2010.06.18-19 - Żywiec, XV Giełda Birofiliów, Festiwal Piwowarów, VIII KPD, IV KPR Żywiec Giełdy kolekcjonerskie 315 02-08-2010 17:18



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:38.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.